HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 28

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51260

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2012-11-16

Egy anya aggodalmai. Gondozásra szorulók sorsa. 4

Alcím: Gyógyszer mellékhatása, és emberi mulasztások sorozata?*

A felmerült gondokra az intézetben dolgozó "szakképzett" alkalmazottaknak előbb rá kellett volna jönniük és a gyógyszer hatását szakorvosnak kellett volna tisztázni (nem büntetni és fegyelmezni olyanért egy embert, amit mások okoztak neki), ugyanis a gyógyszer-tájékoztató erre felhívja a figyelmet! Ha valamilyen rendellenességet tapasztalnak, akkor kérdezzék, beszéljék meg az illetékes orvossal. S miért nem olvasták el az Intézetben is a betegtájékoztatót - pedig tudtukkal, sőt a kérésük alapján írták föl az erősebb, egyéb hatású gyógyszert, ahelyett, hogy nekem szóltak volna időben, hogy tisztázzam azzal, aki fölírta először a gyógyszert?! - Ez válasz nélkül maradt rám.

Itt állok a fiam becsomagolt holmijával, már kontroll-vizsgálatra elvittem őt (2012. okt. 11.) a fővárosi baleseti sebészetre csípő műtétei miatt, ezt sikerült elintézni, de olyan sokan voltak, későn végeztünk, ezért már a fogászati klinikára nem került sor rá, ahol az alsó-felső fogsorát készítették, mivel időnként fájdalmai vannak.
A gépkocsi vezetője tanú lehetne rá, hogy indulás előtt több mint fél órát kellett könyörögni a fimnak, amíg végre mégis lejött és beült az autóba! Ezért késtünk le a másik helyről.
S mindezt nekem kell intéznem, mert másra nem hagyhatom, pedig a szobában is nehezen tudok közlekedni, s a háziorvos is szabadságra ment közben, s több mint egy hónapja kellett a beadványhoz szükséges valamennyi iratot beszereznem. Sajnos, már nem tudok tömegközlekedési eszközöket igénybe venni, s nem csak kísérőként, hanem saját magam ellátása miatt kellene az állapotom felmérése, mert nincs gépkocsink, és mégsem vehetek igénybe minden alkalommal betegszállító mentőt vagy taxit különféle kezelésekre.

Mindez azért történik, mert a Gondoskodó Otthonból kipakolták a Down-szindrómás fiamat, annak ellenére, hogy minden felhozott ok kimondottan az általuk okozott gondatlanság miatt állt elő: a gyógyszer-mellékhatását észre kellett volna venni, szakorvossal tisztázni, s az ilyen látványos változás tisztázásához pedig pszichiáter segítségét kellett volna igényelni!

Mióta itthon van a fiam, igyekszem a gondokat kezelni, ami nem könnyű feladatot jelent számomra. Fiamat szakorvosi vizsgálatra kísértem, aki továbbra is a kisebb: 0,25 mg-os Xanax gyógyszert ajánlja, naponta két alkalommal. Csodák csodája, több ijesztő tünet megszűnt, vagy ritkulnak nála: már ritkábbak a depresszió tünetei, nem dühöng állandóan (ritkán még előfordul minden apróságra, ok nélkül). Csendesen rajzolgat magában, csak éppen lehetetlen rávenni arra, hogy autóba üljön, mivel attól retteg, hogy visszakerül a Gondoskodó Otthonba!* Ez történt vele, amikor vizsgálatra mentem vele, a pszichiátriára, és a budapesti út előtt is (2012. okt. 11.) Tanúm rá a szolgálat gépkocsi-vezetője is.
Nos, ennek mégis csak lehet valamilyen oka...?

Nem hiszem el azt, amit az igazgató-nő állított, azonban sajnos, az intézet felsőbb hatósága (minisztérium) elhitte, ahol segítséget kértem ügyemben. Azt írták válaszul: Az Intézet "gondozói magas szinten elkötelezett, feladatukat hivatástudattal végző emberek, akiknek kommunikációja is türelmes, kedves." (Köszönöm az ilyen kedves és hivatástudattal rendelkezők munkáját, de nem kérnék többé belőle!, csak az ott élőket sajnálom, ha velük is így elbánnak.)

