HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51266

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: ZarzwieczkyFeltöltés dátuma: 2011-07-22

Út Tibetbe

Ede egy szép napon arra eszmélt, hogy közvetlen munkahelyi környezete némi különös fenntartással viseltetik iránta. Most, így negyvenen túl, amikor már mindent elért, ami szakmailag és anyagilag elérhető rájött: már semmi sem fontos és semminek sem tud örülni. Furcsállotta, hogy bizonyos nosztalgiával gondol a szűkös kezdetekre, amikor lépésről-lépésre feladta eltervezett álmait, elsüllyedve a hiteltörlesztésekbe, az éjjel-nappal hajszolt, monoton gürizésekre, amikor folyton rettegett a bizonytalan másnap víziójától. Akkor még a fiatal kismama felesége felnézett rá, mint egy olyan valódi hősre, aki a kegyetlen nélkülözések ellenére bármikor képes küzdeni; ha lesújtanak rá, újból feláll, és újból megújul. Már szinte betegesen csak a munkának élt,érezve hogy az önmegvalósításról szőtt tervei, egyre inkább elfoglalják helyüket az örök álmok birodalmában, együtt a gyerekkorban álmodott Hold -utazással,világkörüli hajóúttal. Mindketten mindent megtettek a mindenki által gyönyörűnek titulált, virgonc és eleven ikrekért. A kezdetek kezdetekor feleségével példásan imádták és tisztelték egymást.
Ez manapság valahogy másképpen működik. Az ikrek felnőttek. Hatalmas szép száll legényekké cseperedtek és felrúgva a genetikai sztereotípiákat : gyűlölik egymást. Az ikrekre jellemzően felhúzott sztereotipia-klissé, elvárt, öröklött szolidaritás csak olyankor nyilvánul meg, ha velük, a szülőkel ,de főképp vele: az apával szemben kerülnek konfliktusba. Különben elégedetlenek és állandóan acsarkodnak egymásra.
A mindent forradalmasító paradigma- váltás,
amely Edének a további életvitelét gyökeresen megváltoztatta, észrevétlen bukkant fel a megszokott mindennapjaiban. Továbbra is toporgott az állandó taposómalmában, olyannyira mintha élete függne tőle. Már csak megszokásból - majdhogynem csak a látszat kedvéért - hajszolta a pénzt és saját magát. Családjával már csak kutyafuttában érintkezett. Felesége és fiai külön, ismeretlen utakon jártak. Egyetlen felüdülést számára a céges rendezvényekről, bizonyos anyagiakért elcsábított hostess-lányokkal tartandó rövidke,de annál tartalmasabb, színes pásztorórák jelentették.
Egy rendhagyó céges rendezvény,amellyel a Vezér meglepte közvetlen munkatársait - köztük őt is - eddigi életvitelét és életfilozófiáját a fejetetejére állította.. Évzáró gyanánt " kiruccantak" egy hétre az osztrák Alpokba egy kirándulásokkal és ivászatokkal fűszerezett sítúrára. Az egyik ilyen "ivászaton" nem érezte valami jól magát, ezért ugyancsak visszafogottan fogyasztott. Csak ült félrevonultan, mértékletesen kortyolgatva a favorizált búzasörét, és figyelt.
- "In vino veritas" - gondolta. Még akkor is, ha bort nem is látott senki által fogyasztani. Kollégái-,és bizonyos vonatkozásban még a Vezér viselkedése is arra utalt, hogy őt valahogy, valamilyen formában irigyen kiközösítik. De hát mit irigykednek? Irigylik " a szép családját", mivel nem tudhatták, hogy azok számára a monoton hétköznapok jellegtelen, kötelező mellékszereplői. Talán ők - ők az irigyek- valójában többet jelentenek számára,mert nap - mint nap rákényszerül legalább az állandó szakmai érintkezésre. De rájött, hogy irigylik az anyagiakat, a szakmai tudását, és az e téren aratott sikereit. "Bezzeg a szigorú áldozatokat megkövetelő felkészülést, az embert próbáló, következetes munkát senki sem irigyli."
Visszaúton, az adventi pompában kacérkodó Bécsben, az utolsó estén búcsú bulit szerveztek. Végig visszafogottan viselkedett. Csak mímelte az ivást, és mint egy túlvilági lény valamilyen formában"kívülről" figyelt. Jól tette. Egészen más dimenziókból láthatta a dorbézoló kollégáit. Mintha eddig, mondjuk egy nagy,sötét, üres repülőgép-hangárban éltek volna és valaki egy túlvilági kápráztató fénnyel szórta volna meg a belteret. Az ital hatására kollégáiról lehullottak a maszkok és az emberi " szociális játszmák" mögöttességeire kápráztató fény derült. Nagyon csodálkozott, hogy az elmúlt évek során ezekből semmit sem vett észre."- Csak nem én is ilyenné lettem? !"- jajdult fel benne az eltemetett jóérzés. "- Köszönöm neked túlvilágok mindenese, . vagy légy akár Isten, ha akarsz - hogy így megvilágosodtam!"- gondolta hírtelen, és tudta hogy másnap más emberként fog ébredni.
Hazaérkezve a benne lejátszódó lelki katarzist később, már az új év kezdetén meghasonulásként értelmezte. Majdnem hogy spontán elkezdett egy új életformát, amiről tudta: semmi köze az ilyenkor szokásos újévi fogadalmakhoz. Rádöbbent, hogy az elmúlt években milyen keveset foglakozott saját magával. Kissé elhízott és minden rendellenességnek tűnő tünetét gyógyszerekkel próbálta enyhíteni. A vérnyomáscsökkentő gyógyszereken túl elég rendszeresen kapkodta be a különféle nyugtatókat.
Alapos változtatásokra határozta el magát. Szigorú étrendet és mozgásprogramot dolgozott ki magának. Bérletet váltott a közeli uszodába. Minden második reggelét ott kezdte az újévi tumultusban több "új életet kezdő" sorstársával, akik a napok teltével sorban feladták egy jó kis izomlázat követően. Ö nem adta fel. Még hajdanában,egész fiatalon hallott először a jógáról. Egy idősödő agglegény szomszédjuk élte a jogik "sanyarú" életét. Szülei révén jó viszonyba került az"öreggel" és egyben egy pár dolgot megtudott a jógáról is.- "Aki ezt teljes odaadással műveli," - mondta Albin bácsi- mert így hívták (Hogyan másképp hívattak volna egy bogaras agglegényt?) "eljuthat arra a mentális szintre, hogy lelki befolyásolás segítségével a szervezet belsejében szerológiai és öngyógyító elváltozásokat idézhet elő, és eljuthat a csúcsokig, az bármikor átviheti saját akaratát környezetére, vagy bárkire. A jóga először is önmagunk megfegyelmezése, azaz legyőzése. Innen már minden felé vezethet út....De hát ne feledd - intette az öreg - semmit sem lélek nélkül ..!"
- És Albin bácsinak már sikerült?
- Még nem fiam, - felelte az öreg - de érzem, hogy már a legjobb úton haladok.
