HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 24

Tagok összesen: 1910

Írás összesen: 50499

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

túlparti
2020-07-28 18:07:52

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: eszesgFeltöltés dátuma: 2011-10-24

Hanghadsereg

- Na Zsuzsika, gyakoroltál otthon sokat?
- Igen, nagyon sokat. Szeretném, ha év végére anyukám meggyógyulna!
- Ez dicséretes Zsuzsika. Dicséretes.
Amíg Zsuzsi levette a kabátját, a tanárnő elővette a kottát, ráhelyezte a kottatartóra. Beállította a megfelelő magasságba és a szék elé tette.
- Gyere Zsuzsika, lássuk, mire jutottál a múlt heti óra óta!
A kislány elővette táskájából a furulyát, játszi könnyedséggel összeillesztette a részeket, és már készen is állt, hogy előcsalja belőle a hangokat.
- Mielőtt elkezdenéd, gondolj erősen anyukádra!
- Igen, tudom. Erősen gondolok rá.
Behunyta a szemét, vett egy mély lélegzetet és fújni kezdte hangszerét. Az első hangokkal nem is volt baj. Szép rendezett sorokban álltak össze, majd elkezdtek masírozni az ajtó irányába. A tanárnő mosolygott és elismerően bólintott Zsuzsinak.
A kislány boldog volt, mert tudta, hogy ezzel a mai teljesítményével sokat segíthet anyukája állapotán. Egyre több hang fejlődött menetoszlopba. Már majdnem az egész alakulat készen állt arra, hogy véghezvigye tettét, csupán csak az utolsó tétel volt hátra. A legnehezebb tétel. Ha ez is olyan szépen cseng, mint az előzőek, akkor minden a legnagyobb rendben lesz. A csapat elindulhat hódító útjára.
A tanárnő lélegzetvisszafojtva lapozott a kottában, Zsuzsi pedig fújta és fújta tovább hangszeréből a hanghadsereget. Aztán jött az első félresikerült hangocska. Az első sorok megrémültek ettől a hangtól és szétszéledtek. Zsuzsi megijedt, ami miatt a következő hamis szólam is elhagyta a furulyát. Ettől már az egész század felbolydult, és mindenki futott, amerre látott. Az egyre több félrefújt hang ott nevetett a gyáva katonákon. A nevetésük Zsuzsi és a tanárnő fülébe is eljutott. A tanárnő szomorúan nézte a kislány küzdését, amint megkísérelte egybeterelni a csapatot, de a hamis hangok megakadályozták a katonai rend megszületését, és helyette hatalmas káoszt teremtettek. Rikoltoztak, dörömböltek az ablakon, hintáztak a szobanövények levelein, lecsüngtek a polcokról, rugdosták a falakat. A hadsereg zöme holtan terült el a félelemtől.
- Állj! Zsuzsi, állj le!
A kislány zokogva emelte el ajkától hangszerét. Teljesen kétségbeesett.
- Tanárnő, ezt otthon olyan szépen tudtam játszani, és most...
Arcát a kezébe temette és sírt.
- Nyugodj meg Zsuzsika, nincs semmi baj! Vegyél egy nagy levegőt! Úgy ni. Most már jobb, ugye?
- Igen jobb, de mi lesz ezekkel a csúnya hangokkal? Tönkreteszik az egész szobát.
- Ne is törődj velük, mindjárt elintézem.
