HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 6

Online vendég: 28

Tagok összesen: 1915

Írás összesen: 51226

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-02-14 12:06:41

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: Kőműves IdaFeltöltés dátuma: 2012-10-15

Peti egy napja

Az első hangos káromkodásra felébredt. Megérkezett apa. Felült az ágyon, gyorsan odapillantott kisöccse és húga ágyára, megnyugodva látta, hogy mélyen alszanak. Töprengett mit tegyen. Nagy csörömpölés hallatszott a konyhából, majd újabb hangos káromkodás. Kellene szólni apának, hogy ne csörömpöljön és főleg ne kiabáljon... de nem mozdult. A múltkor pofonvágta az apja.
- Nehogy már te dirigálj itt, ez az én házam, itt azt csinálok, amit akarok! - Biztosan most is részeg, nem akarja látni! Hallgatózott. Most talán eszik. Csoda, hogy nem kereste még anyát. Elment este, Öcsit is ő fektette le. Hány óra lehet? Felkelt, megnézte. Egy óra múlt... talán anya is itthon van már. Visszafeküdt. Nem tudott elaludni, csak forgolódott. Apja újra csörömpölt a konyhában, majd a léptei közeledtek... Lélegzetvisszafojtva figyelt. Bement a szobába... még mielőtt fellélegezhetett volna újra ordítozni kezdett, káromkodott, és újra közeledni hallotta a lépteit. Egyenesen a szobájuk felé tartott.
- Hol van anyátok? Hol a francba csavarog ilyen késő éjszaka anyátok? - már fogta a kilincset, amikor hirtelen nyílott a bejárati ajtó... haza érkezett anya. Egymásnak estek, káromkodtak, szitkozódtak. Öcsi felsírt. Odament hozzá, vigasztalta. Szüleik bementek a másik szobába, becsukták az ajtót és tovább üvöltöztek. Peti kicsit megnyugodott, mesét mesélt Öcsinek, hátha hamarább elalszik. Megtörölte könnyes arcát, Öcsi hozzábújt, s csakhamar elaludt újra. Peti visszament a saját ágyába, csak ült, bámult ki az ablakon, befogta a fülét, hogy ne hallja a veszekedést. Az jutott eszébe, hogy reggel Öcsit neki kell óvodába vinnie, korán kell kelnie, azután felkelti Julit is és együtt mennek iskolába. Anyába nem lehet lelket verni, ha ilyen későn részegen jön haza.

