HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 6

Online vendég: 47

Tagok összesen: 1921

Írás összesen: 51323

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-04-02 10:09:35

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-04-12

A majom farka, a misszionáriu feneke VI/6.

A szállás gyanánt szolgáló chabono tojás alakú építmény volt, pálmaeresz körben, nagy, nyitott belső udvarral belül a kör közepén. Két dologban különbözött a waika tereékben lévő chabonóktól, az oldalait nádfal borította, ami megvédte a beverő esőtől, s nem voltak oszlopközönként családi tűzhelyek, amelyekre a szálláson nem volt szükség.
Ezen a délelőttön a társaság a földre terített sátorponyván ült, középen Ethel, körülötte a gyerekek. Mese-délelőttöknek nevezték egymás között a szabad-délelőttöket, pedig hát nem csak meséltek a reggelitől az ebéd-időig terjedő négy órában, hanem imádkoztak, játszottak, énekeltek és zenéltek. A zenét Ethel gramofonja szolgáltatta. Imádták a gyerekek nézni a titokzatos módon körbe forgó bakelit-lemezeket, önfeledten bámulták a lemezt karcoló hegyes acéltűt, ami néha sercegett kicsit, ahogy himbálózva futott a barázdában, elvarázsolta őket a készülék tölcséréből felcsendülő muzsika, a Kék Duna-keringő, a modern jazz, vagy a világszerte énekelt népszerű slágerek andalító melódiája, és vértforraló ritmusa.
-Ma először azt az imát fogjuk megtanulni, amit gyónás előtt mond el az ember - mondta Ethel, amikor elhelyezkedtek.
-Mi az, hogy gyónás? - kérdezte Tamás.
Ethel szigorú tekintetet vetett a gyerekre.
-Nem figyeltél tegnap?
-Dehogynem!
-Na csak azért, mert éppen erről volt szó! Ki nem tudja még Tamáson kívül?
Tucatnyi kéz emelkedett a magasba.
-Jól van - sóhajtott a lány. -Kezdjük akkor elölről.
-De mikor zenélünk, Ethel?
-Majd. Utána!
-Nem lehetne...?
-Nem! Figyeljetek! Tudjátok, már beszéltünk róla néhányszor, életünk során mindannyian hibázunk, mindannyian követünk el bűnöket.
-Te is Ethel? -Erika vetette közbe. Erika hiperaktív kislány volt, állandóan járt a szája, s egy pillanatig nem tudott nyugodtan maradni.
-Igen én is!
-Ezt azért nem hiszem!
A gyerekek nyerítettek széles jókedvükben.
-Pedig így van, de most már hallgass! Szóval a bűnök. Mik is hát azok a bűnök? Ki tud mondani egyet?
-Például, ha pukizok - mondta egy kisfiú.
Vihogás, Ethel is elnevette magát.
-Az nem bűn, te, az csak gusztustalan, De az például már bűn, hogy ha verekedtek, veszekedtek, hazudtok, loptok, s szánt szándékkel bosszantjátok szegény Julianna nővért.
-A lopás is bűn?
-Persze. Nem szabad elvenni a másiktól, ami az övé. De a legnagyobb bűn mégis az, amikor kórusban kántáljátok: segíts, ó, Nagy Szellem, segíts, s veritek közben a tam-tamot, és csináljátok a hókuszpókuszt a botokkal, a tűzzel, meg a kövekkel! Mert nem a Nagy Szellem segít meg minket bajunkban, hanem az Atya, egyedül csak őhozzá szabad imádkozni, egyedül csak Őt, az Urat szabad szolgálni!
A gyerekek hallgattak. Néma csend volt, merev tekintettel csüngtek Ethel ajkán.
-A paráználkodás is nagy bűn! - folytatta a lány.
-Mi a csuda az a para...izé?
Újra Tamás volt, aki kérdezett, de most vigyori képpel, mint akinek már van némi fogalma a paráználkodás mibenlétéről.
-Hát, például, amikor az után a dolog után érdeklődsz, ami egy lány lába között van! Gondolj arra, amit reggel csináltál fürdés közben!
-Hogy megnéztem közelről a feyeidet?
-Nem csak nézted, de oda is nyúlkáltál!
-Szóval nem szabad megfogni egy lánynak a feyeiét?
-Nem!
-És a lány se foghatja meg a fiú izé...
-Neeem!
-Jól van, na! Mán asztat se szabad? Akkó meg mit szabad?!
A gyerekek hemperegtek a nevetéstől.
-Tamás, a paráználkodás halálos bűn!
-Halálos? Ez azt jelenti, hogy meg fogok halni?
-Mindenki meghal egyszer. Ám, ha úgy halsz meg, hogy nem gyóntad meg előtte a bűnödet, akkor a pokolba kerülsz.
-Az örök tűzbe, amiről az atya beszélt a misén?
-Oda bizony.
-És ott patás, csúnya ördögök fognak izzó parázson sütögetni a világ végezetéig...?
-Úgy ám!
A fiúcska elmélázott egy percre.
-Jó! Akkor meggyónom! Bizisten meggyónom!

