HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51266

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: ZagyvapartFeltöltés dátuma: 2012-02-07

Fogadáson

Néhány fogadáson megfordultam a múltszázad '70-es, '80-as éveiben, mint áruházigazgató, ezek többnyire szakmai bemutatók utáni szolid fogadások voltak az akkori Hotel Interkontinentálban, ritkábban a Hotel Békében. A fogadás, amit most elmesélek egészen más, és máig emlékezetes történet.

Ahhoz, hogy értehtő legyen legalább két szereplőt röviden be kell mutatnom.
Az egyik Laci az unokabátyám, aki '56-ban hagyta el az országot régóta New Yorkban él, (nála tölthettem két hónapot, erről szól "Két hónap New Yorkban" című korábbi munkám). Nos róla csak annyit, hogy általa kerültünk a nejemmel együtt erre a máig emlékezetes eseményre.
A másik szereplő Rizsa,Laci ifjúkori barátja, persze van rendes neve is, B. Istvánnak hívják, de így nem sokan ismerik, Rizsa néven szerzett magának "országos ismertséget", de ki is ő?
Egy gyermekkori baleset miatt az egyik lába vagy 10-15cm-el rövidebb, mint a másik, ennek ellenére grund szinten még focizott is, nem is rosszul. A későbbi feleségét Mártát, akit ő csak "Smártaként" emlegetett, a strandon kérte meg derékig vízben állva, Márta igent mondott, csak mikor kijöttek a vízből látta a jelentős testi hibát, de akkor már késő volt. Az "országos hírnév"onnan származik, hogy a '80-as évek végén, '90-es évek elején a honi kosárlabdázásban is megjelentek színes bőrű játékosok, akik, ha szabálytalankodtak, vagy pontot szereztek a hazai csapat ellen a közönség huhogni kezdett, Rizsa pedig kijárt az Olaj meccseire, és ő nemcsak huhogott, és fütyült hanem az oldalvonal mellett futó fekete bőrű játékosnak bedobott egy köteg banánt. Ami ezután történt a Tiszaligetben azt nem nehéz elképzelni, legyen elég annyi, hogy súlyos büntetést kapott a hazai csapat, és a csarnokot néhány mérkőzésre be is tiltották. Rizsa pedig nyilatkozott TV-nek, rádiónak, újságoknak, hogy ő nem akart ilyen bajt keverni, "hát így lett Rizsa világhírű, és így került be a történelembe", ahogyan ezt később szeretett unokabátyám aposztrofálta.
Történetünk idején Rizsa sertéshizlalással foglalkozik, van két lova meg egy lovas kocsija, amivel az állatok takarmányát szállítja, és a lakosságnak is vállal fuvarozást. Sok a balhé körülötte, de ez egy másik történet.

