HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 22

Tagok összesen: 1915

Írás összesen: 51224

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-02-14 12:06:41

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / egyéb
Szerző: Poós GergelyFeltöltés dátuma: 2014-09-29

Amit feloldotok a földön...

"Bizony mondom nektek, amit megköttök a földön, kötve lesz a mennyben, amit pedig feloldotok a földön, oldva lesz a mennyben is."

Hogy szabad-e egy-egy mondatot kiragadni az evangéliumból? Szakértők, teológusok, szentírásmagyarázók szerint nem, én azonban mégis bátorkodom, mert amit kiemelni szeretnék - úgy érzem - önmagában is megállja a helyét, és egyben a lényegesre mutat rá. Mint ahogy ez is. Vajon a mennyek országának eljövetele, a megbocsátás, és maga a megváltás a kezünkbe adatott? Ez az a kérdés, mely itt, ennél az evangéliumi szakasznál, e krisztusi mondatnál megfogalmazódhat bennünk, hiszen e mondat egész pontosan e kérdésre mutat rá, s egyben ezt válaszolja meg. E mondatnak messze menő és mélyre ható egyéni és társadalmi vonatkozása is van, ezt is látni fogjuk mindjárt.
Miről is beszélünk? Arról, amit Krisztus mond országáról, vagyis arról a megvalósuló létállapotról, ami mindannyiunk üdvösségével lesz egyenlő. Mit is mond erről? "A mennyek országa íme elérkezett", Isten országa tibennetek van", "A mennyek országa nem szemmel látható módon jő el. Sem azt nem mondják: íme itt vagy íme ott van, mert az Isten országa tibennetek van". Krisztus ezen mondatai pontosan definiálják Isten országát, illetve azt, ami emberi életünk számára leginkább elmondható róla. E mondatok pontosan leírják, mi az Isten országa, miből van, kire vonatkozik, mikor és hol találjuk. Az ország az ember autentikus létállapota, s nem valamiféle jövőben megvalósuló, tőlünk független, körvonalazott "hely". Nem jön el, hanem már elérkezett, és nem itt vagy ott van, hanem egyenesen közöttünk. Itt van, közöttünk van, feltéve, ha megvalósulását elősegítjük. Egyénileg és társadalmilag is.
"Amint a mennyben, úgy a földön is" - imádkozzuk, hogy a menny és a föld összetalálkozhasson a köztesben, vagyis bennünk. De a tárgyalt szakasznál, ahol is Krisztus kötésről és oldásról beszél, megfordítja ezt, s egyben egyfajta feladatra szólít fel: "amit megköttök a földön, kötve lesz a mennyben, amit pedig feloldotok a földön, oldva lesz a mennyben is". De hol is van a menny, ha nem közöttünk? A menny, az ország, vagyis az ember autentikus, valódi és igazi létállapota már itt jelen van, itt jelen lehet, sőt naponta egyénileg és ebből fakadóan társadalmilag is aszerint manifesztálódik, amilyenek gondolataink, szavaink és legfőképp cselekedeteink.
Nincs itt vagy ott. Az itt részben már az ott is és az ott egyben az itt is. Az itt-ben kezdjük meg az ott-ot, mert ott félreértettük és elrontottunk valamit, ám - mivel örök lehetőséget kaptunk - már itt elkezdődhet az ott, ha az elkezdődik bennünk és általunk, már csak azért is mert itt és ott ugyanaz, ha ezt megérteni képesek vagyunk. Ezért amit itt megkötünk, az ott-ban is kötve lesz, addig legalábbis, amíg fel nem oldjuk itt, hogy feloldódjék ott, mert itt és ott ugyanaz. Amíg itt el nem kezdődik az ország, ott el nem kezdődhet. S ott senki sem kezdheti meg az országlást, ha itt el nem kezdi mindenki. Ezért vonatkozik ez, s minden krisztusi tanítás az egész társadalomra is, nem csak az egyénre. Ezt el lehet hessegetni, lehet halogatni, ez megadatik nekünk, s mi - ahogy a mellékelt ábra is mutatja - vissza is élünk vele. De egyszer egyénileg és társadalmilag is szembe kell vele néznünk.
Kötés és oldás a mi kezünkbe adatott, Isten az oldást elvégezte (Krisztusban bemutatta), az élet így a kezünkbe adatott. Szeretni másként nem lehet. Ám most ugyanezt egymáson kell elvégeznünk. Amíg ezt meg nem értjük, nem értünk semmit.
Isten minden embert személyesen megváltott, feloldozott, vagyis meghívott és eleresztett, mert ez egy és ugyanaz. Vagyis ránk bízza magát. Ez a teljes szeretet. Ő ezzel mindent - a szó legszorosabb és legtágabb értelmében - mindent megtett értünk.
