HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 18

Tagok összesen: 1851

Írás összesen: 47536

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2019-01-09 08:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / sci-fi
Szerző: Rozán EszterFeltöltés dátuma: 2010-08-23

Az eredmény: nulla

Végre elkészült a nagy mű. Dickens professzor elégedetten dörzsölte össze a tenyerét. Évek óta várt erre a pillanatra, már-már feladta volna a küzdelmet, amikor egy váratlan technikai bravúrnak köszönhetően megszületett a megoldás. A készülék ezüstösen csillogott az alkonyati napfényben, billentyűzetén táncot járt a napsugár. Ujjongó öröm járta át egész bensőjét, az elragadtatástól nem bírt magával, széles léptekkel járt fel-alá parányi dolgozószobájában. Egy hirtelen elhatározással hűtőszekrényéhez lépett, mohó kortyokkal ürítette ki utolsó energiaitalos dobozát. Dickens professzor természetesen nem holmi boltban vásárolható, ki tudja, miből összepancsolt leveket fogyasztott. A tudományos alapokon meghatározott, az idegsejtek működéséhez legoptimálisabb mennyiségű tápanyagot tartalmazó italait saját maga állította elő. Külön figyelmet szentelt a megfelelő íz kombináció kialakítására. Barátai nem győzték dicsérni, mert nemcsak a testi és szellemi teljesítőképességet növelte, hanem mert fogyasztása már-már a gyönyörig fokozódó élvezetet nyújtott. Büszkén szemlélte cigarettásdoboz méretű találmányát. Mennyi kemény munkával eltöltött éjszaka, a lehúzott redőnyök mögött átizzadt nappal áll mögötte. Ha nem ennyire kitartó, talán sosem ér el eredményt, a professzor azonban már gyermekként megtanulta, hogy céljainkért harcolnunk kell.

Az ötéves Dickens boldog mosollyal simogatja a húsvétra kapott nyulat. Az állat szorosan kicsi gazdájához bújik. A kis Peter miközben a fehér bundát szemléli, azon töri a fejét, vajon mi lehet a bundán túl. Milyenek lehetnek a belső szervei? Vajon azután is dobog a szív, ha kiveszik a testből? Gondolatait hamarosan tett követi, a konyháról elcsent késsel szánalmat nem ismerve, ügyetlen mozdulatokkal vágja fel a kíntól üvöltő nyúl hasát. A lármára anyja fut be a pajtába aggódó arccal. A vérfürdő láttán rettenetesen dühbe gurul:
- Mit tettél ezzel a szerencsétlen állattal? Neked egyáltalán nincs lelked!
A gyermek Dickens egyáltalán nem bánta meg, amit tett. Másnap szenvtelen arccal majszolja a nyúlpörköltet. Anyja kijelentése azonban töprengésre készteti. Vajon tényleg nincs lelke?

