HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 6

Online vendég: 26

Tagok összesen: 1862

Írás összesen: 48106

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Jártó Róza
2019-04-21 18:59:58

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: IstefanFeltöltés dátuma: 2011-05-03

Barátok és szeretők
Nagyon elferdült napjainkban ennek a két szónak az értelme, ezért úgy érzem nem ártana tisztázni, hogy tulajdonképpen kit lehet barátnak nevezni és kit szeretőnek.
Nagyon lealacsonyították mindkét fogalmat, és annyira hétköznapivá tették őket, hogy az valósággal fáj annak, aki tudja, hogy mi az a barát, vagy ki egy igazi szerető.
Például találkozik az ember egy ismerősével, aki valakivel sétál, ezt bemutatják neki, hogy íme ez egy barát, akit mint kiderül két hete ismer. Egy baráti kapcsolat kialakulásához évekre van szükség, nem napokra vagy hetekre és ez így igaz, mert két hét múlva ugyanaz az ismerős már más " baráttal" sétál, az előbbi ugyanis már ellenség lett, ugyanis nem tudtak megegyezni, hogy a WC papírt milyen pozícióba kell a görgőre felhelyezni. Nagyon kellene vigyázni, hogy kit becéz az ember a barátjának és ne alacsonyítsuk le ezt a szót és töröljük a nemes érzések listájáról ezt a szép emberi érzést, ami meg kellene különböztessen az állatoktól, épp úgy mint a szeretet vagy szerelem.

Egy békésen legelésző juhnyájnak a tagjait is barátoknak nevezhetjük, hisz oly egyetértésben élnek, addig, amíg jön a farkas, ekkor már csak mindegyik a maga irháját menti, de hát ők állatok és csak ösztöneik vannak.
Egy ismerősi kapcsolatot csak bizonyos próbatételek után lehet barátinak nyilvánítani, ennek vannak fokozatai, melynek felsőbb fokozata a baráti és legfelsőbb a szerelmi kapcsolat mely magába kell foglalja az összes alatta levőt.
Régebb egy kicsit egyszerűbbnek tűnt a helyzet, mert nem volt annyi érdekeltség, közelebb álltak egymáshoz az emberek és könnyebb volt baráti kapcsolatot teremteni. Igaz, akkor is akinek pénze volt több baráttal dicsekedett, persze addig amíg a pénz elfogyott, mert ekkor a sok barátból legfeljebb egy maradt meg, de legtöbbször egy se. Az igaz barátot ki lehetett próbálni ugyebár egy csatában, mert nem hagyott magunkra, ha szorongatott az ellenség, hajba lehetett kapni vele néha- néha és megmondani egymás szemébe az igazat, de ettől még nem dőlt össze a világ és másnapra rendben volt minden.
Manapság általában érdek barátságok köttetnek, mindenki csak saját érdekeit tartja szem előtt, igazából alig tudunk tiszta baráti érzésre lelni valahol. Mindenki, mindenkit barátjának nevez akit csak ismer és szerintem ez nagyon helytelen, mert teljesen kifordítjuk e szó értelmét és így a legtöbb embernek halvány lila gőze sincs arról, hogy mit jelent egy igazi barát.
Nagyon könnyű pedig ma is kipróbálni egy barátságot, még harc se kell hozzá, csak őszinteség és meg merni mondani egymásnak az igazságot.

Volt két jó ismerős pár évvel ezelőtt, az egyik óriási kölcsönt szándékozott felvenni, gondolva, hogy jobb dolga lesz. Baráti figyelmeztetést kapott, hogy legyen óvatos, nem érdemes ilyesmibe belevágni, mert nem jó irányba halad a gazdaság, nézzen a reklámok mögé. Erre fel a jó ismerősből, nagyon távoli ismerős lett, mert azt állította, hogy csakis rosszindulatból kapta a figyelmeztetést, hisz neki mindenféle bank meg egyéb szakemberek kiszámították, milyen jó üzletet csinál.
Fél év múlva beütött a búbánat, gazdasági válság formájában és az amelyik a kölcsönt vette krízishelyzetbe került, már a házát árverezik a feje fölül. Most ismét közeli ismerős szeretne lenni, esetleg barát is, ha pl. az árverésen egy jó ismerős megvenné a házat és ő benne maradhatna, addig míg rendre visszafizeti. Vajon, ez barátság lenne?

