HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1921

Írás összesen: 51298

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-04-02 10:09:35

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: MunkácsyFeltöltés dátuma: 2009-06-04

Trianoni veszteségek

Ne felejtsétek a múltat, a múlt mindig a jövőbe mutat. Ne felejtsétek volt egyszer egy Trianon, a trianoni igazságtalanságok egyrésze már a múltté, csak éppen a magyaroknak tarják fenn a régen koprosójában hamvadozó triánoni határozottakat, miért ne lehetne megváltoztatni, az igazságtalanságok gyűjteményét a trianoni diktátumokat.Amit elvettek erőszakkal, azt még egy kedvező történelmi pillanat visszadja, amiről a nemzet maga mond lehe:soha! Itt közlöm Henri Pozzi francia újságíró összefoglalásában, hogy Magyarország mit veszített Trianonban az 1920-as békeszerződéssel:" A háborúban legyőzött államok közül egyiket sem sújtották oly kegyetlenül, mint Magyarországot. Egyikre sem raktak annyi anyagi és erkölcsi terhet, mint Magyarországra. Magyarországot nem büntették, Magyarországot kivégezték. Területe 282.870 négyzetkilométerről 91.111-re apadt. Lakóssága18 millióról, 8 milliónál kevesebbre. Területét és lakóit az utódállamok között az alábbiak szerint osztották fel: Rommánia 102,782 négyzetkilométert kapott, 5.270.000 lakóssal. A lakósok több mint fele nem román nemzetiségű. Csehszlovákia 62.937 négyzetkilométert verekedett ki magának 3.600.000 lakóssal. Az elszakított részeken 20.000-nél kevesebb a cseh. Szerbia Horvátországon kívül 20.956 négyzetkilométert 1.600.000 lakóssal jutatott magának. A lakósok közül 360.000 volt szerb. Magyarország
elvesztette szántóföldjeinek kétharmadát, vas és szénbányáinak négyötödét, erdőinek és szőlőinek háromnegyed részét. Elvesztette haszonállatainak kétharmadát, vasúti fővonalait, összes jó karban levő vasúti kocsiit, A csehek, akik mindenáron el akarták érni Magyarország teljes politikai és gazdasági tönkretételét, keresztülvitték, hogy Burgenlandot odaítéljék Ausztriának, 5055 négyzetkilométer területet, 400.000 lakóssal, amiből 250.000 nem volt osztrák. Tardieu, akik a békefeltételek megszövegezésére alakított bizottság elnöke volt a szövetséges kis nemzetek érzelmének adott kifejezést, amikor kijelentette, hogy "Magyarországgal szemben nincs szükség semmiféle kíméletre". Kímélet nem is volt, Nagy Magyarország örökre eltűnt az első világháborút lezáró párizsi béke igazságtalan diktátumai következtében. Ausztria megszűnt birodalom lenni, pedig a háború kérdése, a hadsereg problémái csak a császár kezében voltak. Amikor Ferenc József Szerbiának megüzente a háborút magabiztosan jelentette ki: "Mindent jól meg gondoltam" A háború befejezéseinek eredményei nem ezt mutatták. A Habsburg Birodalom hosszú történelme folyamán sokszor került a felbomlás szélére, de mindig került az utolsó pillanatban egy mentő angyal, mint például Szobieszkij lengyel király, amikor a törökök Bécset ostromolták, vagy az oroszok az 1848-as magyar forradalom idején, akik megmentették a Habsburgok uralmát. 1918-ban ilyen mentőangyal nem akadt, mégis szerencséje is volt Ausztriának, mert területébl alig vesztett valamit, a veszteséget is pótolták Magyarország területéből. Magyarország területi és lakossági veszteségei akkorák voltak, hogy szinte megszűnt ország lenni. Igaz ebben döntő szerepet játszottak a nemzeti kisebbségek, akik soha sem voltak egyes kivételekkel lojálisak Magyarországhoz, amelyek a siránkozások és a hamis propaganda ellenére esetenként gazdaságilag és jogilag jobban éltek, mint az anyaországi testvéreik vagy utódállamok balkáni körülményei közé került magyarok.