Ica néni mérgesen jött be az órára. Azzal kezdte, hogy mindenki tegye ki a házi feladatát az asztalra, megy sorba és megnézi megcsinálták-e? Peti lázasan kutatott a táskájában, de sehogy sem találta a matek füzetét. Nem lehet, itt kell lennie, megcsinálta a feladatokat... Hát persze, nem pakolt be a táskájába, a matek füzet is ott maradt az asztalon, milyen gáz! Most Ica néni azt fogja hinni, hogy nem csinálta meg a leckéjét. Ki készítette az ellenőrzőjét az asztalra.
- Szóval nincs házi feladat? Nem szégyelled magad? Sírhatnak a szüleid eleget miattad! - mondta Ica néni, miközben nagyon szúrós tekintettel nézett rá. Peti állta a tekintetét, de hallgatott.
- Ezt a pimasz kölyköt, még jó, hogy nem röhögsz a képembe! Tudod mit, jöjjenek be a szüleid, majd elbeszélgetek velük egy kicsit. Meg kell téged nevelni alaposan! - beírta az ellenőrzőbe is, hogy a szülei menjenek be. Már nem először. Otthon aláírják, jól leszidják közben, de soha sem jöttek még be az iskolába. Szülőértekezletre sem szoktak jönni, még soha sem voltak, pedig már hatodikos... bánja is ő... nem is érdekli. Miért csak neki nincs normális családja? Amikor elmegy Laciékhoz, a legjobb barátjához, ott olyan más a hangulat. Az anyukája főz, az apukája szokott játszani velük... társasoznak, vagy kártyáznak. Ott olyan jól érzi magát mindig! Milyen mázlista ez a Laci!
Otthon meg...? Ha nem lenne Öcsi, meg Juli... hát nem is tudja... nem tudja...de most... olyannn...
- Peti! - rázta meg a padtársa - hééé, Ica néni szólított!
- Elaludtunk, Peti fiam? - csattant fel Ica néni hangja. - Ilyen szégyentelen kölyköt! Gyere ki a táblához! - Peti pattant, fogta a krétát és írta, amit Ica néni diktált. Azután megoldotta szépen hiba nélkül. Ica néni csak ámult.
- Honnan tudod, átaludtad, amikor magyaráztam? Figyeltelek! Ilyesmit nem tud az ember csak úgy. Súgott valaki? Halljam, halljam...! - Peti hallgatott. Mit is mondhatna. Tegnap, amikor elkészült a házi feladattal, akkor megoldott még néhány példát a soron következők közül. Hát ez is köztük volt. Nem volt nehéz, egyáltalán nem nehéz, ha érti az ember. Ő mást nem ért. Amit soha senki sem magyaráz meg, pedig magától nem érti... Miért ilyenek a felnőttek, amilyenek? Ica néni is...
- Pusztulj a szemem elől! Mars ki az osztályból! - üvöltötte most is. Miért? Hiszen ő egy szót sem szólt. Ki érti a felnőtteket? Becsukta maga mögött az ajtót, s itt a folyosón legalább egy kicsit fellélegezhetett.
Aztán szünetben elment megkeresni Julit. Együtt elmentek Kati nénihez, Juli tanítónénijéhez, és elkérte Julit, hogy a hatodik óra után haza viszi, mert Öcsiért is el kell mennie az óvodába, s akkor nem tud visszajönni Juliért.
- Hát a szüleitek, hol vannak? - kérdezte Kati néni kedvesen. Az első kedves szó amit ma hallott. Most mit mondjon? Hogy mondja meg az igazat?
- Elutaztak! - mondta és nem tudott Kati néni szemébe nézni.
- Rendes fiú vagy Peti! - simogatta meg a feje búját Kati néni, - vigyázol a testvéreidre, nagyon rendes vagy! - Rendes? Amikor a képébe hazudott!... Nincs ő ilyesmihez hozzászokva. Mit kell ilyenkor mondani? Hallgatott.
- Jól van, kisfiam, ha te végeztél, gyere Juliért, és mehettek haza!
Örült, hogy elmehet. Még visszaszólt Julinak, hogy várja meg, érte jön. Akkor már csöngettek, az utolsó órája ének volt. Persze, se füzete, se könyve... szomorúan ballagott a tanterem felé.

Mikor Julival hazaértek, anyát még természetesen ágyban találták. Juli anyjához futott, megpuszilta.
- Jaj, ne érj hozzám! Úgy fáj a fejem, majd szétesik! - Juli szomorúan kisomfordált a szobából, Peti meg szétnézett a konyhában van-e valami harapnivaló. Juli egész úton hazafelé nyafogott, hogy éhes, mert olyan rossz volt a kaja a suliban, hogy nem bírta megenni.
Peti, szólt anyának, hogy nincs itthon semmi ennivaló, hozna valamit, ha ad rá pénzt, mert éhesek.
- Nekem is jót tenne, ha ennék valamit! Talán múlna ez a fejfájás... Na hozd ide a táskámat! -
Peti hozta. Anya adott neki 2000 forintot.
- Vegyél valamit, eszünk, azután majd felkelek és összeütök valamit vacsorára. - Peti futott a boltba. Vásárolt kenyeret, párizsit, sajtot, tejet. Számolgatta a pénzét, s végül két szem narancsot is lemért és a kosarába tette. Sietett haza. Anya még mindig ágyban volt. Egyik narancsot Julinak adta, a másikat betette az íróasztala fiókjába, és szólt Julinak, hogy az Öcsié! Megkérdezte húgát, akar-e most enni, vagy előbb hozza haza Öcsit, s majd együtt esznek. Juli az utóbbit választotta, addig megeszi a narancsot, mondta.
Peti rohant az óvodába. Anya még mindig az ágyban nyöszörgött amikor hazaértek. Kenyeret szeletelt, a párizsit is felszeletelte, meg a sajtot, öntött mindhármuknak egy csésze tejet, majd még kifutott a kertbe, szedett néhány szép piros paradicsomot, azt is felszeletelte, s leültek hárman enni. Örömmel nézte testvéreit, milyen jóízűen esznek... be kell vallani, neki is jólesett. Mire befejezték, akkor csoszogott ki anya a konyhába.
- Hagytatok nekem is? - kérdezte szemrehányóan - igen, maradt neked is, mi megyünk leckét írni! - s terelte be testvéreit a szobájukba. Öcsinek meghámozta a narancsot, az csendben eszegette, ők pedig Julival nekiláttak a holnapi leckeírásnak.

