HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 4

Tagok összesen: 1921

Írás összesen: 51312

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-04-02 10:09:35

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / egyéb
Szerző: NortonFeltöltés dátuma: 2013-02-10

Gazdaság és önbecsülés

A most következő elméletemmel talán mások is egyet fognak érteni: szerintem egy ország jóléte és nemzeti öntudta között szoros összefüggés van. Minél jobban magára talál egy nép, annál magasabb életszínvonalat képes kialakítani, és minél kevésbé hisz magában, annál lejjebb csúszik.

De mit is jelent ez konkrétan? Ehhez először is tisztázni kell ugyebár a fogalmakat. Hogy mi az a jólét, azzal tisztában vagyunk ugyebár... ha pedig nem, akkor el tudjuk képzelni. De mi az a nemzeti öntudat? Ez szerintem hasonló fogalom, mint az egyén öntudata, csak egy egész társadalomra kivetítve. Egyfajta magabiztosságot, a nagyságban való hitet, a nemzet iránti büszkeséget jelenti, ami a törvényekbe, az igazságba és a becsületbe vetett bizalomból fakad - valamint abból, hogy erős az összetartás.

Azt jelenti, hogy egy nép hisz a saját képességeiben, és abban is, hogy megfelelően kamatoztatni tudja azokat, anélkül, hogy kihasználnák. Ez egy nagyon szép dolog.

De mi történik akkor, ha nincs meg ez a magabiztosság? Akkor burjánzani fog a korrupció, gigászi méreteket ölt a bűnözés, a hétköznapi egyén megbecsülése a béka feneke alá kerül, a társadalom egyre pesszimistábbá, depressziósabbá válik, s az igazság fogalmán csak mosolyogni fognak.

Egyfajta kétkedés jön tehát létre, ami bizalmatlanságot vonz maga után... ebből pedig egyenesen következik a félelem és az egymás iránti gyűlölet. Innentől kezdve az emberek, akármilyen társadalmi rétegbe is tartoznak, ott verik át egymást, ahol csak lehet. Ez pedig egy lefelé vezető spirál, amely előbb-utóbb mindenkit magával ragad.

Nézzük meg, miken ment keresztül ez a nép az elmúlt idők folyamán: elvesztettünk két világháborút, megszálltak bennünket, és diktatúrában éltünk hosszú éveken át. A diktatúra miről szól? Egyfajta groteszk népnevelésről! Arról, hogy kihasználják az embereket, aminek a legjobb módja a megfélemlítés, valamint az "oszd meg és uralkodj" elv.

Ennek az a lényege, hogy az egyéneket egymás ellen kell fordítani, hogy megszűnjön köztük a bizalom, hovatovább meggyűlöljék egymást, és ne lázadjanak a rendszer ellen... sőt inkább megpróbálják minél jobban kiszolgálni a hatalom érdekeit, mert ezáltal előnyt élvezhetnek a többiekkel szemben.

Ez gyakorlatilag nem más, mint a nemzeti öntudat gyengítése, amit legyünk őszinték, kiválóan végre is hajtottak annak idején. A kisemberek egymás iránti bizalma lecsökkent, így azok érvényesültek, akik "lefelé tapostak, felfelé nyaltak". Ezt a mentalitást nagyon hosszú időn keresztül nevelték a magyarokba; igaz ez még akkor is, ha például a Kádár-rendszer utolsó időszaka már meglehetősen puha diktatúrának számított.

A rendszerváltás megtörtént, de a mentalitás természetesen ugyanaz maradt, ami nem csoda, hisz senki sem tud megváltozni egyik percről a másikra, ez pedig egy népre talán fokozottan érvényes, mivel sokkal több emberről van szó.

Mondhatjuk persze, hogy rég volt már a "padlássepréses korszak", rég elmúlt az elnyomás... ám a nagyszüleink a szüleinket tanították, (többek között arra, hogy fogd be a szádat és ne bízz meg senkiben, ha élni akarsz), ők pedig minket tanítanak.