Ám - mert a megváltás az élet lényege, sava, borsa, veleje és igazi tartalma - most rajtunk a sor. Ugyanis a krisztusi, vagyis az isteni műveletet (mert ez egy és ugyanaz) - az egyetlen hiteles lét-műveletet - egymáson is el kell végeznünk, hiszen ezt senki nem tudja megtenni helyettünk. Mégpedig azért nem, mert Isten már megtette. Vagyis az életét a kezünkbe adta. Ránk bízta magát és művét, ezzel együtt egymás feloldozását, a megváltást. Így már mi is egymás kezében vagyunk. Ránk bízza művét, s vele azt is, hogy dönthessünk: az ő művét - vagyis az ő lét-gyakorlatát - gyakoroljuk egymáson is vagy sem. A Létrehívó annyira szeret, hogy ránk bízza magát, sőt ezt is. Ez a teljes kiszolgáltatottság, így a szeretet. Isten a kereszten, kitárt karokkal.
Isten személy szerint minden egyes embert megváltott, egyenként mindenkit. Isten részéről a megváltás teljessé vált. Van egyfajta reláció létező és létező között, teremtő és teremtmény között. Jelen esetben Isten a teremtő és az ember a teremtett között. Ám e reláció fennáll teremtmény és teremtmény között is. Az első esetben, az első relációnál a megoldás megfogant, Isten feloldja a közöttünk lévő relációt, egyenlővé teszi magát velünk, közénk jön, ember lesz, emberi életet vállal, odaadja életét, ránk bízza magát, rongáltságunkat nem rója fel, hanem szeretetével feloldozza azt. Isten Krisztusban tehát meghív és elereszt, felment, vagyis megvált. Személy szerint mindenkit.
Ám mivel Isten lét-aktusa, vagyis a megváltás mindenkit feloldoz, s egyben mivel Isten egész lényét és művét is a kezünkbe helyezi, a mű folytatása rajtunk műlik. A reláció Isten és ember között eltöröltetett, Isten feloldozása egészen nyilvánvalóvá vált, mégpedig Krisztusban. Ám ugyanezt a relációt teremtmény és teremtmény között, vagyis közöttünk, nem oldja fel senki, ha csak nem mi magunk. Isten sem, mert Isten önmagát és művét - az egyetlen helyes lét-műveletet, vagyis a megváltást - a kezünkbe helyezi. Ez a szeretet. Oldás és kötés így a mi kezünkbe kerül. Amit tehát megkötünk itt - egymás között - a földön, meg lesz kötve a mennyben is - hiszen a mennyország közöttünk van -, amit azonban képesek vagyunk feloldozni a földön, itt egymás között, az feloldozódik a mennyben is, hiszen Krisztus szavai szerint, a menny itt van közöttünk és bennünk.
Pilinszky szavai jutnak eszembe, ha a mai emberiségre gondolok: "Hol járunk már az Éden fáitól! Világunk büszke madarának csőrében porladunk. Hullám befagy, lüktetés, csobogás eláll, meghasadnak az evidenciák. Akárhonnan, érkezhet mondat akárhonnan?"
De se nem vagyunk árvák, se nem vagyunk elhagyatottak, s hogy nehogy ne legyen segítségünk, Krisztus itt volt közöttünk. Isten Krisztusban nem csak megváltói aktust mutatja be nekünk, de azt is, hogy emberként hogyan és miként kell Isten művét, a létezést, a lét-gyakorlatot, vagyis az életet folytatni, hogyan kell emberként az emberek közt, egymást közt élni, s a mennyek országát realizálni. Isten Krisztusban önmagát, megváltását, vagyis kegyelmét, feloldozását, szeretetét mutatja, Krisztus emberként pedig azt, hogy hogyan lehet az oldást - a megváltást - az emberi világban folytatni, hogy az emberi világ egyszer visszatérjen az istenibe (ahol van).
A hit ezek szerint nem vallás kérdése, a vallás pedig nem hit kérdése. Az ember hite és vallása maga az emberi élete, ez alól pediglen nincs kivétel és felmentés. A hit, vagyis a vallás nem egyéni meggyőződés kérdése. A hit, a vallás, az emberi élet megoldásának kérdése. Az ember hite és vallása, vagyis az ember születéstől halálig tartó élete Isten országának készítéséről vagy nem készítéséről szól. Vagyis a valódi és igazi, eredeti létállapotának megvalósításáról vagy nem megvalósításáról szól. Egyénileg és társadalmilag is. Az ember valódi létállapota csak akkor jöhet létre, ha mindenkiben, mindenkivel, mindenki által létrejön az. Isten feloldozott minket, azaz megváltott. Rajta nem múlik országának megvalósítása. Rajtunk a sor.

