HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 17

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51252

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2015-08-06

4. Álmodom... Álmodom, regény-részlet

Salgótarján. 1946. szeptember 4. szerda.
NYUGTALANUL aludtam. Álmomban össze-vissza keveredve láttam ismerős- és ismeretlen arcokat. Láttam köztük Gyugyi bátyám arcát, a régi ismerős mosolyával, zászlós egyenruhájában. Láttam dr. Koncz tanárt is, de nem olyan volt, mint mindig az életben; most flegmán, közömbösen beszélt hozzám, ami fájdalmat okozott nekem. (Gimnáziumban tanított és ő volt a cserkészek vezetője.)

Salgótarján, 1946. október 18. péntek.
ÁLMOMBAN a templomban ültem a megszokott helyen. Gyónni akartam. Hátramentem, de nem Házfőnökatya volt ott, hanem Péter, így visszafordultam. Amikor fölébredtem, elhatároztam, hogy korábban kelek föl és valóban elmegyek a templomba. Érdekes, hogy még a vekker is negyedórával hamarabb szólalt meg a szokottnál. Jelzésnek vettem, minden a kezemre játszott.
Bent a gyárban mindent szebbnek, könnyebbnek láttam. Szóba került a boldogság. Azt kérdezték, minek örülök, mert mostanában ritka az olyan ember, aki boldog vagy vidám.
- Például én, az vagyok.
Csak néztek rám hihetetlenkedve, mintha a Holdról pottyantam volna közéjük.
- Igen. Az vagyok, mindennek ellenére, akkor is, ha nehéz az élet, ha nem sikerül minden, ha időnként bántódás, igazságtalanság ér, mégis...
Délután házfőnökatyának segítettem a templom irodájában. Bejött Péterke is, beszélgetés közben szó esett Erdélyről. Házfőnökatyát Csíksomlyóról helyezték ide, Ő is erdélyi. Lehet, ezért éreztem mindig olyan közel magam¬hoz.
Később Péter lehozta a harmonikáját és játszott rajta. Jó érzéke van a zenéhez. Megint azt játszotta: Egy tangó-harmonikán elmondom... Ez a dal szerda óta a fülembe cseng, mindaddig, amíg meg nem tanulom.
Ma jó hangulata volt Péter atyának. Mindig változó a kedélye. Valami történt vele, olyan szeretetreméltó volt ma. Mi okozza? Ha megkérdezném tőle, megmondaná-e nekem?
Kevesen jöttek az énekkarra. Megbeszéltük az előadás részleteit.
Viszont nem csalt az álmom, mert délután Lajos kopogtatott be hozzám. Majd' kiugrott a szívem a helyéből, mikor megláttam. Behívtuk.
Udvariasan megköszönte a kis cserkészei vendég¬látását, hogy gondoskodtam róluk. De megtudtam, hogy helyettük egész éjjel neki kellett őrségben állnia.
Jót nevettem, és arra gondoltam, hogy legalább addig is rám gondolt.
Salgótarjánt, a várost nem tudtam megszokni, meg¬szeretni ötévi ottlétem ideje alatt, főleg azt a társaságot, amely akkor körülvett engem.
Viszont mikor részt vettem a Ferences atyák templomi kórusában, azt a társaságot, amely akkor körülvett engem, már nagyon megszerettem, jól éreztem magam köztük, máig kellemesen gondolok vissza rájuk.

Salgótarján, 1947. január 9. csütörtök.
ÁLMOMBAN otthon, a rekamién ültünk hárman: rajtam kívül középen egy nagyon szép, bánatos szemű, általam ismeretlen lány, mellette Gyurka ült (nemsokára vőlegényem). A lány betegesen szerelmes volt beléje, Gyurka pedig mindkettőnkbe. Én éreztem, hogy le kell mondanom róla, hisz' az a másik súlyos beteg.
Rám nézett Gyurka, és én láttam a szeméből, hogy engem szeret jobban, de azt is tudtam, hogy mindez csak tünemény. Intettem a szememmel, hogy a másikra néz¬zen, mert ő figyel minket. Én pedig elfordítottam a fejemet, hogy ne lássák a szememből hulló könnyeket. Ekkor ment el a villamos az út mellett, zörgésére ébredtem föl, a párnám vizes lett a könnyeimtől.