Merengéséből a csengő riasztotta fel. A professzor sosem bírta unokaöccse harsány modorát, amikor csak tehette, kerülte a találkozást a kissé nagyképű fiatalemberrel, de most ragyogó alkalom kínálkozott arra, hogy készülékét kipróbálja. A Spirit-detektort felvétel üzemmódba állította, és a kávézóasztal melletti fotel mögé helyezte. Igyekezett elnyomni idegességét, nyájas arccal tárta szélesre az ajtót. Unokaöccse a szokásos szeleburdi modorában viharzott be a nappaliba. Dickens professzor ügyesen úgy manőverezte a fiú mozdulatait, hogy az előre kiválasztott fotelben foglaljon helyet. A fiú lelkesen számolt be a vele történt legújabb eseményekről, vidáman csacsogott a maga kis banális dolgairól. A professzornak minden erejét össze kellett szednie, hogy ne csattanjon fel dühében, ugyanis ki nem állhatta a jelentéktelen beszélgetéseket. Csak az élet és a tudomány fontos dolgainak megvitatását tartotta hasznosnak. Máskor talán már a második mondatnál unokaöccse torkába fojtja a szót, most viszont kénytelen volt uralkodni magán. Attól félt ugyanis, hogy egy esetleges érzelmi kitörés megmásítaná az eredményt. Jack is meglepődött nagybátyja szívélyességén. Arra számított, hogy már az ajtónál kidobja, mint ahogy már jó néhányszor megtette. De hogy még meg is hallgatja, arra egyáltalán nem számított. Még így is csak hosszú köntörfalazás után mert előállni kérésével. Megint veszített a játékteremben, és nagybátyja anyagi támogatására volt szüksége. Dickens professzor jól tudta ezt, de a Spirit-detektor miatt ma nem utasította el a fiút, igaz a kért összegnél csak jóval kevesebbre szánta el magát. Alig várta már, hogy Jack végre elmenjen. A fiú gyors intelligenciájával hamar megérezte, hogy nagybátyja türelme a végéhez közeledik, ezért gyorsan elbúcsúzott. A professzor korához nem illő gyorsasággal rohant az előszobából a detektorhoz. Remegő kézzel nyomta le az eredményjelző gombját. A monitoron megjelent a hatos szám. Tehát működik! Elismerően bólintott, hatot elérni a tízes skálán nem is olyan rossz.
Általános iskolás korában a kis Dickens már minden idejét a lélek kutatásának szenteli. Leckeírás helyett állatokat boncol, többnyire elevenen, hiszen a lelket csak élő állapotban lehet meglátni, a halottakból elszáll. Eleinte füldugót használ, hogy ne hallja a galambok, tengerimalacok, kutyák jajveszékelését, de füle hamar hozzászokik a zajhoz. A lelket azonban nem sikerül megtalálnia. Egyik alkalommal Peter szülei elmennek hazulról, és a fiúra bízzák a kilenc hónapos húga felügyeletét. Dickens most marad először egyedül kettesben a gyermekkel. Először mesél, bábozik a kislánynak, majd hirtelen fészket rak fejében a gondolat. Az állatokban eddig ugyan nem bukkant a lélek nyomára, ami talán érthető is, hiszen sokan azt mondják, hogy az állatoknak nincs lelkük. Az ember viszont magasabb rendű, tehát mindenképpen kell, hogy legyen lelke. Vajon hol lehet? A szívben vagy az agyban? Apja zsebkésével közelít a csecsemő felé. A megrémült kislány ösztönösen összehúzódik. A fiú erélyes mozdulattal tépi le a rózsaszín rugdalózót a csöppnyi gyermektestről. A kislány kétségbeesetten üvölt, Peter pedig a mellkasára teszi a kést. Ebben a pillanatban apja ront a szobába, és egy lekever egy óriási pofont a fiának.
- Te lelketlen gazember! Nincs neked szíved! Mit akartál csinálni a húgoddal?
Este némán tűri a verést.

Az egyetemi évek alatt tovább folytatta kutatásait, de bölcsebb lévén már tudta, boncolással úgysem talál semmit. Kifinomultabb eszközökhöz folyamodott. Úgy gondolta, ha szabad szemmel nem is látható a lélek, kell léteznie olyan műszernek, amivel kimutatható. Néhány csoporttársával, sőt egy tanárával is megosztotta terveit, akik nemcsak azonnal elutasították, hanem egyenesen őrültségnek titulálták zavaros magyarázatait, ezért ez irányú tevékenységét titokban kellett tartania. Elektromérnöki diplomája megszerzése után azonban már semmi sem gátolta abban, hogy éjt nappallá téve titokzatos eszközén dolgozzon. Különböző elvek alapján kereste a megoldásokat, majd sorban valamennyit el is vetette. Közben teltek-múltak az évek, Dickens igazi szobatudóssá vált. A maga szakterületén rengeteg tudásra, tapasztalatra tett szert, az élet egyéb dolgaiban viszont egyre nagyobb űr mutatkozott. Sosem udvarolt, nem alapított családot, barátaival, ha egyáltalán annak nevezhetjük őket, rendkívül felszínesen érintkezett. A professzor amúgy sem tartotta sokra az embereket, butának és kicsinyesnek találta őket. Aztán egy szép napon bekövetkezett az áttörés. Dickens professzor fejében egyre jobban összeállt a kép, míg egyszer csak megszületett a Spirit-detektor, a lélek kimutatására alkalmas készülék. A gép rendkívül kifinomult érzékelőjével képes volt felfogni a lélek rezgéseit, és egy tízes skálán meghatározni annak mértékét.

