HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1910

Írás összesen: 50520

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

túlparti
2020-07-28 18:07:52

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: IstefanFeltöltés dátuma: 2011-10-28

Kríziseink( válságaink) egyetlen lehetséges megoldása

Mottó:
Saepe accidit, ut dum impossibila cupimus possibilia negligamus.
Gyakran megesik, hogy miközben az elérhetetlen után vágyódunk, semmibe vesszük az elérhetőt.

Úgy döntöttem, megadom végül is, a szerintem egyetlen és egyetemes megoldást a létező összes válságainkra, melyekből annyi van már, hogy a legbéketűrőbb embert is kihozza a sodrából, ha már csak a válság szót hallja.
Azért döntöttem így, mert látom, hogy az eddig megadott megoldások egyike se állja meg a sarat, egyszerű emberként legalábbis én így érzem, mert nem vagyok egy ilyen, vagy olyan képesítésű sznob specialista. (Csak a sznobizmus veszélyeit próbálom bizonygatni, ha valaki nem tudja mi az olvasson utána).
A másik nyomós ok az magánjellegű, éspedig az, hogy mostanában ahányszor újabb krízisekről hallok, a szemeim színe zöldre változik és ilyenkor látom a szó mögötti gondolatot és meglátom a titkos láthatatlant.(nem kell rögtön szellemekre gondolni)
Ez, már nem vicc, szemeim színe csak ritkán, nagyon különleges alkalmakkor szokott változni, nappal alig észlelhető, ám a sötétben ilyenkor világítanak és a körülöttem élőknek lúdbőrös lesz tőle a háta, ezért kerülik a tekintetemet, ez nemcsak nekik, hanem nekem is igen kellemetlen.
Emiatt, hónapok óta nem hallgatom meg a friss híreket, csakis az időjárás jelentésre szorítkozom, ám nemsokára ennek is vége, mert a szárazság miatt újabb válság fenyeget.
Az elmúlt években, amióta az emberiséget a válságok sokasága gyötri, rengeteg megelőző és elhárító tanulmányt hoztak nyilvánosságra, nagyon magas fokon képzett szakemberek, a különböző krízisfajták elhárítására és megoldására. A gond itt csak annyi, hogy ezeket a szakembereket nem az élet képezte ki, hanem más szakember és ezért elméleteik közül egyik sem bizonyult helyesnek és elég hatásosnak ahhoz, hogy megnyerje a Nagy válság elleni harcot. (nőtlen pszichológustól ne kérj házassági tanácsot) A Nagy válság a kis válságok anyja, ő a legrégebbi, csak ritkán lép színre, általában csak kisebb gyerekeit küldi az emberiségnek, aki természetesen nagylelkűen befogadja, mert ez a divat, hogy minden értéktelen és káros csillogást befogadjunk, saját igazi értékeinket meg veszni hagyjuk.
Mikorra aztán észbe kapunk, a kis válságocska felnőtté cseperedik és ekkor már nem bírunk vele, saját értékeink rég feledésbe merültek és ezért nem is hatásosak az eddig közzétett krízismegoldások.
Nem hatásosak, mert nem a közember nyelvén íródtak, hanem olyan magas szinten amelyet talán maga az írója se ért, de érdekes módon megértik azok, akik az elithez tartóznak, vagy legalábbis szeretnének odadörgölőzni, ezért aztán helyeslően bólogatnak olyasmire, amiről lila gőzük sincs.