Ugyanis "elfelejtettek" behatóan utánajárni, mi okozta a szakintézetben elhelyezett fiamnál a változásokat... Büntetések helyett pszichológushoz kellett volna fordulni, aki kiderítette volna az okok okozóját! - amivel nem csupán családom nyugalmát tették tönkre, hanem anyagi- és egyéb károkat is el kell szenvednünk:
*
2012. október végén - meglepetésemre - a helyi Önkormányzat Képviselő Testületének határozatát kézbesítették címemre, melyben az állt, hogy a képviselő testület - a Gondoskodó Otthon intézet igazgatójának levelében szereplő adtok alapján - fiam "fennálló jogviszonyát 1912. augusztus 30. napjával megszüntették.
Azonban a döntés indoklásában szereplő adatoknak bizonyos része nem fedi a valóságot. Ugyanis nem hogy kezdeményeztem volna, sőt, első alkalommal tiltakoztam fiam helynek megszüntetése miatt, sérelmeztem másik intézménybe irányítását, azért mert tudtam, hogy ez nála óriási törést idéz elő. Akkor még sejtésem se volt róla, mit tettek vele! Azt se vették figyelembe, hogy a fővároshoz közeli hely lenne számára alkalmasabb - családi körülményeink miatt.
Tekintettel arra, hogy mélyen sérelmeztem az intézet eljárását, időközben előbb az "Ellátott jogi képviselő"-höz fordultam még májusban, aki szabadágon volt, késve foglalkozott ügyemmel. Egyébként az intézetben tartja a fogadónapjait, befolyással bírnak rá, ráadásul rövid idővel előbb foglalta el a megbízatását, ezért az intézet véleményét fogadta el, s ezt közölte velem.

Levélben kerestem meg szintén májusban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály Ügyfélszolgálati Irodája Vetetőjét (szintén) azzal, hogy ügyemet adja át az illetékes minisztériumi osztálynak (akkor itthon még nem tudtam, mi okozhatta fiamnál a hirtelen viselkedésbeli változásokat, legfeljebb azt tapasztaltam, hogy amikor hazahozom őt, tele van sérülésekkel).
Ha én lettem volna a kezdeményező a Gondoskodó Otthon Intézettől való áthelyezésnél, akkor miért tettem volna mindazt, amit felsoroltam?
Kapkodtam, a hirtelen rám tört helyzetben azt sem tudtam mitévő legyek, hiszen magam is kórházi ápolásra szorultam, ráadásul azt sem tudtam, hová fordulhatok, mivel azt nem közölték velem.

A sajnos, a minisztériumban kivizsgálás nélkül is elhitték az intézet igazgatója által közölteket, s azt a választ kaptam: az intézet "gondozói magas szinten elkötelezett, feladatukat hivatástudattal végző emberek, akiknek kommunikációja is türelmes, kedves." - Sajnos, ebből az ügyből nem a gondoskodásukra derült fény. Ugyanis súlyos mulasztásuk miatt került a fim olyan állapotba, ahol kezdeményezniük kellett volna a gyógyítását, nem átpasszolni más intézménybe, vagy hazaküldeni!

* Az előforduló személy- helység- és intézmény neveket megváltoztattam.

Utolsó rész következik!

2012. május-november.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-11-20 12:17:24

Kedves Tibor!
Elnézést kérek, de összekeveredtem a sorrenddel, ezért később írok. Köszönöm együttérző sorait. Sajnos, nem fordult jobbra a helyzet. Még mindig reménytelen az egész ügy. Nem tudom, mi lesz a vége.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-11-19 21:42:32

Kedves András!
Örülök, hogy megismertelek, s megírtad a neved is. Nem mindennapi hivatást választottál.
Köszönöm az ajánlatodat, megtiszteltél vele. A segítő jobb pedig legjobkor jönne.
De mondd meg, a Te Apukád is Patyolat néven szerepel? Mert én őt már ismerem, több alkalommal találkoztam a nevével.
Csak akkor válaszolj erre, ha nem zavar téged.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-11-19 19:32:09

Kedves Patyolat!
Nem gondoltam, hogy ilyen kedves kisfiú vgy.
Közönöm az érdeklődésedet, hogy elolvastad szomorú történetemet, és azt is, hogy együttérzel velem ilyen nagy bánatomban. Tudod, ez ilyenkor nagyon jól jön. Kár, hogy nem ők szégyellik magukat, helyettük te Te, ártatlanul?
Arra gondolok. A Jó Isten nem bottal ver, s ők megérdemelnék, ha megkapnák.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-11-18 21:54:02

válasz Selanne (2012-11-18 20:25:00) üzenetére

Köszönöm, Mrietta az érdeklődésedet. Lehet, hogy holnap fölteszem az utolsó részt. Egylőre, mert sajnos, még korántsincs vége, most zajlnak az események igazán!
zretettel: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8298
Időpont: 2012-11-18 20:25:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Olvasom Kata, és nyelek közben nagyokat. Egyelőre várom, az utolsó feljegyzésedet.