Akkor számára hitelesnek tűnt, és látszólag el is hitte a hallottakat, de amint kipróbálta és néhány napon át próbálkozott,de nap mint nap egyre hitehagyottabban állt hozzá. Avagy azt a bizonyos "lelket" nem találta, amiről Albin bácsi beszélt. " - Á ,ez nem nekem való. Ez túl lassú sport - ha annak lehet nevezni - az én temperamentumomhoz." Sietve vitte vissza a könyvet,amelyet Albin bácsi kölcsönzött.
Most eszébe jutott az eset. Eddigi életén végiggondolva megállapította: az ember élete során,havonta több tucat emberrel valamilyen formában érintkezni kényszerül,de csak nagyon kevés ember hagy bennünk maradandó nyomot,hogy akár évtizedek múlva is emlékezzünk a kapcsolatokra. Úgy látszik, Albin bácsira emlékezni kell. Valószínű, hogy már rég nem él. Ha másképp lenne, biológiai csodának számítana, és értesült volna róla a médiákból. Bizonyára az öreg eljuthatott a nirvána legmagasabb fokára és valahol a Himalája felett hibernál.
Továbbra is élte a mindennapjait, de már egészen más tartalommal és életszemlélettel. A hirtelen elkezdett mértételen úszás okozta erős izomlázát kezdetben emlékezetből jóga-szerű gyakorlatokkal próbálta enyhíteni. Hatásosnak tűnt. Aztán elkezdett hinni a sorsszerűségbe mivel egy napon, kocsija szélvédőjén talált egy színes szórólapot, amely egy közeli jóga klubba invitálta. A következő héten be is iratkozott. Gondolta, hogy még mentorokkal sem fog különösebb hatásfokot elérni, de hát üsse kő, ő kipróbálja!
Megszállottan beszerzett és elolvasott minden fellelhető jóga irodalmat. Mivel eddig nem volt gyakorló Istenhívő a jóga filozófiáját lassan vallásként kezdte gyakorolni. Életvitelét és mindennapi munkatempóját valamint étrendjét ennek rendelte alá .Egy szép napon arra eszmélt, hogy tudatában Krisna és Buddha polemizál és kűzd.Végül úgy érezte, hogy Buddha győzött.
Ennek hatására szinte megszállottan kutatta a buddhista irodalmat. Rájött ,hogy a jógaklubban lelkes hívekre és segítőkre talált.
Többé már a munkája sem érdekelte.
Egy napon hívatlanul beállított a Vezérhez. Eddig büszkeséggel töltötte el, hogy ő az egyik a kevesek közül, akit a főnők bármikor bejelentés nélkül fogad. Most már ettől a kiváltságtól nem esett hasra.
- Nézd főnök - kezdte torkát köszörülve a mondandóját -. úgy döntöttem, hogy én ezt nem csinálom tovább.
Amaz értetlenül bámult.
- Mit?...
- Hát ezt az egészet. Van hál' istennek miből megélnem,megszereztem magamnak mindent, én részemről befejeztem.
Faképnél hagyta a főnököt majd összecsomagolt és elment.
- Miből fogunk élni ?- kérdezte az elképedt neje.
- Hát majd egy kissé visszahúzod a gyeplőt - felelte nem kevés cinizmussal.
- Legfeljebb plusz munkát is vállalsz és ez után nem én keresem meg a dzsigolódra valót is.
- Dögölj meg !
Idegenként járt kelt a lakásban. Feleségét nagyon ritkán látta. Talán elfogadta a"jó tanácsát" és valahol plusz munkát vállalt,vagy a dzsigolónál tartózkodik. Ennek viszont csekély a valószínűsége.
Fiai még köszönésre sem méltatták. Csak akkor háborodtak fel, amikor tudomást szereztek, hogy apjuk eladta a Volvóját, és kijelentette, hogy a család egyik tagjának sem hajlandó a gépkocsija fenntartási és biztosítási költségeit finanszírozni. -" Az öreg bekattant!" - pusmogták a háta mögött. És ezek után még gyűlölködőbben figyelték egyre különcködőbb életvitelét.
A reggelt egy órás jógagyakorlattal kezdte, majd hosszú sétákra indult még azokon a megszokott másnapokon is, amikor uszodába is eljárt. Sutba vetette a mobilját és a számítógépét sem kapcsolta be többé. - "Teljesen bekattant! "- jelentették ki eddigi barátai és ismerősei. Ha meg olykor elkerülhetetlen volt a találkozás valamelyikükkel, nem magyarázkodott. Továbbra is inkább tőmondatokban kedves maradt. "- Csak most fedezem fel igazán a világot". - hárított el minden kérdést.
Egy idő után érezte, hogy túl sok felesleges ideje maradt,és mégis valamilyen társaságra vágyna. Ekkor fedezte fel "társaság gyanánt"a könyvtárat. Először csak úgy találomra nézegette a polcokról levehető kiadványokat. Természetesen elmerült a Buddhista irodalomban,majd útikönyveket böngészett. Eszébe jutott kamaszkori álma hogy Thor Hayerdahl és Coustou módjára szabadon hajózna a világ nagy tengerein. Földrészekről és országokról olvasgatott. Most már napi rendszerességgel eljárt a könyvtárba. Hayderdahl hatására a Skandináv országokat és népeit tanulmányozgatta. Végül előbbi fogadalmainak egyikét megszegve,mégiscsak a világhálón keresztül sikerült több információt szereznie. Használható angol nyelvtudása segítségével, napjában végigszörfözte.. Ami eleinte kimondottan bosszantotta az a sok keresett információk közt,is beszivárgó reklám- áradat. Idővel megszokta,sőt néhány érdekesebbre fel is figyelt;"Látogassa meg személyesen otthonában a lapföldi Mikulást!"Vagy:" Nyolcnapos barangolás kedvező áron, kényeztető wellness programokkal a fjordok birodalmában". Amit a legfurcsábbnak talált:"Három fős izlandi,hajóépítő csoport,világkörüli útra, negyedik társukat keresik a világ bármely tájáról 17.000 USD beugróval"...Aztán mindem más egyéb reklám, a nyaralásoktól a szexig. Mégis újra a buddhizmus tanai felé tévelygett. Hosszú órákat élvezkedett a tartalmasnak ígérkező önkéntes magányában. Majd újra a világhálóra kapcsolódott. Úgy érezte, nem tud szabadulni a skandináv témáktól sem. E két téma élénken foglalkoztatta. Ezek töltötték ki az utóbbi napjait.
- Felháborító hogy letiltattad a számlát !- érkezett egy napon szinte sikoltva a felesége. - Az én számlám..Különben minden hónap elején érkezik majd utalás a rezsire és a többihez semmi közötök.
- ?
- Lehet hogy egy évig is távol leszek.
- Megbolondultál?
- Lehet. Vagy lehet hogy csak eddig voltam az. Most eldöntöttem hogy Tibetbe utazom és onnan Dharamasztába a Dalai Lámához.
Az asszony elképedve,sápadtan gyanakodva vizslatta férjét.
-Te tényleg bekattantál - zokogott fel. - Mi lesz velünk?...
A férfi nem válaszolt. Egyenesen a könyvtárba ment. Kényelmesen leült a számítógéphez és a Schwhati reptér honlapján megrendelte jegyét a reykjavíki járatra.


Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2011-09-25
Összes értékelés:
102
Időpont: 2011-11-11 19:29:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nekem tetszett. Jól tette Ede, amit tett. Én nem tartom egoistának. Persze, hogy a családért, barátokért kell áldozatokat hozni, de csak amíg megérdemlik. Ede esetében sem a felesége, sem a gyerekei nem érdemelnek további figyelmet.
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7372
Időpont: 2011-08-10 09:38:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Z! :)
Az irigységgel így van ez, a munka nem látszik, az elhivatottság sem. Aki irigy, az valószínűleg frusztrált is, gőze nincs arról, hogy mit irigyel.
Bevallom, ez a tibeti história megbolygatott, mert magam is régóta vágyom oda. Mióta szembesültem a Hét év Tibetben című filmmel, méginkább. Szeretem a csendet és az egyszerű, nomád életet.
Történeted olvasásakor elgondolkodtam azon, hogy van benne egoizmus, jó nagy adag. Azt nem tudtam eldönteni, hogy ez pozitív, avagy negatív, mert hol megrökönyödtem, hol szárnyra kaptam.
Tetszik az írás, el is méláztam az önfeláldozásról. Persze én ilyen maradok, nem tudok kibújni a bőrömből, nincs Tibet.
Találtam néhány hibát, ha átolvasod, szerintem megleled. Hogy hova vezet az út? Talán mégis Tibetbe. :)
Szeretettel: Kankalin
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2011-08-07 07:53:37