"Bizony mondom nektek, amit megköttök a földön, kötve lesz a mennyben, amit pedig feloldotok a földön, oldva lesz a mennyben is."

2014 szeptember 29.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Poós Gergely
Regisztrált:
2008-03-05
Összes értékelés:
399
Időpont: 2014-11-05 08:47:42

Kedves Kata!
Nagyon köszönöm a hozzászólásod, örömmel olvastam soraidat.
Gergő
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2014-10-22 00:03:45

Hiszen olyan gonoszságok történnek, ahelyett, hogy az emberek egymást segítenék, s jóra sarkallnák egymást, lassan ott tartunk, hogy még hívő lelkeknek is eszébe jut: miért hagyott el bennünket a magyarok Istene? Te is azt írtad: "Isten feloldozott minket, azaz megváltott. Rajta nem múlik országának megvalósítása... Rajtunk a sor."
Ki tudja megfejteni, hogy valósulhatnak meg Isten országának megvalósítása, gondolva a mai helyzetre? Hogy engedheti meg, ami a mai világban van: most is háborúk miatt szenvednek szerte a nagyvilágban... Miért kell annyit szenvedni ártatlanul embereknek? Miért engedi meg, hogy gyilkosok kioltsák embertársaik életét? Hiszen mindenható! Miért kell ilyen szenvedéseket a földi embereknek elviselni... Miért nem avatkozik közbe, hogy az emberek, ártatlan gyermekek ne éhezzenek? Mit vétettek?
Ilyen gondolatok jutottak eszembe, de még sok minden...
Szeretettel olvastam írásodat: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2014-10-21 23:54:34

Kedves Gergely!
Örülök cikkednek. Szerintem irodalmi lapnál is helye van ilyen fejtegetéseknek. Miért mondom ezt? "Krisztus azt is... "bemutatja be nekünk, igen, azt is, hogy emberként hogyan és miként kell Isten művét, a létezést, a lét-gyakorlatot, vagyis az életet folytatni, hogyan kell emberként az emberek közt, egymást közt élni, s a mennyek országát realizálni." Egyetértek, épp most van helye ilyen kérdéseket boncolgatni. Miért van, miért kerültünk ilyen helyzetbe, lassan csak a gazság érvényesül. Hová lett a szeretet, megértés, együttérzés? Elidegenedtünk egymástól. Sok helyen a szomszédok se köszöntik egymást, ha összetalálkoznak folyosón vagy az utcán... Nem törődnek egymással. Mi lesz, ha ez a lélektelen élet folytatódik? Már arra gondoltam attól félve, hogy Isten elhagyott bennünket, a világot, életünkkel nem törődik, s talán éppen a gonoszra, Belzebubra bízta volna sorsunkat?
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9507
Időpont: 2014-10-14 09:03:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"Ne nyugtalankodjatok: higgyetek Istenben, és higgyetek bennem! Atyám házában sokak számára van lakóhely. Ha nem így volna, megmondtam volna nektek. Most elmegyek, hogy helyet készítsek a számotokra. Miután elkészítettem, visszajövök értetek, és magammal viszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is. Ismeritek az utat, amely oda vezet, ahová megyek."
Ez az idézet is arra utal, h a mennyek országa nem csak egy belső, lelkiállapot, hanem valóban egy konkrét hely, ahova J. az idézet szerint készül, h helyet készítsen tanítványai számára. Nagyon érdekes.
Alkotó
Poós Gergely
Regisztrált:
2008-03-05
Összes értékelés:
399
Időpont: 2014-10-13 12:51:50