Az isten tudja, hány generációnak kell ahhoz eltelnie, amíg hosszú évek terrorját kiheveri egy társadalom. Talán unszimpatikus leszek, de szerintem a magyarok többsége még most is megölné egymást egy kanál vízben, pedig már rég nem tartanak fegyvert a tarkójukhoz, hogy tapsoljanak az elnyomóknak és gyűlöljék egymást. A megosztás és az uszítás pedig a mai napig egy kiváló eszköz a hatalom kezében.

"Összefogás kellene!" Ez a mondatot sokszor hallom vagy látom valamilyen kontextusban, de a gyakorlatban, lássuk be őszintén, csekély esély van rá. Az életszínvonalunk és/vagy a biztonságérzetünk, ha lassan is, de egyre inkább lefelé süllyed, ebben pedig nagy szerepe van annak, hogy csökken a "nemzeti öntudatunk". És most értem vissza oda, ahonnan elindultam.

A nép (igazából ezt a fogalmat sem ártana tisztázni) bizalmatlan a vezetőkkel szemben, és abban sem hisz, hogy valaha is jobb lesz az élet. Ennek pedig, szerintem legalábbis, kőkeményen hatása van a gazdaságunkra. Mióta a Szovjetunió széthullott, nézzük meg a független államokat... korrupció és bűnözés. Nem kell messzire menni, elég csak Ukrajnáig például. Nemhogy "magukra találtak" volna, hanem éppen ellenkezőleg. Megrendült a vezetőkbe, a becsületbe és az egymásba vetett hit. De minden olyan ország, ahol csökken az öntudat, ugyanígy jár. Ugyanakkor elnézhetünk nyugat felé is, ha nagyon akarunk. A németekről sok rosszat el lehet mondani, de azt nem, hogy ne tartanának össze. S ők hol állnak hozzánk képest? Vagy ott van Amerika, s lehetne sorolni. Idehaza sajnos az a helyzet, hogy még mindig "keresgéljük önmagunkat".

De felesleges pesszimistának lenni, mert igazság szerint a mérleg nyelve bármerre dőlhet, abszolút kétesélyes a dolog. Látok már jeleket a nemzeti büszkeségre, ám megvannak ennek az árnyoldalai is. Ha például a magyarságtisztelet abban merül ki, hogy gyűlöljük az idegeneket, és mindent megteszünk azért, hogy viszályt szítsunk, balhézzunk, romboljunk, akkor szerintem többet ártunk az országnak, mint használunk.

Azt látom, hogy sokan változásokat szeretnének, sokan vágynak egy stabil nemzeti identitás kialakulására, de ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy jól fognának hozzá. Az ésszerű változáshoz először is igazságos törvényekre lenne szükség, legelőször ezt kellene valakinek elérnie. Hogy mi módon? Jó lenne tudni! Én csak azt látom, hogy nagy valószínűséggel előbb-utóbb komolyabb konfliktusok lehetnek a társadalomban. (Ne adja Isten, hogy igazam legyen, mindenesetre megvan rá az esély.)

Én, mint egyszerű kisember, csak annyit kérek mindenkitől, hogy jól gondolja meg, mit csinál, mert szerintem előbb-utóbb olyan pszichés állapotba kerül ez az ország, hogy nagyon bölcsnek kell lennünk.