Szeretettel:Marietta
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-11-17 22:05:20

válasz T. Pandur Judit (2012-11-17 18:22:07) üzenetére
Kedves Judit!
Igazad van, nem vettem észre a hozzászólásodat, s csak most akartam megnézni, de az jött ki, hogy nem találják... Lehet, hogy végleg levették? Megköszönném, ha röviden tájékoztatnál a lényegről. Egyébként én nem félek, sem egy bírósági sem esetleg egy ügyészi vizsgálattól. Volt eset, hogy ügyvéd nélkül is nyert ügyem volt már. De én jeleztem a helyi Önkorm.nak, mivel őket is átverte hazugsággal az illető, hogy ha nem kapok valmilyen elégtételt erköcsi és anyagi viszonylatban is, akkor bírósághoz fordulok. Csak az a baj, hogy más megyei bíróságot-ügyészséget érint z ügy, és nekem oda járkálni... Már pedig tudom, hogy nem megy elsőre az ügy, ki tudja, hány tárgyalás, stb-vel jár. De ha a min. nem fogadná el az érveimet, akkor biztosan nem állok meg ott!
Köszönöm, hogy foglalkozol vele.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-11-17 21:05:01

válasz Kőműves Ida (2012-11-17 18:14:13) üzenetére
Kedves Ida!
Igazán jól esnek szavaid. Hiszen azon múlik minden, milyen lesz, s hogyan fog oda beilleszkedni, ahová kerül. Már megvam a hely, s közölték is, hogy várják, én is megnéztem, a gárda szimpatikusabbnak hatott. S itthon egy-egy nap már úgy telik, olyannak látszik, mint az igazi volta, de nem tudom, mig fog kihozni belőle a változás.
Reménykedni szeretnék, de nehéz.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-11-17 21:01:23

válasz pirospipacs (2012-11-17 18:10:19) üzenetére
Mindig bizakodó voltam, s minden gödörből ki tudtam mászni életem során, de most még a reményem is elszállt. S hogy ebből hogy tudunk kievickélni, nem tudhatom. Már a minisztériumba került az ügy. Ma egész nap azon dolgoztam, hogy megfelelő beadványt küldesek oda. Mert - tudom - nem lehet mindent kimondani, ami kikívánkozna, pedig itt, nagyon fontos lenne a teljes kivilágítás...
Köszönöm, vigasztaló szavaid, bár teljesülna.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5239
Időpont: 2012-11-17 18:22:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
A 3. résznél írt hozzászólásomban felvetettem egy lehetőséget, de nem válaszoltál rá. A hivataloktól sajnos nem lehet segítséget várni, csak sóhivatal mind.
Általában annyit tesznek, hogy megkérdezik azt a "céget", akiről a panasz szól, az esettel kapcsolatban, aztán amit ők válaszolnak, azt elküldik a panaszosnak. Ennyi.
Ezért igazán komoly büntetést érdemelnénk, és a hivatalukból való elmozdítást! Bár biztos vagyok benne, hogy már erre is van egy sunyi jogszabály, hogy ez így rendben van, így kell csinálni.
Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6771
Időpont: 2012-11-17 18:14:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Kata!

Továbbra is együtt érzek, és egyet is értek Veled.
Hol van a felelősségtudat, s egyáltalán, hol van a felelős? Mert felelősnek lennie kell!
És a következményeket is vállalnia kell. Mégsem tehetik tönkre egy család életét következmények nélkül...
Most már azért szurkolok, hogy találj egy másik intézményt, ahol jól érezheti magát a fiú, s Te is megnyugodhatsz. Bízom benne, hogy így lesz!

Szeretettel
Ida
Alkotó
pirospipacs
Regisztrált:
2010-07-24
Összes értékelés:
2717
Időpont: 2012-11-17 18:10:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Tudod, Kata, ahogy olvaslak, eszembe jut, hogy miért is kell megváltoztatnunk az intézmények és személyek nevét. (persze tudom, hogy miért) Amikor azt hallottam a TV ben tegnap, hogy felháborító állapotokat találtak egy kínai gyorsbüfében, és bezárták... miért is nem lehet, címmel, cégtáblával bemutatni, hogy feketén-fehéren napvilágra kerülhessenek az ilyen esetek, és soha többé ne akarjon senki sem ott falatozni.
Bocsánat a kitérőeért, hisz tudom, hogy közel sem azonos mértékű az eset.
Remélem jobbra fordulnak a dolgok, bár azok a sérülések...
Olvaslak.
pipacs

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel Töredék címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Alkonyat című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Haldokló diktátor végszava címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Isten véletek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A végzet forrása című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Naponta ijesztget című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hízelgő Huba és a gőgös Gazsi páva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

Leslie alkotást töltött fel Nőnap címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csendekbe ír a végtelen című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. című alkotáshoz

black eagle alkotást töltött fel Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)