HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 27

Tagok összesen: 1894

Írás összesen: 49455

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Fekete Miki
2020-01-03 12:36:33

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: Ylen MorisotFeltöltés dátuma: 2016-01-26

Jégvirágok (4.)

Klára kezébe vette az arasznyi szobrot, és elkomoruló tekintettel nézegette.
Eszébe jutott a borongós, késő őszi nap, mikor magán kívül bolyongott a határban, és beleragadt a sárba. Csupasz kézzel tépte le a hideg, ragadós masszát a cipőjéről, s míg dühösen szitkozódott, rájött, a síkos anyag nem más, mint jól formálható agyag. Ott, akkor az egyre sötétedő ég alatt a varjak kárörvendő károgásától biztatva a sárdarabba gyúrta összes bánatát. Férfialakot mintázott, majd elcsúnyította, eltorzította. S közben teljes szívével, hitével azt kívánta, hogy ugyanúgy torzuljon el a teste annak az ismeretlen férfinek, aki tönkretette az életét.
Megkönnyebbült. Akkor. De csak rövid időre.
Ritkán aludta végig az éjszakát. Valahányszor éjjel rémálmok gyötörték, nappal mindig készített egy szobrot. Mindegyiken egyre rútabb, göcsörtösebb lett az ember, s vált egyre felismerhetetlenebbé. Végül már elveszítette emberi alakját.
A legutolsót éppen karácsony szent estéjén gyúrta.
- Hogyan lehetne béke a szívemben! - nézett fel haragtól sötét szemekkel a szép kort megélt ősz emberre.
De azt a másikat látta maga előtt.
- Tudja mi történt? Elmesélem.
Feri bácsi komótosan letelepedett a székre. Ráért, nem sietett, s most végre megtudhatja, mi emészti Klára lánya szívét. Talán akad rá gyógyír. Már az is fél gyógyulás, ha kimondja.
- Fiatal voltam, még gyerek, nyakigláb kamaszlány csinos pofikával, és egy nap a suliba menet megszólított egy ember. Azt mondta, manökent keresnek, érdekel-e? Érdekelt. Hogy is ne! Jobban, mint a tanulás. Apámmal napokig csatáztam, mire beleegyezett. Féltett, hogy a mézesmadzag rossz felé húz.
De tévedett. Szerencsém volt, nem egy szélhámost fogtam ki. Élveztem a fényeket, a szép ruhákat, az utazásokat, szerettem, ha néznek. Felfedeztek. Vittek! Sztár lettem. Elárasztott a pénz. Mire betöltöttem a huszonötöt, már komoly vagyonom lett, és butikom a Váci utcán. Jól éltem. Férjhez mentem. Szépen berendezett villában laktunk, a legjobb autóval jártunk. A rendszerváltás után még jobban ment.
Egy estélyen valaki a fülembe súgta, hogy kapott egy tippet: bombabiztos befektetés, magas kamat rövid idő alatt. Most kellene lecsapni rá. Elkapott a mohóság. Új üzletet tudnék nyitni! Már láttam magam előtt, hogy ott vagyok minden nagyvárosban! Hatalmas butikláncról ábrándoztam!
Megkérdeztem a férjemet, mit tegyek. Ő a pénzen kívül csak egy dolgot szeretett jobban: a még több pénzt. Megkérte egy barátját, hogy szerezzen információkat. Az illető biztatott, adjam oda nyugodtan a pénzem, nem járok rosszul. Felajánlotta, hogy majd mindent elintéz. A férjem bólogatott. Na persze! Ha bejön az üzlet, neki is jó, ha nem, az én pénzem bánja.
Annyira bíztam a barátunkban, hogy csak sokára kezdtem gyanakodni. A megígért nyereségnek még mindig se híre, se hamva. Aztán kiderült, az ismeretlen befektető külföldre távozott. A rendőrségen írásbeli bizonyítékot kértek a pénz átadásáról. Örvendeztem: van átvételi elismervény, be tudom az igazamat bizonyítani!
De a papír a fiókból érthetetlen módon eltűnt.
Nem értettem. A férjem engem hibáztatott, felelőtlennek nevezett. Feltúrtam az egész lakást, reménykedtem, hogy előkerül valahonnan. De huss! Elpárolgott. Sokkot kaptam.
Gyanúba fogtam mindenkit, aki megfordult a házban, de nem mentem vele semmire. Tudtam, valaki csúnyán kibabrált velem.
Nyomoztattam a férfi után, mindhiába. Elnyelte a föld a pénzemmel együtt.
Életem párja időközben összeszűrte a levet egy gazdag öreg tyúkkal, és beadta a válókeresetet. A válásunk után egy fillérem se maradt. Végül még a butikot is el kellett adnom, hogy ki tudjam fizetni az adósságaimat.
De úgy van az, hogy a gazdaghoz dörgölőznek, a szegénytől menekülnek. Egyik napról a másikra megszűnt az érdeklődés irántam. Nem hívtak bemutatókra, nem kaptam semmiféle munkát. Az ékszereim árából éltem egy albérletben. Mikor már nem volt mit eladnom, a férjemhez fordultam segítségért. Kinevetett. Végül közölte velem, hogy a bizonyítékot ő tüntette el, jó pénzért, mert már elege lett belőlem. Szerinte naiv és élhetetlen vagyok, akiből nem lesz semmi.
El se akartam hinni, hogy képes volt ekkora gazságra.
Összeomlottam. Öngyilkos akartam lenni, de nem tudtam, hogyan. Így kínlódtam hónapokig, mikor álmomban a nagymamámat láttam. Hívott be a házába. Felébredtem, és eszembe jutott a tanya. Néhány dolgot összepakoltam, elbúcsúzni nem volt már kitől, vonatra ültem, és lejöttem ide. Senki nem tudja, hol vagyok.
Nem keresett azóta a kutya se.
Furcsa mód az dühített a legjobban, hogy egy kezdő, egy zöldfülű szélhámos csalta ki a pénzem. Talán némileg vigasztalna, ha egy dörzsölt vén róka okozta volna a szerencsétlenségemet. De nem! Egy nyikhaj, egy velem egyidős! Senki más nem tett ellene feljelentést, ezek szerint másokat nem zsebelt ki. Nem értem ma sem: miért pont engem? De sokszor feltettem már magamnak a kérdést! Talán soha nem tudom meg.
Már csak azért imádkozok az istenhez, ha egyáltalán létezik, és nem csak a papok találták ki, hogy adja a szégyentelent a kezemre, s esküszöm, elveszem az életét, ahogyan ő vette el az enyémet!
Klára magába roskadva ült. Reszketett a felindultságtól.
- Ismered a nevét?
Az öreget megrázta, amit hallott. Ekkora becstelenséggel valóban nehéz lehet megbirkózni.
- Nagy János. Tucat név. Tízezer szaladgál belőlük a világban. Az is lehet, hogy álnév.
- Apád mit szól mindehhez?
- Nem tud róla. Dél-Afrikában van, jövőre jön haza. Folyamatosan hazudok neki. Megkértem a pesti postahivatal vezetőjét, hogy a leveleimet ide a faluba továbbítsák. Úgy félévente kapok tőle levelet.
- Klára, olyan vagy nekem, mintha a lányom lennél - szólt csendesen az öreg. - Fáj nekem, hogy így látlak. De tedd, amit tenned kell! Csak arra vigyázz, a szíveden jégvirágok ne nőjenek!
Nehézkesen feltápászkodott.
- Na, mennem kell! Nemsokára beesteledik. Köszönöm a kalácsot és a bort.
Klára nézte, ahogy az öreg baktat a tanyája felé a hóban, kezében rongyos gyékényszatyra. Bal lábát picit húzta. Gyötörte a reuma.
A nap eltűnt a felhők mögött. Feltámadt a szél. Lassú pelyhekben elkezdett pilinkélni a hó.
A szíveden jégvirágok ne nőjenek - visszhangzott benne az öreg szava.

