HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1899

Írás összesen: 49784

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2020-03-28 10:56:43

Reklám

Cikkek / ajánló
Szerző: túlpartiFeltöltés dátuma: 2013-07-07

Keresztem XIX. rész /fiúknak lányokról/

részlet

"Fiúknak lányokról", - volt a könyv, amit Édesanyám, cseperedésünkkor a kezünkbe adott, "felvilágosításképp". Édes Drága, Kedves-Anyám!!! De, a könyv, az hát meg unalmas volt, teli unalmas ábrákkal, a női test berendezkedését illetőleg, valójába abba is hagyta(m) az olvasást, vissza is tette(m) a vitrinbe, s szomorkodó, magányos porcelánok közé, mer semmi "olyan" kép, nem volt, és nem is lehetett belőle megtudni, hogy "akkor" hogyan, meg mit kéne tenni. Falun keveset jártunk, meg az otthoni akváriumban meg a gyönyörű (egyébként, ilyen szempontból unalmas) halak nem adtak semmiféle útmutatást. Így a könyv unalomra ítéltetett, maradt a régi vitrinbe.
Kis kitérővel, elmondom, miér' is nem akart(am) kiskoromba' iskolába menni. Mer ott, a nagyszünetbe az udvaron mindenki vidám volt, kergetőztek, ő (én) meg senkit se ismert(em) közülük; rágcsálta(m) kiflijét, (kiflimet)és hálásan mosolygott, (tam),ha valaki fogócskázás közben véletlen neki (nekem) szaladt. És én (ő) senkit se ismert(em)!
Meg volt ennél rosszabb is. Utólag érdekes, nevet(ek) rajt már. A fiú-vécébe akkoriban még nem voltak olyan porcelán-csészécskék, a fal alján kicsi csatorna vezetett, nem tudom, (nem tudja) hová, a falat meg kátránnyal kenték be, nem véletlenül, a fal védelme okán, de voltak nagyobbak, akik ki tudtak pisilni a kicsi ablakon. (Akkor még irigyelte őket ezér'.) Aztán, ha az embernek (neki) "dolga" akadt, a nagyobbak szántak időt rá, hogy hátba lökődjék a kicsiket, (őt is) akiknek (meg neki is) a keze épp "foglalt" volt, de megengedtetett a választás kapaszkodik a falba, és a tenyere csupa kátrány lesz, vagy az arca. (Lehet, ezért lett "skizó"? )Aztán kezdődhetett a szépírás-óra, lemoshatatlan kezünk (keze) kátrányos, a maszatot óvó "tiszta" papírlap felett. Mind1, most nem erről akart(am) írni, csak elkalandozo(tt(t)am), kicsit csak.
/fiúknak lányokról.../
De! Az idősebb korosztály tán emlékszik a német filmre: "Helga". Mer' azt kötelező volt megnézni, bevonult hát a gimnázium (pontosabban betereltek minket). Elmondom, mire emlékszek ebből. A film elején volt kicsi ismerkedés (pár között), igazán termékenységre születtek, aztán váltott a kép (röviden: snitt) kicsi ficánkoló, szertelen rengeteg "olyan" kis fürge izékék támadták gyönyörű, sugárzó, fényglóriás napot, aztán aztán egyik kis arcátlannak végül sikerült befurakodnia, kezdetét vett a csoda; létrejött Életke; először ugyan nem hasonlít emberre, szedrecske, málnácska (tudományosan ez az ún szedercsíra állapot), de aztán! Lassan minden kialakul. Fejlődött aztán Életke szorgalmasan, amire szüksége lesz, az kialakult, készülődött a "kibújásra", a földi nagy kalandra, kifejlődtek szervei, amire meg nem volt szüksége, az meg elsorvadt.
De most utazok kicsit épp tovább, ELP zene szól, egy csoda kastélyról. És el tudom képzelni!!!! Nyírt pázsit, működő szökőkút, álom-angolkert; komornyik kérdi, ahogy beparkolunk: "asszonyom, felvihetem a poggyászt?" - én meg mondom: "hagyja csak, ez az én dolgom". Már minden az én dolgom. (És ezt nem tudom megadni Neki!! Őnéki!!!- oly kevést tudnék adni.) De megpróbálom.