1947. február 28.
AGGÓDOM Pityuért. Nem tudom, miért nem ad hírt magáról? Ha bajban van, miért nem tudatja velem? Is¬merhet annyira, hogy mindig szívesen segítek, amennyire módomban áll. Aztán álmomban 2-3 levelet adott be a postás, Pityutól jöttek. Az egyiket elolvastam, nem jöttem rá, hogy mit tartalmaz.
Később magam előtt láttam Házfőnökatyát, amint legutóbb olyan kutatóan nézett rám és azt mondta: Kató, Kató, ne hanyagoljon el ennyire...
Álmomban lehajtottam a fejem, és nem mertem a szemébe nézni. Mit jelent ez? Bizony, én is úgy szeretnék már vele hosszan elbeszélgetni. Ő az én legjobb barátom az egész ismeretségi körömben. Mostanában egyre gyakrabban érzem hiányát egy igazi jó baráti beszélgetésnek.
Aztán éppen a következő levelet kezdtem bontogatni, mire fölébredtem. Nos, két levél, de egynek sem tudtam meg a tartalmát. Erre lehet azt mondani, hogy nesze semmi, fogd meg jól...

1947. augusztus 26.
GYURKA telefonon hívott és kért, hogy délután menjünk le az édesapjához. Örömmel tettem eleget kérésének, hiszen még éjjel álmomban is beteg apját láttam. Meg¬nyugtatta a beteget az a tudat, hogy Pestre kerül, ahol kivizsgálják.

1947. október 2. csütörtök.
MONDHATOM, nem volt szép az éjjeli álmom! Vérengzést láttam, utcai háború, vagy forradalom lehetett. Egy nagy házban, inkább raktárban voltunk. Szana¬szét tüzelőfák nagy rakásokban hevertek. Három pár esküvőjét tartották: első pár csúnya, két öreg volt, a következő fiatalabb, végül mi következtünk az udvarlómmal. Körülöttem szörnyű zűrzavar mindenütt...
Először az idős pár esküvője folyt, nekünk mellettük kellett volna állnunk, de én inkább a másik fiatal pár vőlegényével sétáltam egy kopár mezőn... Mire vissza¬értünk onnan, elkéstünk, bennünket már nem eskettek meg.
Amikor fölébredtem, nagyon örültem, mert az álmos¬könyvek szerint, ha menyasszonynak látnak valakit, az meghal. Nekem pedig semmi kedvem nem volt még megismerni azt a másik világot!
Utána szembe jött velünk egy félelmetes alak, gép¬fegyverrel a kezében. Azt mondta: ne haragudjunk, de kénytelen egy sorozatot ránk leadni a fegyverből. (?) Szinte bocsánatot kért, mielőtt megöl. Végigsöpört egy sorozatot a fegyverével az utca egyik oldalán.
Akkor én Piroska barátnőmmel gyorsan egy nagy farakás mögé bújtam. Igyekeztem úgy helyezkedni, hogy a bal felem (a szívem oldala) legyen a védett helyen. Mindenütt kerestem az udvarlómat...
Utána igyekeztünk Pirkóval kézen fogva minél távolabbra menni a helyszíntől.
Egy kislányt láttunk félig leesve egy székről: arckifejezése torz volt, szeme félig nyitva, véresen, - borzasztó látványt nyújtott.
(Álmoskönyv szerint: veszedelem!)
Nem kellett sokáig várnom, már délután kellemetlenség ért. Amint hazaértem és kinyitottam a szekrényemet, láttam, hogy ott és a szobámban minden felforgatva! Nem először fordul elő, meglopnak a háziak.

1947. november 12.
ÉJSZAKA zavaros, rémes álmot láttam. Talán azért, mert kicsit később vacsoráztunk? "Hekus Döncivel" és Gyurkával egy hegyről lefelé jövet, a bokrok közül gyanús alakok lestek ránk, el akartak fogni minket. Visszafordultunk, próbáltunk menekülni. Gyurka elől szaladt, én nem bírtam, csak a kezemet nyújtottam feléje, de nem várt meg.
Később egy kertben találtuk magunkat. Gyurkát verték, de én nem tudtam rajta segíteni.
Ez az álom talán azt vetítette elénk, hogy nem vagyunk egymáshoz valók.
Utána egy sovány, csapzott kiscicát kínoztam (én, a nagy állatbarát!), mintha mindennek ő lett volna az oka. Aztán megsajnáltam, lefektettem, és simogatni kezdtem. Mindez olyan zavaros, érthetetlen, és nagyon kellemetlen volt, s örültem, hogy már hajnali ötkor fölébredtem.
(Hekus Dönci Marosvásárhelyről ismerős diák, de nem ott járt iskolába, ahol én, csak baráti ismeretség volt köztünk. Furcsa, hogy most álmomban előjött.)

