HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 19

Tagok összesen: 1899

Írás összesen: 49803

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2020-03-28 10:56:43

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / mese
Szerző: túlpartiFeltöltés dátuma: 2013-09-23

A Nagy Bölény Ünnepe

I. rész: a bölény megszerzése (ami előszörre még igazság szerint nem sikerült)

Az igazság az, hogy a Nagy Bölény Ünnepet Tüzes Szív, a varázsló (akit a törzs tagjai közül már egyre többen, és nem is indokolatlanul csak Tüzes Víznek neveztek, mértéktelen alkohol fogyasztása okán) találta ki.

"Ápolnunk kell hagyományainkat" jelentette ki ellentmondást nem tűrőn. "Nem elég a csak október 23-át, november hetedikét, április negyedikét, május elsejét, május kilencedikét, valamint mindenekfölött a Húsvéti Nyuszit, a Karácsonyt, na meg a Hálaadást, avagy másképp, a Nagy, Gesztenyével Töltött Óriáspulyka Ünnepét (NGTOÜ) megülni. Nekünk saját ünnepre van szükségünk, és minthogy se pulykánk, se gesztenyénk, ez az ünnep lesz a Nagy Bölény Ünnepe. Igaz, momentán már bölényünk sincsen, de a nehézség megoldható. Emlékeztek még az Időkre, amikor a bölénypatáktól felvert por beborította a völgyet?" És erre a törzs fogatlan öregjei nyálcsorgatva emlékeztek. És emlékeztek még az utolsó bölényre? És az öreg fogatlanok még emlékeztek. (De ez egy másik történet.)

"És, ha jó a projektünk, - tudjátok, reklám, szórólapok, média, honlap, weblap, meg mindenféle egyéb izékék - özönlenek majd a turisták, számuk meghaladhatja netán a bölények hajdani számát is. (És akkor majd kaszálhatunk ezerrel.)"

A Nagy Bölény Ünnepe Projekt némileg (hála Tüzes Szívnek) némileg már valóban szilárd alapokon nyugodott.

A NAGY PROJEKT ELEMEI

- Adva volt először is Tüzes Szív, a varázsló (akit a törzs tagjai közül már egyre többen, és nem is indokolatlanul csak Tüzes Víznek neveztek, mértéktelen alkohol fogyasztása okán) furmányos ötlete.

- Másrészt adva volt a kisvasút (talpfákkal, sínnel, és egy valóban igazi mozdonnyal). A kisvasút még a Nagy Aranyláz idejéből származott, amikor kalandorok százai keresték az aranyat a völgyben, homokot szitáltak a patakban, ezerrel kalapálták a sziklákat a fénylő érctelérek után kutatva, és az Államok is - megcélozván a várhatóan zsíros sápot - a szikláktól (rossz nyelvek szerint egészen a Fehér Házig) legalábbis valameddig megépítette a vasutat. (Közpénzből.)

(De hát a vasút titokzatos végállomásának, a sínek végének megkeresésének még nem jött el az ideje. Messze volt még az az idő, amikor a törzs tagjai, miután ezerrel ebrudalták ki őket a rezervátumból, egyszer csak elindultak, hogy megkeressék a titokzatos végállomást, az igazságukat, ezért a talpfák nyomán elindultak a Fehér Házba! De hát ez már egy másik történet. És még az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy Tüzes Szív, a varázsló - akit a törzs tagjai közül már egyre többen, és nem is indokolatlanul csak Tüzes Víznek neveztek, mértéktelen alkohol fogyasztása okán - akkor - mármint a kiebrudalást megelőzően - némileg épp be volt rúgva, más szóval seggrészeg volt, úgyhogy hogy az Egyesült Amerikai Államok Bíróságán -amikor a bíró megkérdezte, honnan jöttek, és hová valók, egyszerűen nem tudta kiejteni a rezervátum szót. A bíró, - aki lévén már - sűrű délután, úgyszintén már a pohár fenekére nézett, végül is megunta a hebegészt, és a kalapács lecsapott...De hát ez megint egy másik történet... )

