HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 38

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51252

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2010-01-07

Életem regénye 2

(Első fejezet részlete)

...és most itt áll az Ebhát-tetőn, maga előtt látja leendő otthonát, ahol majd élni és tanítani fog. A táj megnyerő. Előtte, az egyetlen faluba vezető út kanyarog, a domboldal egyik oldalon sima, zöld rétben folytatódik, közepén fűzfák árnyékában kicsi patak folydogál. Dús fű közt kisebb-nagyobb kenderáztató tavacskák tükröződnek a lenyugvó nap fényében. Három oldalról gondozott, színes, keskeny földcsíkok övezik a völgyet. Látszik, hogy szorgalmas kezek munkálkodnak a határban.

(Fénykép: Kisbárkány a dombok aljában)


A kicsiny község egy lankás völgykatlanban fekszik, csak egyfelől lehet megközelíteni. A települést köröskörül lombos erdőkkel borított dombok veszik körül, ahonnan már csak földes út vezet tovább, onnan pedig erdőn keresztül, gyalogosan lehet továbbjutni Borókás-, Almás- és Bede-puszta felé. Köziagazgatásilag nem tartoztak Kisbárkányhoz, de az ott lakó gyerekek bejártak a falusi iskolába.

Lassan lenyugodni készült a nyári nap, amikor a fiatalember beért a faluba. Az emberek kíváncsian figyelték a jólöltözött, városi embert, - kevés idegen téved ide a világ végére. Mindenki köszöntötte, akivel találkozott; sejtették, ki lehet, biztosan híre ment már, ki érkezik a faluba. A bírót kereste. A helység közepén, a harangláb mellé irányították.

Hosszú falusi ház tornácáról - hatalmas fehér komondor ugatására - egy középkorú, jól megtermett férfi nézett ki. Pipáját bal kezébe fogva indult a vendég fogadására. Nincs kétsége afelől, ki lehet a látogató, hiszen tanítójuk kinevezéséről már hírt hozott a postás.

- Adj' Isten jó napot! - köszöntötte előre a falu bírója, kalapját leemelve a fejéről. Úgy-e, tanító úrhoz van szerencsém?
- Adjon Isten! - fogadta köszöntését Finta István, mert ő volt az érkező - miközben bemutatkozva kezet rázott a házigazdával. - Engem neveztek ki a falu tanítójának. Szeretném, ha megmutatná az iskolát és lakásomat, hogy kevés poggyászomat lerakhassam. Azt is tudni szeretném, hol lehet vacsorához jutni, ennivalót vásárolni, amíg be tudok rendezkedni.
- Az igazság az, hogy az új iskola épületén és a lakáson még dolgoznak, - utolsó simításokat végzik rajta, de hamarosan elkészül. Úgy gondolom, addig nálunk, a tisztaszobában lakhat tanító úr. Ennivalónk, falusi borunk is akad. Maradjon itt nyugodtan, legyen a vendégünk. - Asszony! - szól a gangon serénykedő menyecskének - vágjatok csirkét, vendégünk lesz vacsorára!

Így fordult apám sorsa a nagy világégés, az első világháború után, és kezdődtek a nehéz, küzdelmes évek. Ez a kicsi település az én szülőfalum, ahol akkor mindössze 44 ház állt, legmagasabb épülete, a zsuppfödeles kis harangláb. Szinte minden lakóházhoz tágas, nagy porta tartozott, megfelelő lakóépületekkel. A házak környéke tiszta, a kertek gondozottak voltak. Szorgalmas, dolgos emberek éltek itt, viszonylag jó módban, szerény igényekkel. Legtöbb épület L alakban készült, ahol nagy családokkal, több generáció élt együtt.

Korábban még iskola sem volt a faluban, így az emberek többsége írni-olvasni se tudott. Apám feladatát képezte megszervezni az iskolát, tanítani a gyerekeket és nevelni, vezetni az itt lakó embereket.

A települést összesen négy utca szelte részekre. Aki a faluba vezető egyetlen útról közelítette meg a helységet, a falu elején egy tér (úgynevezett delelő) terpeszkedett, távoli sarkában gémeskúttal és hosszú vályúkkal, ott itatták meg a legelőről hazahajtott tehéncsordát. A térről, balra nyílt a Tátra utca, ahol az iskola épült, azzal együtt csupán három portán, jobbról és balról jómódú gazdák háza állt, hatalmas melléképületekkel, kertekkel-szérűvel.

Az utca elején - lécekkel körülvéve, gondos asszonykezek által földíszítve - magas fakereszt állt.

