HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1862

Írás összesen: 48109

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Jártó Róza
2019-04-21 18:59:58

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: IstefanFeltöltés dátuma: 2011-04-15

A félelemNagyon sokféle meghatározása létezik a félelemnek, mint emberi érzésnek és nagyon sok elmélet létezik arról, hogy tulajdonképpen mi is váltja ki a félelmet, meddig tart a szorongás és hol kezdődik a félelem.
Itt egy saját elméletemet írom le a félelem okairól és ezek esetleges megszüntetéséről, ez hivatalosan nem elfogadott, mert bizonyítani nem tudom helyességét és nincs meg hozzá a hírnév, ami elfogadtassa. Általában minden elméletnek, csak bizonyos százalékát lehet bizonyítani, mindig marad jó pár százalék véletlen és ezt tölti ki egy hangzatos név, vagy cím melynek hallatára fejek hajlanak és térdek roggyannak, elfogadtatva az elméletet, amit természetesen nemsokára megdönthet egy újabb elmélet, ha divatosabb vagy befolyásosabb név hozakodik elő vele.

Az emberek sokszor csak azért fogadnak el valamit, mert "nagy ember" mondta és ilyenkor nem is vizsgálják helyességét, mert vagy félnek az illetőtől, vagy attól félnek, hogy mások megszólják, így ásva alá önbecsülésüket, örök szorongásra és félelemre kárhoztatva magukat.
Az olyan ember, aki saját maga értékeli le önmagát és istenként tisztel egy hírnevet vagy tehetséget, nem pedig Isten ajándékaként, hát annak ajánlom, hogy gyorsan változtasson életfelfogásán.
Mindnyájan egyformák vagyunk, csak Isten ajándékaiban különbözünk egymástól, ezt jól be kell vésni az agytekervényekbe.
Mindenkinek van valamije, ami a másikoktól megkülönbözteti és ezt ha elfogadja, akkor megszabadulhat félelmeitől, ha meg nem, akkor velük marad.
Egyszerű példa: - ha egy ember átlagosnál nagyobb orral született és ezt nem fogadja el, mert fél, hogy kicsúfolják, ezért gyorsan elmegy és levágat belőle remélve, hogy megszűnik félelme, hát az nagyot téved, mert nemsokára egyebét kell levágassa, vagy megnövessze, mivelhogy másfajta félelmei jelentkeznek.

Ahány idegsejtje van egy embernek kb. annyi félelmet kiváltó ok létezik, a legjámborabb vírustól kezdve az utolsó generációjú atombombáig és az utolsó falevélig, bármitől lehet félni.
Valahogy úgy képzelhetők el ezek az idegsejtek, mint megannyi jó és rossz ördögöcske akik hatalmi harcot vívnak az emberben, mindegyik felül akarna kerekedni ezért csoportokba tömörülnek, vezetőt választva, aki lesz a főfélelem, körülötte meg csoportosulnak a vele rokonságban vagy komaságban lévő alfélelmek. Mivel állandó a harc a hatalomért, ezért bármikor fennáll az államcsíny lehetősége egy csoporton belül, megbuktatva a vezért és egy alvezért juttatva hatalomra, de megtörténik, hogy egy közkatona veszi át a hatalmat, ez egyéntől és a külső tényezőktől függ.
A jó és rosszindulatú csoportok egymás ellen is folytatnak harcot, de mint lenni szokott, a jók általában kevesebben vannak és kevés ideig tudják a hatalmat tartani, ha az ember nem segít nekik.
A féleleműző idegsejteket sokféleképp lehet segíteni, de a módszerre nagyon kell figyelni, mert ha nem megfelelő akkor ezek is rosszindulatúvá válnak, sőt...

Az idők folyamán az emberek (hiába nem ismerték ezt az elméletet) rájöttek, hogy például az alkohol elkábítja a félelmet kiváltó csapatokat, sőt bizonyos ideig képes el is altatni őket.
Ilyenkor úgy látja az ember, hogy uralja a helyzetet és segített a jóindulatú idegsejtjeinek, pedig ott bent ilyenkor egész más történik.
Valahogy úgy néz ki a helyzet, hogy ezek a sejtek kevés ideig bírják az ilyen segítséget, legtöbbjük elpusztul, a másik részük látva, hogy a rosszabbaknak milyen jó dolguk van, csak henyélnek zsibbadtan, hát átpártolnak, így aztán a jóból nagyon kevés marad hű gazdájához.
Erre csak külső jelekből lehet következtetni, ugyanis egy ilyen segítség után másnap az ember sokkal több félelemmel ébred, sokszor úgy érzi, hogy minden jó eltűnt az életéből és ekkor, ha ugyanolyan segítséghez folyamodik, észreveszi mennyire elszaporodtak a félelemkeltők, mert sokkal több alkoholt kell vedeljen ahhoz, hogy félelme eltűnjön. Ez hivatalos felmérések szerint, bármely kábító, bódító és egyéb nyugtatószerek esetén is érvényes, mivel általában az alkohol a legelterjedtebb és recept nélkül kapható ezért hoztam ezt példának.
Igen ám, de az egyik fajta idegsejt sem bírja sokáig az alkoholfürdőt és egy idő után belefulladnak akár jók akár rosszak, olyan kevés maradva meg belőlük, hogy a két lábon járó gazda nem üti meg a négylábas szintet sem, hiába olykor négy lábon próbál közlekedni.
Tehát, ha valaki valamitől fél, az józanul kell szembe nézzen vele és csak így legyőzheti le félelmét, itt nem működik a kerülgetés, bujkálás vagy elkábítás, még a ma divatba jött, pszichológussal folytatott csevegés sem, ezek csak ideiglenes megoldások és általában utólag még több félelmet idéznek elő. Csakis a logikus és józan gondolkodás tud segíteni a félelemkeltő idegsejtek feletti győzelemben és a rosszakhoz átpártolt jók visszahódításában, de mindez csakis egészséges életvitellel lehetséges.