válasz pirospipacs (2011-08-03 08:01:53) üzenetére
Kedves pipacs!
Köszi hogy olvastál és jól estek kedves soraid.A szabadságra mindnyájan vágyódunk - egyfolytában- de sajnos,tudjuk mivel élünk és szükségletein vannak ezért teljességében nem megvalósítható.Pusz.Z
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2011-08-07 07:40:30

válasz T. Pandur Judit (2011-08-02 19:03:10) üzenetére
Kedves Judit!
Nem kell a társadadalom magas szféráit kutatni,hogy az egzisztenciáért "vívott harc"oltárán feláldozódnak kapcsolatok és házasságok.Nem egy vidéki család bomlott szét,miután felépítették az"álom fészket".Ami az álomjövedelmeket illetti;vannak ilyen munkahelyek M.o.-n.A kilencvenes évek közepén magam is közel voltam - igaz csak egy nagyon rövid ideig.Van egy román közmondás:" Ha a menybe akarsz kerülni,legyenek rokonaid a szent sír közelében".Nekem nem volt!Köszi hogy olvastál! Pusz.Z
Alkotó
pirospipacs
Regisztrált:
2010-07-24
Összes értékelés:
2717
Időpont: 2011-08-03 08:01:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Z! :)
Milyen jó is lenne, kilépni a megszokottból, amikor elegünk van belőle, és keresni egy olyan helyet, ahol kipihenhetjük mindazt, amiből elegünk van. Bevallom nekem nincs rá lehetőségem, de akinek van, az jól teszi, ha él vele.
Persze az más kérdés, hogyan szerezte meg a rávalót manapság, de ezt hagyjuk. :)
Érdekes volt írásod, bár hosszúsága először megriasztott, de aztán visszatértem, mert úgy kötötted le a figyelmemet, hogy hozott a "kényszer". :))
Szeretettel: pipacs :)
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5243
Időpont: 2011-08-02 19:03:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Gondolatébresztő alkotás. Már jó ideje elolvastam, és azóta is meditálok rajta. :)
Picit hihetetlen számomra, hogy alkalmazottként - vezető pozícióban - lehet annyi pénzt keresni, amiből aztán már - amikor elege van valakinek a taposó malomból, és a hatalmi játszmákból - meg lehet élni. Tapasztalatom szerint a jövedelem növekedéssel együtt nőnek az igények /a családé is/. A felnőni és saját magukról gondoskodni nem tudó iker fiatalembereken is sokat gondolkodtam. Ez a "mama hotel", "papa rabszolga", nagyon általánossá kezd válni, főleg értelmiségi családokban. Meddig köteles eltartani egy szülő a felnőtt gyerekét, akár a maga kárára is, ez is egy érdekes kérdés... Lehet, hogy jót tesz nekik a papa fellázadása? Az életünknek vannak különböző szakaszai: tanulás, családalapítás, gyereknevelés, munka, önmegvalósító hobbik, unokázás. Néha szeretnénk már kilépni abból a szakaszból, amiben vagyunk, de a körülmények nem engedik.
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2702
Időpont: 2011-07-31 17:44:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Azon szerencsés emberek közé tartozom, aki járt Tibetben és évtizedekre elég élmény feldolgozása és újra élése a részem. A dolog, ugyan nem ilyen "drasztikus" körülmények között történt, de biztos vagyok benne, hogy vannak olyan élethelyzetek, amelyek indokolják ezt a gyökeres változtatást, ami nem kis bátorságot feltételez.
Írásodnak üzenete van, jó lenne, ha sokan meghallanák.
/Úgy tudom, hogy a Dalai Láma Dharamsala-ban él./
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2011-07-31 15:19:09

