HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1910

Írás összesen: 50543

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

túlparti
2020-07-28 18:07:52

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / sci-fi
Szerző: Dancs LászlóFeltöltés dátuma: 2012-12-02

Búcsú Máriától

A férfi lassan kibontakozott az ölelésből. Gyengéden tolta el magától a gyönyörű barna hajú, bánatos szemű nőt. Örömmel simult volna még hozzá órákig, de tudta, hogy a ház előtt a lovasok már csak rá várnak.
- Mennem kell Mária - suttogta.
- Tudom, tudom... Csak érzem, hogy soha többé nem látlak, ezért félek elengedni téged! - rebegte a nő, miközben arcán végiggördült egy újabb könnycsepp.
A férfi hallgatott. Ugyanúgy, mint máskor, ha az elválás szóba került. Nem tudott mit mondani. Hazudni nem akart, az igazat pedig nem mondhatta. Olyan béklyók tartották fogva, melyek erősebbek voltak a nő iránt érzett szerelménél. Egyszer már megkísérelte szétzúzni a köteléket, de csúfos kudarcot vallott. Parancsnoka nyomatékosan figyelmeztette arra, hogy onnan, ahol ő van, nincs út Máriához.
A férfi azzal a kutató csoporttal érkezett, mely két földi évet töltött a magukat zsidónak nevező nép fővárosában. Feladatuk az volt, hogy a kétszáz időegységgel ezelőtt megkezdett program futását ellenőrizzék, illetve végezzék el a szükséges korrekciókat. Munkájukat a Nagy Civilizációs Fejlesztési program keretében végezték. Ennek lényege az volt, hogy néhány bolygón, ahol kialakult ez értelmes élet, megteremtsék egy később létrehozandó Bázis működéséhez szükséges feltételeket. Ehhez meg kellett gyorsítani a bolygólakók civilizációs - társadalmi fejlődését. a módszert a Birodalom társadalomkutatói dolgozták ki. Kiválasztottak néhány olyan pontot a bolygón, amelyik leginkább megfelelt az összetett feltételrendszernek. Az ott élőket tanították, megismertették őket az írás művészetével, a technikai fejlődés lehetőségével. Persze mindezt a primitív lények tudatának megfelelő szinten. Legtöbbször valamiféle vallási köntösbe bújtatták a tudást, hogy a helyiek számára egyáltalán feldolgozhatóak és elfogadhatóak legyenek az új ismeretek.
A férfi a közvetlen kapcsolatot tartó három kutató egyike volt. Isten küldötteként, beavatott papként jelent meg a kiválasztott nép körében. Az első időben azokat a kontrollvizsgálatokat végezték, amelyek a program egyes ütemének eredményeit mérték le. Akkor hosszas elemzés után egy Mózes nevű helyi vezetőre bízták az irányítást, mielőtt hazatértek küldetésükből. sokáig minden rendben ment, a kiválasztott nép szépen haladt a számára kijelölt úton. az ellenőrzés viszont azt derítette ki, hogy a karizmatikus vezető nem tudta hosszú időre helyes irányban befolyásolni a népet, mostanra korrekcióra van szükség. Politikai, gazdasági és vallási téren egyaránt. A javításokat természetesen úgy kellett elvégezni, hogy azok a bennszülöttek számára "emészthetőek" legyenek. Mindezt persze a BKSZ (Birodalmi Kutatási Szabályzat) szigorú előírásainak betartása mellett.
A Máriával való találkozása megrázó volt. A nő megszólalásig úgy nézett ki, mint a néhány éve tragikus körülmények között meghalt felesége. Igyekezett nem tudomást venni a dologról, de nem járt sikerrel. Amikor rájött, hogy a döbbenetes hasonlóság mit indított el a lelkében, kerülni kezdte a nőt. Ez nem volt egyszerű, hiszen Máriát pontosan az ő szolgálatára rendelték a papok a templomba. néhány hónap kellett csak ahhoz, hogy a pokolba kívánjon minden szabályt, melyek a hasonló esetekre vonatkoztak. Egyszerűen nem tudott meglenni a nő nélkül. Ismét tudott hosszú idő után nevetni, megint boldog volt néhány órára. az egyedül töltött éjszakákon pedig azon töprengett, hogyan maradhatna végleg a lánnyal. Mert azzal teljesen tisztában volt, hogy tiltott kapcsolatuk hamarosan kiderül, s annak következményei lesznek. A BKSZ egyértelműen kizárt mindenféle személyes kapcsolatot a kutatócsoport tagjai és a helybéliek között.
A férfi a nagyobb bajt megelőzendő, megkereste a kutatási parancsnokot. Az természetesen már tudott a dologról.
- Vártam már magát - közölte szúrós tekintettel. - Gondolom azért jött, hogy bejelentse: vissza akar térni a hajóra és új beosztást kér?
Ez nem kérdés volt valójában, hanem utasítás.
- Uram, nem lehet úgy alakítani a programot, hogy mégis maradhassak a bolygón? - tett egy tétova kísérletet a férfi.
- Nem! Maga is nagyon jól tudja, hogy nincs lehetőségünk a program megváltoztatására. Az előírt feladatokat kell végrehajtanunk. De még ha változtathatnánk is a programon, a jelen körülményeket figyelembe véve maga akkor sem maradhat kapcsolatban a lentiekkel!
- De az elvi lehetősége látszik annak, hogy katalizáljuk a folyamatokat egy helyi rezidens alkalmazásával - próbált szakmai ellenérveket keresni a férfi.
- Befejeztem a vitát! Hamarosan hazaindulunk. Önnek a logisztikai csoportban jelöltem ki a munkahelyét. egy napja van, hogy elrendezze a dolgait. Elmehet - mondta a parancsnok, s tüntetően irataiba temetkezett.
A férfi nem mozdult. Még egy dolgot meg kellett próbálnia.
- Uram, mi történik, ha egy kutató megtagadja az engedelmességet? - kérdezte elszántan.
A parancsnok meglepett, bosszús arccal tekintett rá.
- Ilyen emberemlékezet óta nem fordult elő. Maga is tudja, hogy az esküje kötelezi. Az engedetlenség büntetése a halál. És biztonsági okokból meg kell semmisíteni azt a programot is, amellyel kapcsolatosan megtörtént. Azonnal induljon, adja át a munkáját a templomban, aztán jelentkezzen a logisztikai csoportnál. Eddigi kiváló munkáját figyelembe véve úgy veszem, hogy az utolsó kérdése nem hangzott el! - tette hozzá.

