HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51261

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2013-12-20

Elmélkedés háborúról-válságokról - 2

Szüleim a következő generációval együtt átélték-elszenvedték a második világháború végén, a front elől menekülés keserveit; a családból apa és két idősebb fia katonai szolgálatot teljesített, legidősebb bátyám pedig háromévi orosz katonai fogságban sínylődött, a család átélte a Forint megjelenése előtti pénzromlást, amikor már megszámlálni sem lehetett a Pengő után rakott nullákat, a bevezetett millpengőket-adópengőket, ami ismét felért egy válsággal. A Forint bevezetése után kissé kezdett javulni a helyzet, igaz, akkor volt pénz, ami a munka után járt, lehet mondani, hogy rendes fizetést kapott mindenki, amiből meg lehetett élni. Azonban áruhiánnyal küzdött az ország, amíg nem kezdtek újra termelni az üzemek, gyárak, s a mezőkön ismét aratni lehetett. Én például két telet éltem végig abban a tavaszi kabátomban és félcipőben, amiben menekültünk...
Aztán a 60-70-es évektől kezdve, végre-valahára konszolidálódtak a gazdasági viszonyok, pedig még javában kommunizmus volt! Az ország újjáépítése lehetővé tette, hogy mindenki el tudott helyezkedni, az egész keserves 40 esztendő alatt nem ismerte senki azt a szót, hogy munkanélküliség (esetleg itt-ott akadt nagyobb gyárakban, kapun belüli létszám-felesleg), mert mindenkinek megvolt a mindennapi betevő falatja, bőven volt hazai élelmiszer, senki se éhezett. A munkahelyek szakszervezetei juttattak üdülési beutalót (nagyban megkönnyítették és megoldották a szolidabb helyzetűek nyaralását is: felnőtteknek-, és gyermekiknek is a nyári pihenését.
A falvakban élők, akiktől igaz, elvették a földjeiket, a háztáji földhöz a tsz-ek és gazdaságok gépi segítséget nyújtottak, már jól éltek ők is, falvakon tatarozták a házakat, berendezéseiket modernizálták, sokan emeletes lakást építettek maguknak. Mindenkinek volt munkája, mert a gyárak, üzemek működtek, a földeket megművelték, sehol nem éktelenkedtek parlag területek. Az ország gazdasága rendben volt.
Végre, amikor megszűnt a kommunizmus, föllélegeztünk. Magyarország olyan jól állt, elérte, hogy a szocialista országokban élők irigyelték a helyzetünket.
Sajnos, a fordulat idején, már az első kormány annyira nem bírta hallani azt, hogy tsz, állami gazdaság vagy nemzeti vállalat, stb., tehát: "a kommunizmusban kitalált kifejezéseket". Ezért ahelyett, hogy megváltoztatták volna a nem tetsző elnevezéseket, a rosszul működőket átszervezték volna, és új elnevezéssel tovább virágoztatták volna a jól működő szövetkezeteket, gazdaságokat és gyárakat, amelyek termeltek, s az emberek munkájuk jövedelméből jól éltek.
Az utódok azonban nem gazdálkodtak megfelelően. Elkótyavetyélték a gyárakat, üzemeket, termelőszövetkezeteket és sokat idegen kézre juttatták vagy maguk és rokonaik közt elosztották - sokat fillérekért, a működő munkahelyeket! Szélnek eresztették, koldusbotra juttatták a dolgozó embereket, (akik hozzáfértek, üres zsebeiket megtömködték), hogy megismerjék, mi a munkanélküliség! Sok hibát elkövetve, váratlanul nehéz évek szakadtak ránk, ráadásul - nehogy kimaradjunk valamiből, s nekünk jobb legyen, mint elődeinknek - elért bennünket is a legújabb világválság, hogy megtudjuk, milyen átélni egy válságot!
A már ezrével ismerik a "szociális támogatás áldásait": Egy családnak egy kecske, és 47 ezer forint havonta! Óh! Micsoda gondoskodás, amikor a kitalálója havonta (biztos vagyok benne, hogy) milliós számú fizetést élvez!

