HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 18

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51244

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-02-14 12:06:41

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: Kőműves IdaFeltöltés dátuma: 2013-08-30

A Pszichotanyán 2.

Bementek az épületbe. Ott Edith szólt Pamelának, hogy egy picit várakozzon türelemmel, aztán bekopogott egy ajtón, s értesített valakit a megérkezéséről. Hamarosan megjelent egy hölgy, aki kurtán bemutatkozott ugyan, de nem értett belőle semmit, majd azt mondta, hogy kövesse.
Hát követte, közben aggódva a bőröndökre pillantott. Edith időközben már el is tűnt, de a férfi még ott állt, majd felvette a bőröndöket s elindult utánuk.
Átmentek egy másik épületszárnyba, ott fel az emeletre, s megálltak egy ajtó előtt. Az ismeretlen nevű hölgy kulcsot vett elő a zsebéből s kinyitotta az ajtót. Egy parányi előszobán mentek keresztül, balra egy ajtó nyílott, ott a fürdőszoba - mondta a hölgy, azután léptek be a kis szobába.
A férfi letette a bőröndöket, elköszönt, s elment. A hölgy elmondta, hogy ez nem az állandó szobája lesz, most a kórházban vannak, holnaptól vizsgálatok sora vár rá. Majd megbeszéli a doktorokkal a terápiát, s azután kapja meg a szobáját a másik részlegben. Addig is helyezze magát kényelembe, pihenje ki az út fáradalmait. Még megmutatta hol van a kórházi étkező, oda mehet, este hattól, vacsorára.
Egyedül maradt. Egyedül a félelmeivel, bizonytalanságával, csomagjaival. Ó, bárcsak itt lenne Margot! Nem gondolhatja senki, hogy ő fog kipakolni a bőröndjeiből? Még sohasem csinálta. Margotot mindenhová magával vitte, egyáltalán, mit képzelnek ezek?...
Körülnézett. A szobában csak egy ágy volt, egy kis asztalka, két szerény fotel, a sarokban egy szekrénykén tévé. Ez volt a szoba összes bútorzata. Milyen pici szoba, s még az is kopár. Kinézett az ablakon. Pompás kert tárult elé. Csupa virág volt minden, virágágyak, gyalogutak, zöld pázsit, fák, bokrok, szétszórtan néhány pad. Ha balra nézett, távolabb egy nagyobb pázsit óriásfákkal, jobbra és előtte viszont a kert húzódott, szinte nem is látta a végét.
Kinyitotta a bőröndjét, csakhogy elővegye a whiskys üveget, amit belecsempészett, hogy Margot ne vegye észre.
Az asztalon van pohár, csak éppen jég nincsen, még csak nem is kérhet. Így még a whisky sem az igazi! Hová kerültem? Három hónap? Ó, jaj nekem!...

Másnap kora reggel ébresztgette valaki. Kába volt, a szemét sem tudta kinyitni, s mi ez a hang? Mintha nem Margot hangja lenne. Vajon ki lehet? Különben kit érdekel... annyit mondott nyöszörögve:
- Hagyj aludni!
- Nem hagyhatom asszonyom. Ön kórházban van, s hamarosan kezdődnek a vizsgálatok. Kérem keljen fel, s szedje rendbe magát! - Pamela elcsodálkozott a hallottakon.
- Hol a francba vagyok én? Kórházban, hogy kerültem kórházba? Valami bajom van?
- Úgy látom asszonyom, hogy igen, mivel whiskys üveget látok az asztalán. Azért jött ide, hogy kigyógyuljon az alkoholfüggőségből. Szedje össze magát kérem, tíz perc múlva visszajövök!
Ekkor már kezdett valami derengeni Pamelának. Ja persze, a Pszichotanya! Hangosan káromkodni kezdett, s elátkozta azt, aki kitalálta, hogy ide jöjjön. Aztán a másik oldalára fordult, s aludt tovább.
Amikor a nővér visszatért, hangos hortyogás fogadta. Nagy nehezen lelket vert belé, s végre feltápászkodott. Kisegítette a fürdőszobába, azután rendbe tette az ágyat. Pamela kissé összeszedte magát, de még mindig kótyagosan jött elő a fürdőből. A nővér karon fogta mondván, elkíséri a laborba, s azután még számtalan vizsgálaton kell átesnie, ő majd mindenhová vele megy.