Legutóbbi tudományos kutatások is kimutatták, hogy az idegsejtjeink a gyomortól és a bélrendszertől kapják az információkat, ezekre reagálva váltanak ki az emberben szorongást és félelmet, depressziót vagy pánikot. Ezt rég észrevette az ember saját magától, csak félt beismerni és ki kellett várni amíg akad valaki, aki ki is mondja, így most nyugodtan e kutatásokra hivatkozva kezelheti félelmeit.
Nem kell ezentúl féljen például, hogy megszólják, ha nem gyorséttermekben eszik és otthon készített tízórait fogyaszt, (ezért manapság egy kicsit kinézik az embert) hisz hivatkozhat erre az elméletre és nem kell megegye a rengeteg tartósítószert amit a gyors ételek tartalmaznak. Igaz, hogy előnye is van a dolognak, mert aki ezeket eszi, azt nem kell halála után bebalzsamozzák, mert tíz év múlva is épp olyan épen és makkegészségesen vehetik ki a koporsóból, mint amikor eltemették.
Általában eddig is csak gyomrunkon keresztül tudtunk hatni idegsejtjeinkre, (igaz manapság vannak extrém megoldások, mint pl. az injekció, de ez nem mindig kézenfekvő és van aki fél tőle) mert ezekkel a direkt kommunikáció nagyon nehéz, hisz gyorsabbak a gondolat sebességénél, ezért nehéz utolérni őket, vagy elszaladni előlük.

Mivel állandó mozgásban vannak, nehéz velük tárgyalni, ezért szükség van egy közvetítőre, amelyiknek ugyanolyan sebességű futárjai vannak, így menet közben is lehet intézni az ügyeket.
Vigyázni kell, hogy mit bízunk a futárszolgálatra és jó kondícióban kell tartani a futárokat, mert ha nem, akkor vagy téves információt visznek, vagy lemaradnak és így a félelem megmarad, esetleg fokozódik.
Ha az ember tudja pl., hogy valamitől hasmenése van, akkor azt ne egye, ha sétálni megy, mert már szorongással indul el otthonról, amikor az első görcsök jelentkeznek félni kezd, hogy nem ér el az illemhelyig, bepánikol mikor odaérve látja, hogy azt épp tatarozzák és van aki depressziós lesz, ha gatyájában kell hazavigye.
Ajánlom tehát a helyes étkezést, mint az első és elengedhetetlen lépést a félelmek leküzdésére, enélkül ezt a harcot elkezdeni nem is érdemes, mert úgyis elveszítjük.
Csak puszta gondolkodással is ideig- óráig úrrá lehetünk bármilyen félelmen, de higgyétek el, hogy
végleges győzelmet csakis a gyomor és bélrendszerünk segítségével érhetünk el.
Ezt igazából bizonyítani nem lehetséges, de bárki kipróbálhatja, akinek csak gyomra van és meg is emészti az ételeket.
A próba lényegében csak annyiból áll, hogy olyannak kell maradni amilyennek Isten teremtett és ne próbáljunk kibújni saját bőrünkből, mindig mást utánozva.
Mindenevőnek kell megmaradni, minél több étkezés legyen egy meleg családi körben, de ne gyors ételekből és ne gyorsan fogyasztva, hanem otthoni tűzhelyen készült, nyugodtan elfogyasztott ételekből, melyek mellé olykor egy pohár ital is megengedett, ha nem féleleműzőként használjuk.
Egy ilyen életmód nagyom sok félelmet eltüntet az ember életéből. Aki nem hiszi az próbálja ki, ha egyből nem sikerül akkor próbálja meg újra és addig próbálkozzon, míg észreveszi, hogy kimaradoznak szorongásai és eltünedeznek félelmei, a pánik meg depresszió messzire elkerüli.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-05-01 19:28:09

Kedves Selanne! Az, hogy genetikailag örökölhető-e a félelem vagy nem, még senki nem bizonyította, lehet igaz, lehet nem. Mivel a táplálkozás pénztárca függő, ezért ajánlottam az otthoni egyszerű étkezést, pl. egy tavaszi csalánspenót:-a csalán ingyen, víz majdnem ingyen, egy kanál liszt, személyenként egy tükörtojás, gondolom nem nagy összeg. A sok vitamin amit ez tartalmaz felbecsülhetetlen. Vannak megoldások hidd el, csak az emberek elszaladnak mellettük. Szerintem mi vadászoknak lettünk teremtve, aki ragadozóvá válik, az majd felel érte. A ragadozók nem mind egyformák! Szeretettel: István.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-05-01 19:25:07

