HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 26

Tagok összesen: 1888

Írás összesen: 49230

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2019-12-06 14:57:56

Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: MüszéliaFeltöltés dátuma: 2015-08-12

Villanova

Beszélgessünk ma Arnold Villanováról.

Miért?

Miért ne?

Végül is, elég érdekes élete volt. Ha ugyan igaz, amit róla összeírnak. Én személy szerint azt hiszem, hogy a fele se igaz, nagyon sok az ellentmondás.

Ez volt a "sötét középkor." Messze nem olyan sötét, mint amennyire érdekes.

Gondolod, hogy sokkal érdekesebb volt, mint pl. a mostani? Ugyanazok a szenvedélyek, ugyanaz a hatalomvágy. Legfeljebb lassabb volt az igazságszolgáltatás, és még az egyszerű nemes emberek is sokat megengedhettek maguknak.

Arnold Villanova, Arnaldus Villanovanus, Arnaldus de Villenueva/Villeneuve, sőt Bachuone talán nem is volt nemes ember. Életrajzírói egyetértenek abban, hogy szegény családban született,1235 és 1240 között. Spanyolországban, Franciaországban, Itáliában több helyet neveznek Villanovának, de általában úgy gondolják, a mi Arnoldunk Valencia környékén jelent meg, és mint szegény fiú, a dominikánusoknál tanult. Csalódást okozott nekik, mert sem pap, sem szerzetes nem akart lenni.

Később még jobban csalódhattak, amikor beleszólt a teológiai kérdésekbe, megjósolta, hogy 1378-ban eljön az Antikrisztus, és hasonlók.

Egyelőre az orvosi pálya vonzotta. Párizsban vagy Nápolyban tanult, ezt a fontos kérdést az életrajzírók nem tudták eldönteni. Sőt az egyikük szerint Barcelonában tanult Juan Casamilától, és/vagy arab tudósoktól, akik közül Rhazest tisztelte a legjobban. Mert eddigre már mindenféle nyelven megtanult, még arabul és héberül is.

Ha jól emlékszem, Szerb Antal írja valakiről, hogy nyelvtehetség volt, mint általában a szélhámosok.

Szélhámosnak tartod?

Nem is tudom. Mindenesetre gyanúsan közel van a határhoz.

Lehet, hogy igazad van. Egyelőre rengeteget tanult, és még többet utazott Spanyolországban, Franciaországban és Itáliában, állítólag még Észak-Afrikában is járt. Rendkívüli orvos hírében állt, és egyre több ajtó nyílt meg előtte. Pápák és királyok voltak a paciensei. És ami a legfurcsább, tényleg meggyógyította őket.

Szerencséje volt. A 13-14. századi orvostudomány még a betegségeket sem ismerte, nemhogy a gyógymódot. Arnold egy fiatalító kúrával híresült el, ezt hallgasd meg: "Több száz évvel meghosszabbíthatod az életedet, ha hetente kétszer-háromszor jól bedörzsölöd magad a kasszia nedvével. Minden este, lefekvés előtt, tégy a szíved fölé egy keleti sáfrányból, piros rózsaszirmokból, szantálfából, aloéból és borostyánból rózsaolajjal és a legfinomabb fehér viasszal készített tapaszt. Reggel vedd le, zárd el ólomdobozban, tedd fel este újra. A kúra idején csirkét egyél, minden nap egyet. Ha a vérmérsékleted szangvinikus, 16 elég lesz, ha flegmatikus, 25, ha melankolikus, 30 is kell. A csirkék nem kaphatnak mást, mint búzával vagy korpával besűrített, ecetes kígyólevest, 2 hónapon keresztül. Csak ezután kerülhetnek az asztalodra. Főtt csirkehúst egyél, öblítsd le jó fehér vagy vörös borral. 7 évenként ismételd meg, és olyan sokáig élsz, mint Matuzsálem."