Öcsi eljátszadozott az építőkockákkal, de egy idő után már kezdett nagyon nyugtalan lenni.
- Lemenjünk a játszótérre? - kérdezte Peti
- Menjünk, menjünk! - kiabálták kórusban testvérei.
Peti be szólt a konyhába anyának, hogy lemennek egy órára a játszótérre!
- Rendben - szólt vissza anya - mire megjöttök készen lesz a paprikás krumpli! - végre, rendbe jött! Gondolta Peti, egész normális volt a hangja. A játszótéren egészen belefeledkeztek a játékba. Peti azért figyelte az idő múlását, s mikor lejárt az egy óra, beterelte testvéreit. Akkor már az asztalon gőzölgött a finom paprikás krumpli. Kezet mostak, s együtt vacsoráztak anyával. Közben apa is befutott, jókedvűen. Ő is mindjárt asztalhoz ült, de előbb sokat sejtetően egy üveg italt tett az asztalra. Petinek rossz érzése támadt. Mondta is mindjárt, hogy még tanulnia kell, s a szobájába vonult.
Belemerült a tanulásba. Csak arra figyelt fel, hogy már sötétedik. A konyha felől egyre vidámabb kacarászás hallatszott. Peti felugrott, benézett a konyhába. Anya és apa iszogatták a pálinkát, már csak félig volt az üveg. Szó nélkül otthagyta őket, futott ki az udvarra. Kereste a testvéreit. Juli a kertből került elő, azt mondta fára mászott.
- Hol van Öcsi? - Juli csak a vállát vonogatta. Gyere keressük együtt. Körbe futották az udvart, a kertet. Nem volt sehol.
- Öcsi... Öcsiii... Öcsiiii! - kiabáltak felváltva. A garázsból mászott elő a nagy kiabálásra.
- Itt vagyok! - szólt félénken.
- Végre, csakhogy megvagy! Uramisten, hogy nézel ki? - Öcsi talált egy doboz fáradtolajat, azzal játszott, kilocsolta, azután beleült... csupa fekete olaj volt tetőtől talpig. Már csak ez hiányzott, gondolta Peti. Terelte be testvéreit, irány fürödni, azután nyomás az ágyba. Juli ment elsőnek a fürdőszobába, Peti utánaszólt, hogy siessen most, a szokásosnál jobban, és fogat is mosson. Majd bement Öcsivel a konyhába és szólt anyának, hogy meg kellene füröszteni Öcsit. Anya felhajtott egy kupica pálinkát, azután mikor meglátta Öcsit röhögni kezdett apával együtt. Peti szomorúan konstatálta, hogy ez a feladat is rá vár. Kihámozta Öcsit az olajos gúnyából, beállította a kádba. Juli akkora már végzett, csak még a fogát mosta. Peti próbálta szappannal, samponnal, de nem boldogult, a makacs olaj nem oldódott. Akkor eszébe jutott a mosogatószer. Kiosont a konyhába,
vitte a mosogatószert, no ez már jobban oldotta... sokáig sikálta Öcsit, mire valamennyire emberformája lett. Megtörölte.
- Mossál fogat! Hozom a pizsidet! - Azután az ágyba ültette Öcsit, meg Julit is és megbeszélték, hogy amíg Öcsi haja meg nem szárad, addig ő mesét olvas nekik.
Ennek mindketten örültek. A mese jó hosszú volt, Öcsi már nagyon laposakat pislogott. Juli átölelte Petit, megpuszilta.
- Nagyon szép volt a mese! - Öcsit is megpuszilta, s futott a maga ágyába.
Peti megnézte száraz e már Öcsi haja, rendben... megszáradt, lefektette, megpuszilta, jó éjszakát kívánt, s maga is ment fürödni. Még a zuhany alatt állt, amikor elkezdődött... káromkodások, szitkozódások... Azonnal elzárta a vizet, megtörölközött... fogmosásra nincs idő... csak mielőbb beosonni a szobába. Sikerült! Fellélegzett! Testvérei már mindketten aludtak mint a tej. Peti a fejére húzta a takarót... de sajnos így is hallott minden szót. Bár már nagyobb lennék, gondolta, elmennék dolgozni. Elköltöznék innen, elvinném Julit, meg Öcsit... Én nem akarok így élni... ha én felnövök minden másképpen lesz... Mennyit kell még arra várni, még csak 12 éves vagyok... Lassan kibuggyantak a könnyei... a veszekedés egyre hangosabb lett... Holnap... holnap kezdődik minden elölről... Lassan álomba sírta magát!