Megadom tehát az egyetlen lehetséges megoldást, amit rég elfelejtettünk, rég kiment divatból és napjainkban majdnem teljesen mellőzünk, ez pedig a felebaráti SZERETET gyakorlása.
E nélkül az elméletek elmélete is csődöt mond, hiába az érthetetlen, fellengzős mondatok, ha mindig elkerüljük a lényeget.
Ebbe az egyetlen mindenki számára érthető szóba is belesűríthető a megoldás.
Aki nem hisz ebben a megoldásban, annak néhány egyszerű példát adok, hogy hitét megalapozzam.
Például, ha egy vezető szereti a népét, a nép meg viszontszereti, akkor ott politikai válság nem következhet be, ha egyel-talán szeretünk valakit és az szeret minket, akkor ellenségek nem lehetünk, nincs szükségünk fegyverekre meg bombákra, helyettük nyugodtan élelmiszert termelhetnénk és úgy élnénk mint Marci hevesen. Így az úgymond " rászoruló" országoknak nem kellene fegyveres segítséget küldeni, a szeretetcsomagok is megtennék, a terrorista cselekményeknek vége lenne, kőolajat is kapnánk, nem ingyen, de szeretettel(olajkrízis nincs).
Ha a bankok csak egy kicsit is szeretnének, akkor nem tukmálnának ránk mindenféle kölcsönt és nem vennék el majdnem kifizetett házainkat egyetlen, utolsó ki nem fizetett részlet miatt, hanem inkább kifizetnék azt helyettünk, hisz nyugodtan futná a kölcsönre számított kamatból.(gazdasági válság nincs)

Ha szeretjük anyósunkat és ő szeret minket, nincs válás, ha szeretjük feleségünket és a szeretőnket, a feleségünk is szeret minket is és őt is, megint nincs válás, így nincs szociális válságra kilátás.
Merem állítani, hogy bármilyen kisebb, vagy nagyobb gond, amelyik előbb vagy utóbb aztán krízissé fejlődik, egy kis szeretettel megoldható.
Ehhez a megoldáshoz nincs szükségünk óriási pénzösszegekre, a szeretetet ingyen mérik bárkinek, nem vásárolható és nem eladható, mint ahogy nagyon sokan gondolják.
Sajnos, ez a gondolkodásmód fertőzi meg életünket, mert képesek vagyunk bármire egy kis mulandó csillogásért, titkon nyomorba dönteni egyéneket, családokat, népeket és országokat, természetesen csakis azért, hogy utána nyilvánosan villogtathassuk állszeretetünket.
(Valahogy a reformáció előtti közvetlen időkre emlékeztet ez, ha pénzed van, máris adják a belépőjegyet a mennyországba.)
Sznob összejöveteleken pénzadományokat gyűjteni árváknak, akiket mi tettünk azzá, szociális otthonoknak, ahová saját szüleinket dugtuk el a világ szeme elől, nehogy rájöjjenek honnan is származunk és így tovább.
Olyan ez, mint a halott világítás egyeseknek. Egész amíg élt a halott, soha egy szál virágot nem vitt neki, csak úgy szeretetből, de halála után aztán ölszámra hordja a virágot a temetőbe, mert ugyebár ez látványos is, meg divatos is.
Mellékesen megjegyzem, én kikértem magamnak, hogy velem addig szagoltassák az ibolyát amíg felülről bírom azt megtenni és szerintem nem ártana, ha minél többen ezt tennék, mert az utólagos szeretet gyakorlása világra olyan, mint az eső után a köpönyeg.
Melegen ajánlom tehát a szeretet gyakorlását mindenkinek, mindenhol és mindenkor, mert csak amikor szeretni és tisztelni fogjuk egymást, mindenki szeret legalább egy picit mindenkit, akkor mondhatjuk, hogy megnyertük a harcot és Isten szabad teremtményei vagyunk.
Meglehet, hogy utópiának tűnik mindez, de higgyétek el nem az, mert elérhető és megvalósítható, csak egy kis pozitív hozzáállásra lenne szükség ez irányban, a reklámoknak csak negyedét ennek az ügynek szentelni, a többit meg beszüntetni és természetesen egyénenként hozzájárulni, de csakis mindenki saját lehetősége szerint.
Semmit nem kell túlzásba vinni, mert az mindig ártalmas, elrettentő példa erre az az anyanyúl, amelyik túlzott szeretetében felfalja saját fiókáit.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9075
Időpont: 2011-12-06 19:26:03