Vége

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2013-02-12 18:06:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2013-02-12 15:55:08) üzenetére
Itt most mindketten "pártsemlegesen" nyilatkoztunk, elvekről beszéltünk csak, úgy, hogy semmi gáz! :)
Alkotó
Regisztrált:
2012-12-08
Összes értékelés:
249
Időpont: 2013-02-12 16:55:10

Időnként szoktam nézni parlamenti vitákat. De minek? Erre a megjegyzésedre azért nem reagálok bővebben, mert a politikát kéretik mellőzni! (Ezt nem én találtam ki.) Tökéletesen igazságos törvények persze nem léteznek, de ha egy társadalomnak erős az igazságérzete, (ebbe pedig minden egyes ember beletartozik), akkor valószínűleg a törvények is igazságosabbak lennének. Elvileg egy demokráciában a többség érdekeit kellene a leginkább képviselni, persze elmélet és gyakorlat... Ne felejtsük azonban el, hogy a hatalmon lévőket mi "termeltük ki". De tényleg ne politizáljunk!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2013-02-12 15:55:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagy általánosságban egyetértek! Az összefogás, a nemzeti egység nagyon is szükséges (lenne)! Egy megjegyzés: az "igazságos" szót, és a "törvény(ek)" szót nem lehet összekapcsolni!!! A törvények nem az igazságot hivatottak szolgálni (mi az igazság?). A törvények mindig az éppen hatalmon lévők (úgy tanultuk, h az uralkodó osztály) érdekeit tükrözik. A hatalmon lévők számára megfelelőek, a többieknek pedig nem! Hallgass bele egyszer a Parlament vitájába, rögtön látni fogod. Ez a demokrácia. üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-12-08
Összes értékelés:
249
Időpont: 2013-02-11 07:38:14

válasz Istefan (2013-02-10 21:03:22) üzenetére
A magyarokról nekem az a véleményem, hogy borzasztóan széthúzó nép. Kövezzenek meg érte! Az általad említett országokban nem tudom, mi a helyzet, de igazad van, ahhoz hogy tisztán lássuk, valójában mekkora az összetartás egy nemzetben, ott kell élnünk! A japánokról azt hallottam, hogy igazi fegyelmezett "szamuráj" jellemek. Ilyen a mentalitásuk. A hagyományaik tisztelete, és az öntudatuk (szerintem) magas szinten van. A másik népről nem sokat tudok, de az biztos, hogy az összetartásnak belülről kell jönnie, nem pedig diktatórikus kényszer hatására, mert az csak egy látszat. Köszi, hogy olvastál!
Alkotó
Regisztrált:
2012-12-08
Összes értékelés:
249
Időpont: 2013-02-11 07:37:13

válasz Bödön (2013-02-10 17:25:10) üzenetére
Köszönöm szépen. Valóban összetett téma.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1658
Időpont: 2013-02-10 21:03:22

Gondolom elméleted, csak a magyar társadalomra vonatkozik, ezt megjegyzésként oda kellett volna írni, vagy az első bekezdésben ne általánosíts. Mert nem mindegy például, hogy Észak Koreáról, vagy Japánról beszélsz. A nemzeti öntudat hasonló mindkettőben, de miért nem hasonló vajon az életszínvonal, ha jó az elmélet? Nem olyan egyszerű ez! Üdv. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2013-02-10 17:25:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon nagy falat ez. Fogalmak sokasága. Nép, gazdaság, önbecsülés. Igazságos törvények. Hit, remény, fejlődés. Külön-külön is köteteket lehetne ezekről írni, írtak is. Arról is, hogyan függ össze pl. a "vezetésben" való hit, a progresszív gondolkodás az életszínvonal növekedésével. Egy biztos: A világban végbemenő folyamatoknak, és egy ország "mozgásterének" mindennél nagyobb a szerepe. Döntő szerepe van! Kérdés, persze, hogy egy adott korban az ország vezetése jól méri-e fel az ország lehetőségeit? Jó írás, mert kérdéseket ébreszt az emberben!

Legutóbb történt

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tavaszi vihar című alkotáshoz

magam alkotást töltött fel Tavaszi vihar címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Fodrozó magány című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Profit címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A varázsseprű című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A Föld napja című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Álmomban című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

Bálint István alkotást töltött fel A téren vártalak címmel a várólistára

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Álmomban című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fodrozó magány című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 3. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 4. címmel

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Madarak- fák napja nálunk címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)