Egy nap, három szemszögből. Következik: Ica néni egy napja

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-25 21:14:01

válasz Phoenix (2012-10-25 19:21:59) üzenetére

Köszönöm, kedves Phoenix. Örülök, hogy tetszett ez a kis sorozat korkép.
Én örültem, és köszönöm, hogy nálam jártál.

Üdv. Ida
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2012-10-25 19:21:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon jó lett a sorozatod! Igazán olvasmányosan írsz le hétköznapi dolgokat is. Örülök, hogy ismét nálad járhattam.

Üdv.: Phoenix
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-24 20:40:25

válasz Millali (2012-10-24 10:09:33) üzenetére

Kedves Millali!

Örülök, hogy érted mire gondolok, mit miért írok, mert ha magyaráznom kell, akkor valamit nagyon nem jól csináltam.:) Köszönöm, megnyugtattál!

Szeretettel
Ida

Alkotó
Millali
Regisztrált:
2011-11-14
Összes értékelés:
2116
Időpont: 2012-10-24 10:09:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

Sajnos egyre több Peti él közöttünk. Én értem, hogy mit, miért mutatsz be. A rossz elleni harcban mindenki a maga fegyverével harcoljon. Neked hatékony a fegyvertárad. Érdeklődve olvasom majd a következő részeket.
Szeretettel:
Millali
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-23 14:58:20


Kedves Kata!

A történet fikció, de a valóságban sok Peti szenved a szülők, vagy akár csak az egyik szülő alkoholizmusától. Láttam már, hogy elolvastad a két következő részt is. Az volt vele a célom, hogy rámutassak, hogy van remény, hogy valaki a segítségükre siessen az ilyen rettegésben élő gyerekeknek. Jelen esetben a két tanárnő és a szomszéd Joli néni. Tehát van esély, ha jobban odafigyelünk egymásra, s a környezetünkben élő emberekre, gyermekekre.
Köszönöm a figyelmedet.
Szeretettel
Ida
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-10-20 18:51:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

Szomú történet, s szomorú valóság, hogy némelyik gyereknek így kell élnie, felelőtlen szülők mellett.
Jó, hogy írsz róla. Érdekelne, hogy igaz történetet meséltél el?

Szeretettel: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-18 19:42:26

válasz Klára (2012-10-18 11:41:23) üzenetére

Köszönöm szépen, kedves Klári.
A következőre nem kell sokat várnod, mert már itt is van. :)
Szeretettel várlat ott is.
Ida
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2940
Időpont: 2012-10-18 11:41:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

Fájdalmas ez a történet, s a valóságban vajon hány ilyen család van...
Remekül írsz. Megvan az a tulajdonságod, hogy bele tudod élni magad egy-egy szereplő bőrébe. Izgatottan várom a folytatást:))

Szeretettel: Klári
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-16 20:29:02

válasz Jega (2012-10-16 19:36:33) üzenetére

Kedves Ibolya, velem is előfordult már, hogy kidobott a rendszer, azóta óvatosabb vagyok.
Elküldés előtt mindig nyomok egy Ctrl + C, s ha netán elszáll, akkor újra bejelentkezve be tudom másolni, s nem kell újra írni.
Nos, én is meglepődtem egy kicsit, éppen a Tiédet olvastam, amíg Te az enyémet, de remek, ha összebeszélünk, sem hozhattuk volna össze ezt a hasonlatosságot.:)
Várlak a következő "szempont"-nál is.
Szeretettel
Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-16 20:20:07