válasz Istefan (2011-11-20 12:43:36) üzenetére
István, a lényeget értem. Azt gondolod, h a szeretet gyakorlásával itt a földön is meg lehetne valósítani Isten országát, és akkor nem lenne többé krízis, sem semmi más baj, probléma: közlekedési baleset, háború, betegség, rossz lapjárás az ultiban, stb. Lehet, h így lenne. Biztos így lenne. Csakhogy van egy bökkenő. Én úgy vettem észre, h mi emberek erre egyszerűen képtelenek vagyunk. Vannak persze kivételek, vannak szentek: Erzsébetek, Margitok, Imrék. De mi többiek, a nagy többség, nem ilyenek vagyunk, tele vagyunk gyűlölködéssel, rosszakarattal, irigységgel, hatalom-vággyal önzéssel, stb, stb. Ezért, ez a modell itt a Földön, velünk nem működik. Nem akarom azt mondani, hogy naivitás. Persze lehet, és kell is minket buzdítani. Az nem árt.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1659
Időpont: 2011-11-20 12:46:55Kedves Selanne! Igazából ezt a gondolkodásmódot próbálom írásaimmal
megváltoztatni. Szeress engem és és én szeretlek téged feltételek nélkül. Próbáld ki!
Sok szeretettel: István.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1659
Időpont: 2011-11-20 12:45:03


Kedves Kata! Én megértelek ha csak félig-meddig értesz egyet velem. Ám ne felejtsd, hogy ahhoz, hogy megértsük az érthetetlent, mindig alulról fölfelé kell haladni. Ha én téged szeretlek(ez igaz), sose bírom ki két óránál tovább, hogy meg ne pusziljalak(legalábbis virtuálisan). Ez másoknál is érvényes, csak sokan büszkeség miatt nem ismerik be. Szeretettel István.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1659
Időpont: 2011-11-20 12:43:36


Kedves Bödön! Úgy veszem észre, hogy nem igen érted meg írásaim lényegét. Viccesnek tartod azt ami komoly és fordítva, prózaian le akarsz egyszerűsíteni bizonyos gondolatokat, pedig itt nem arról van szó, hogy szerették-e Ábrahámot vagy Fordot, hanem sokkal többről!
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1659
Időpont: 2011-11-20 12:42:30

Kedves Géza! Szerintem próbáld ki, meglehet, meglepetésben lesz részed!!
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8305
Időpont: 2011-10-29 21:28:18


Szia!

Szeretem az írásaidat olvasni, ezt is érdeklődéssel fogadtam. Viszont most az az érzésem, a realitástól messze van. Jó lenne, ha a szeretet tudna gyökeres változást hozni. Üzletben még barát sincsen, tartja a mondás. Márpedig amióta világ a világ, az üzlet él, valamilyen formában. Ahol elviszi valaki a pálmát. Valaki pedig elszenvedi a negatív részét. A szeretet nem dominál. Mivel az éremnek is két oldala van, a nézetek is, a cselekedetek is megoszlanak. A szeretet serpenyője itt vajmi keveset jelent.

Selanne
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9075
Időpont: 2011-10-29 19:48:27

válasz Finta Kata (2011-10-29 18:57:32) üzenetére
"Másabbak nálunk" helyett: "mások, mint mi".
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9075
Időpont: 2011-10-29 19:44:30

válasz Finta Kata (2011-10-29 18:59:41) üzenetére
Kedves Kata!

Ha ez ilyen egyszerű lenne!!!

Egyébként a "más"-t szetem nem lehet fokozni, nagyon nem jól hangzik pl. a "más", "másabb" legmásabb". Egy kis nyelvtan....

Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12577
Időpont: 2011-10-29 18:59:41


Olyanok, akik ne csak ígérgessenek kampányokban és kinevezésük idején, hanem szívvel-lélekkel, igazi hazafiként munkálkodjanak saját területeken a haza, a benne élő nép jólétéért, boldogulásáért.
S ha odaadó, becsületes munkájuk nyomán elindul az élet, termelnek a mezőgazdaságban, gyárakban, üzemekben, s az ország területén mindenhol rend és fegyelem uralkodik, ha az emberek dolgozhatnak, ezzel megteremtik saját- és családjuk emberi életterét, akkor van fogyasztás, eladhatók a termékek, akkor abból tud gazdálkodni család-közösség- és az ország, kifizethető a felgyülemlett adósság. S akkor már nincs is válság!
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12577
Időpont: 2011-10-29 18:57:32