Egy egész héten át a kórházban tartózkodott. Kivizsgálták tetőtől talpig. Mikor minden megvolt, összegyűjtötték a leleteket, s akkor fogadta a főorvos-pszichiáter.
Rémes volt az a hét, minden megaláztatásával együtt. Pamela igyekezett mielőbb mindent elfelejteni. Többször is érzett késztetést arra, hogy megszökjön. Mégis maradt, s azt csakis a kórházkertnek köszönheti. Minden délutánt, estét, sokszor éjszakába nyúlóan ott töltött. A kórházkert el volt kerítve a tanyához tartozó nagy kerttől. Ez nem volt nagy, viszont annál hangulatosabb. Tele volt nyíló virágokkal, apró zöld futónövényekből kreált lugasokkal, szökőkúttal, romantikus kis padokkal. Elüldögélt egy padon a szökőkút mellett, s csodálta a naplementét. Minden bosszantotta, ami napközben történt vele, az hogy utasítják, parancsolnak neki, az étkezések is, maga az étel is förtelmes volt. Nagyon hiányzott Margot. Első nap azzal a szándékkal ment ki a kertbe, hogy egy nagyot üvöltsön, világgá kiabálja tiltakozását, s átkot szórjon erre az épületre, a környékére, s az itt dolgozókra egyaránt. Aztán, amikor kilépett a kertbe, valami végtelen nyugalom szállta meg. S amikor először meglátta a naplementét, olyan jóérzés kerítette hatalmába, mintha mindig erre a pillanatra várt volna, mintha erre a helyre vágyott volna egész életében. Úgy érezte, ez a sors kegye, hogy őt idevezérelte, s ezért nagyon hálásnak kell lennie. Így hát minden fárasztó, s borzalmasnak megélt nap után ide menekült, s itt megnyugodott a lelke. Sokszor késő éjszakáig sétálgatott, nézte a csillagos eget, amilyet csak nagyon régen, talán valamikor gyermekkorában látott. A temérdek égi fény, s a kert kellemes illatai elbűvölték, megnyugtatták a lelkét. Sokszor, nagyon sokszor végiggondolta eddigi értelmetlen életét... még többet gondolt a jövőre. Vajon mi vár rá? Mi lesz ezután?

Végre elhagyhatta a kórházat. Érte jött az az ismeretlen nevű hölgy, aki idevezette.
- Kövessen kérem! - mondta szűkszavúan.
Hát, ment utána. Útközben még fülében csengtek a főorvos szavai: - Itt mindenki a segítségére lesz, hogy megszabaduljon a függőségétől, én bízom magában, hogy sikerül, de ahhoz magának is bíznia kell bennünk!- Csak azt tudná, hogy kiben és miért kell annyira bíznia? Ha ezen múlik, hát akkor egyáltalán nem olyan biztos benne... Itt megy ez a mogorva nőszemély előtte. Harapófogóval sem lehet kihúzni belőle egy szót sem, tuti, hogy mosolyogni sem tud, olyan mint egy boszorkány. Vagy itt mindenki ilyen? Akkor ugyan hogyan is bízhatna bennük?.. Mindenesetre az megnyugtató, hogy semmi szervi baja nincs. Legalábbis ez derült ki a néhány kilónyi leletből. Ezt jó lesz minél előbb elfelejteni, ezt az elmúlt hetet. Bízni? Kiben? Miben?...
Egyszerre csak Miss Mogorva megtorpant a hosszú folyosón.
- Ez lesz az ön lakása! - kinyitotta az ajtót, bementek. Egy takaros kis előszobán mentek keresztül, itt is balra egy ajtó, nyilván a fürdőszoba. Szép tágas szobába nyitottak be, ízlésesen berendezve, amott egy hálófülke és ni csak, erkély is van! Első látásra szimpatikus, és otthonos... hát, a kórházi szobánál sokkal jobb, el kell ismerni. Miss Mogorva hellyel kínálta, s ő maga is leült. Azt mondta, hogy elbeszélgetnek egy kicsit, de ezúttal megeredt a szava, s csak mondta, mondta...
Elmondta a szabályokat. Azzal kezdte, hogy itt mindenki tegezi egymást, tehát innentől tegeződni fog mindenkivel, akivel találkozik. Itt nincs ismert ember, nem foglalkoznak azzal, hogy ki kicsoda, itt mindenki egyenlő, egymásért vannak, egymásért dolgoznak. A szekrényben megtalálja a munkaruhát, amit itt viselni fog, pontosan az ő mérete minden, választhat köpenyt, vagy pólót, vászonnadrágot. Saját ruháit csak szabad időben hordhatja, ha koncertet szerveznek, vagy egyéb szórakozási lehetőség akad. Mindent idejében meg fog ismerni, és tudni. Van nagy könyvtáruk, ahonnan könyvet, lemezeket és filmet lehet kölcsönözni. Egyébként itt van az asztalon a Házszabály. Ezt majd tanulmányozza át, olvasgasson. Egyelőre ennyi is elég, majd menet közben mindennel megismerkedik. Reggel hatkor kelnek, fél hétkor lenn az aulában találkoznak, ott mindenki megkapja a beosztását. Halk kopogás hallatszott. Azonnal be is nyitott egy férfi Pamela bőröndjeivel. Némán intett, s távozott.
- Amint látod, a bőröndjeid is megérkeztek. Helyezd magad kényelembe, ismerkedj az új lakásoddal, a Házszabállyal. Reggel fél hétkor találkozunk! - távozás közben még megjegyezte:
- A vacsora fél héttől nyolcig, lenn a földszinten jobbra van az étkező. Svédasztal minden étkezésnél. Minden jót kívánok és sok sikert!