Ezek voltak az akkori orvosságok, piros rózsaszirom, kígyólevesen tartott csirke, és még ennél sokkal szörnyűbb dolgok is. De nem biztos, hogy ez a recept Arnoldtól származik. Csak a 16. században "találta meg" egy Poirier nevű francia.

Ha már itt tartunk, Arnold nagyon sokat írt, és még több könyvet tulajdonítottak neki. Nem tudjuk, mi a hiteles. Biztos, hogy ettől senki sem fog 969 évig élni.

Mégis meggyógyította VIII. Bonifác pápát, aki vesekőtől szenvedett; meg is kapta érte Anagni kastélyát.

Mi több, a pápai vesekő mentette meg az életét, mert ekkor már ugyancsak érdeklődött utána az inkvizíció.

Meg is tett mindent ennek érdekében. Mert nem elégedett meg az orvoslással. Mindenhez hozzászólt, az asztrológiától az alkímiáig. Az csak természetes, hogy rendelkezett a bölcsek kövével. Le is írta, hogy milyen: "A filozófusok higanya először egyszerű, aztán összetett. Kő, de nem kő, szellem, lélek és test... Illó vagy párolgó, átlátszó, mint a könny, később olyan lesz, mint a citrin, vagy sós ízű... Egyetlen test, ami nem vesz föl semmi külső dolgot."

Ez csak valamilyen szimbólum lehet, nem a laboratóriumban készült.

Arnold ezt írja Az alkimista végrendeletében: "Földben van a születése, tűzben szerzi az erejét, ott válik a régi bölcsek igaz kövévé. Tápláld 2 x 6 óráig áttetsző folyadékban, hogy a végtagjai kifejlődjenek. Aztán tedd száraz, és mérsékelten meleg helyre újabb 12 órára, ekkor sűrű párát vagy gőzt bocsát ki, és megtisztul, szilárd lesz, a belseje megkeményedik. Facsard ki a szűztejet a kő jobb részéből, őrizd lezárt üvegedényben. Különféle színeit csodálatosan változtatja meg az éltető tűz; előbb fehéren ragyog, aztán dicsőséges bíborrá lesz; a munkád végső tökéletességének külső és látható jele."

Ettől nem kerültünk közelebb az aranycsinálás rejtélyéhez.

Van itt egy másik leírás: "Kötözd meg a szolgát kétszer, és börtönözd be háromszor. Öltöztesd a legfehérebb vászonba, de ha engedetlen, börtönözd be újra. Hagyd pihenni. A harmadik éjszakán adj neki egy fehér feleséget. 30 fiuk lesz, akik mind legyőzik a nemzőjüket."

Vagy szimbólum, vagy szamárság, ami körülbelül mindegy.

És mégis azt mondják, hogy aranycsinálásból gazdagodott meg. Sőt megtanította erre a művészetre XXII. János pápát, aki egy nap alatt 3 millió $ értékű aranyrudat csinált ólomból és rézből. Halála után 18 millió firenzei aranyat és hatalmas mennyiségű drágakövet találtak a ládáiban.

XXII. János 1316 és 1334 között volt pápa, Arnold pedig 1313-ban halt meg.

Találkozhattak már korábban is.

Akkor azt mondták volna, hogy Jacques d'Euse-el találkozott, aki később pápa lett XXII. János néven. Ennyit a történelmi hitelességről.

Dionysius Sacharias a 16. században Arnold könyveit olvasgatta, aztán nagyon sok aranyat készített Párizsban és Lausanne-ban. De Raymond Lullus is Arnoldtól tanult.

Vagy nem. Elhiszem, hogy Arnold meggazdagodott, de csak a hagyományos módon; pénzt kapott a királyoktól és a pápáktól, akiket szolgált. Ügyesen elhitette velük, hogy mindenhez ért, például megfejtette Jakab portugál és Frigyes szicíliai király álmait. Jakabnak egy éjjel megjelent az anyja szelleme. Nagyon megrémült, megírta a testvérének, Frigyesnek. Ő azt tanácsolta, hogy forduljon Arnoldhoz...