Kedves István!
Azzal teljesen egyetértek, hogy ahol élő emberek egymás mellett élnek, igen, ott nagyon fontos a felebaráti szeretet gyakorlása mind a családokban, mind a szomszédsággal, s általában akiket ismerünk azokkal szemben.
S azzal is, hogy nem kell csupán azért utálni másokat, akik bőrszínük, vallásuk és egyéb adottságaik miatt másabbak nálunk.
Abban azonban már igazán nem vagyok biztos, hogy csupán a szeretettel mindent el lehetne érni a politika, a gazdasági ágak és egyéb területén. Ott már mellette kiemelkedően fontos, hogy mind az ország vezető emberei, politikusok, és a kiemelkedő gazdasági- és egyéb ágazatok vezetők ne csak szeressék egymást, hanem korruptságtól mentes, becsületes, hozzáértő, vezetésre született hazafiak, képzett emberek legyenek.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9075
Időpont: 2011-10-29 13:00:51

A gazdag országok vezetői szeretettől eltelve elhatározzák, hogy lemondanak országaik jövedelmének feléről, s azt a szegény országoknak adják, hogy ők is gazdagak legyenek. A szegény államok azonban meghatott könnyek között utasítják vissza az adományt, mondván, számukra elég az a nagy, nagy szeretet, amit kapnak. Miféle mesében létezik ilyesmi? Világ sznobjai egyesüljetek egy közös, nagy szerető családban! Bocsáss meg István ellenvéleményemért, de nem hiszem, h ennek a legcsekélyebb realitása is lenne. Viccelni azért persze lehet vele!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9075
Időpont: 2011-10-29 13:00:16

Van erre egy fogadásom. Illetve, mondjuk, szeretik a sznobokat, mert ők maguk is sznobok? Lelki szemeim előtt látom a képet: a pártok és vezetőik egymás nyakába borulnak az Országház üléstermében, és összecsókolóznak. Attól kezdve nincsenek viták, nincs sárdobálás, csak közös ország-építés van. Az országok vezetői is összebékülnek, ők is csókolóznak. Izrael bölcs vezetői a palesztin vezetőket ölelgetik szeretetteljes malíciával, az amerikai elnök a kínai vezetőket ajnározza.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9075
Időpont: 2011-10-29 12:57:53

Szia István! Sajnos ez a világ nem ilyen. Cikked szatírának elmenne, komoly eszmefuttatásnak azonban kicsit vicces. Nem kevesebbet állítasz, mint pl. azt, h az embereknek szeretniük kellett volna jó Rákosi elvtársat, s akkor nem lett volna semmi baj. Vagy, hogy ne menjünk ilyen messzire vissza, szeretnünk kéne mostani vezetőinket. Igen ám de melyiket? Az éppen aktuálisat, a két évvel ezelőttit, vagy aki majd újabb két év után jön? Vagy esetleg mindegyiket. Akkor is, ha X, Y, és Z egészen mást akarnak? Szeretnünk kellene továbbá az olajcégeket, vagy azok vezetőit, a bankokat és azok vezetőit, a multikat és azok vezetőit. Igen ám, de kik ezek a vezetők? Csak úgy szeretni bele a nagy, vak ismeretlenbe? És mi van, ha ezek az emberek nem akarnak viszont szeretni minket, hanem csak a pénzüket szeretik.
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-17
Összes értékelés:
108
Időpont: 2011-10-28 13:17:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon jó!

Bár a feleségemnek szerintem gondot okozhat a szeretőm szeretése. :D

Legutóbb történt

Marcsy bejegyzést írt a(z) Sosem volt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) A ridegült világhoz! című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Selejtes gondolataimból című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csigaházak című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Csigaházak című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csigaházak című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) talán vége című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tükörjáték életre, halálra című alkotáshoz

Poós Gergely bejegyzést írt a(z) Fájdalom című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Gravitáció című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Selejtes gondolataimból című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Vezsenyi Ildikó (változat) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Selejtes gondolataimból című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Tükörjáték életre, halálra című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Sosem volt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)