Összefolyik ma már a barát és szerető fogalma, nem tudják az emberek, hogy létezhet tiszta barátság férfi és nő között is, szex nélkül. Ma egy kalap alá vesznek mindent, ha valakit barátnak mondanak, azt szeretőnek tartják és fordítva. Az embernek pedig lehet barátja valaki anélkül, hogy ágyba bújna vele, sőt ágyba is bújhat beszélgetni anélkül, hogy nemi vágyai lennének és ez már egy igazi barátságnak nevezhető a nemek között. Sajnos a mai pletykaéhes világunkban ilyesmi elképzelhetetlen, mert min csámcsogna akkor a pletykaműsorokra ragadt emberiség. Bárki megfigyelheti, hogy a pl. a sporthírekben nem a sport a lényeg, hanem a sportolók magánélete és botrányai, ugyanez a helyzet a politikai és kulturális műsorokban, szinte minden szenzációs hírnek csak pletyka a forrása, mert ezt veszik az emberek.

A szerető fogalmával aztán végképp téves elképzelések vannak. Honnan is ered a szerető elnevezés? Mi is tulajdonképpen egy szerető?
A régmúlt szép időkben, amikor a társadalmi szabályok szigorú betartása következtében, rengeteg érdekházasság köttetett és arra köteleztek két fiatalt, vagy egy fiatalt és egy öreget, hogy boldog házaséletet éljen, teljes boldogtalanságban, nos ennek következményeként jelent meg a szerető nemcsak mint elnevezés, hanem mint félhivatalos tisztség is. El is volt ismerve, hogy egy szerető nagyon sok esetben hasznos lehet. Például, ha egy vén kecskének fiatal menyecske jutott, tudták, hogy a fiatal és tüzes vér többet kíván, mint amennyit nyújt egy lekonyulófélben levő szarv, ezért szükség van egy kis segítségre. Mivel akkoriban Viagra nem létezett, a technika fejletlensége miatt, gyökérzöldségeken kívül más egyebet nemigen lehetett kapni, beszerveztek hát egy fiatal bakot, aki hivatalosan táncra, zenére és sok minden másra tanította a fiatalasszonyt, tulajdonképpen félhivatalosan szeretője lett. Fordított esetben is ugyanígy történt, annyi különbséggel, hogy a férfiak általában eljártak a szeretőjükhöz és nem otthon tartogatták, az előny itt is megvolt, mert mindig lehetett tudni, hol keressék őket. A szeretőket elismerték és tiszteletben tartották, mert általában nem csak nemi vágyat elégítettek ki, hanem szellemit is, no meg volt bizonyos befolyásuk erre meg arra. Ezért nem kell összetéveszteni a szeretőt az ágyassal, akit általában csak egy célra használ az ember. Úgy gondolom, ez lenne tulajdonképpen a szerető, egy házasságon kívüli harmadik személy, de lehetett csak második személy, ha valamilyen okokból nem lehetett házassággal hitelesíteni egy szerelmi kapcsolatot. Mindkét esetben egy szerető tartása becsületbeli kérdést is jelentett.
Akkoriban a becsület annyira rangos helyet foglalt el a létrán, mint amennyire alacsony létrafokon helyezkedik ma. Így a szeretőknek is volt becsületük, nyilvánosan kiálltak mellettük, akár egy igazi barát mellett és mások ezt tiszteletben tartották.(Alig hiszi el ma valaki azt, hogy megengedték Napóleonnak meglátogatni a szeretőjét, nagy csatája előtti éjjelen, tudták ki a szeretője, hol lakik és azt is sikerült kikémkedjék, hogy meg fogja látogatni, mégsem tették el orvul láb alól, mert volt becsület.)