Várj egy kicsit. Én is hallottam már ezt a mesét. Először is, Arnold életében Portugáliának nem volt Jakab nevű királya. 1223-1243 II. Sancho uralkodott, 1247-1279 III. Alfonso, 1279-1324 Denis. II. Jakab, vagyis Jaime (katalán Jaume) Aragonia királya volt 1285 és 1237 között. Nem lehetett valami nagy barátságban a testvérével, aki elhalászta előle Szicíliát. És a tulajdonképpeni örökös, Robert elől is, aki hiába vette feleségül Jakab lányát, Jolandát. (Később nápolyi király lett, Arnold egyik paciense.) Ez volt az egyik fontos politikai ügy, amelyben Arnold hozta-vitte az üzeneteket a királyok és a pápa, VIII. Bonifác között. Bonifácról azt tudjuk, hogy állandóan beleszólt az uralkodók magánügyeibe, és többnyire sikertelenül. Bár Szicília kivétel, mert annak a pápa volt a hűbérura. A szicíliai vecsernye idején... mi volt ez? Nagy lázadás. A pápa Jakabot akarta megtenni királynak, de a bárók Frigyest választották. Elkergették a pápai legátust, Frigyest megkoronázták 1296-ban, Palermoban. Bonifác rögtön kiátkozta, de senki nem törődött vele. Most addig uszította Jakabot, amíg hadat nem üzent a testvérének. Harcoltak is vagy 6 évig, és nem értek rá arra, hogy kísértetekről levelezzenek egymással. Ekkor Valois Károly herceg rávette Bonifácot, hogy béküljön meg Frigyessel. Frigyes feleségül vette Eleanorát, Károly lányát, egy évvel később meghalt Bonifác, és az új pápát, XI. Benedeket már nem érdekelte Szicília. Izgalmas kor, de közben Arnold mégis szakított időt arra, hogy aranyat csináljon Bonifác jelenlétében.

Ez nem igaz.

Tanú van rá, Jean André írja: "A napokban járt nálunk Arnold Villanova mester, a teológiai és orvosi ügyek szaktekintélye. Kitűnő alkimista, aranyrudakat csinált, mindenkinek bemutatta vizsgálat céljából." Pedig már eléggé szorult a hurok Arnold torka körül. Nem az volt a baj, hogy a gyógyításnál fel akarta használni a csillagok befolyását, még az se, hogy talizmánokat készített, például ezen a módon: "Vedd a legtisztább aranyat, olvaszd meg, amikor a nap belép a Kos jegyébe. Készíts belőle kör alakú pecsétet, és közben ezt az imát ismételd: Kelj fel, Jézus, világnak világa, bárány, aki elveszi a világ bűneit. Kövesse ezt a zsoltár: Domine dominus noster. Várd meg, amíg a hold a Rák vagy Oroszlán, a nap pedig a Kos jegyében áll, akkor véss egy kost az arany pecsétre, írd köré: arahel juda v et vii; a pecsét szélére: et verbum caro factum est (és az Ige testté lőn); a közepére: Alfa és Omega, Szent Péter. Haszna az, hogy minden betegséget meg tud gyógyítani." A talizmánt még elnézte volna a szent inkvizíció, mert a betegek nem igen kérdezgetik, mitől gyógyultak meg; az a fontos, hogy meggyógyultak. Arnold azonban azt állította, hogy személyes kapcsolatban van Jézussal, megtudta tőle, hogyan kell megreformálni az egyházat, a miserendet, és még néhány apróságot. Megjósolta a világ végét, kioktatta a pápákat. Még azt is ki merte mondani, hogy a hit és az adományozás fontosabbak, mint az örökös misézés.

Ne felejtsd el azt se, hogy rossz társaságba keveredett, megbarátkozott abanoi Péterrel, kora egyik leghíresebb orvosával és filozófusával, aki szintén Párizsban tanult. Több könyvet írt a hermetikus tudományról. Az inkvizíció azzal vádolta, hogy a tudását az ördögtől szerezte, hét szelleme van, akiket kristályedényekben tart. Az egyik forrás azt mondja, hogy Pétert megégették, a másik szerint csak a könyveit égették el, ő maga meghalt még az eljárás során - gondolom, ez alatt kínvallatást kell érteni. Voltak más gyanús barátai is, például Henri de Mondeville és Guy de Chauliac bolognai orvosok, akiknek az volt a bűnük, hogy sokat tanultak az araboktól.