- Indulnom kell Mária! - sóhajtott a férfi.

- Látlak még valaha? - kérdezte könnymaszatos arccal a nő.

- Nem, az Úr szólít magához - ez legalább igaz, gondolta magában. - Menj férjhez Józsefhez, az ácshoz. Ő nagyon jó ember, hosszú ideje epekedik utánad. Biztosan gondodat viseli majd. áldjon meg az Isten! - préselte ki magából a szavakat.

A nő hangosan felzokogott amikor kilépett az ajtón. csak akkor ment a férfi után, amikor már elindultak a lovasok. Kétségbeesetten kapaszkodott az ajtókeretbe. A heves sírástól elfúló hangon kiáltott a távozók után:
- Gyerekünk lesz! Érted? Gyerekünk!
A lovak patáitól a férfi akkor sem hallotta volna, ha nem fullad zokogásba a kiáltás.
A nő lassan abbahagyta a sírást. Már csak a könnyek ömlöttek a szeméből, ahogyan a távolodó alakok után nézett.
- Jézusnak fogom hívni...- suttogta.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8305
Időpont: 2014-11-04 10:00:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Nekem nagyon tetszett ahogyan elém tárod a történetet. A katagória elbírja, hiszen annyi mindent képes megszülni a fantázia. Túl azon, hogy mi is az igaz.