Véleményem szerint, azért a barátot és a szeretőt el kell különíteni egymástól, úgy fogalmat mint személyt, mert ha összekeveredik a kettő, abból mindig bonyodalmak adódnak. Ez régebben is így volt és a helyzet ma sem változott, ha két jó barát egy szeretőt tartott, akkor ott a barátságnak általában vége lett. Ma is ez a vége, de ma, ha a szerető pl. egy feleség, akkor ott egy vagy két házasságnak is befellegzett, ez régebb nemigen történt meg, a szigorúbb egyházi törvények és a fentebb leírt okok miatt.
Egyedül a házaspárok esetében lehetséges, sőt ideális ha ezek egymás szeretői és egyben barátok is, mert az ilyen házasságok nagy viharokat képesek átvészelni.
Ajánlom tehát, hogy fokozzuk a fogalmakat, ha megismerkedünk valakivel, akkor az legyen csak ismerős, ha mélyül kapcsolatunk, akkor döntsük el baráti vagy milyen rangot adunk és akként mutassuk be az illetőt.
Ez nagyon fontos, hogy mások ne értsék félre a kapcsolatot, sajnos ma már egyneműek esetén is lehetnek ilyen félreértések.
Saját tapasztalatból mondom ezt, mert úgy hozta a sors, hogy sok nőnemű barátom volt,(sajnos az élet szétszórta őket a világ minden tájára) barát a szó szoros értelmében. Nos, ezeket bemutatva ismerősöknek vagy rokonoknak mint barátot, azonnal kacsintgatni kezdtek, célozgatni erre meg arra, sőt egy idő után szélhámossággal is vádoltak, hogy miért kell annyi nőt bolondítani egyszerre.
Ekkor vettem észre először, hogy mennyire nem értik az emberek, mit jelent a barát és mit a szerető, azóta nem merek- félreértések elkerülése végett- barátnőként bemutatni valakit, csakis ismerősként, még a jó ismerős is veszélyes néha-néha.
Oktatni kéne szerintem az embereket, főleg a fiatalokat az egyszerű, tiszta emberi érzésekről és kapcsolatokról, mert hiába van diplomája valakinek a komplex nemzetközi kapcsolatokból, ha nem tudja rendszerezni saját egyszerű kapcsolatait.
A virtuális barátság csapdájába esett az emberek nagy része és ebből csakis egy igazi baráti ölelés mentheti ki.
Szeretőt manapság nem érdemes tartani, mert sem egyházi, sem társadalmi törvények nem tiltanak semmiféle házasságkötést vagy a válást, (nem kékvérű családokra célzok, ahol a rangok még léteznek) csak igyekezzünk olyan személlyel összekötni életünket, aki úgy baráti, mint szeretői tisztséget képes betölteni, így a válás elkerülhető.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-05-10 21:13:57


Kedves Zsóka! Örülök, hogy nagyjából egy véleményen vagyunk ebben a témában. Jó lenne, ha másoknak is hasonló véleménye lenne és tennének is érte valamit. Szeretettel: István.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-05-10 21:12:43