No de lássuk azt a bizonyos fogadást.
1982 júniusában vagyunk. A munkahelyemen telefonon keresnek, felveszem, Laci szól bele, majd' elejtem a készüléket, hiszen mindig otthon, és általában hétvégén szokott hívni, igaz, hogy két, három hete már nem beszéltünk. A telefonbeszélgetés lényege, hogy cirka három hete itt van Magyarországon, de rengeteg dolga volt, ezért nem jelentkezett korábban, a kérése, pedig az, hogy holnap délre fel tudnék-e menni érte a Hiltonba, megebédelünk, aztán haza jövünk, tudod sok a csomagom, szóval segíts haza cuccolni, a többit majd elmesélem. Másnap néhány perccel tizenkettő előtt érkeztem, lepakoltunk a kocsiba, majd elmentünk ebédelni, az ebédnél előadta, hogy miért is nem jelentkezett előbb.
Ismerőse egy magyar származású amerikai filmproducer filmet forgat Magyarországon, mivel ő évtizedek óta nem járt itthon Lacit kérte meg, mert tudta, hogy ő éves gyakorisággal jár haza, segítsen eligazodni a hazai viszonyok között, tehát amolyan intézőnek, mindenesnek kellett lennie.
A forgatás tegnap befejeződött, a producer és barátnője Miskolc-Tapolcára mentek néhány napra pihenni, ezért most én is hazamegyek, de egy hét múlva a sikeres forgatást megünneplendő fogadást ad itt a Hiltonban, amelyre ti is meg vagytok híva a feleségeddel.
A meghívást köszönettel elfogadtam, és indultunk haza.
2.Néhány nap elteltével Laci azzal állt elő, hogy mi lenne ha a Hiltonbeli ünnepségre elvinnénk Rizsát is? Ezen nagyon meglepődtem, de Laci meggyőzött, és meggyőzte magát is, hogy jó móka lesz, meg tud ő viselkedni, mármint Rizsa, és majd mellém ülteti, hogy ha kell vigyázzak rá. Így aztán az "új feladatra" tekintettel magam is izgalommal vártam a péntek délutánt.
A megbeszélt időben mentünk Laciért, majd felvettük Rizsát, és irány a főváros. Fél négy tájban értünk a szállodába, Laci megtudakolta, hogy rendelkezésre állnak-e a lefoglalt szobák, majd elkérte a kulcsokat. Letusoltunk, átöltöztünk, némileg megnyugodtam, mert Rizsát még soha nem láttam elegánsan öltönybe, nyakkendőbe, konszolidáltan nézett ki, és úgy is viselkedett. Ezután megtekintettük a világszínvonalú hotelt, és vártuk a vendégeket. A meghívókon délután hat óra szerepelt, és a Hilton Kalocsa termébe szólt a meghívás. A terem gyönyörű, az egyik falon kalocsai motívumokkal díszített freskó, máshol hasonló fotók, az étkészletek is az említett virágmintákkal díszítettek. A terítést U alakban oldották meg a freskó alatti rész az asztalfő, itt foglal majd helyet a producer és közvetlen munkatársai. Mi az U egyik szárán kaptunk helyet, bal oldalamon ül Rizsa, jobbomon a nejem, majd Laci, aki persze nem ül, ő rohangál, ellenőrzi, hogy minden rendben legyen A meghívottak háromnegyed hat körül kezdtek szállingózni, a pincérek mindenkit a helyére kísérnek, és már öntik is a kívánt aperitifet, amit rögtön utánatöltenek, amikor a pohár kiürül. Ebből később némi probléma adódik, a Laci melletti széken egy nagydarab vörös képű, és vörös hajú férfi ül, nagyhangú, kissé ellenszenves, Camparit iszik, de úgy, és annyit mintha sör lenne, a vele lévő párja többször figyelmezteti, de hiába. Velünk szemben két középkorú hölgy foglal helyet, kedvesek, aranyosak, de van bennük valami nem ide való, öltözékük, sminkjük, hanghordozásuk, természetes affektálásuk a XX.század elejét idézi, ezzel együtt szimpatikusak, szórakoztatóak. Közben megtelik a terem, már csak a főnököt, és kíséretét várjuk, néhány pillanatra Laci is leül közénk, közben Rizsa kimegy a mosdóba, Laci megragadja az alkalmat, s a két hölgy felé fordulva, mintegy bizalmasan súgja, a barátom Rizsa nagyon visszafogott, pedig lovai vannak, és versenyistállót tart fenn, csak most kicsit szerény, persze én majd belefúlok az italomba. Elképzelem Rizsa két gebéjét az Epsoni derbin. Közben Laci elmegy, Rizsa meg visszaérkezik, látja, hogy fuldoklom, megkérdi
-mit nevetsz?- a szemed a pályán legyen, és az ajtó felé mutat, ahonnan érkeznek a film főmunkatársai, a menedzserrel az élükön.
-Nem nevetek, mondom bizonytalanul.
Közben a főnökség elfoglalja a helyét az asztalfőn, Laci megkocogtat egy kristálypoharat, elhalkul a terem, a "főnök" szólásra emelkedik, beszél a forgatás viszontagságairól, a technikai nehézségekről, dicséri a stábot, és örömmel jelenti be, hogy a forgatásnak vége, és most ünnepelni vagyunk itt. Lelkesen megtapsoljuk, majd az átmeneti csendet nagy robaj töri meg, a vörös képű, és hajú "Camparibajnok"becsúszik az asztal alá, és nem is próbál kijönni onnan, két pincér kihúzza, de nem tud lábra állni, a hóna alá nyúlnak és végig vonszolják a helyiségen közben, fellöknek egy kalocsai népviseletbe öltöztetett bábút. Kezd egy kissé kínos lenni a dolog. Az egyik hölgy ártatlanul megkérdi, lehet, hogy meghalt? Rizsa kapásból válaszol. Á dehogy, csak neki mára már lefőtt a kávé.
Kisvártatva felszolgálják a vacsorát, amit jó étvággyal elfogyasztunk, majd kedélyes beszélgetés veszi kezdetét, és éppen ezért maradt ez a fogadás nekem máig emlékezetes.3.Történt pedig, hogy a szokásos udvariassági körök után visszatérve asztalunkhoz az említett két hölgy szinte egyszerre Rizsához fordulva naivan, a maguk affektálós, mulatságos hanghordozásával kérdezik "na és hogy vannak a pacik Rizsa úr"?
A kérdésen maga a kérdezett lepődött meg legjobban, még hogy ő úr, pláne Rizsa úr,- jómagam is alig tudtam komoly maradni, hiszen neki az utóbbi harminc évben senki nem mondta, hogy úr, egyébként is megvetette az urakat, ő maga pedig soha nem akart úr lenni.
-Most meg jön ez a két lökött csaj a pacikkal, egyáltalán honnan tudják, hogy vannak lovaim.
Miközben ezen morfondírozik, eszébe jut, hogy illik megköszönni az érdeklődést.
-Köszönöm jól vannak,- ezzel a maga részéről a témát lezártnak tekintette,- nem úgy a két nő.
-Rizsa úr, és legközelebb hol indulnak a pacik?
-Hogy, hogy hol, hát az istállóból a tüzépre, vagy moslékért, vagy ahová kell.
-A versenyistállóból a tüzépre?
-Miféle versenyistállóról beszélnek hölgyeim?
-A maga lovardájáról, a versenyparipáiról, és versenyistállójáról. -Vörösödött a fejem, a rosszullét kerülgetett, nagy erőfeszítésembe került, hogy ne nevessem el magam, de végre Rizsának is leesett a tantusz, rájött, hogy ebben a versenyistállós sztoriban a Laci "keze"van.
-Jaj drágáim, kegyedéket nagyon megvezette ez az én barátom, mert nincs én nekem versenyistállóm, meg nem is versenyeztetek én senkit, és semmit, igaz, hogy van két rossz gebém, meg egy stráfkocsim, amivel néha fuvarozok, meg a disznóknak a takarmányt szállítom haza, mert disznóhizlalásból élek, amúgy meg egyszerű kocsis vagyok.A nők megrökönyödve hallgatták, majd szinte egyszerre tört ki belőlük:
-Rizsa úr, maga nagyon szerény ember, ámbár ravasz is, mert ma már nem kell letagadni, ha valakinek versenyistállója, meg versenylovai vannak.
Rizsa még próbálkozott meggyőzni őket egyszerű kocsis mivoltáról, de a két hölgy éjfél felé úgy állt fel az asztaltól, és úgy búcsúzott el Rizsától, mint egy híres impresszáriótól, akinek versenylovai futnak Európa szerte.
Így lett akarata ellenére Rizsa versenyistálló tulajdonos 1982 nyarán a Budapest Hilton Kalocsa termében.