Még aznap este megtekintették a bíróval az épülő iskolát, melyen már valóban csak az utolsó simításokat kellett elvégezni; vakolás, meszelés, takarítás várt befejezésre. A lakás azonban még nem készült el, addig az egyedülálló fiatalember beérte a felajánlott szobával.
A tanító elfogadva a bíró ajánlatát, lepakolta kis bőröndjét a tisztaszobában, ahol hatalmas ágy uralta a helyiséget, toronyba rakott ágyneműkkel. A berendezéshez tartozott még a sarokban egy nagy asztal, körbevéve feketére festett karos lócával, egy almárium sok fiókkal, tulipános láda, tetején apró tárgyak, fényképek. Az ajtóval szemben a falon felfüggesztve szentkép, amely Máriát ábrázolta a Kisdeddel. Az agyaggal mázolt padlót házilag szőtt színes pokróccal takarták le. A tiszta szobákban sehol nem volt fűtési lehetőség, azt tulajdonképpen nem is lakták.

Vacsora közben és utána egy üveg bor mellett a faluban lakókkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókról, az itt élő emberekről folyt a beszélgetés.

Másnap a bíróval együtt fölkeresték az asztalosmestert megnézni, hogyan áll az iskolabútor készítésével. Egyelőre erős iskolapadokat, íróasztalt pódiummal, és egy széket rendeltek, amelyeken még száradt a sötétbarna festék.
A pódium mellé a sarokba, lécekkel körülkerített emelvény került, amelyet három falépcsőn lehetett elérni. Oda helyezik majd az énektanításhoz szükséges harmóniumot.

Jövet-menet egyre több asszonnyal, férfivel találkoztak, mindegyikkel kezet rázva, néhány barátságos szót váltottak. Néhány nap múlva a fiatal tanítónak szinte az egész falu népét sikerült megismernie, ami nem volt nehéz, hiszen a település lélekszáma még a kétszázat sem érte el. Elképzelhető, milyen örömmel fogadták az új tanítót, aki elindította őket az írni-olvasni tudás felé. Alig egy hét múlva már szeptember, kezdeni kell a tanítást. Ezért az iskolába, a község legtágasabb helyiségébe összehívták az iskoláskorú gyermekek szüleit. Mivel eddig még iskola sem volt, a felnőttek majd' egésze analfabéta, - ezért nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is tanításra szorulnak majd. A tanító feladatát képezte az iskola megszervezése, a gyerekek tanítása és nevelése, valamint vezetni és eligazítani az itt lakó családokat ügyes-bajos dolgaik ellátásában. Elsősorban azonban az iskolaérett gyerekek kerültek sorra.

Amint befejeződött az építkezés, berendezték az egyetlen tantermet, megkezdődhetett a tanítás. A pódiummal szemben jobbról és balról 6-6 padsor fért el, egy padsorban 4-5 gyermek fért el. A tanító oktatta és nevelte a kicsiket és az ifjúságot; előbb csak egy osztályt, majd sorban a többit, egyetlen teremben. Harminc kis nebulót kellett beíratni, mivel nem csak a hat évet betöltött gyerekek kerültek az első osztályba, hanem azok is, akik addig még nem jártak iskolába.

A faluban élő embereket az őket érintő közleményekről dobszóval tájékoztatták. Most is elindult a falu utcáin a kisbíró (így hívták azt az embert, aki postára járt, dobolt, általában segítségére volt a bírónak), aki több helyen megállva, sűrű dobpergést követően - hangos szóval tagolva hirdette:

"Közhírré tétetik a község lakóinak:
Holnap délelőtt beíratás lesz! Azok a szülők, akiknek gyermekei augusztus elseje előtt betöltik a hatodik életévüket, vagy eddig nem jártak iskolába, jelentkezzenek beiratkozásra a tanító úrnál. A beíratás kötelező, annak elmulasztása büntetéssel jár!
Mivel a falu költségvetése csekély, azt is el kell dönteni, hogy ki, mennyi összeggel járul hozzá a tanuláshoz szükséges eszközök beszerzéséhez!"


Újabb dobpergést követően a kisbíró folytatta útját a következő helyre.
Szeptember elsején a gyerekek kipirult arccal, nagy izgalommal igyekeztek az iskolába, a hideg idő beálltáig legtöbben mezítláb, vállukra vetve - az édesanyjuk szorgos kezével házilag szőtt, vászonból varrt - tarisznyát, benne olvasókönyvvel, palatáblával - és palavesszővel, meg egy szelet kenyérrel, almával.
Ez a részlet 7555 karakter. – Folytatása következik

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-02-07 17:34:54

válasz Zagyvapart (2010-02-07 17:22:30) üzenetére

Köszönöm a látogatást és nagyon örülök, hogy megnézed a folytatásokat is. Épp' most akarom föltenni az első fejezetnek az utolsó részét. De azon felül még lesz sok fejezet, mivel egész napjainkig szól a történet.