Kedves Ibolya! Olyanfajta félelmeim, hogy vizsgázni megyek és fogalmam sincs miből álmaimban nekem is vannak, gondolom neked is csak álmodban jönnek elő ezek a félelmek. Ezeken sajnos nemigen segíthetünk. Én a mindennapok szorongásainak és félelmeinek megelőzésére próbáltam egy pár ötletet adni, mert sokkal olcsóbb otthon étkezni és beszélgetni, mint vendéglőben enni és pszichológusnak mondani el félelmeinket. Félelmei minden normális embernek vannak, de nem szabad engedni elhatalmasodni őket. Én nagyon sok embert ismerek, akit csak egy elképzelt valamitől való félelem kergetett alkoholizmusba és halálba és ezeknek mind napjaink családon belüli, direkt kommunikáció hiánya volt az oka. Nem bolondság néha-néha a családban elbeszélgetni. Üdv. István.
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8279
Időpont: 2011-04-24 22:41:56


A jelenlegi életünk teli van stresszel. Levezetése nem könnyű, pláne, ha még egy olyan genetikai tényezővel is párosul, amely fokozni tudja. A félelem sok oldalról megközelíthető.
Példák sorát felhoztad, van benne sok igazság. A szorongás népbetegség lett, sajnos. Nagyon sokan szenvednek tőle. A táplálkozás, ma sok esetben nem kívánság műsor, pénztárca függő, bármennyire elérhető minden. A mindenevőségről annyit , a fogazatunk eleve úgy van kialakulva. Ragadozók vagyunk. DDD

Szeretettel:Selanne
Alkotó
Regisztrált:
2010-12-30
Összes értékelés:
615
Időpont: 2011-04-24 22:29:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Bizony kedves Istefan nem vagyunk egyformák. A félelemről egészen más dolgok, tapasztalatok jutnak az eszembe. Az biztos, hogy nyugalom, az egészség sok félelmet eltüntet. Én pl. jó gyomrú, egészséges belű ember vagyok, ráadásul nyugodt természetű, de félelmeim azért akadnak. Félek pl. attól, hogy fontos dolgot felejtek el, vagy nagyon félek a kiszolgáltatottságtól, az anyagi ellehetetlenüléstől. Visszatérő félelem álmom, hogy ülök az iskolapadban és fogalmam sincs, hogy hol tartunk a tanulásban, ráadásul nincs se füzetem, se könyvem, és dolgozatot fogunk írni, ja és azt sem tudom, hogy milyen óra lesz. No, hát én ezekről írtam volna, ha eszembe jutott volna a félelem. Üdv. Jega Ibolya
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-04-22 21:34:03

Kedves Ági! Természetesen nem minden esetben alkalmazható az elmélet, de egyetlen más elmélet sem. A helyes étkezéshez sokkal kevesebb pénz kell, mint a helytelenhez. Az ember sokáig meg tud élni kenyéren és vízen, csak hit kell hozzá! Sokan kipróbálták már és nem haltak bele. Vannak emberek, akiknek bőven van mit enniük, mégis félnek az éhenhalástól, ez már beteges félelem, ugyanígy akit trauma ért, ezek különleges esetek, ezeket másként kell megközelíteni. Elméletem az átlagembernek szól. Szeretettel: István
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-04-17 08:22:43

Kedves Lyza! Írásaimban általában igyekszem az igazság körül forgolódni, így sokszor meggyűlik a bajom, gondolom te is tapasztaltad azt, hogy a legtöbb embernek ettől törik be a feje és manapság nagyon kevés ember tudja elviselni, ha szemébe mondják az igazságot és ezért egyre kevesebben merik kimondani, mert mindig félnek valamitől, ezért inkább hallgatnak, vagy mellébeszélnek. Köszönöm a megértő hozzászólást! Üdv. István.
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3102
Időpont: 2011-04-15 12:35:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Sok az igazság írásodban!...valóban a nyugodt élet eltünteti a félelmek nagy részét!...Nézzük például az alkotást...csak csendben, nyugodt körülmények között lehet magvas gondolatokat megfogalmazni, legalább is én így tudok, Nem tudom, más hogy van vele?...
Gratulálok írásodhoz!
Lyza

Legutóbb történt

Kankalin bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Locsolóversek című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel lepleződés címmel a várólistára

aLéb alkotást töltött fel Locsolóversek címmel

aLéb bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

Ferger Jolcsi alkotást töltött fel Vízválasztó címmel a várólistára

Ferger Jolcsi bejegyzést írt a(z) Boldogság című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

ermi-enigma alkotást töltött fel Szonetben szeretni címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A föld vágya című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Április címmel a várólistára

sankaszka bejegyzést írt a(z) A föld vágya című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)