Szeretettelí.Selanne
Alkotó
Kate Chrysso
Regisztrált:
2011-07-27
Összes értékelés:
115
Időpont: 2014-11-03 20:34:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Az események után kullogok, hiszen ez nem éppen friss írás. Sőt, te is oly régen jártál erre, hogy, vélelmezem elolvasni sem fogsz engem. Sebaj. Én akkor is leírom, hogy Gyömbér véleményét osztom. Ragyogó, ötletes. Én nem tartozom azok közé a milliárdok közé, akiket sért. Számomra egy földönkívüli legalább annyira hihető, mint a szeplőtelen fogantatás. Gratulálok!
Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3792
Időpont: 2013-01-02 17:11:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Rendkívül jó! Gratulálok hozzá!

Üdvözlettel: Gyömbér

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12577
Időpont: 2012-12-12 22:37:04

Megbotránkoztam sci-fi befejező részén. Nem tudom elképzelni sem, valakinek hogyan jut eszébe ilyet papírra fektetni, majd helyesírási hibákkal együtt föltenni egy irodalmi odalra!
Annyi, de annyi történetet lehet találni és kitalálni is, hogyan lehetett éppen ezt kiválasztani? Ugynis gondosabban áttekintve, úgy érzem, ennél sokkal többre is képes volnál.
A többit az előttem véleményezők már elmondták, velük egyetértek, megtoldom még azzal: nem lett volna szabad ide föltenned! Azon is csodálkozom, hogy nem utasították vissza a művedet, és föltenni engedték.
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2899
Időpont: 2012-12-03 19:42:11

Hát, ez bizony blaszfémia (istenkáromlás) a javából...
Lehet, hogy ügyesen írsz, jól fűzöd a cselekményt, de ebben az esetben mindent felülír a téma, ami valóban nem való erre az oldalra.
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2580
Időpont: 2012-12-03 18:25:52

Bemutatkozásod első szavaiból ("Gépészmérnök és területfejlesztési diplomával rendelkezek,") kiderül, hogy manapság két diploma birtoklásából nem következik automatikusan, sem egy minimális morális, etikai szenzibilitás megléte, de még az általános iskolában elsajátítható, ikes igék ragozásának ismerete sem.

Ezen túl, a "kutató csoport" közel tízszer szerepel hibásan, mert egy szó.
A "helyes irányban befolyásolni a népet," hibás. Helyesen: helyes irányba...
Közel húsz helyen kis kezdőbetűvel kezdtél mondatot, s néhány vesszőt is hiányolok.

Nem tartom túl "szerencsésnek" a bemutatkozásod.

Üdv. a
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9074
Időpont: 2012-12-03 16:02:30

Elolvasva, megértve. "Azt lehetne mondani róla, fordulatosan, jól megírt történet." de nem mondom. Olyan rettenetesen ordenáré módon gázol bele a keresztény emberek lelkivilágába, rántja a sárba hitüket, h fel se merül bennem a szöveget méltatni! Ha ezen az oldalon nem szabad csúnya szavakat használni -és ez jogos, mert sérti az olvasók jó ízlését- akkor, megkérdezem, szabad-e megjelenni ilyen írással, ami döbbenetes módon sérti meg keresztény hitű emberek milliárdjait?

Legutóbb történt

hundido bejegyzést írt a(z) Leltár című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Leltár című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Leltár című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Alekszandr Blok: Mindenkinél fénylőbb... címmel a várólistára

Asterope bejegyzést írt a(z) Bocsánat című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Engesztelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a színek fakó országútján (három vers) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) a színek fakó országútján (három vers) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Engesztelő című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Engesztelő címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Leltár című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a színek fakó országútján (három vers) című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a színek fakó országútján (három vers) című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Nyári este jambuszokban című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Nyári este jambuszokban című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)