HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1851

Írás összesen: 47544

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2019-01-09 08:10:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: Milton GrayFeltöltés dátuma: 2013-05-21

Időnyom - A mi világunk (A hatvanas évek eleje)

A mi világunk, a négy háztömb által körülzárt téglalap alakú terület játszótere volt, melynek levegőjét télen a sűrű pelyhekben leginkább vízszintesen szállingózó hó, nyáron pedig a naphosszat tartó focimeccsek által felvert fekete salak pora töltötte meg. Kar vastagságú, néhány éve telepített hársfa csemeték sora adott némi árnyékot szélein, a nap és a játék hevében csatakosra izzadtan, labdáért szaladónak. Volt ott egy homokozó gödör is, amelyben néha még alagutakat ásott, utakat sodort kezünk. Mellette két, embernél is magasabb vasváz, melyen megcsavarodott láncán félre billenve kalimpált egy léce hiányos hinta. Kicsit távolabb, derékig érő kőoszlopok között húzódó vasrúdon támaszkodott a libikóka. A játszóteret füves sáv ölelte körül, melyben imitt-amott azért jól kivehetők voltak az emberi láb taposta, gyérebb növényzettel borított ösvények. A tér nyugati oldalát határoló kétemeletes, bérház középső lépcsőházának magasföldszintjén laktunk és minden ablakunk a játszótér felé nézett. Stratégiailag behozhatatlan előnyt jelentett Schreck Józsiék erkélyes, de második emeleti otthonával szemben. A magasföldszint a játszótér valóságából ugyanis azt a hat lépcsőfokot és egy éles jobbra fordulót jelentette, amelynek megtétele után nekem már csoroghatott is, aminek kellett, neki meg hátra volt még két emelet. No meg az sem volt haszontalan, hogy a pincéből a fát és a szenet nem a második emeletre kellett cipelni. Az ablak pedig közvetlen rálátást biztosított a térre. Amikor a mérleghinta körül már gyülekezni kezdtek a srácok, egyetlen ugrással vettem a fokokat, és mire a lépcsőházajtó becsukódott mögöttem, már ott sündörögtem közöttük. Kisszobánk ablaka előtt bokor sáv húzódott, amelynek hol örültünk, hol meg nem. Szívesen bújtunk el sűrű lombjában, amikor hunyóst játszottunk, aztán ordítva rohantunk ki, amikor a virágporgyűjtésben megzavart méhecskék üldözőbe vettek.
A mi világunk e gyerekzsivajtól ölelt kicsiny "ország" volt, ahol naponta ötször kiabált ránk a szomszéd néni, hogy csendesebbek legyünk, mert Miklós bácsi éjszakás volt, nemrégen jött haza a bányából, és most alszik. Lajos bácsi is éjszakás volt és bányász, de ő a következő héten, no és Pista bácsi a szembe szomszéd, aki meg állandóan éjszakás volt. Még vasárnap is! Mi pedig gyerekek. Hát, korán megtapasztaltuk a generációk között feszülő érdekellentétet. A játszótér és a házunk között félúton, háztetőig érő két juharfa állt. Az egyik a konyha ablakunk, a másik a kisszoba ablakunk vonalában. A közéjük feszített kötélen hol a nap tikkasztó hőjében mozdulatlanul, hol a feltámadó széltől suhogva, lobogva száradtak valamelyik család frissen mosott ruhái, ágyneműi.. Volt is cirkusz sokszor. Vagy a játszótérről lepattanó labda, vagy ha nem az, akkor az érte futó gyerek salakporos keze hagyott nyomott valamelyiken. Először a károsult üvöltött a többnyire ártatlan képű focista palántával, aztán meg annak anyja, vagy apja ő vele, tudni illik, mindenki nevelje a saját gyerekét. Aztán behívta a fiát és adott neki egy nagy nyaklevest, és ezzel a rendészeti és igazságszolgáltatási eljárás is befejezettnek tekintetett. Nem is volt belőle soha komoly harag.
A mi világunk különleges világ volt. A felnőttek napközben dolgoztak, délután pedig csapatostul vonultak ki a terciának nevezett, bérbirtokukra.
Apám sokszor mondta:
- Kell a földszaga a tüdőnek a bánya pora után, hogy egészségesnek higgye magát az ember.
Ezt olyan jópofa viccelődésnek tartottam. Akkor! Volt, hogy lementem a lakásunk alatti pincébe és a frissen behordott szén savanykás, páradús illatát ízlelgettem. A terciák az utca másik oldalán túl, az alig százméternyire húzódó villamos vezetékek pásztájában elterülő kiskertek voltak. Zsinórok a veteményes sorok között húzódtak, nem a telek határok mentén, még sem volt soha birtok vita. Mindenki tudta meddig az övé. Persze lopások akkor is voltak, de a felnőttek csak úgy tessék-lássék módjára hőbörögtek, mert mindenki tudta, hogy gyerek száj volt az, amelyet betömött az elcsent borsó, karalábé vagy sárgarépa. Miklós bácsi mondta egyszer apámnak.
- Minek mérgelődnék Ferikém! A Kovács Janié ette meg, a tied, vagy az enyém? A sajátjaink voltak. Aztán, hogy te vagy én adom a szájába, nem mindegy? Tegnapelőtt hozott a feleséged egy tállal az epretekből. Kati meg a borsóból adott a múlt héten a Verának. Amíg ez így megy, mi baj lehet? Gyere, igyunk egy sört a Laposban!