Ethel elővette a bőrkötésű kis imakönyvet, amit Antonio atyától kapott ajándékba. Kivette belőle a Krisztust ábrázoló szentképet és letette maga elé. Ora et labora. Fellapozta, megkereste a gyónás előtti imát.

-Figyeljetek! A Mennyei Atya megbocsátja bűneinket, ha őszintén megbánjuk őket. Isten úgy rendelte, hogy vétkeinket a papnak mondjuk el. A pap Isten szolgája, ő ad feloldozást Isten akaratából. Mielőtt a gyóntatószékhez odatérdelnénk, imádkozni szoktunk. Vessetek szépen keresztet. Tegyétek össze a kezeteket, ahogy tanultuk! Ne úgy András! Ezt a kezedet tedd ide, meg ide, meg ide, meg emide. Nézd csak, így, ahogy mutatom. Megérintem a homlokomat, a mellkasomat, és a vállaimat sorban. Előbb a másikat, te. Jó, ügyes vagy! Figyeljetek, felolvasom, hallgassátok szépen.

"Mennyei Atyám, alázatosan kérlek, engedd meg, hogy bűneimet őszintén, leplezetlenül tárjam fel képviselőd előtt. Ments meg minden titkolózástól és álszégyentől, nehogy hibás gyónásom miatt az ítélet napján az egész világ előtt kelljen szégyenkezzek. Hozzád is fohászkodom boldogságos Szűz, ki a bűnösök ótalma vagy. Nyerd ki számomra az őszinte vallomás kegyelmét, hogy tökéletesen megtisztulván bűneimtől, méltóan szolgálhassak az örök Atyának, kit annyiszor bántottam meg, kinek jóságával oly gyakran éltem vissza, kinek kegyelmeit oly gyakran hanyagoltam el, ámen."

Lassan, szóról szóra elmondta még egyszer, és a gyerekek utána mondták. Csak félig-meddig ragadt meg bennük, inkább a szívük mélyén érezték. Ethel arcáról sugárzott valami földöntúli ragyogás, talán ez a belső fény világította meg nyiladozó értelmüket. Mély csend volt jó ideig. Aztán Erika, a mindig nyüzsgő kis waika leányka szólalt meg.
-Te Ethel, figyúzz csak! Mi az, hogy szűz?
Az indiánok nyelvében nem volt megfelelő szó erre a fogalomra, csak körülírás, így hát Ethel portugálul mondta a "szűz" szót: "virgem".