Salgótarján, 1948. január 31.
GYUGYI BÁTYÁMAT láttam mára virradó éjszaka. Álmomban olyan volt, mint Marosvásárhelyen, szembe jött velem elegáns extra-ruhában.
Lám, valami jó is történik. Érdekes megérzés, mivel ma hírt hallottunk róla. Ili írta (a menyasszonya Nagyváradról), hogy Moszkvában van, megadta a címét, hogy írjunk neki. Milyen boldog lesz anyukám, ha ezt megtudja!

1948. február 3.
NYUGTALANUL, rosszul aludtam éjszaka. Álmomban Gyurkát láttam, amint reggel megérkezik, vállán vadász¬fegyverrel. Vadászni voltak. Egy csúnya, nagyfejű pecsét¬gyűrűt húzott az ujjamra. Utána Pirkót láttam, amint utazásra készülve, tele csomagokkal érkezett hozzánk. Nem értettem az álmom jelentését.

1948. február 8.
IGAZÁN szép álmom volt, és ilyenkor nem szeretek felébredni. Gyönyörű helyeken, egy fenyves-erdő mellett sétáltam, rengeteg virág nyílt mindenütt. Amerre jártam, csokorba kötöttem a sok színes virágot, alig bírtam hazahozni.
Fölébredve, azon gondolkoztam, milyen nehéz az igazság útja. Nekünk megoldhatatlan problémát jelent egy kicsi otthon megteremtése. Aki lop, csal, aki a másikat eltiporja, - s emiatt még csak lelkiismeret furdalást sem érez - annak megvan mindene. Előttünk pedig csak a nehézségek, a leküzdhetetlen akadályok tornyosulnak.
És ki tudja, mi jöhet még?

1948. február 26.
KORÁBBAN feküdtem le a szokottnál, mert tegnap nem tudtam magam kialudni. Érdekes könyvet olvasok, de többször kiesett a kezemből, annyira álmos voltam, míg végül nem kísérleteztem tovább, megadtam magam az álomnak.
Aztán hajnali négykor fölébredtem. Azt álmodtam, hogy menyasszony vagyok, gyönyörű fehér hímzett, csipkés ruhámban (álmomban), olyan boldog voltam. Gyurka ölében vitt be a szobába, és úgy dédelgetett. Minek álmodom én ilyen szépeket, mikor mindez olyan messze van még. Lassan már egy éve lesz, hogy a meny¬asszonya lettem, és még minden rendezetlen közöttünk.

1948. április 7.
MICSODA vad álom... Az előző lakásban játszódott le az egész. Hogy miért, nem tudom, de 4-5 órán belül ölő szert vettem be. Félve, borzadva lestem az idő múlását, mikor jelentkezik a hatása. Hat órakor eltelt belőle négy, még mindig semmi baj nem történt. Aztán eltelt hét óra, és én még mindig éltem.
Többen álltak körül, anyukám is ott állt aggódva; tudták, mi történt velem, mégis, rajta kívül mindenki közömbösen viselkedett. Olyan nyomasztó volt az egész álom, - jó volt belőle fölébrednem!
A valóságban pedig a szomszéd szobában, ahonnan csak egy ajtó választ el a háziaktól, már hajnali 5 órakor torkaszakadtából ordított az a haszontalan kis kölyök. Alig aludtam el, ismét fölriasztott.
Szörnyű ez a hely, bár már megszabadulhatnék innen!

1948. november 1. péntek.
RENDKÍVÜL érdekes álmom volt, Péter atyát láttam. Én a papírvágóm sima felületére írtam valamit, és rajta maradt, mintha azt is belevésték volna. Az volt ráírva (de csak félig), hogy szeretlek. Péter atya mindenképpen látni akarta, de én nem akartam megmutatni neki, ezért kergetni kezdett a szobában; az asztal körül szaladgáltunk, aztán elvette tőlem a papírvágót. Nem tudom miért, de szégyelltem, s nem akartam megmutatni neki, mi van ráírva. Honnan jönnek elő ilyen furcsa álomképek, ami eszünkbe se jut éberen? Ki tudná megmondani?