Pamela egyedül maradt a kétségeivel, félelmeivel, a rázúdított és még fel nem fogott szabályzattal... Nem is értette, itt dolgoznia kell? Mi az, hogy dolgoznia kell? S vajon mit kell dolgoznia? Zúgott a feje, már egyáltalán nem volt biztos benne, hogy nyugodt éjszakája lesz.

Folytatása következik...

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6754
Időpont: 2013-10-26 20:50:45

válasz oroszlán (2013-10-26 18:32:34) üzenetére

Valójában, az első két rész a bevezető. Tulajdonképpen az egész regény azon a bizonyos tanyán játszódik, apró kitérők kivételével. Jól látod, hogy a kertnek is nagy szerepe lesz mindvégig. Köszönöm soraid.

Szeretettel!
Ida
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8820
Időpont: 2013-10-26 18:32:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Nagyon élvezem a leírtakat kedves Ida. Semmi cicoma, mellébeszélés. Egyenesen a tárgyra térsz. Leírásod a tényekre szorítkozik. De a kert nekem is tetszik, ahogy elővezetted, úgy érzem lesz jelentősége.

Szeretettel olvasom tovább: Ica
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6754
Időpont: 2013-09-23 08:46:19

válasz Finta Kata (2013-09-22 22:30:39) üzenetére

Kedves Kata!

Itt is jogos a hiba felvetése. Köszönöm szépen, javítani fogom.
Örülök, hogy tetszik a történet, remélem, a folytatásban sem fogsz csalódni.

Sok szeretettel üdvözöllek!
Ida
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2013-09-22 22:30:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!

Nagyon jó, tetszik nekem a folytatás. Nagyon jól ábrázolod az életben elkényeztetett főszereplő boldogtalanságát.
Alulról, a 13. sorban található az Egyenlőre szó, jó lenne lecserélni Egyelőre.
Tetszik ez, a 2. rész is.
Kérőre jár, majd csak holnap folytatom.

Szeretettel: Kata

Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6754
Időpont: 2013-09-17 09:16:01

Drága Évám, nagy fába vágtad a fejszédet, de én nagyon örülök neki.
Az elvonási tünetekről csak azért nem írtam, mert ahhoz túlságosan laikus vagyok. Tehát azért nem írtam bővebben a kórházi kezelésről sem, de már az is nagyon beszédes, hogy Pamela csak egy hétig maradt ott (lesznek olyanok akik hónapokat töltenek kórházban), viszont ő gyógyszert szed, amire szintén van utalás, hogy esetleg placebo, mert neki egészen más jellegű terápiára van szüksége.
Jaj, azt hiszem már nagyon előre szaladtam, elfeledkeztem arról, hogy Te még az elején tartasz. Úgyhogy, folytasd, a regényből sok mindenre fény derül, lassan, fokozatosan.
Akkor olvasod, amikor időd engedi, itt találod, bármikor akarod folytatni.
Köszönöm, hogy belevágtál. Remélem a folytatásban sem fogsz csalódni.
Ölellek. Ida
Alkotó
Éva Lambrozett
Regisztrált:
2013-09-10
Összes értékelés:
122
Időpont: 2013-09-16 23:38:03

Szia. :) Eddig jutottam egyelőre, de nagyon várom, hogy folytathassam. :) Valóban felmerül/het az elvonási tünet csekély avagy nem csekély létének bemutatása az olvasó felé, de...ez szerintem még után-dolgozható. :) Ölellek. Éva
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6754
Időpont: 2013-09-02 20:43:30