1996 karácsonya és szilvesztere közt, átírva most

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-06-22 21:16:15

válasz F János (2016-06-22 16:07:03) üzenetére
Kedves János!
Nagyon megörvendeztettél!
Valóban, itt a párbeszéd nagyon átment magánmonológba. Klárából most fakadt ki, amit addig elzárva tartott mindenki előtt.
Annak szívből örülök, hogy a tájat, a vidéket láttatnom sikerült. Talán ez összekapcsolódik a képalkotással.
Köszönöm, és várom a véleményed a továbbiakról is!
Szeretettel:
Ylen
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
607
Időpont: 2016-06-22 16:07:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen
Folyamatában olvastam el eddig, és tetszik a történet. Könnyen olvashatóan fogalmazol, ezért nagyon lehet haladni az olvasással.

Én nagyon szeretem párbeszédek sokaságával elmesélni a történeteket, nálad ezt kevesellem. Kicsit soknak tartom az elbeszélő részeket, és ennek köszönhető szerintem, hogy nagyon figyelni kell, most éppen kinek a történetéről van szó. Azért érdemes odafigyelni, mert érdekes a cselekmény.

Viszont mikor a környezetet írod le, olyan képeket tudsz festeni, hogy maga előtt látja a környéket az olvasó. Ez nekem nem nagyon megy.