De most (!) minden megvolt a nagy tervhez, mármint Tüzes Szív, a varázsló (akit a törzs tagjai közül már egyre többen, és nem is indokolatlanul csak Tüzes Víznek neveztek, mértéktelen alkohol fogyasztása okán) ötlete, a kisvasút, ami a reménybeli dagadt tárcájú (és - az értékhatárt illetően nem korlátozott limitű - bankkártyájú), (BOCSIKA, NÉHÁNY BANKAUTOMATÁT IS FEL KELL ÁLLÍTANUNK!!!) potenciálisan megkopasztható turistákat szállítja majd, csupán csak egy lényeges, semmiképp sem elhanyagolható kellék hiányzott: tudni illik, Mitagadást, azért egy dolog csak hiányzott: tudnivalón, a bölény.

Tüzes Szív, a varázsló (akit a törzs tagjai közül már egyre többen... -szóval, gondolom úgyis tudjátok már) némi gondolkodás után, döntő elhatározásra jutott.

Felkereste tehát Mindentlopót. Mindentlopó némileg megijedt a varázsló látogatása miatt, de Tüzes Víz, bocsánat, akarom mondani Tüzes Szív varázsló megnyugtatta. "Nyugodj meg, nem az eltűnt tajtékpipámat keresem."

Az igazság az, hogy Mindentlopót egyáltalán nem nyugtatták meg Tüzes Szív (bocsánat, mindig csak elrontom) Tüzes Víz) szavai. Óvatosan priccse alá rúgta a törzs tagjaitól már sokszámú gyermeke és házsártos feleségei számára, télire, még idejekorán lopott impregnált kalucsnikat, és hótalpakat. (Mert hát közel a hideg tél, és a hóban sokat kell majd talpalni.)

"Mindentlopó, nem kell nyugtalankodnod. Én nem az eltűnt tajtékpipámat keresem, amit természetesen te loptál el. És nem kell visszaadnod a sokszámú gyermekeid sokszámú, házsártos feleségeid, valamint sokszámú barátaid, és üzletfeleid számára sokszámú barátodtól és üzletfeledtől még idejekorán lopott, télre való, impregnált mokaszinokat, kalucsnikat, meg a hótalpakat sem. Jól tudom, hogy hideg a tél, és a hóban sokat kell majd talpalniuk. Csak azt kérem tőled, amihez jól értesz. Lopnod kéne. Értsd meg, nagyon fontos, hogy lopjál. A törzs jövőjét, meghatározó megbízásom van számodra." Emígy fűzte tovább a szót a varázsló.

Mindentlopó némileg megnyugodott. Akkor hát nem forog veszélyben messzeföldön híres tajtékpipa gyűjteménye, és a sokszámú, házsártos felesége, valamint sokszámú gyermekei, barátai, nemkülönben üzletfelei számára télire beszerzett megfelelő méretű, és megfelelő mennyiségű impregnált mokaszin? hótalp-, és a - messzeföldön híres - kalucsni-kollekciója sem. Mindenesetre (biztos, ami biztos, sarkával óvatosan belökte priccse alá utolsó, legújabb szerzeményét, Tüzes Szív éppen most levetett, ugyan már kitaposott, de "valamire majd csak jó lesz" kitaposott hótaposó kalucsniját.

- "És mit kéne lopnom?"

- "Hát csupán egy bölényt. "

Mindentlopó hátán végigfutott a hideg veríték. "Bölényt? Jól tudod, hogy én nagyon félek az állatoktól. Tán még meg is haraphat."

- "Nem, a bölény nem harap, csak öklel. Mármint az élő bölény. De hát élő bölény már rég nincsen. Egy kitömött bölényt, másképpen, csak egy múzeumlakó molytelepet kell csak szerezned. De sürgősen."

És akkor ebbe aztán Mindentlopó beleegyezett. Igazából nem merte bevallani, hogy sivár életébe sem látott még bölényt, még egy iciripicirit se. A Káva' Életbe se, se fényképről, se videóról, se dvd-ről, de még egy nyomorult barlangrajzról se. (Ugyanis a törzs területén nem voltak barlangok, amelyekbe az ősök bölényt rajzolhattak volna bele. Meg amúgy, hiába is lett volna barlang, benne bölényfreskóval, az - amúgy mindig résen levő, gennyláda pownik úgyis ellopták volna.) De hát azért Mindentlopó, a törzsi igazi, belevaló lopó csak útnak indult.