Ok, utazik tovább a jelenbe, szóval ott hagyta abba, hogy tavasz (vagy nyár) van épp, ezerszín zölddel játszik fény, nap simogatja kedves réteket, felhők színezik a fényt; takarják először a napot, aztán meg engedjék, hogy színezze, ez ám az igazi simogatás!! - máskor viharos esők pásztázzák végig a földeket, házakat, piszok felhők takarják el kedvest, de a rigók!!!! Reggelente füttyükre ébred, és késő este se hagyják abba. Ha eláll az eső, reggel kocsiba ül (mer, kell) nézi a hegyet, bámulja, ahogy a hegyről felszálló párával játszik fény. Aztán meg, ha zivatar jön, hozhat jeget is, a rigók füttye kétségbeesett rikácsolásba csap át, mer' tudják, mi lesz, ha jön a jég. Védtelenek lesznek a fiókák. Nem akarja látni borzalmat, halott fiókákat prédául utcakövön, bokor alatt se, (éhező, kivert kóbor macskák azért örülnek ennek, kölykeik éhesek!) nem akarja ezt látni, de nem akarja szépséget se látni most semmiképp. Esténként felhők játszanak egymással; cápa támad oroszlánra, marják egymást, sárkány is megjelent, meg piros az ég alja; mondják: "aligha szél nem lesz". Langaléta zsiráf tűnik elő épp, bámulja a harcot, nem értem, miért nem fél, szóval, játszanak felhők, életre-halálra. Lehet, tudják, nem őrajtuk múlik? Aztán fodrosítja őket valami - lehet a szél, lehet bármi más - alakulnak át, kedves mackók gurgatnak léggömböt, és kit zavar? Ha már úgyis mindegy. Nincs látásra most apró dolgokra, szépségre, szomorúságra. És ez szánalmas. De optimista módon kéne felfogni a dolgokat: ha jön a zivatar, mennydörgés, villámlás meg, van, aki megtisztul az esőben. A mennydörgést a süketek is hallhatják, és a vakok retináján nyomot hagy az éjszaka, akár pillanatra is a mindent megvilágító fény. És jó nekik akkor. Fészekből meg kihullnak a rigófikák... (De kóbor macskák vaksi kölykei tán tejhez jutnak ma éjjel.)
/fiúknak lányokról.../
Gyors-gyors lassú. Mondta annak idején, Balogh Bá' - alacsony, kopasz emberke - a tánciskolába, ahova jártunk. Ennyit tanult(am) táncból. És "Kisfiúk" bemutatkoznak, meghajlanak, aztán megfogják a "Kislányok" kezét. Kisfiúk bemutatkoztak, aztán megfogták kislányok kezét, meg derekukat is átfogták. (És izzadt a tenyerük (a tenyere) lányok derekán.) Meg voltak ott játékok. Kört alakítottak a "Kisfiúk" velük szembe kört "Kislányok" is. Szólta a zene (öreg zongorán), amikor, elhallgatott, a menetelés abba maradt, és "jutott, aki jutott." Mi tagadást, a szebbek előtt, egymás lábát tapostuk le, mi fiúk, meg akadt olyan lány, akinek előszörre senki se "jutott". Utólag szégyelli már magát ezért, érezte akkor is már, valahogy nem helyénvalók ezek a dolgok. De nem szégyellte magát, amikor a mellette álló lábát taposta, hogy Ővele kerülhessen szembe. Ma se szégyelli magát ezért. Megtenné ma is.
/fiúknak lányokról.../
Végül is Életke felcseperedett, igazából kíváncsi lett a külvilágra. Kibújását láthatta a kivezényelt gimnázium serege a filmvásznon "premier plánba". Emlékszem, többen rosszul lettek, tanárok végezték az élesztést.
- Öregem meddig tart még, amíg ezután nőre tudok nézni - mondta akkor barátja, de ez csak átmeneti állapota volt, szerencsére, nem tartott sokáig. Gyerek volt, gyerekek voltunk akkoriban.
Utólag elgondolkozik: mi értelme volt a könyvnek, a filmnek? Szeretni, a másikra odafigyelni nem tanítottak meg, akkor meg mi végre volt ez az egész? És ugyan, mi értelme volt a legszebb családi titkot filmvászonra tenni?
Ok, utazik vissza jelenbe, június 18-a, kedd este; erkélyen figyeli júniusi cserebogarak röptét, csapódnak arcába is, vágynak fényre. Nem baj, hamarost megjelennek az éjszaka bársonyos lovagjai, a denevérek.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1364
Időpont: 2013-07-15 00:43:04