A következő négy éves ciklusokban ebből kilábalni egyik győztes párt sem tudott. A 2002. előtti években ugyan senki nem nevezte meg, de már érezni lehetett a bajokat. Miért? Mert máshol még nem, de kis országunkban már akkor meglegyintett a válság szele. Aki nem hinné, szolgáltathatok csemegékkel a háztartási füzetemből, hogy a nyugdíjak, a minimálbérek, orvosi- és pedagógusi fizetések milyen mélyen álltak...
Megtörtént, hogy gondoltak az elszegényedett rétegekre: felemelték a minimálbéreket, az egészségügyben dolgozók, a pedagógusok juttatását (30-50%) emelték, fokozatosan jóvátételt kaptak a nyugdíjasok az elmúlt ciklusban megvont összeggel, egy év múlva fokozatosan bevezették a tizenharmadik nyugdíjat, ami sokat javított a nyugdíjas rétegen, amiből a rezsiköltséget és mindennapi kiadásokat ki tudták fizetni. Néhány évig élvezhettük, s valóban olyan volt, mint a mesében, még nyaralásra is jutott belőle...
Ismét gondolhattunk arra, hogy egy-egy hétig pihenhessünk, mert jutott nyaralásra, s az unokák nyaraltatására is. Abban az időben születtek az unokáim, őket én vittem saját autómmal nyaralni, mivel szüleik az otthonukat építették. Nem kellett legalább a majd' két ciklus ideje alatt nélkülözni, normális körülményeket teremtettek az idős korosztálynak.
Aztán lassan, de biztosan becsempészte magát nálunk az egész földkerekség emberiségének réme, az igazi világválság. Kényszerűségből megvonták a tizenharmadik nyugdíjat és különféle megszorító intézkedésekre került sor.
Tovább nem folytatom, mivel az eltelt idő alatt történt lesújtó "eredményeket" mindnyájan, saját bőrünkön érezzük, azt, hogy mit jelent egy válság, főleg akkor, ha az arra felesküdöttek nem értenek ahhoz, hogyan kellene kezelni és javítani a helyzeten...
Még egy rész van hátra, nem tudom, fölteszem-e.

Átélt események.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2014-01-31 17:59:28

válasz T. Pandur Judit (2014-01-31 16:38:17) üzenetére

Kedves Judit!
Az lenne a fontos, ha minden ember kinyitná a szemét és látná mi is a való helyzet, s a józan eszét használva nagyon megfigyelné, hová kell letennie a voksát.
Mily jó lenne, ha olyanok uralnák majd a helyzetet, akiknek az ország teljes népségének - egyaránt - jóléte, életlehetősége lenne a célja, nem holmi pártérdekek kábítanák el a népet.
A széthúzás mindig árt, az összefogás, a haza népességének össz-jólétének biztosítása lebegjen mindenki szeme előtt.
Köszönöm, hogy érdeklődtél,
szeretettel: Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5239
Időpont: 2014-01-31 16:38:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
/folyt./
Remélem, hogy az értelmes, és becsületes emberek, akiknek a kezéből kiverték a kenyeret a most egymással versengők, felemelik a fejüket, és jelöltetik magukat képviselőnek az EP-ben, hogy legyen egy új alternatíva.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5239
Időpont: 2014-01-31 16:31:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Valóban ideje lenne nem jobbra, nem balra, hanem előre menni! Ez a "Nem jobbra... nem balra...előre!" az EP /Elégedetlenek Pártja/ jelszava. Van két egymást csalónak, és kártékonynak nevező párt, amelyik újra beszáll az idén a ringbe, hogy a húsos fazéknál négy évig az ő kezében legyen a merőkanál.
A választók többségénél meg nincs hús, a fazék üres, a merőkanálnak sincs sok dolga. Én úgy érzem, hogy már a jobb és a bal zsebét is kiforgatták a gengszterváltás óta a magyarok millióinak. A nagy többség csak vegetál, és már azt sem tudja, hogy holnap mi lesz vele. Itt lenne az ideje, hogy ők is kenyér nélkül maradjanak, mint az a tömeg, akik az ő "áldásos" közreműködésük alatt elvesztette a munkáját, a megélhetését. Nem bánnám, ha egy olyan párt lépne a színre, amelyikhez még valami reményt fűzhetne ez a sok elégedetlen ember. Én az EP-re szavaznék, ha lenne minden körzetben jelöltje, pld. az enyémben is. /folyt./
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2013-12-23 23:50:58

válasz F János (2013-12-23 20:41:59) üzenetére
Kedves János!
Egyetértek Veled. Azzal is, hogy én akkor nem, de most lassan eladósodom. A korábban kicsi összeggel összegyűjtött takarékszámlám lassan kiürül, s az adósságom nő. Mi az oka? Az, hogy van egy csekély nyugdíjas down-szindrómás fiam, akinek a kis nyugdíját ki kell egészíteni, hogy elég legyen neki a intézeti befizetésre, s amikor hazajár pénz kell a szállításhoz, ellátáshoz. A bátyja pedig elektromérn.diplomája ellenére hosszú évek óta nincs állásban, ezért az én nem is olyan csekély nyugdíjamból bizony, nem jövünk ki. Azt hiszem, nem egyedül vagyok, ennyit jelent egy családban pl. a munkanélküliség, s még gúnyt is űznek ezzel a korral, amikor "nyufigoknak" becézik.
Ha kéred, fölteszem. Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2013-12-23 22:16:33