A tanárnő odament a szekrényhez, kivett belőle egy lezárt fiolát. Óvatosan lecsavarta a tetejét. Zöld fátyolos köd kezdett gomolyogni a kis üvegcséből. A tanárnő belélegezte a zöld felhőt, majd gyorsan lezárta a fiolát. A lassú kilégzéssel szinte az egész szobát elárasztotta a bársonyos zöld lehelet. A neveletlen hangok mozdulatlanná váltak, néhány másodperc múlva pedig elpárologtak a köddel együtt. Zsuzsika mosolygott.
- Akkor most újra megpróbálom.
- Csak nyugodtan Zsuzsika.
A kislány újra behunyta szemét, vett egy nagy levegőt és... A hangok elkezdtek sorba rendeződni. A hadoszlop ismét készen állt, hogy elinduljon a nagy útra. Első sor, második sor, harmadik sor, tízedik sor, tizenhetedik sor, harminckettedik sor, nagyon sok sor, rengeteg sor, megszámlálhatatlan sor. És jött a nehéz tétel. Méghogy nehéz? Hol volt már a nehézség! Könnyed menetelésbe kezdett a hadsereg. Elmasíroztak az ajtóig, ott felmásztak egészen a kulcslyukig, átbújtak rajta mindegy szálig és eltűntek a szem elől.
A tanárnő megérintette Zsuzsi vállát. A kislány abbahagyta a játékot és csendben várt. Messziről lehetett hallani, ahogy a hangok szépen csilingelőn vonulnak valahol a folyosón. Egyre távolodtak. Zsuzsi és a tanárnő mozdulatlanul ültek és figyeltek. A koncentráció megfeszítette az idegeket. A külvilág megszűnt létezni. Szemük előtt megjelentek a távoli hangok. Látták őket felkúszni egy másik ajtón, látták, ahogy a szobában ülő férfi és nő felé masíroznak. A férfi éppen evett, a nő meg olvasott. A hangok észrevétlenül bekerítették mindkettőt, aztán megindították a támadást. Felmásztak rajtuk, betörtek a testbe a fülön keresztül, beásták magukat a véráramba, majd egyenes megcélozták a szívet. A nőét és a férfiét.
Mindketten csak egy apró szúrást éreztek. A férfi letette villáját, a nő letette könyvét. Egymásra néztek és hallgattak. A külvilág megszűnt létezni.
A tanárnő benyitott a szobába. Kezében egy fiola volt, benne higanyszerű rózsaszín folyadék. Gyorsan cselekedett. Egy szempillantás alatt kinyitotta a fiolát, hogy felfogja a nő szeméből kicsorduló könnycseppet, aztán ugyanezt megtette a férfi könnyével is. Miután elvégezte a műveletet, a fény felé tartotta a fiolát. Elégedett volt. Sikerült, amit eltervezett. Elhagyta a szobát.
A pár még néhány pillanatig mozdulatlanul ült, aztán a tekintetük megváltozott. Visszatértek a szürke hétköznapokhoz. A varázs elszállt. A férfi tovább evett, a nő tovább olvasott.
- Megvan Zsuzsika! Itt van! Sikerült! Megcsináltad!
A kislány szemében akkora boldogság úszott, hogy be tudta volna vele takarni az egész világot. Milyen jó lett volna érezni azt a finom, puha takarót!
- A hangoknak sikerült meghódítani két emberi szívet. Úgy tűnik nem is kell megvárnunk az év végét. Sokkal több szeretetet gyűjtöttünk a mai nap, mint az elmúlt hónapokban.
- Akkor ezt már elvihetem anyukámnak?
- Igen Zsuzsika, ezt már elviheted. Ettől egy hét alatt felgyógyul abból a szörnyű betegségből.