1948. november 16. kedd.
KÜLÖNÖS álmot láttam. Szép zöld erdőszélen sétáltam egy társasággal, magas fűben, szép virágok között. Hogy hová, nem tudom, de megérkeztünk vala¬hová. Ott volt Gyurka. Mintha esküvőre készültünk volna, én meny¬asszonyi ruhában, koszorúval. Egy nagy templom előtt, temető közepén...
Borzong a hátam, ez talán rosszat jelent. Ilyenkor jó minél előbb fölébredni.
Talán ez az álom is egyik előérzete volt a sikertelen házasságunknak.
Azóta is sokat álmodom, de folyamatosan nem jegyeztem föl, aztán mostanában újra elkezdtem leírni, s ugyanolyan érdekesek és színesek az álmaim vannak azóta is, mint akkor, ifjú koromban.

Folytatása következik!

Régi szép idők

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-09-11 22:03:27

válasz Susanne (2015-09-05 19:35:15) üzenetére
Kedves Zsu!

Kedves vagy, hogy olvasod a föltett anyagokat. A kötetét olvastad?
Képzeld, olyan érdekes álmaim vannak megint. Csak mostanában lusta vagyok mindjárt papírra vetni, s akkor már mindenre nem tudok visszaemlékeni.

Köszönöm, hogy érdeklődsz az írásaim iránt.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6110
Időpont: 2015-09-05 19:35:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata !
Kintről már olvastam az írásod, nagyon érdekesek ezek az álmok, sokszor álmodom én is, de Te
remekül tárod elénk !
Szeretettel olvastalak: Zsu
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-08-23 19:18:08

válasz Ylen Morisot (2015-08-13 19:14:51) üzenetére
Kedves Ylen!

Örültem, hogy meglátogattál. Szeretem az álmokat, ezért szoktam lejegyezni. Érdekesnek tartom, hogy időnként beteljesülnek. Azonban a megfejtésekkel nemigen foglalkozom. Ha szép az álom, annak örülök, ha szomorú, azt igyekszem elfeledni.

Köszönöm, hogy itt voltál, mindig szívesen látlak
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2015-08-13 19:14:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Az álmaid sokat elárulnak a hajdani lényedről. Foglalkoztat engem is az álmok jelentése, ám azt gondolom, az ébredés utáni legelső gondolatunk adja a legpontosabb álomfejtést. Az egyetemes álomszimbólumok mellett lehetnek egyéni képek is, melyek mindig ugyanazt jelentik.
Köszönöm, hogy olvashattam a titkaidat!
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-08-11 16:44:39

válasz efmatild (2015-08-11 16:20:35) üzenetére
Kedves Matild!
Hűséges olvasó vagy, mindig megjelensz és örömömre elmondod a véleményed is. Akkor nagyon magányos voltam, egyedül éltem, mert korábban az egyik bátyámmal laktam Salgótarjánban. Ő Budapesten kapott lehetőséget megszerezni az aranyműves mesterséget, bár a tanítói oklevelét még Marosvásárhelyen megszerezte, de neki ez volt az álma. Nem hiába, mert utána művészi fokon végezte az ötvös-aranyműves mesterséget. Utána ott árvának éreztem magam, és előbbi helyem nagyon jó volt, de unokája született a néninek, nem lakhattam nála tovább és sajnos, egy rossz helyet fogtam ki. Amint lehetett elmenekültem onnan. Utána megint szerencsés helyet sikerült kapnom, ahol viszont otthon érezhettem magam. S az álmokat valószínűleg még az is befolyásolja. Szerencsére hasonló rossz álmom nem is volt talán. Igazat írtál az utolsó mondatodban, hogy sokat jelent egy szép álom.
Köszönöm, hogy olvastad, mindig szeretettel várlak: Kata
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
541
Időpont: 2015-08-11 16:20:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Mindig érdeklődéssel olvasom álmaidról szóló írásodat. Ezekben az években úgy érzem azért álmodtál sokat a volt férjeddel, mert szerettél volna már férjhez menni hozzá. Nagyon meglepett az 1948. április 7-i álmod, mert ilyent még sosem álmodtam, pedig elég gyakran szoktam. Szerencsére a rossz álmok csak álmok voltak, a jó álmaid pedig szép reggelt ígértek Neked, hiszen ha jót álmodunk, akkor a napunk is jól kezdődik.
Sok szeretettel: Matild
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-08-11 11:37:10