Kedves Judit!
Szándékosan kerültem az ilyen-olyan oldalakat. Nem tudományos, vagy akármilyen szakértői értekezést akartam írni, hanem csakis laikusként leírni azt, hogy én hogyan csinálnám, mert hiszem, hogy van megoldás az ilyen emberek számára, csak a hozzávezető út az, ami sokszor járhatatlan. Nem akarok mélyebben belemenni, mert majd a regényből sok minden kiderül, azonban a legvégén, elárulhatom, hogy mi késztetett ennek a megírására.
Mivel, nem tudok egy alkoholista bőrébe bújni, így nem ismerem az elvonási tüneteket. Éppen ezért nem írtam részletesen a kórházban töltött egy hétről. Azok a tünetek, amiket felsoroltál, talán inkább a kábítószeres szenvedélybetegeknél jelentkeznek, vagy a nagyon kemény alkoholistáknál. Pamela nem tartozott ezek közé. Sehol nem írtam, hogy az egész üveg whiskyt megitta volna. Enyhébb alkoholista kategóriába tartozott. Aki már nagyon mélyre süllyed, nem megy önként gyógyulni sem. Valószínű!?... Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5214
Időpont: 2013-09-02 11:05:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ida!
Egy keményen ivó valaki a kivizsgálás egy hete alatt nem szenved alkohol elvonási tünetektől? / izomrángás, remegés, álmatlanság, hányinger, hányás, hallucinációk, látási, hallás és szaglási téves észlelések: a beteg olyan dolgokat lát, hall és olyan szagokat érez, amik nincsenek jelen, a gondolkodás rendezetlensége, a dezorientáció, a nyugtalanság, a zavartság, agresszivitás/. Én megnéztem ezen az oldalon, mivel nem tudom mit érez az, aki egyik esete még megiszik egy üveg italt, a másik nap meg már semmit, innen szedtem a felsorolás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/2170/halalos-alkoholmegvonas-a-delirium-tremens
Vagy kevesebbet kellene innia a történet szerint Pamelának, vagy altatni és infúziózni kellene a cikk szerint, egy kert és egy naplemente nem lenne elég megnyugtató neki.
Egyébként érdekes a történet. Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6754
Időpont: 2013-09-01 21:18:13

válasz Susanne (2013-09-01 17:55:00) üzenetére

Örülök, drága Zsu.
Látom, egészen belemelegedtél...

Ölelés!
Ida
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6110
Időpont: 2013-09-01 17:55:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Várom a folytatást kedves Ida !
Nekem olvasmányos és tetszik eddig :)

szeretettel: Zsu
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6754
Időpont: 2013-09-01 15:47:56

válasz F János (2013-09-01 11:38:10) üzenetére
Kedves János!

A történet, teljes egészében fikció. Nem tudományosan, nem szakértői szemmel, hanem laikusan látva, s elképzelve, hogy én hogyan csinálnám. Nem akarok belemenni, s a történések elébe szaladni, majd a későbbiekben megismerkedhetsz magával a módszerrel, mert hiszem, hogy van segítség, csak a hozzávezető út általában nem megfelelő.
Nos, további jó olvasást kívánok! (Most megyek, s bekukkantok hozzád).

Ida
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2013-09-01 11:38:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * *
Kedves Ida
Érdekes amit írsz, mert én még ilyen helyzetben nem voltam, remélem nem ez a felkészítés rá. Továbbra is hiányolom a párbeszédeket, amit nem helyettesít a leíró szövegben, csak leírt párbeszéd. Ebben a részben, már kevesebb a nagyon hosszú mondat, ezért ezt javulásként értékelem.
Olyan történetbe kezdtél, amit többnyire az ismer aki átélte. Ha ez kitalált akkor jó. Bár szerintem minden kitalált történetnek megvan a valóság alapja. Ha ez megtörtént, félnék tőle, hogy felismernek, vagy felismerik a szereplőt, hiába helyezted az életét más síkokra. Viszont ha arról szól, hogy ez is a gyógyulást segíti (eltereli a figyelmet másról) akkor folytasd, és biztos segíteni fog.
Várom az újabb részt, üdv: F.J.
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6754
Időpont: 2013-08-31 20:56:50

válasz Selanne (2013-08-31 12:39:49) üzenetére

Hát, indul... Én viszont kíváncsi vagyok a reakciódra.
(csak aztán, nehogy hamar megöregedjünk):)))

Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8298
Időpont: 2013-08-31 12:39:49


Akkor mostantól indul a "tánc". Kíváncsian várom a folytatást. :-)

Marietta

Legutóbb történt

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Lusta Lajcsi címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Három tünet - Január 2/2 című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Három tünet - Január 1/2 című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (4/8) című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (3/8) című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (1/8) című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Kis Karácsony című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Kis Karácsony című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) nyikorog csak padló című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Voks-sokk című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel A rozsdafarkú címmel

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Hódító Konrád című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Hódító Konrád című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Hódító Konrád című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)