válasz Haász Irén (2011-07-24 13:58:37) üzenetére
Jó dolog az amikor az ember azt teheti amit szeret.De tapasztalataim szreint ez keveseknek adatott meg, és azért irigylem mert nekem sem.Kösz hogy itt jártál.Z
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2011-07-31 15:17:06

válasz Zagyvapart (2011-07-24 10:35:36) üzenetére
Látod Feri,ezért klassz dolog az írás,Itt minden lehetséges,nincsenek semmilyen korlátok.Kösz hogy itt jártál.J
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2011-07-31 15:15:17

válasz Rozán Eszter (2011-07-23 10:29:28) üzenetére
Köszi hogy itt jártál Esztike: Jó szemed van,mert tényleg gondoltam arra hogy még foglalkozom a témával.Üdv.J.
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2011-07-31 15:13:11

Köszi,örülök hogy tetszett.Pusszantás:Z
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3380
Időpont: 2011-07-24 13:58:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Volt egy gyermekkori barátom, aki hasonlóképpen gondolkodott, mint Albin bácsi. Fiatal volt, és a szanszkrit irodalomba, buddhizmusba, jógába volt beleszerelmesedve. Az élet kanyarai végül is elérhetővé tették, hogy ezzel foglalkozzon, ezt tanulmányozza, de mégiscsak itt élt, ebben a közegben, ebben a valóságban, és egy idő után ehhez kellett alkalmazkodnia is...
Idősebb korban, ha már teljesítettük kötelességeinket, élhetünk a magunk örömének is.
Csak mást ne bántsunk vele.
Nálad a család nem épp szimpatikus...
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2011-07-24 10:35:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Zarzwieczky!

Némi fásultság, kiábrándulás eddigi életünkből, és radikális változtatás, amit Ede meg is tett. Azonban ezt kevesen teszik, kevesen tehetik meg, elsősorban egzisztenciális promlémák miatt. Mindazonáltal érdekes írás, és tetszett is.

Üdv.: Zagyvapart.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7473
Időpont: 2011-07-23 10:29:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Ede felismerte, amit olyan sokan nem, hogy az élet több, mint a hétköznapi gürizés. A felismerést pedig tett követte. Szívesen olvasnám a folytatást is, hogy vajon hogyan alakul ő és a családja élete!

Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Merengő lombhullatás című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Bikavers címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Afanaszij Fet: Eljöttem köszöntésedre... címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Nincs semmi baj velem című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (4/8) című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pilinke és Motzsa királyfi című alkotáshoz

C E Shepherd alkotást töltött fel Té mint Tündér (tudományos cikk) címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) Utolsó napokra című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Imádság (helyett) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (8/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (7/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (7/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (6/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (5/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (5/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Pilinke és Motzsa királyfi című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pilinke és Motzsa királyfi című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Pilinke és Motzsa királyfi című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Ábránd című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Tavaszváró című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Tavaszi zönge című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Čezare Paveze: Doći će smrt i imaće tvoje oči című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)