A lány, mintha varázslatból ébredne, kinyitotta a szemét, Az előbbi pillanat áhítata még benne volt. Mit is kérdezett a kislány? Mi az, hogy szűz. Hát, jó. Ő, Ethel, például szűz, a szónak abban az értelmében, hogy nem hált még férfival. De ő nem jó példa, mert bár férfival még nem volt, gyakran esett már a paráználkodás bűnébe. Érintetlennek érintetlen, de nem teljesen tiszta, nem teljesen ártatlan. Nem mondhatja ezért Erikának: "figyu, kislány, én például szűz vagyok, mert nem feküdtem le Pablóval, aki pedig nagyon akarta, s akinek jó nagy fegyvere van hozzá, láttam ma reggel. S ellenálltam a kísértésnek, hogy Antonio atyával..., aki tetszik nekem, s én is neki, és aki ugyanazt akarja.", mert akkor azt is el kellene mondania, ami csak az ő titka.
Valamit végül mégis mondania kellett, mindenki őt nézte
-Azt a lányt nevezzük szűznek, aki még soha nem ment be a sűrű bozótba egy fiúval se, a vejite miatt. Illetve azért, hogy, -tudjátok, miért. Viszont itt, ebben az imában más értelme van a "szűz" szónak. Itt nem egy szűz-lányról van szó, hanem Szűz Máriáról, Isten anyjáról, aki nem ismert férfit, mégis gyereket szült, Jézus Krisztust, Isten fiát.
-Ez, meg hogy lehetséges? Valami varázslat volt az egész, ugye?
Na erre már nem volt nehéz megfelelni.
-Varázslat? Így is mondhatjuk, De én inkább azt mondanám, hogy csoda történt. Isten csodát tett. Tudjátok mi az, hogy csoda, a csoda szót gondolom, nem kell elmagyaráznom?
-Tudjuuuk!

Tudták is. Az indián regék tele vannak csodásnál csodásabb történetekkel, és alakokkal: villásnyelvű, emberfejű szárnyas-kígyókkal, amelyek úgy repülnek, mint a sas, tüzet fúvó vénségesen vén, rekedt emberi hangon suttogó aligátorokkal, éjszakai lidércekkel, akik nappal átváltoznak békésen legelésző őzekké, csigaházban, fa-odvában rejtező, a kisgyerekeket halálra ijesztő szörny-alakokkal, és más effélékkel. A Hold-sugár az éjszaka közepén bűbájt bocsát a fiatal lányokra, akik a hideg égitest hívogató, kövér képét követve a tóba vesznek, a "Nyilazó csillagkép" csillagainak fénye a férfiak szerelmi lándzsáját emeli fel lekókadt állapotából harcra kész állapotba, hogy az a lándzsa elég nagy és elég kemény legyen ahhoz, hogy a szerelem kapuját megnyissa.
Az orchidea-virág elvarázsolt leányzó, aki kedvese csókjától minden évben egyszer, a leghosszabb éjszakán, holdtöltekor életre kel, és nászát tölti, míg a férfi eközben virággá változik, elhervad és meghal. S ott van a Fenségesen Fényes Víz Barlangja, a szellemvilág boltozatos, hatalmas trón-terme, ott ülnek ünnepi tort a Nagy Szellem trónusa előtt a többi szellemek, az erdei manók és más lidércalakok.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2017-01-21 17:19:34

válasz black eagle (2017-01-21 06:57:58) üzenetére
Kedves Sas! Ismételten csak azt tudom mondani, h hálás szívvel köszönöm értékes, lényegre tapintó észrevételeidet! Ethelnek tényleg nagyon nehéz dolga van ebben az erdei iskolában "tanítónéniként", mert olyan kérdésekkel is gyakran szembekerül, amire ő se tudja a választ. De próbál rögtönözni, s mivel van pedagógiai érzéke, a legtöbbször megoldja valahogy....Kicsit utánaástam az indián hitvilágnak is. Üdvözlet, és szeretettel várlak tovább! - én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2030
Időpont: 2017-01-21 06:57:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Nehéz és megosztó témát boncolgat ez a rész, nem is ezeket ragadnám meg, inkább a gyerekek világába kívánok minduntalan vissza szippantódni egy idővákuum segítségével, mert annyira szórakoztató. Az élet kezdeti szakasza, amikor még oly sok minden ismeretlen, új és egyben hihető - amikor még könnyen formálhatóak, ide-oda igazíthatóak vagyunk. Szép korszak, persze veszélyes is, de akkor ezt még nem tudjuk. (A vallási kérdéseket meghagyom másoknak, boncolgassák azok, akik úgy érzik, ez az ő asztaluk.)
Lenyűgöző az is, ahogyan precíz tájékozottsággal ismerteted az őserdei hiedelemvilágot. Igazán szórakoztató az olvasmány.

Üdvözlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-04-19 07:42:04

válasz sailor (2014-04-18 13:28:30) üzenetére
Szia Sailor!

Talán azért, mert a dzsungel "mélyéről" jött:)
Köszönöm, h továbbra is olvasod!

Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7159
Időpont: 2014-04-18 13:28:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Ez a rész különösen ´mélyröl´jött!
Elismerésem!

Grat:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-04-17 11:12:31

válasz Rozán Eszter (2014-04-17 10:29:28) üzenetére
Kedves Eszti! Örülök, h itt vagy, mindig örülök:) A folytatást most már csak Húsvét után teszem fel, valószínű kedden. Köszönöm, h olvasod! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2014-04-17 10:29:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Élvezettel olvastam, és izgatottan várom a folytatást.

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-04-15 08:02:39

válasz Istefan (2014-04-15 05:24:45) üzenetére
Köszönöm István, örülök, h tetszett, és, hogy olvasod! üdvözlettel én
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1658
Időpont: 2014-04-15 05:24:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Na látod, ez a rész már tetszett, az a budipapiros valahogy nem jött be, talán ha valami zöld lapit használtál volna...Üdv. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-04-13 18:21:27

válasz Susanne (2014-04-13 17:59:59) üzenetére
Szia Zsu!
Nagyon örülök, h tetszik!!! Még sok kaland lesz - úgy tervezem. (én már előbbre tartok jó néhány résszel, amikor van egy kis időm, írok hozzá). Az egyes epizódoknak lehet egyfajta lezárása, de ha úgy jön ki a szöveg, akkor nincs lezárás, folytatódik a következő feltett részben. Lehet, h ez volt megtévesztő:)
Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6166
Időpont: 2014-04-13 17:59:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Én is azt hittem vége, annyira "lezártad", de örülök, hogy nem.
Élveztem minden sorát ennek a résznek is, várom a folytatást.
Nagyszerűnek találom a történetet!
Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-04-13 17:22:08

válasz Klára (2014-04-13 14:28:39) üzenetére
Nem, persze, hogy nem. A szálakat el kell varrni, s a végén ki kell derülnie, ki, mit, miért. (S talán annak is, h a "szerző" nem szolgál "kétfelé"Remélem sikerül megoldanom:)))) Üdvözlettel: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2940
Időpont: 2014-04-13 14:28:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Már én is megijedtem, hogy abbahagyod, de nem lehet ilyen befejezetlen... Érdekes volt ez a rész is:)

Üdv: Klári
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-04-13 14:20:28

válasz eferesz (2014-04-13 12:11:49) üzenetére
Az jó, annak nagyon örülök!!! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-04-13 14:19:46

válasz csabaiandy (2014-04-13 11:33:35) üzenetére
Szia Andy! miből következtettél arra, h vége? Még most jön csak a java:) Kb. a felénél tartok, - legalább is, ami a mondanivalót illeti. Köszönettel veszem, h olvasod!!! Üdv: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3220
Időpont: 2014-04-13 12:11:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szívemben széles mosollyak csüngök soraidon.
Üdvözletem!
Alkotó
csabaiandy
Regisztrált:
2012-08-26
Összes értékelés:
1032
Időpont: 2014-04-13 11:33:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
de jó volt egészében végigkövetni, kár hogy vége de majd jönnek újabb és újabb csodák tőled, tetszett. szeretettel

Legutóbb történt

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja (11.) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Fodrozó magány című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

T. Morin alkotást töltött fel Csókollak!- ott is címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Stephan von Millenkovich:Enttäuschung : című alkotásho

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Áprilisi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A szívek kövein című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Reményik Sándor: Estére / Am Abend című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Művészvilág című alkotáshoz

szhemi alkotást töltött fel Pandémia sokk ( sok ) címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fáj a fejem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Reményik Sándor: Estére / Am Abend című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 80. címmel

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Fáj a fejem címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Mi a baj velem? című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) [...és nincs] című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)