Unokaöccse sikerén felbuzdulva Dickens professzor további megmérendő alanyok után nézett. A sarki újságárus csak ötegységnyi lélekkel bírt, amit a professzor elfogadhatónak vélt, hiszen az árus mogorva természetét mindenki ismerte. A szemben lakó kislány üde, hamvas mosolyával a nyolcas fokozatot érte el. Egy parkban üldögélő, megrokkant bácsikának csak kettes lélek jutott. Harcias foxterrier haladt el a professzor mellett, a kijelző máris a kilencesre ugrott. Sétája végén fáradtan, ám a siker jóleső érzésével érkezett haza. Már lefekvéshez készülődött, amikor eszébe jutott, hogy saját magát még meg sem mérte. Önmaga számára is leplezett izgalommal fordította szíve felé a detektort. A kijelző nullát mutatott. Még egyszer vételre állította, de a gép most sem jelzett semmit. Arra gondolt, hogy talán elromolhatott. Mivel már nagyon későre járt, másnapra halasztotta a javítást. A biztonság kedvéért felvétel üzemmódban az éjjeliszekrényére tette. Kövér, burukkoló balkáni gerle tipegett a párkányon. A professzor csak most vette észre, hogy mennyire hűvös az éjszaka. Az ablakhoz lépett, hogy becsukja. A gerle Dickens válla fölött a szobába repült, és a Spirit-detektor mellé telepedett, miközben szárnyával véletlenül megnyomta az eredményjelző gombot. A kijelzőn azonnal megjelent a tízes szám. A professzor összeráncolta a homlokát. Ismét kipróbálta saját magán, de a detektor nullát mutatott. A gerle lelke a további mérések során is tízet számlált. Dickens professzor irtózatosan dühbe gurult. Méregtől tajtékozva kitekerte a galamb nyakát, majd a detektorral együtt kidobta az ablakon. Ekkor az égbolt hirtelen kivilágosodott, elhunyt állatok lelkei néztek vádlón a professzorra.


Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2011-03-28 10:45:04

Köszönöm szépen, kedves Ági!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-30 10:29:16

válasz Zagyvapart (2010-08-26 22:02:42) üzenetére
Köszönöm, kedves Zagyvapart!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-30 10:28:41

válasz ruca (2010-08-26 08:25:44) üzenetére
Köszönöm, hogy elolvastad, kedves Ruca!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-30 10:27:53

válasz hova (2010-08-25 20:42:35) üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, kedves Vali!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-30 10:27:20

válasz Selanne (2010-08-25 18:25:01) üzenetére
Örülök neked, kedves Marietta!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-30 10:26:53

válasz Finta Kata (2010-08-25 17:18:18) üzenetére
Köszönöm kedves hozzászólásodat, Kata!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-30 10:26:18

válasz Lyza (2010-08-25 17:03:53) üzenetére
Köszönöm szépen, kedves Lyza!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-30 10:25:45

válasz dpanka (2010-08-25 16:28:09) üzenetére
Köszönöm, hogy nálam jártál, kedves Panka!

Szeretettel: Eszti
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1534
Időpont: 2010-08-26 22:02:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Rozália!

Különös a téma, ami ráadásul nem is hever az utcán, és még jól, olvasmányosan is van megírva.
Szeretettel gratulálok: Zagyvapart.
Alkotó
Regisztrált:
2010-06-30
Összes értékelés:
777
Időpont: 2010-08-26 08:25:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Eszti.
Remek írás, nem lehet átsiklani rajta!
ruca
Alkotó
hova
Regisztrált:
2009-02-25
Összes értékelés:
2861
Időpont: 2010-08-25 20:42:35