Az óvatosság nem tartozott Arnold erényei közé. Illetve egyszer akart nagyon óvatos lenni, és ez majdnem az életébe került. Felfigyeltek rá a katalán dominikánusok, 1305-ben, és betiltották a könyveit. Arnold megkérte Jakab királyt, ugyan küldje már el valahová követségbe. Jakab el is küldte Párizsba, Szép Fülöphöz. Nem tudom, hogy szép volt-e Fülöp, de ekkor már nagyban tervezgette, hogyan szerezhetné meg a templomos lovagok vagyonát. 1307-ben tartóztatták le a lovagokat, 1314-ben végezték ki a rend nagymesterét, Jacques de Molay-t.

Aki megátkozta a királyt és V. Kelemen pápát, haljanak meg egy éven belül.

És lőn. 1305-ben azonban még csak az előkészületeknél tartottak. Párizs nem méltányolta Arnold titkos diplomáciai küldetését. Letartóztatták, de már másnap kiengedték, mert egy befolyásos barátja letette érte az óvadékot. A püspök és a Sorbonne tekintélyei a fejére olvasták a vádjaikat. Egyelőre csak a könyveit égették el, mint abanoi Péterét. Gyakorlatilag fogoly volt Párizsban. Felhasználta a kényszerű pihenést, gyorsan átírta az egyik könyvét, és elküldte Bonifácnak. Ő azonban már korábban megkapta az eredetit a párizsiaktól. Arnold belátta, hogy a bíróságtól semmi jót nem remélhet; megszökött Párizsból, és egyenesen a pápához ment. A pápát éppen vesegörcs kínozta...

... Arnold csak néhány napot töltött letartóztatásban, aztán a bíborosok előtt megtagadta az inkriminált nézeteit. Itt valamit nem értek. Azt írják, hogy a bíborosok titkos gyülekezete előtt. Titokban tagadta meg a nézeteit? Mire volt jó ez a komédia?

Bonifác a veséje után a lelkiismeretét is meg akarta nyugtatni. Nem tudom, de ettől kezdve nem zaklatták Arnoldot. Az új pápák, Benedek és Kelemen kifejezetten kedvelték. Még azt is megengedték neki Avignonban, hogy nyilvánosan kifejtse a nézeteit.

Talán megfogadta Bonifác tanácsát, elhagyta a teológia ingoványos vizeit, és visszatért az orvostudomány szilárdabb talajára.

Cirkulál egy mondása, állítólag ezt írta valahol: "Ha nem tudod, mi baja van a betegednek, mondd azt, hogy obstrukció van a májában. Használd sokszor ezt a szót, mert jól hangzik, és a betegek úgysem értik.

Cinikus. Mondják, hogy feltalált egy módszert, ami megkíméli a beteget a műtét során a fájdalomtól: "Vegyél ópiumot, mandragórát és beléndeket egyenlő részben, törd össze, keverd el vízzel. Amikor operálni akarsz, márts bele egy rongyot, tedd a homlokára és az orra elé. Hamarosan olyan mélyen fog aludni, hogy semmit sem érez. Ha fel akarod ébreszteni, márts egy rongyot ecetbe."