válasz Istefan (2013-07-10 04:19:34) üzenetére
tudod Istefán, meggondoltan magam, mégis írok neked.
annyira sajnállak
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1364
Időpont: 2013-07-14 23:08:05

válasz Gyömbér (2013-07-14 23:04:38) üzenetére
Szia!
Tudod, mi a jó?
hogy olvastál!
F.
Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3794
Időpont: 2013-07-14 23:04:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Tudod mi a jó? (Legalábbis számomra.) Az írásaidnak van egy nagyon egyéni stílusa.Ez pedig ebben a katyvaszos világban, ahol sokszor és sok mindent nem lehet megkülönböztetni egymástól, igen figyelemre méltó!

Ez az írásod álomszerű. Úgy kavarognak benne képek, mint egy álomban.

Jó volt olvasni (ezt is).

Gy.
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1166
Időpont: 2013-07-11 10:07:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia F.!

Az írásod címe mellett van ilyen, hogy (10 hsz - 103 o) MÓD a MÓD pirossal van írva, arra klikk, és javítani tudod magát az írást is, de a kategóriát is. Tedd be a prózához, ott majd tudod, melyik kategóriába sorold, novella nincsen azt tudom, de van más, ahová beillik.

A módosításnak nem igazán örülnek a szerkesztők, mert annyi a baj vele, mintha új írást töltöttél volna fel, de ezzel igazán ne foglalkozz, mert muszáj néha igénybe vennünk azt a gombot, ha nem kapunk annyi önállóságot, hogy magunktól javítani tudjuk az írásainkat.

Legyen csodásan szép a napod!
Noémi
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1364
Időpont: 2013-07-10 22:07:29

válasz Nagy Noémi (2013-07-10 10:24:45) üzenetére
Szia Noémi!
Én ezt nem akartam ajánlóba tenni, sose akarok senkinek semmit sem ajánlani.
Aki akar olvas, aki akar az meg nem. (Ezt válaszolom Istefannak is.)
Gondolom, valami gombot félrenyomtam. :))
Nem tudom, hogy lehetne visszavonni, tán, segíthetnél.
És ebbe igaza van Istefánnak, nem egészséges:))
Főleg kiragadva a novellasorozat egészéből, így nehezen érthető - de nem zavar!
Én, a magam csak nevetek ezen, de tán valamivel azér' jobb, mint a "Barátok között", vagy az Éjjel-nappal Budapest. :)) (Ezt Istefannak üzentem - bocs, Istefan, hogy nincs időm külön rád.)
Bár én nem az átlaghoz akarom mérni magam.
túlparti :))
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1166
Időpont: 2013-07-10 10:24:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz túlparti (2013-07-09 23:08:53) üzenetére
Visszajöttem, most látom csak, a cikkekhez tetted az ajánlóba. Nem is értem miért nem a prózához. Bocsánat, bocsánat, bocsánat.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1654
Időpont: 2013-07-10 04:19:34

Ilyen formában szerintem, nem a legegészségesebb könyvet ajánlani. Egy ekkora részleten átverekedi magát az ember, de egy egész könyvön keresztül kétlem, hogy valaki verekedni akarna a zűrzavarban. István
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1364
Időpont: 2013-07-09 23:08:53

válasz Nagy Noémi (2013-07-09 11:50:25) üzenetére
Szia!
Én örülök, hogy olvastál!
És miér' lenne harag? :))
Adok a véleményedre.
Csak, próbálom kívülről nézni magam.
"Objektíven", akkor nevetek magamon, máskor elborzadok.
Eddig nemigen sikerült - szerencsére...
De, azt hiszem, mindenkinek meg kell életébe legalább egyszer próbálni.
szia
túlparti
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1166
Időpont: 2013-07-09 11:58:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Visszaolvastam magam, iszonyúan érthetetlen az első mondatom, javítom. És a többit is. :)


Remélem nem lesz harag, de számomra élvezhetetlenné teszi az olvasást, az egyes szám első személy zárójeles ragozása.
Eléggé egyedi a stílus, de ez a megoldás számomra felettébb zavaró, vagy végig egyes szám első személy, illetve harmadik személy, szerintem úgy sokkal gördülékenyebb lenne az olvasás. Ez csak az én véleményem, lehet a többieket nem fogja zavarni prózádban a zárójeles megoldás.

Kérlek, nézd el nekem, ha kíméletlen voltam, és hidd el nem kölcsön pofon volt!

Ha még lenne a hozzászólásomban hiba, olvasd jól, légy olyan kedves! :)

Noémi
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1166
Időpont: 2013-07-09 11:50:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Túlparti!

Remélem nem lesz harag, de számomra élvezhetetlenné teszi olvasást, az egyes szám első zárójeles személyi ragozása. Eléggé egyedi, de ez a megoldás számomra felettébb zavaró, vagy végig egyes szám első személy, illetve harmadik személy, szerintem úgy sokkal gördülékenyebb lenne az olvasása. Ez csak az én véleményem, lehet a többieket nem fogja zavarni prózádban a zárójeles megoldás. Értem én, mit akarsz ezzel szemléltetni, de.....nem ragozom túl.

Amúgy a téma nagyon tetszik, jeles. A kivitelezéssel meg nem törődtem, amikor pontoztam.

Kérlek nézd el nekem, ha kíméletlen voltam, és hidd el nem kölcsön pofon volt!

Szeretettel: Noémi

Legutóbb történt

medve alkotást töltött fel Noktürn címmel

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) érzelmi hullámvasút című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Kérdőjel nélkül című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Reggelem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Kora tavasz 2020. március 04. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Tavaszi réten című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) koronás tavasz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Kertben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A távoli hegyek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A hajnal rózsái című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) Üdv Mindenkinek! című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) Üdv Mindenkinek! című alkotáshoz

prince bejegyzést írt a(z) Üdv Mindenkinek! című alkotáshoz

prince alkotást töltött fel Bujdosó szavak címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy régi történet 16. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)