válasz oroszlán (2012-10-16 10:40:37) üzenetére

Köszönöm, kedves oroszlán. Örülök, hogy szívesen olvasod a prózáimat is.
Szeretettel
Ida
Alkotó
Regisztrált:
2010-12-30
Összes értékelés:
615
Időpont: 2012-10-16 19:36:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida megírtam a hozzászólást és eltűnt, mert ez a napvilág rendszer néha kiejti az embert. Meglepett az írásod, mert most tettem fel egy írást hasonló témával, bár ott az anya nem iszákos. Még a főszereplők neve is azonos. Én tegnap éjjel írtam ezt a történetet le.
Manapság gyermekkultusz van, de ennek ellenére még mindig sok gyerek él így, félelemben, kiszolgáltatva. A szociális hálón, bizony sok még a lyuk. Nagyon várom a folytatást, kíváncsivá tettél.
Szeretettel Jega Ibolya
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-16 13:28:36

válasz pirospipacs (2012-10-16 09:27:54) üzenetére

Nagyon szépen köszönöm elismerő soraid, kedves Pipacs.
Örülök ha így látod. Valóban az őszinteségre, hitelességre törekszem. Ha ez így átjön, végtelenül megtisztelő számomra (jajjj, egészen belepirultam):)
Köszönöm.
Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-16 13:13:52

válasz T. Pandur Judit (2012-10-16 01:03:13) üzenetére

Kedves Judit!

Örülök, hogy várod a következőt.
Attól tartok, sok ilyen kis Peti van, aki rettegésben éli mindennapjait. Talán lehet segíteni a hozzá hasonló gyerekeken, csak jobban kell egymásra figyelnünk. Erre próbálok rávilágítani a következő két szemszögből nézve ugyanezt a napot. Még e héten feltöltöm a következőt.
Köszönöm a figyelmed.

Ida
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8820
Időpont: 2012-10-16 10:40:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Tudjuk sajnos, hogy mennyi ilyen borzalom van...mégis le tudod kötni az olvasó figyelmét.
Remekül írsz prózában is.
Szeretettel gratulálok: oroszlán
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6739
Időpont: 2012-10-16 09:48:43

válasz M Ilka (2012-10-15 22:20:15) üzenetére

Igen Ilka, jól látod, arról van szó, amire Te is gondolsz.
Igyekezni fogok, még a héten feltöltöm a következő "szempontot" is.

Az utolsó mondatodra:
Valóban sajnálatos tény, de így igaz. Nagyon sok kis gyerek szenved, retteg, él ilyen borzalmak között.
Köszönöm, hogy itt időztél nálam.

Üdv. Ida
Alkotó
pirospipacs
Regisztrált:
2010-07-24
Összes értékelés:
2717
Időpont: 2012-10-16 09:27:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szeretem ahogyan írsz, kedves Ida. Minden történet csak akkor érinti meg az olvasót, ha jól van megírva. Nálad ebben sosem találok kivetni valót. Őszinte, képszerű és tárgyilagos írás, ugyanakkor átjön a sorokon az érzelem, a félelem, a vacogás, és az aggodalom, éppen annyira, amennyire azt a történet megkívánja.
Gratulálok szeretettel ehhez a novellához (is).
pipacs :)
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5203
Időpont: 2012-10-16 01:03:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

Érdeklődéssel várom a történet folytatását, mert a történetben eddig csak csupa szomorúság, aggodalom, félelem, és kihasználtság volt Peti élete.
Nagyon sok gyereknek jut ilyen élet, kinek az ital miatt, kinek meg másért...
Szépen kibontottad a történetet, jól beleélte magát az olvasó Peti helyeztébe.

Judit
Alkotó
M Ilka
Regisztrált:
2012-10-04
Összes értékelés:
95
Időpont: 2012-10-15 22:20:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ötletes dolog, ha egyre gondolunk, mármint egy azonos eseményt a három résztvevő szemszögéből bemutatni. Érdeklődve várom a következő részt.
Szomorú esemény, amit leírsz, de ilyen volt-van-lesz... sajnos.
Üdv: Ilka

Legutóbb történt

efmatild bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (6/8) című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) A bárka mellett című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (6/8) című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (5/8) című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (6/8) című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Cica- mica című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

Kőműves Ida alkotást töltött fel A bosszú ára (6/8) címmel

gleam bejegyzést írt a(z) Ima című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Ima című alkotáshoz

Magdus Melinda bejegyzést írt a(z) Anyám című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)