válasz Istefan (2013-12-23 21:45:19) üzenetére
Kedves István!
Válaszod egy részével egyetértek. Valóban nem ugyanaz a háború, mint egy válság. Azonban ugyanazt a nyomort okozza, ha nem is mindenkinek. De itt is, ott is, mások még hasznot is húznak mindkettőből, és mindkettőben igen is, nagyon sokan jutnak koldusbotra.
Abban igazad van, hogy a mai ember sokkal többet akar, nem éri be a szerény, de élhető élettel sem. Sok cafrang és kütyü nélkül még lehet élni, ha csak az hiányzik valakinek.
Azonban aki elveszti a munkáját és kora miatt nem kap évekig munkát, az bizony nyomorog, s csak úgy él meg, ha nyugdíjas szülei vannak és eltartják...
Én politikáról nem beszéltem. Sajnos úgy van, ahogyan megjegyezted.
Köszönöm az észrevételeidet és a jó kívánságokat.
Én is kívánok kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
Szeretettel: Kata
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1658
Időpont: 2013-12-23 21:45:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szerintem a válságos háborús időket nem lehet egy napon emlegetni, a mai válsággal. Azok nehéz idők voltak, ma inkább az emberek nehezebbek, mint az idők. Soha ilyen jó dolguk nem volt, csak nem tudják elképzelni, milyen az igazi nehézség. Be kell látni, hogy elpuhult a mai ember, és sokkal többet akar magának, mint amennyire szüksége van. Haszontalanságokra költi el a pénzét, utána meg siránkozik, ha nem futja arra, amire szüksége van. Én így látom az általános helyzetet. A politika meg politika, a disznóságok alól egyetlen korszak se kivétel. Üdv. Szeretettel: István
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2013-12-23 21:33:48

válasz efmatild (2013-12-22 14:35:33) üzenetére
Kedves Matild!

Igzad van, s köszönöm, szinte kiegészítetted egy mondattal az írásomat.
Mindig száltalk itt!

Szeretettel: Kata
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2013-12-23 20:41:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata
Várom a folytatást.
Az eddigiekhez annyit, hogy a szocializmusban, a többségnek jó volt. Eladósodtunk? Miért, most nem? Most mi van, aki megmondja az igazat, annak annyi. Házkutatás, elviszik a bizonyítékokat. Azt mondom ez nem jobb annál.

Kérlek töltsd fel a folytatást.
Üdv: FJ.
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8820
Időpont: 2013-12-22 15:43:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Hűen leírtál mindent kedves Kata, amit átéltünk az elmúlt időszakokban. Nem is tennék hozzá semmit, mert így igaz.

Békés, boldog ünnepeket kívánok szeretettel: Ica
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
541
Időpont: 2013-12-22 14:35:33

Kedves Kata!
Nagyon tetszik, ahogy megfogalmaztad, hogyan éltünk egyes időszakokban, és hogyan élünk most. Egyetértek Veled és az előttem lévő hozzászólókkal, én megtoldanám egy mondattal: az emberek életébe beférkőzött a bizonytalanság.

Kellemes, békés ünnepeket kívánok!

Matild
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2013-12-21 18:57:28

válasz F János (2013-12-21 14:57:21) üzenetére
Kedves János!
Teljesen egyetértek azzal, amit leírtál, s azt hiszem, nem egyedül vagyok (pardon, már ketten vagyunk) hasonló gondolatokkal, és sajnos, mi nem tehetünk sokat azért, hogy - valahol a Földtekén - ne jusson eszébe valakinek kirobbantani egy-egy újabb háborút.
Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám.
Szeretettel üdvözöllek és kellemes ünnepeket kívánok:
Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6771
Időpont: 2013-12-21 18:39:56


Drága Kata!

Mindez csak azért van, nehogy mi kimaradhassunk valami "jóból".
Nevezhetnénk ezt valamiféle pszichikai háborúnak is... Csak éppen éhezők százezrei, vagy milliói lesznek áldozatai a kisded játékoknak... Igazán szomorúúúúú...
Köszönet érte, hogy írtál róla.

Szépséges ünnepeket kívánok neked!

Szeretettel!
Ida
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2013-12-21 14:57:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata
Egyet értek a leírtakkal, csak azt nem értem, hogy akik ezt csinálják, miért látják másképp. Azt látom, hogy józan "paraszti" ésszel sokkal jobban lehetne csinálni. De eddig bárki oda került, hogy csinálja, csak azzal törődött, hogy neki ebből mennyi vándorol a zsebébe. Mikor jön el az a világ, hogy olyan vezetőnk legyen aki úgy gondolkozik, hogy fellendítem az országot, a gazdaságot, több pénzt juttatok a dolgozóknak, a nyugdíjasoknak? Megnőne a fogyasztás, a vállaltoknak lenne miért termelni, és a végén még a rendszer kialakítójának is több jutna a zsebébe.
De ez csak költői kérdés volt. Mint írás nagyon tetszett, mint történet nem, de ezen nem tudunk változtatni.
Üdv: FJ.

Legutóbb történt

black eagle bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A hízelgő Huba és a gőgös Gazsi páva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Fogatlan Ferkó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Ébredés címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel Töredék címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Alkonyat című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Haldokló diktátor végszava címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Isten véletek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A végzet forrása című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Naponta ijesztget című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hízelgő Huba és a gőgös Gazsi páva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

Leslie alkotást töltött fel Nőnap címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)