Szeretettel üdvözöllek: Kata
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2010-02-07 17:22:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Imádom az ilyen történelminek mondható regényeket, ha időm engedi hűséges olvasója leszek "Életem regénye" c. művednek.
Szeretettel: Zagyvapart.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-01-24 17:27:14

válasz Rozán Eszter (2010-01-08 09:55:34) üzenetére
Kedves Esztike!
Köszönöm, hogy hűségesen olvasod a nem is olyan rövid részleteket.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-01-24 17:25:56

válasz fátyolfelhő (2010-01-08 07:26:46) üzenetére
Köszönöm az érdeklődésedet, örülök, ha meglátogatsz.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-01-10 19:41:49

Köszönöööööööööööm!
Én is puszilllak szeretettel!
Alkotó
hova
Regisztrált:
2009-02-25
Összes értékelés:
2852
Időpont: 2010-01-10 19:26:39

Olvasom áááááááááám!
Puszika-Valika
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-01-10 16:45:22

Kedves István!
Igen, érdekes egy olyan eldugott pici falu sorsa, ahol addig egyetlen tanult ember sem fordlt meg, iskola is az első akor, amikor Apukám megszervezte. De utána is nagyon érdekes és sok minden történik egy olyan helyen. Ha türelmed lesz olvasni, meglátod, nem bánod meg.
Köszönöm az érdeklődésedet.
Szeretettel: Kata
Alkotó
Metallica
Regisztrált:
2009-11-09
Összes értékelés:
358
Időpont: 2010-01-10 07:24:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Örömmel olvasom soraidat kedves Kata.Sokat meséltek nagyszüleim a háború előtti dolgokról, de mi városban / akkor még három falú épült egybe nálunk / éltek ők, mások voltak a körülmények. Számomra érdekes egy kis település életét is végig kísérni.
Várom a folytatást!
Szeretettel: István
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-01-09 15:46:23

válasz antonius (2010-01-08 19:00:45) üzenetére
Örülök a szép szavaidnak. Mindig örülök, ha meglátogatsz.
Köszönöm: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-01-09 15:44:30

válasz Selanne (2010-01-08 12:51:51) üzenetére
Nagyn jól látod, kedves Marietta! Bizony, életem során nem egy alkalommal kellett nehéz keresztet viselnem - másokkal együtt. Mégis akadtak szép idők és szép napok, olyan emlékek, amelyekre mindig jó visszaemlékezni.
Köszönöm az érdeklődésedet.
Szeretettel: Kata
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2579
Időpont: 2010-01-08 19:00:45

Nagyon szépen írsz Kata. Öröm Téged olvasni.
Gratulálok. a.
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8298
Időpont: 2010-01-08 12:51:51

Írd Katám! Én olvasni fogom, társaimmal együtt.Várom és lesem mikor látható a következő fejezet.:-) Minden elismerésem azért , él benned a múlt , életkép ha nehéz is volt szép, és ez a meghatározó.
Szeretettel:Marietta
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7473
Időpont: 2010-01-08 09:55:34

Szia!
Nagyon jó ez a rész is, élvezettel olvastam.
Szeretettel: Eszti
Alkotó
Regisztrált:
2009-08-27
Összes értékelés:
418
Időpont: 2010-01-08 07:26:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Gratulálok olvasmányos, részletes írásodhoz!
Üdv: fátyolfelhő
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-01-07 22:21:02

válasz Arthemis (2010-01-07 22:03:21) üzenetére
Köszönöm érdeklődésedet, és már számolom a következő rész karaktereit.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2010-01-07 22:19:24

válasz Lyza (2010-01-07 22:00:57) üzenetére
Kedves Lyz!
Köszönöm kedves szavaidat és az értékelést.
Puszillak: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1309
Időpont: 2010-01-07 22:03:21

Várom a folytatást.:) Továbbra is szívesen olvasom életed regényét...:)))
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3098
Időpont: 2010-01-07 22:00:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Nagyon szép a tájleírásod, s olvasmányos ez a rész...
Gratulálok!
Ölellek: Lyza

Legutóbb történt

black eagle alkotást töltött fel Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 71. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fogatlan Ferkó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Fogatlan Ferkó címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Fény és árnyék című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Esti kép című alkotáshoz

hundido alkotást töltött fel Csussz, a kígyó címmel

hundido bejegyzést írt a(z) A tolvaj Szarka című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Költők tolla címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Párbeszéd gyilkosra várva - befejezés című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Párbeszéd gyilkosra várva című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (4/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (3/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (8/8) című alkotáshoz

Dorothy alkotást töltött fel A gondolat címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Honlapunk fórumtémához

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)