És csak múltak, és csak múltak a napok, a pocsolyák vize csak és már hártyásodott, a préri füvét ködös hajnalokon már csak belepte a dér, és Tüzes Szív csak várta, és egyre várta Mindentlopót. De Mindentlopó még sehol.

És, és eljött az idő, mikor Tüzes Szív már nem is várta haza megbízottját. Békés téli estén, lábáztatás közben (köröm levágás előtt) egyszer csak kopogtatottak sátra ajtaján. "Meghoztam. Itt van. Megvártam, míg leszáll az éj. Itt áll a sátrad előtt."

És miután ünneplésügyileg, és katarzis - ügyileg felkészült egy igazi bölény látványára, a valóság számára - érthetően - sokkoló volt. "Mond, igazán meghülyültél? Egy amatőr módon kipingált, rácsos, kerítés-lóval akarod kiszúrni a szemem? "

Mindentlopó némileg megsértődött. "A múzeumban ez volt a legértékesebb tárgy." Valamilyen Grant elnök trófeája! Tüzes Szem most már némileg valóban dühbe gurult. "Van ennek szarva? Van ennek púpja? Tudna ez öklelni?"

Mindentlopó reménykedve, megkísérelte menteni a menthetőt.

- "Nem lehetne azt mondani a törzsnek, hogy ez mégis csak egy káva veszélyes bölény?"

- "Hülye. Ezt az izét talán a törzsnek be tudnád adni, és reménykedhetnél abba, hogy a vének már elég vakok. A tennivalód csupán ennyi: el kellene tüntetni a csíkokat, barnára festeni az egészet, valamint szarvakat, és púpot szerelni rá. Ember! Légy észnél! Még azok a gennyláda pownik sem hinnék el, hogy ez egy bölény."

Mindentlopó lassan, de fokozatosan, egyre inkább megsértődött. "Hát, ha akarod, akár vissza is vihetem."

"Helyes gondolat. Lopd csak vissza. És hozd már végre azt a bölényt! De az isten szerelmére, de nehogy tevét hozzál! Én ugyanis már láttam tevét, és (ugyancsak egyszer, de ezt nem mondta el Mindentlopónak) bölényt is. Tisztázzuk a lényeget: a tevének van púpja, és a bölénynek is. A bölénynek van szarva, a tevének viszont nincs. Következésképp, a bölény tud öklelni, a teve nem. A teve harap, a bölény öklel. A tevére felülnek, a bölény elől elmenekülnek... Hát összefoglalom: bölényre, nem tevére, és nem csíkosra pingált, kerítéslóra van szükségünk. Ennek az izének, amit hoztál, se púpja, se szarva. Csak csíkjai. És ezekkel mire mennénk? "

Mindentlopó sértődötten bólogatott. "Rendben, rendben, akkor hát hozom majd azt a bölényt. Ezt meg aztán itten visszaviszem." És ahogyan visszaindult, az éjjeli hold zsenge fényében alakját, és a kerítéslovat is elnyelte a sötétség.

és itt vége van a történet első részének, de ígérem, folytatom

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3794
Időpont: 2013-09-25 18:12:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Érdekes dolog ez az ünnepekkel. Főképpen az mű-ünnepekkel. Azt hiszem, azoknak van rá szükségük, akiknek a hétköznapjaik sivárak. ...és persze, azoknak, akik üzletet csinálnak belőlük.

Zsó

Legutóbb történt

szilkati alkotást töltött fel Csorba címmel

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Marha állatok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Zsoltárok helyett című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Mi kommunista ifjak...VII/5. 18+ című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Azért igyekszem jókedvű lenni, ez lett belőle címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Álom-világ című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Van segítség, utsó rész című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Tótágas című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Első vers (a Falusi randevúk sorozathoz) című alkotáshoz

karola alkotást töltött fel Marha állatok címmel a várólistára

túlparti bejegyzést írt a(z) Kút mély még című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Van segítség, utsó rész című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Van segítség, utsó rész című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Van segítség, utsó rész című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)