2012. február.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-04-27 22:26:23

válasz Hamupipő (2012-04-24 15:04:27) üzenetére
Kedves Kata!

Köszönöm megtisztelő érdeklődésed, én nem is vettem észre hibát a commentedben.
Nagyon örülök, ha jól szórakoztál.

Szeretettel: Zagyvapart.
Alkotó
Regisztrált:
2007-12-09
Összes értékelés:
1033
Időpont: 2012-04-24 15:04:27

Bocsánat kedves Feri!

Csak most vettem észre, hogy a nem javított Hsz-t küldtem el!
Ne haragudj a hibákért!

Szeretettel:
Hamupipő
Alkotó
Regisztrált:
2007-12-09
Összes értékelés:
1033
Időpont: 2012-04-22 21:19:31

Kedves Feri!

Jaj de nagoyn rég jártam erre fele, és most ismét örülök, hogy benéztem.
Ez a történeteden is jót szórakoztató, mint a korábbiak. Tipikus esete annak, mikor a lóditás hihetőbb, mint a valóság. Tisztességes hazugság nem bűn, és itt az este hangulatának megalapozása érdekében sült el. Legalább többen is jól szórakoztak.

Köszönöm, hogy ismét megosztottad az élményedet velem is!

Szeretettel:
Hamupipő
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-03-18 09:49:47

válasz Lyza (2012-03-17 05:13:01) üzenetére
Kedves Lyza!

Köszönöm elismerő soraid, és a gratulációt.

Szeretettel: Zagyvapart.
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-03-18 09:47:51

válasz Ligeti (2012-03-16 13:39:55) üzenetére
Kedves Éva!

Köszönöm, hogy olvastad, ha jól szórakoztál, annak pedig nagyon örülök.

Szeretettel: Zagyvapart.
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3098
Időpont: 2012-03-17 05:13:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Feri!
Remek, humoros, és olvasmányos a történeted...:))))
Szeretettel gratulálok: Lyza
Alkotó
Ligeti
Regisztrált:
2006-05-26
Összes értékelés:
493
Időpont: 2012-03-16 13:40:51

Küldtem a pontokat is, de úgy látom lemaradt.
Alkotó
Ligeti
Regisztrált:
2006-05-26
Összes értékelés:
493
Időpont: 2012-03-16 13:39:55

Kedves Feri!
Jól szórakoztam a történeten:)))
Emlékezetes marad....
Tetszett:)))

Szeretettel: Éva
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-03-10 11:41:29

válasz Zarzwieczky (2012-03-09 11:26:38) üzenetére
Kedves Jenő!