Korábban és figyeltem az álmos-könyvet, mert érdekelt, melyik milyen jelzést takarhat. De mindig csak abban bíztam önző módon, ami valami kellemeset és jót jelentett. Ma is álmodtam, de nem kellemeset, ezért nem is jegyeztem meg.
Köszönöm, Kedves Ica, hogy szorgalmasan érdeklődsz föltett anyagaim iránt.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8820
Időpont: 2015-08-10 22:41:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Gondoltam, hogy mielőtt lefekszem benézek az álmaidba. Talán én is álmodom valami szépet. Mostanában nem álmodom, régebben szoktam és meg is néztem Krúdy Gyula álmoskönyvében, nem mintha hittem volna benne, de elszórakoztatott.
Tetszenek, hogy az álmaidat leírod és hozzá fűzöd a éber-lét gondolatát, így kerek a történet.
Ölellek szeretettel és szép álmokat kívánok: Ica
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-08-10 21:21:04

válasz Kőműves Ida (2015-08-10 09:15:35) üzenetére
Kedves Ida!
Én fantasztikusnak tartom az álmokat, mert akár milyen furcsák, néha kedvesek és szépek, de időnként rémesek is lehetnek. Ezért nem bánom, hogy diákkoromtól írtam naplót, s onnan ered a sok álom, mert különben nem lenne sok. Néha - mikor eszembe jut - most is lejegyzem, hogy megörökítsem, s jó elővenni, újból elolvasni.
Köszönöm, hogy érdeklődéssel olvasod különleges álmaimat.
Szeretettel ölellek: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6766
Időpont: 2015-08-10 09:15:35


Kedves Kata!

Élvezettel olvastam szépen csokorba kötött álmaidat ezúttal is.
Én ritkán álmodom, és el is felejtem mire felébredek. Talán egyetlen maradt meg, ami igazán különleges álom volt.
Az éppen nagykorúvá lett fiammal sétáltam az utcán (álmomban), közben a karon ülőt vittem
és mutattam a nagy fiúnak, nézze milyen édes kis poronty volt. :) Ezt meséltem is nekik, és sokáig nevettünk rajta.
Ölellek
Ida
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-08-06 20:17:16

válasz Kankalin (2015-08-06 18:06:02) üzenetére
Úgy van, Kankalinka, hogy még az "ÁTKOS-ban is voltak szép idők, persze sokszor csak álmunkban. Én is csak azért tudok ennyit (és még van belőle bőven) összeboronálni, mert mindent, életem más történéseit is naplókban leírtam. Köztük van olyan, amely több oldalt kitölt, mert egész éjjel tartott, hogy háromszor is közben felébredtem, s utána elszenderedve ismét álmodtam. Persze, időnként jegyzetfüzettel-tollal (írótollra gondolok most) a párnám alatt, ha fölébredtem, lejegyeztem.
Sokan nem is tudnak álmodni. Én örülök neki, kissé színesíti - a néha fájó érzéseket.
Köszönöm, hogy eljöttél és olvastad.
Szeretettel: Kata
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7370
Időpont: 2015-08-06 18:06:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Kata! :)
Hogy a "régi szép idők"? :)
Örülök, hogy álmaid megosztod velünk. Én nem tudnám, mert ritkán álmodok.
Elképedtem azon, hogy neked mennyi van a tarsolyodban. :)
Sajna én reggelre az összeset elfelejtem, még ha akad is néhány.
Nagyon tetszik, ahogy összefűzted őket. Az eddigiekkel is szembesültem, és bizony-bizony, csodájukra jártam.
Köszönöm, hogy átélhetem az álmaid! :)
Szeretettel: Kankalin

Legutóbb történt

black eagle alkotást töltött fel Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 71. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fogatlan Ferkó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Fogatlan Ferkó címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Fény és árnyék című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Esti kép című alkotáshoz

hundido alkotást töltött fel Csussz, a kígyó címmel

hundido bejegyzést írt a(z) A tolvaj Szarka című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Költők tolla címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Párbeszéd gyilkosra várva - befejezés című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Párbeszéd gyilkosra várva című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (4/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (3/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (8/8) című alkotáshoz

Dorothy alkotást töltött fel A gondolat címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Honlapunk fórumtémához

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)