A környék információs központja a Laposként elhíresült kiskocsma volt. Egy háztömbnyire tőlünk, a mienkhez hasonló nagyságú területen, egy lapos tetejű felvonulási épület. No, innen kapta a nevét is. Eredetileg mozi, étterem, büfé és kuglizó is működött benne, de az évek múlásával színvonal és állapota, törzsközönségének anyagi és értelmi színvonalával együtt hanyatlásnak indult. Mindennapossá váltak a késő éjszakába nyúló artikulátlan, márga részeg üvöltözések, a verekedések, a zárórával távozók által az épület falán hagyott ázott foltok, melyeknek orrcsavaró húgyszagát a hajnali szél és felkelő nap sugarai együttes erővel sem tudták eltüntetni. A randalírozásnak a hatóság vetett véget. Bezáratta a Lapost, az épületet több részre tagolva felújította, varrodát, hidegkonyhát, területi pártirodát létesített itt. Kis idő múltán, állítólag engedve a köz kívánságának, presszó nyílt benne Pepita néven. No, támadt is ebből kisebb kavarodás, mert a múlt emléke bizony még élt a fejekben. Lett ebből aztán Lapos Pepita és Pepita Lapos is. A régebbiek hagyomány tiszteletből továbbra is Laposnak hívták, az újonnan érkezetteknek pedig tájékozódási pontul szolgált a bejárat felett hatalmas betűkkel feszülő PEPITA PRESSO transzparens.
Apám szinte a kezdetek kezdetétől LAPOS rajongó és törzsgárda tag volt. Belépéskor, köszönés helyett, megállt az ajtóban és énekelni kezdett.
- Utcára nyílik a kocsma ajtó!
Szeretett énekelni! Csak hallgatni volt borzasztó. A hallása ugyanis vetekedett a tarajos gőtéjével, a hangjában pedig volt valami idegesítően vibráló. A Lapos törzsgárdájának összetételét gyakorlatilag három dolog befolyásolta. A bányaszerencsétlenség, a természetes halál és a költözés.
Egy időben gyerekként szinte törzstagja lettem a Laposnak. Ma is lelkemben, emlékeimben él a mondat, melyet belépőként úgy adtam elő, mint Tiborc a panaszát a Bánk Bánban.
- Apu! Anyu üzeni, hogy gyere haza. Nem kérek sem üdítőt, sem fagyit, a sört nem szeretem, és gyere haza!
Apám elkapta a karomat, mosolyogva magához húzott, megsimogatta a hajamat, ivócimboráihoz fordult és büszkeségtől csillogó szemekkel, mint egy műsorvezető jelentette be,
- Ő a nagyobbik fiam. A Feri!
- Apúúúú! Gyere már haza!
Ekkor apám benyúlt zakója belső zsebébe, elővette a pénztárcáját, kért még egy kört a haveroknak, s miután kifizette, a pénztárcát a kezembe nyomta és kíméletesen, de határozottan az ajtó felé tessékelt.
- Jól van, no! Vidd anyádnak! Tudom, hogy neki inkább ez hiányzik, mint én!
A cimborák pedig hörögve röhögtek a humorosnak tartott otrombaságon. Haza szaladtam a pénztárcával és értetlenül hallgattam anyám kérdését.
- Apád nem jön?
- Azt mondta, hogy neked a tárcája hiányzik!
Anyám a hokedlira rogyott és zokogásban tört ki. Megszeppentem? Nem. Megijedtem!
- Valami rosszat mondtam, anyu?
- Nem. Nem te, kincsem. - megtörölte szemeit, felállt, megsimogatta arcomat.
- Futás kifelé! A Nagy Lali már keresett!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2314
Időpont: 2014-03-10 13:36:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Elolvastam az időnyomos történeteidet. Ez áll hozzám a legközelebb, mert mintha a mi környékünket írtad volna le. A mi ablakunkból is oda lehetett látni a játszótérre, és én is gyakran figyeltem, ki van lenn, s már futottam is játszani. Nyüzsgő élet volt akkoriban, rengeteg gyerek. Fogócskáztunk, hunyót játszottunk, hintáztunk, egyszóval sosem unatkoztunk. Nálunk a "tízes" kocsma volt hírhedt, arra bizony nem szívesen jártam kölyökként... Jó volt egy kicsit a múltban járni igen jó írásod kapcsán.

Üdv: Klári

Legutóbb történt

mandolinos bejegyzést írt a(z) Fridolin Hofer: Cseresznyefácska a hegyen című alkotáshoz

Baranyai Attila alkotást töltött fel Árpád bölcsőjében címmel a várólistára

ermi-enigma bejegyzést írt a(z) Modus vivendi című alkotáshoz

Istefan bejegyzést írt a(z) Óriási felfedezés a Hold sötét oldalán című alkotáshoz

zsike bejegyzést írt a(z) Van egy dal... című alkotáshoz

Istefan bejegyzést írt a(z) Óriási felfedezés a Hold sötét oldalán című alkotáshoz

Istefan bejegyzést írt a(z) Óriási felfedezés a Hold sötét oldalán című alkotáshoz

Istefan bejegyzést írt a(z) A Nobel díjért versengve című alkotáshoz

Istefan bejegyzést írt a(z) Hat hét gipszben című alkotáshoz

Istefan bejegyzést írt a(z) Murmur jelenti 16. Éjszakai-sark című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Temető-tündér című alkotáshoz

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Szent legyen című alkotáshoz

ermi-enigma bejegyzést írt a(z) Hallgatás-dal című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Hallgatás-dal című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Modus vivendi című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)