Kedves István!
Nagyon örülnék neki, ha többször elolvasnád amit írtam és érdemben szólnál hozzá a leírtakhoz.

Kedves Mihály!
Örülök, hogy írtál, köszönöm a hozzászólást! Az, hogy Isten országa magasabb szinten valósul majd meg, mint itt, ezzel egyetértek, de azt hiszem ehhez az ember is kell, de nem csak a hite, reménye, hanem a cselekedeti aktusai is, vagyis maga az emberi élete. Isten az ember nélkül nem tud országot "alapítani". Isten országának meghívására egész lényünkkel és életünkkel válaszolunk. Ezért van dolgunk egymással is.
Köszönöm, hogy írtál!
Gergő
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1658
Időpont: 2014-10-12 13:40:37

Mi a búbánat ez ? Hittérítő gyülekezet propagandáját közli egy irodalmi oldal? Sajnálom de ez engem megbotránkoztat! Hallottál-é Gergely a Magyarok Istenéről? A rengeteg divatos és hamis próféciáról? Olyan blődségeket írsz, hogy majdnem sírva fakadok. Sajnálom, de ez a véleményem. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9507
Időpont: 2014-10-07 11:23:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Isten országáról földi embernek sztem nagyon nehéz pontos képet kapni. Támaszkodhatunk ugyan a Biblia vonatkozó részeire, amelyek I. országának egy-egy ismérvét mutatják meg, pl. Jézus példabeszédeiben (Isten országa olyan mint a mustármag...stb) . Azt szoktuk mondani, talán nem is alaptalanul: I. országa nem hely, hanem állapot. Ez igaz lehet, épp úgy, minthogy a fény hullámtermészetű. De vannak olyan bibliai leírások, amelyek viszont azt sejtetik, hogy mint "hely" is létezik. "Bizony mondom neked még ma velem leszel Atyám országában" (Lehet, h nem pontos:) Ez is éppen úgy igaz lehet, mint pl. az is, h a fény tömeggel rendelkezik, korpuszkuláris. (Fotonok) Egy dolog egyszerre lehet ilyen is és olyan is, csak ezt az emberi elme, ami vagy-vagyokban gondolkodik, nehezen tudja felfogni!
Alkotó
Szalai Mihály
Regisztrált:
2013-12-27
Összes értékelés:
187
Időpont: 2014-10-06 22:33:48

Kedves Gergely!

Teológiailag egy két dologgal nem értek egyet. Igaz, hogy Isten országa már itt van közöttünk, de jóval magasabb szinten Ismerhetjük meg majd a feltámadás után. Illetve az eredeti létállapotunk az elidegenedés Istentől, és nem a közelsége, a keresztségben kapjuk meg a megváltás ajándékát a bűnbocsánatot. A Mennyország elkészítése szerencsére nem rajtunk múlik, hanem Isten adja meg nekünk, a jó tetteinkre is csak általa vagyunk képesek. Nekünk hagyni kell, hogy Isten cselekedjen rajtunk, és akkor itt megláthatjuk az ő országát, de sose saját döntésünk árán.

Üdv.: Szalai Mihály

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) Tavasz? című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Tavasz? című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Tavasz? című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A gyermekirodalomban mindent szabad? című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Nem történt semmi ...? - életkép című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Buksi kutya és a szúnyog című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Macska-mese című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Gyerekvers című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Buksi kutya és a szúnyog című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Buksi kutya és a szúnyog című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Tavasz? című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A lángok őrzői című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A lángok őrzői című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A lángok őrzői című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Szilánkok című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)