Ezek jó erős mérgek. De már a 9. században is használtak mindenféle kotyvalékba áztatott szivacsokat, úgyhogy itt semmi esetre nem lehetett Arnold az első. És az alkohol desztillálását sem ő találta fel, hiába dicsekszik vele a Liber de Vinis-ben, a borok könyvében. Ezt az araboktól tanulta, akik viszont Indiában, Taxilában ismerkedtek meg az eljárással. Az arabok tették az il névelőt az alkoholt jelentő szanszkrit szó, a khola elé. Egyébként sok érdekes dolog van a borok könyvében, például hogyan lehet megjavítani a megromlott, vagy rossz szagú nedűt. Arnold a bort főleg gyógyszerként javasolja, mégpedig "reggel, miután kiöblítetted a szádat, és megettél 3-4 falat vízbe áztatott kenyeret. "Kiváló gyógyszer dementia és sinus problémák esetén, aki körülbelül ugyanazt jelenti, mint az obstrukció.

Akkor már komolyan tudományos eredményeket ért el, mint vegyész. Illóolajokat készített terpentinből és rozmaringból, amivel megvetette az aromaterápia alapjait. Rájött, hogy mérgező gőzök keletkeznek, amikor a fa elég (bár azt nem tudta, hogy ez a szénmonoxid). Fölfedezte a szeléniumot, és vörös kénnek nevezte.

Ő fedezte fel azt is, ha valaki eléget egy kígyót, amikor a telihold belép a Kos jegyébe, és a hamut a nyelve alá teszi, bölcs lesz és ékesszóló; ha a cipőjében viseli, gyorsan emelkedik a társadalmi ranglétrán.

Tudós vagy sarlatán?

Korának gyermeke. Az ő korában ez volt a tudomány. Az emberek még megengedhették maguknak azt a páratlan luxust, hogy komolyan vegyék magukat. Talán valaki tényleg kígyóhamut szórt a cipőjébe, és váratlan szerencse érte.

Post hoc ergo propter hoc. 78 évet élt, ami szép teljesítmény egy ilyen kalandos élet után, sokszor halálos veszélyben.

Kereste magának a veszélyt. Arabokkal barátkozott, amikor ez önmagában véve eretnekségnek számított. Nagy utazó volt, hajlott korában sem riadt vissza a kényelmetlenségektől. 1310-ben éppen Szicíliából, Frigyestől vitt üzenetet Kelemen pápának. Kelemen már korábban küldött egy körlevelet a püspököknek, hogy szerezzék be Arnold egyik művét az orvosi gyakorlatról. A püspökök visszaüzentek, hogy a könyvet nem találják, - vagy nem akarták megtalálni. Arnold a tarsolyába tette Frigyes levelét és az orvostudományi értekezést, és útnak indult. Egy sötét éjszakán leszúrták Génua mellett. Feltehetően Jakab emberei, akivel már korábban összeveszett valami teológiai kérdés miatt. De ez egyáltalán nem biztos. Lehet, hogy csak el akarták terelni a figyelmet valami fontosabb dologról.

Mi lehetett fontosabb a 14. században, mint a dogma szentsége?

Hát, például a pénz vagy a hatalom, ami körülbelül egyet jelent. Mondják, hogy Arnold nemcsak üzeneteket vitt és hozott, hanem kémkedett is. Oda-vissza, ahogy illik. Azonkívül kiderült róla, hogy zsidó.

Ezt nem mondod komolyan. Dominikánusoknál tanult, papok és pápák között élte le az élete nagyobb részét, ismerte egész Európa.

Én csak azt mondom, amit hallottam.

Én meg azt, hogy.... hiszi a piszi.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3351
Időpont: 2015-08-18 18:12:36

A kígyóleves előállítása nem nélkülöz mai szemmel némi kis szatirikus mágiát...:) A kígyó gyógyító képessége ma is elismert, van valami ezekben a régi babonákban...:))))))
Ismét elszórakoztattál, igényesen...

Legutóbb történt

Susanne bejegyzést írt a(z) hitvallásos című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Csak nyíltsággal... című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Hátra arc című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Mennynek angyala című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) ki mondja el című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Felhők című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Pillangószárnyak című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Pillangószárnyak című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Pillangószárnyak című alkotáshoz

szhemi bejegyzést írt a(z) Felhők című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel álmatlanul címmel a várólistára

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Farsang az óvodában címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) ne félj című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) hitvallásos című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) hitvallásos című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)