2009

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Regisztrált:
2007-01-26
Összes értékelés:
233
Időpont: 2009-06-07 14:17:57

Az összefoglalásod korrekt, a tőled már megszokott alapossággal. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy hatásosabb lenne a helyesírási hibák nélkül. De ez esetben fontosabb - szerintem is - a tartalom. Azt hiszem, akkor nem csak a határainkat veszítettük el, magyarság-tudatunk is megrokkant. A csatlós érzés, a bűntudat, amit nekünk csupán a létünkért is érezni kellene. Sokan, a határokon belül is, azt várnák el, hogy lehajtott fejjel járjunk. Miért?! Évek óta egy Nagy-Magyarországot ábrázoló arany medált hordok a nyakamban. Múltkor az egyik pénztáros rám rivallt, hogy miért hordom. Visszakérdeztem, ő miért viseli a dávid-csillagot? Zsidó? erre elkezdett kiabálni, hogy ő nem zsidó, kikéri magának az én rasszista viselkedésemet. Hát, mondtam erre, én legalább tudom, hogy mit, miért hordok. Amerikában, Angliában miért büszkélkedhetnek nemzeti lobogóikkal? Mi miért nem? Köszönöm az írásodat.
Alkotó
Regisztrált:
2007-04-19
Összes értékelés:
135
Időpont: 2009-06-06 23:30:40

Sajnos Triánon vagy az az idő, amikor Magyarország patrjait 3 tenger mosta, az ma Magyarország népessége nagyrészének nem jelent semmit. Persze a szomszéd népek a Nagy Illir Birodalommal, Burebista első dákállamával stb verhetik a mellüket. Nekünk saját vezetőink tiltották meg történelmünk tanulmányozását, most is mintha Magyarország Szlovákia, Románia Szerbia vazallusa lenne nem szabad beszélni ezekről, nehogy megsértsük az első világháborút kihasználó kis sakálok érzékenységét. akik ajándékba kapták Magyarország 2/3 részét. Arról viszont nem hallottam, hogy Horthy király akart lenni, szerintem nem is lehetetett volna , mert nem királyi dinasztia sarja volt. Drasche-Lázár és Bernárd Ágaston csak abban tévedett , hogy nem a háború után akarták szorosra fűzni a japán-magyar kapcsolatokat, mert akkor talán, ha nem is Japán szintjén, de a Kis Tigrisek szintjén lenne Magyarország gazdasága.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2009-06-06 22:05:57

Röviden, és nagyon jól összefoglaltad a veszteségeinket a feljegyzésedben. Bizony, az országot teljesen tönkre tette Trianon. Iskolás koromban, nem főiskolai évekre gondolok, mi Nagy-Magyarországról tanultunk. Borzasztó, hogy elvesztettük az országot körülhatároló csodálatos hegyvonulatok föld feletti és alatti kincseit, a sík területeket, a nagy folyóinkat. A románok nagyobb darabot bitoroltak el, mint aami nekünk megmaradt. Én még ma is gondolatban lerajzolom a Régi Nagy Hazát! - Később aztán más politikai szelek fújtak, az én gyermekeim nem tanulhattak erről, csak amit könyvekből olvahattak, s tőlem hallottak. Sokan felnőttek úgy, nem is értették, mi az, hogy az ország partjait tenger mosta! Soha ki nem tudom ejteni az idegen városneveket. Nekem Fiume és a többi idegenbe szakadt város mind magyrul létezik. Persze, összességében az én érzelmeim nem sokat számítanak. Ezek a gondolatok jutottak eszembe, olvasva a jól sikerült jegyzetedet.
Üdvözlettel: Kata
Olvasó
Regisztrált:
2009-05-06
Összes értékelés:
108
Időpont: 2009-06-05 18:43:40

A magyar politikai elit már akkor is toppon volt. Horthy Miklósnak köszönhetjük és az általa kinevezett Simonyi-Semadam Sándor miniszterelnöknek, aki még belügy és hadügy miniszter is volt egyszerre. Ez a nagyszerű és mindenhez értő fickó / honnan is ismerős ez??/ kormányának két tagja Drasche-Lázár Alfréd és Benárd Ágoston írta alá a trianoni békeszerződést. Horthy király akart lenni / na ez is honnan ismerős??/ Simonyi- Semadam Japán mániás volt, a Japánokkal akarta szorosra fűzni a magyar kapcsolatokat. Drasche-Lázár írói babérokra vágyó minisztériumi alkalmazott, Benárd orvos, minisztériumi államtitkár, keresztényszocialista, és népboldogításra vágyott.
Hiába nincsen új a nap alatt, már akkor is ... meg azóta is ...
Legalább olyan jól menne most is...

Legutóbb történt

Marcsy bejegyzést írt a(z) Holnapokon át című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 3. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 1. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Lumba és az oltás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja (10.) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja (9.) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja (9.) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja (8.) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja (8.) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja (7.) című alkotáshoz

Susanne alkotást töltött fel Bennünket sem került el címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja (6.) című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Tavaszi lidérke című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Megérkezett április című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) rakoncátlan automata című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) [...és nincs] című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A szívek kövein címmel a várólistára

Susanne bejegyzést írt a(z) Holnapokon át című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Megérkezett április című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 1. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Tavaszi lidérke című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) rakoncátlan automata című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Tibor napján címmel

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel a harmadik fiú címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) rakoncátlan automata című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Tavaszi lidérke című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A Csalitos csoportban című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 1. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)