Az ABC-re ment volna, de a szabály az szabály. ;)

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
eszesg
Regisztrált:
2006-03-29
Összes értékelés:
408
Időpont: 2011-11-20 16:33:43

válasz ruca (2011-11-17 12:22:31) üzenetére
Kedves ruca!

Igyekszem. ;)
Köszönöm a hozzászólást!

Üdvözlettel:
Sanyi
Alkotó
Regisztrált:
2010-06-30
Összes értékelés:
786
Időpont: 2011-11-17 12:22:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ügyesen írsz Sanyi,gratula!
ruca
Alkotó
eszesg
Regisztrált:
2006-03-29
Összes értékelés:
408
Időpont: 2011-10-28 11:18:30

válasz T. Pandur Judit (2011-10-27 23:21:59) üzenetére
Kedves Judit!

Köszönöm szépen az értékelést!
Igen, amióta van ABC pályázat, azóta minden szóra készítettem egy alkotás. Nem magáért a pályázat miatt írom meg a műveket, hanem mert kihívás számomra, hogy egy adott szó köré kell történeteket írni. Ez a játék olyan, mint a relaxáció. Pihentet és kikapcsol. Legalábbis engem.
Mivel nagyon zsúfoltak a napjaim, muszáj, hogy legyen egy kis szikra, ami ösztönöz erre a relaxációra. Magamtól nem fognék hozzá alkotni, pedig rengeteg ötletem van összegyűjtve, amik arra várnak, hogy megírjam őket. Ezért örülök én is, hogy van ez az ABC pályázat. Így megkapom a szikrát.
Ha megszűnne a pályázat, akkor megkérhetlek, hogy minden hónapban küldj nekem egy szót! ;))) Akkor legalább havonta felkerül egy írásom.
u.i.: Hétfőre tervezem az általam még nem olvasott képeslapjaid olvasását. Nagyon el vagyok maradva. :(

Üdvözlettel:
Sanyi
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5235
Időpont: 2011-10-27 23:21:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Sanyi!

Mindig nagy érdeklődéssel olvasom az írásaidat, és nem kell csalódnom bennük! Ez is egy remekbe szabott történet.
Szeretem az ABC pályázatot, mert amióta van, azóta több alkotásod születik, mint azelőtt, és én szeretem az alkotásaidat! Vagy ezt már mondtam? :)

Judit
Alkotó
eszesg
Regisztrált:
2006-03-29
Összes értékelés:
408
Időpont: 2011-10-26 07:30:56

válasz Molnár Géza (2011-10-25 16:10:07) üzenetére
Kedves Géza!

Szeretem a művek elején bevinni a macit, jobban mondva az olvasót a málnásban. Ha olvasó szemmel nézem, akkor magam is szeretem, ha először úgy kell összepakolgatni a mozaikdarabokat, és csak a közepén, végén, legvégén derül fény mindenre. Így persze előfordulhat az első soroknál, oldalaknál, fejezeteknél, hogy rossz érzése van az embernek, mert nem talál ki a málnásból, de ezzel ellentétben kisgömböcként nő a kíváncsiság is, ami falja és falja a sorokat, mígnem a végén kipukkad. Na ekkor jön a katarzis, az aha élmény. Minél homályosabb a mű eleje, annál édesebb a felfedezés élménye. Ezért is szeretem annyira az irodalmat. Sok benne a katarzis okozta szellemi gyönyör átélése.
Köszönöm az értékelést! Örülök, hogy jónak tartod!

Üdv.: Sanyi
Alkotó
eszesg
Regisztrált:
2006-03-29
Összes értékelés:
408
Időpont: 2011-10-26 07:20:08

válasz Phoenix (2011-10-25 11:14:07) üzenetére
Kedves Phoenix!

Örülök, hogy tetszett!
A sokszor nem könnyű élet ellen a legjobb orvosság, ha az ember mindenféle betegség helyett, inkább fantáziát növeszt magába. Így jobban észreveszi azokat a dolgokat, amelyek ellensúlyozzák a nehézségeket, és néhány percre még élvezni is képes a boldogságot. Szóval ezért lehet az, hogy - mások szerint is - "micsoda fantáziád(m) van!".
Ha már időm kevés van, akkor legalább ez legyen, nem igaz? ;)
Köszönöm a hozzászólást!

Üdv.: Sanyi
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-17
Összes értékelés:
108
Időpont: 2011-10-25 16:10:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Az elején nem értettem milyen szabály, aztán rájöttem. A történet jó...

G.
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
492
Időpont: 2011-10-25 11:14:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ez nagyon jó volt. Hanghadsereg... Micsoda fantáziád van! Varázslatos kis történet :) Nagyon tetszett.

Üdv.: Phoenix

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) mindig ugyanaz című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Evelyn korábbi verse /Evelynről, II. rész című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) mindig ugyanaz című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Pósa Lajos: Boldogság / Beseeltheit című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel mindig ugyanaz címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tükörjáték életre, halálra című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Tükörjáték életre, halálra című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Vlagyimir Kuhar: Ti, nyitható hidak a Néva felett... címmel a várólistára

alberth alkotást töltött fel Nem tudhatod róla címmel a várólistára

alberth bejegyzést írt a(z) Kék pillangó című alkotáshoz

manna bejegyzést írt a(z) Hallod a kiáltást? című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tükörjáték életre, halálra című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Tükörjáték életre, halálra című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) távoli című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)