Kedves Eszti!
Nagyon izgalmas témát választottál. Szívesen olvastam, bár távol állónak tudtam magamtól ezt a műfajt.Te mégis tudtál kedvemrevaló izgalmas történetet írni. A lélekről egy aprócska kis történet jut eszembe.- Nagyobbacska fiú azt hallotta, hogy Istennel a lelkünkön keresztűl tudunk beszélgetni. Kereste sokszor az Istent de nem tudott vele szót érteni. Kistestvére született. Hallotta amint szülei a picikét többször aranyos kis léleknek hívták. Egyszer aztán maga maradt a testvérével és így kérlelte: - öcsike, te nemrég jöttél el az Istentől talán emlékszel hogyan kell hívni, hogy megjelenjen?- a kistestvér szava rövid volt, csak ennyi: szeretettel.Ez az írásod nekem ezt a mesét juttatta eszembe.A lélek súlya ha jól értelmezem a müszert , akkor nagy ha van benne szeretet.No azt hiszem ezért tetszik ez az írás, mert szeretetre tanít. Gratulálok.
Szeretettel üdv:Vali
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8280
Időpont: 2010-08-25 18:25:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Eszti!
"Fáztam" elolvasni, hiszen a sci-fi kissé messze áll tőlem.:-).Aztán belemelegedtem, és érdeklődve faltam a sorokat.Jóvolt olvasni ezt a művet is Tőled.
Szeretettel:Marietta
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12046
Időpont: 2010-08-25 17:18:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Eszti!
Remekeltél megint, bár én az ilyen elvont témákhoz nem értek, Te annál inkább a hasonló műveidben.
Nagyon jó prózaíró vagy, szabatosan, érthetően írod, s ezért felcsigázod az emberekben az érdeklődést.
Nagyon jó az írásod.
Szeretettel: Kata
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3102
Időpont: 2010-08-25 17:03:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Írásaid élvezet olvasni, Drága Eszter!
Gratulálok ehhez a nagyszerű alkotáshoz!
Ölellek: Lyza
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5360
Időpont: 2010-08-25 16:28:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Eszti!
Nagyon tetszett a lélek kutató történeted! Érdekes és olvasmányos írásodhoz gratulálok!
Barátsággal Panka!
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-25 09:59:11

válasz T. Pandur Judit (2010-08-24 23:04:22) üzenetére
Köszönöm, kedves Judit a hozzászólásodat!

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-25 09:58:29

válasz Daniel (2010-08-24 21:55:19) üzenetére
Köszönöm, Daniel, hogy elolvastad.

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7456
Időpont: 2010-08-25 09:57:59

válasz Vesztergom Andrea (2010-08-23 22:40:55) üzenetére
Köszönöm szépen, kedves Andi, hogy nálam jártál.

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
4817
Időpont: 2010-08-24 23:04:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Eszti!
Igazán kár, hogy már a címmel elárultad az eredményt! :) Jó a történet, és nagyon aktuális is. Megyek is, megkeresem az ablak alatt azt a Spirit-detektort, nehogy valami fegyveres testület kezéba kerüljön. Már anélkül is elég sok nullás lélek kavar körülöttünk!
Gratulálok:
Judit
Alkotó
Daniel
Regisztrált:
2009-12-07
Összes értékelés:
277
Időpont: 2010-08-24 21:55:19

Nagyon jó írás, tetszett. Érdekes a téma.
Üdvözlettel: Daniel
Alkotó
Vesztergom Andrea
Regisztrált:
2010-06-27
Összes értékelés:
835
Időpont: 2010-08-23 22:40:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Úúúúúúúúúúúúúúúúúhhhhh...
Azt hiszem, mára be is fejeztem az olvasást.
Döbbenetes írás, de ezek mellett, minden abszurdításával, gyakorlatilag még el is képzelhető.
Az Amerikai pszichó is megíródott valamiért -igaz, kizárólag fogadásból olvastam el- és nyilván nem véletlenül.
A fantáziádhoz és az írásodhoz gratulálok.
A kishúgos résznél elszívtam egy cigit, bevallom.
Elborzasztó történet, ám remekül megírva.

Legutóbb történt

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Murmur jelenti 16. Éjszakai-sark címmel

túlparti bejegyzést írt a(z) kétbék szarkazmussal című alkotáshoz

túlparti alkotást töltött fel Hallgatás-dal címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Jose Martinez vitorlázós történetei 7. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Jose Martinez vitorlázós történetei 6. című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Elszalasztott disznótor címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Insalutatus című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gyilkos csend című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Lélekkufár című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Lélekkufár című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Anyaság című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Anyaság című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Színváltó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyilkos csend című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)