Nagyon örülök, ha jól szórakoztál, a megjegyzéseddel pedig egyetértek.
Üdv.: Zagyvapart.
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2012-03-09 11:26:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ferikém,istenien szórakoztam.Az amerikás magyarokról - tisztelet a kivételnek - van egy-két nem épen hízelgő véleményem.íígrt Z
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-02-15 17:03:01

válasz Haász Irén (2012-02-14 16:35:22) üzenetére
Köszönöm látogatásod kedves Irén.

Barátsággal: Zagyvapart.
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-02-15 17:01:11

válasz Rozán Eszter (2012-02-14 11:25:58) üzenetére
Kedves Eszti!

Valóban bárkiből bármit lehet "csinálni"csak jókor kell elejteni egy megjegyzést.
Köszönöm, hogy olvastad, és köszönöm a hsz.-t is.
Zagyvapart.
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3380
Időpont: 2012-02-14 16:35:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Jó történet!
Sznobériából sosem elég...:))))
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7473
Időpont: 2012-02-14 11:25:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Nagyon jó történet, ami azt bizonyítja, hogy bárkiből lehet urat csinálni.

Szeretettel: Eszti
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-02-12 10:16:08

válasz dpanka (2012-02-10 16:14:13) üzenetére
Kedves Panka!

Nagyon örülök ha tetszett, tényleg jó volt átélni, és most visszaemlékezni.
Köszönöm, hogy olvastad, köszönöm a hsz-t is.
Szeretettel: Zagyvapart.
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5460
Időpont: 2012-02-10 16:14:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hahahahaha nagyon tetszett! Ha a Rizsa nem rizsázik akkor rizsázik más :-)
remek élménydús olvasmány volt, képzelem milyen jó volt átélni :-)
szeretettel-panka
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-02-08 17:50:20

válasz T. Pandur Judit (2012-02-08 11:32:42) üzenetére
Kedves Judit!

Köszönöm megtisztelő látogatásod, örülök, hogy "üdítően mulatságosnak" tartod, de maga történés volt az.

Zagyvapart.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5243
Időpont: 2012-02-08 11:32:42

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Feri!

Az ember nagyon sok szóval mondhat nagyon keveset. Így tesznek a vizsgázók, a politikusok, vagy éppen a biztosítási ügynökök. :) Erre mondja a népnyelv, hogy "sok a szöveg", vagy a "rizsa", ahol a mellébeszélés elfedi a valóságtartalmat. Ez többnyire bosszantó, de vannak üdítően mulatságos kivételek, mint amilyet Te írtál meg.

Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-02-08 11:03:13

válasz Selanne (2012-02-08 10:26:19) üzenetére
Kedves Marietta!

Szerencsére az életben a sok rossz, bosszantó, és szörnyű dolog mellett néha adódnak vidám pillanatok is, ezek egyikét írtam meg.
Köszönöm a figyelmed, és a hsz.-t is.
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8298
Időpont: 2012-02-08 10:26:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Feri! Szeretem az efféle történeteket. Híressé lehet tenni valakit pár szóból, és én is jártram már hasonlóan. Az egyik barátunk Spáck vezetéknevű, és amikor beszélek róla mindig úgy, hogy a a Spák... Egy alkalommal, félre értették a nevét, és úgy hogy Spár. Először láttam a döbbenetet az arcokon, és jött a kérdés. A Spár résztulajdonosa a barátotok, vagy az övé talán? Persze , mondtam, minden az övé, és nevettem.
Amikor elmeséltem neki, hát nagggyon tetszett . A mai napig megkérdezi , érdeklődnek felőle? Hát persze, mondom, én pedig ajnározlak:-)
No, mindig tud szóródni a rizsa:-)

Szeretettel:Selanne

Legutóbb történt

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Merengő lombhullatás című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Bikavers címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Afanaszij Fet: Eljöttem köszöntésedre... címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Nincs semmi baj velem című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (4/8) című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pilinke és Motzsa királyfi című alkotáshoz

C E Shepherd alkotást töltött fel Té mint Tündér (tudományos cikk) címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) Utolsó napokra című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Imádság (helyett) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (8/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (7/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (7/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (6/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (5/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (5/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Pilinke és Motzsa királyfi című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pilinke és Motzsa királyfi című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Pilinke és Motzsa királyfi című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Ábránd című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Tavaszváró című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Tavaszi zönge című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Čezare Paveze: Doći će smrt i imaće tvoje oči című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)