Folytatom, amikor ismét ráérek, üdv: FJ.
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-02-14 18:27:59

válasz Finta Kata (2016-02-14 18:16:55) üzenetére
Kedves Kata!
Az Utószóban is megemlítem, hogy cikkeket lehetett olvasni egy manökenről, aki hirtelen minden vagyonát elveszítette. A rendszerváltás után történtek gyors meggazdagodások és elszegényedések. Elkezdődött a "vadkapitalizmus", gátlások nélkül kihasználták a gazdagodni vágyók hiszékenységét.
Nálam a hallott történet összekapcsolódott a saját életem megoldandó problémájával.
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12581
Időpont: 2016-02-14 18:16:55

Kedves Ylen!
Nem tudom, hogy igaz történet-e, amit olvasok, de ez a pimaszság, amit tettek, az rettenetes. Sajnos sokan, még én is hiszek az embereknek addig, amíg be nem csapnak. Sosem voltam olyan, hogy valakiben kételkedjek. Pedig ennek aztán én is már kárvallottja.
Ha nem is kételkedünk, de annyira nem szabad bizakodni, mint ahogyan itt történt, ráadásul még a férj is ilyen otrombán viselkedett?
Nagyon érdekelnek a fejlemények.
Szeretettel olvastam: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12581
Időpont: 2016-02-14 18:16:54

Kedves Ylen!
Nem tudom, hogy igaz történet-e, amit olvasok, de ez a pimaszság, amit tettek, az rettenetes. Sajnos sokan, még én is hiszek az embereknek addig, amíg be nem csapnak. Sosem voltam olyan, hogy valakiben kételkedjek. Pedig ennek aztán én is már kárvallottja.
Ha nem is kételkedünk, de annyira nem szabad bizakodni, mint ahogyan itt történt, ráadásul még a férj is ilyen otrombán viselkedett?
Nagyon érdekelnek a fejlemények.
Szeretettel olvastam: Kata
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-02-05 15:34:57

válasz oroszlán (2016-02-04 23:33:31) üzenetére
Köszönöm, kedves Ica!
Igen, először még szándékosan hagytam benne némi homályt. Kell a kétféle nézőpont.
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8023
Időpont: 2016-02-04 23:33:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Jó, hogy elmeséltetted Klárával is. Kedves Ylen! Tisztul a kép.
Az a torz agyagfigurák nagyon tetszettek!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-01-30 19:53:46

válasz T. Pandur Judit (2016-01-30 17:33:30) üzenetére
Kedves Judit!
Benne van abban a férj képe is titokban! Egy elkényeztetett, gazdag nő azt tartja ellenségnek, aki a pénzét elvesz. Az üzletben a pénz az isten. A férj "csak" gyenge jellemű, nem szerette a feleségét, erre Klára is rájött.
Köszönöm, hogy olvasod!
Ylen
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5215
Időpont: 2016-01-30 17:33:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!

Jól bonyolítod az előzmények leírását, kíváncsian várom mit hoz a jövő!
Érdekes, hogy a tőzsdés pasinak kíván minden rosszat, azért egy-két eltorzított sárszobrot a "kedves férj" is megérdemelne! :)

Judit
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-01-28 17:44:14

válasz Bödön (2016-01-27 19:14:52) üzenetére
Szia Laci!
Szerintem "boldog" vége lesz. Ha a lélek megfagy, akkor abba az ember vagy belehal, vagy kell egy tűz, ami felolvasztja. Ez foglalkoztatott, mikor írtam.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-01-27 19:14:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ylen! Nagyon olvasmányos! tetszik! Most már én is kezdek kombinálni magamban, mi lesz ebből? Benne van a "boldog vég" lehetősége is! Kíváncsian várom a folytatást! Már látom, h fenn van a következő rész is!!! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-01-27 17:13:50

válasz Kőműves Ida (2016-01-27 16:42:49) üzenetére
Drága Ida!
A jégvirágok komiszul képesek rátelepedni a szív ablakára. Szépnek tűnnek, de nem lehet mögüle kilátni. A megfagyott szív nem képes a megbocsátásra, kell valami sokkoló élmény. Lesz is!
Nagyon örülök, hogy olvasod, és várod a továbbiakat! Sokat jelent ez nekem.
Ölellek:
Ylen
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6229
Időpont: 2016-01-27 16:42:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Drága Ylen!

Egy szuszra olvastam el mindkettőt. Nagyon fúrja az oldalamat mi lesz ebből a találkozásból?... Nagyon tetszik az öreg mondása, de a jégvirágok már nőnek...
Kíváncsian várom a következőt.

Ölellek
Ida

Legutóbb történt

alberth alkotást töltött fel Mint ki halász, gyöngyöt lelő címmel a várólistára

alberth bejegyzést írt a(z) Emlékvers Finta Katához című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Plagizáció II című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Mikor... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mikor... című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Vaksors II fejezet (12/11) című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szép jó estét című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mikor... című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Veres Mariska című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 28. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Egy nehéz nap után című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szép jó estét című alkotáshoz

Szokolay Zoltán alkotást töltött fel Párhuzamosok címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Dal a nagyihoz - Nagyi játssz velem! című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)