Kedves Panka! Épp ezen félreértések elkerülése miatt lenne jó, ha ne a barát szó alá zsúfolnunk be mindenkit. Szeretettel: István.
Szenior tag
Zsóka Eliza Wolfbetta
Regisztrált:
2010-07-26
Összes értékelés:
1890
Időpont: 2011-05-08 19:26:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves István!
Olyan témát feszegetsz írásodban, melyen én is eltöprengtem már. Érdemes megkülönböztetni a fogalmakat és azok tartalmát. Legtöbb esetben nem fedik egymást a tartalmak, a köztudatban még is egy név alatt jegyezzük őket: barát. A virtuális barátságok pedig rengeteg csapdát rejthetnek, óvatossággal, körültekintéssel és fenntartásokkal érdemes kezelni őket, míg valódi személyes ismeretségen nem alapszanak.
Üdvözlettel: Zsóka
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5357
Időpont: 2011-05-08 18:24:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves István!
Nos, most elgondolkodtam. Ha valakinek bemutatom a barátnőm, akkor nincs semmi hátsó gondolat. Ám ha bárkinek bemutatnám, hogy íme ő a barátom, akkor már elindul a fantáziájuk. Persze a barátaim tudják kik a barátaim, minden félre értelmezhető gondolat nélkül. Ám mindenkinek nem mondhatom őszintén, hogy ő és ő a barátom, mert félre értelmeznék. Jó írás, van mit elmélkedni rajta! Azon meg pláne, hogy valójában kit nevezünk barátnak... Jó téma, jó gondolatokkal!
szeretettel-panka
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-05-06 05:43:40


Kedves Daniella! A barát szerintem nem függ a nemtől, ha egy is van belőle az nagyon jó dolog. Ha valaki udvarolgat neked akkor nyugodtan nevezd udvarlónak, utána elnevezheted vőlegénynek és így tovább. Nem szégyen ilyen divatjamúlt szavakat használni. Üdv István.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-05-06 05:42:16


Kedves Ági! Akinek volt egy igazi barátja, azon nem csodálkozom, hogy megérti amit itt leírtam. Szeretném, hogy nagyon sokan találnának maguknak valakit akit barátnak nevezhetnek, mert így lehet csak közeledni egymáshoz. Szeretettel: István.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-05-06 05:40:38


Kedves Selanne! A divat azért divat, hogy mindig újat hozzon és ez nem rossz dolog. Vannak azonban bizonyos dolgok melyeken nem lenne szabad változtatni és ettől még nem lennénk maradiak. Szeretettel: István.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-05-06 05:38:06

Kedves Lyza! Köszönöm a hozzászólást és a megértést. Bárcsak mások is megértenék és tennének róla. Üdv. István.
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8279
Időpont: 2011-05-04 18:15:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Egy ideig, furcsa volt nekem , amikor a fiatal párok,akik együtt jártak,úgy mutatták be egymást, a barátom, vagy barátnőm. Megvakartam a fejem. Számomra a barát, egy olyan személy, akihez nem fűz szerelmi érzelem. Kevés van, egy kezemen számolni tudom, aztán vannak haverok, kedves, jó ismerősök. Rá kellett ébrednem, maradinak tűnök -e tekintetben,mert a divat, elvitte a barát szó igazi jelentését. Én mégis maradok a saját véleményem ,és saját magam megalkotott képénél,a barát szó jelentését, illetően.
Érdekes amiről írtál. Köszönöm.l

Szeretettel:Selanne
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3102
Időpont: 2011-05-04 05:57:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Sok igazság van az írásodban, s egyet is értek azzal,
hogy a fogalmak bizony összekeveredtek a tudatunkban...
Szeretettel üdv: Lyza

Legutóbb történt

aLéb bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

Ferger Jolcsi alkotást töltött fel Vízválasztó címmel a várólistára

Ferger Jolcsi bejegyzést írt a(z) Boldogság című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

ermi-enigma alkotást töltött fel Szonetben szeretni címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A föld vágya című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A Locsoló(k)nak... című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Április címmel a várólistára

sankaszka bejegyzést írt a(z) A föld vágya című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Kellemes húsvéti ünnepeket! címmel a várólistára

Kankalin alkotást töltött fel A Locsoló(k)nak... címmel

Pomázi Dóra bejegyzést írt a(z) Piros tojást választok című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Még mindíg látni vélem című alkotáshoz

Jártó Róza bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)