HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1828

Írás összesen: 45565

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Cselényi P.
2017-12-15 09:26:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-02-09

Mi kommunista ifjak...I/8.

A szex-magazint Gajdosné férje Bécsből hozta az egyik hivatalos kiküldetéséből. Az asszony az íróasztal jobb felső fiókjában tartotta, amit kulcsra zárt, ha kiment a szobából, és a kulcsot zsebre rakta. Értékes irodaszerek voltak még ott, filctollak, golyóstoll betétek, gémkapcsok, indigó-papírok, itatópárna, jó minőségű, puha radírgumi, A/4-es géppapírok és egyéb kincsek: kölni, púder, rúzs, papír-zsebkendő, körömlak, aceton, ami kémiailag dimetil-keton, s a körömlakk lemosásához használják, és más efféle női dolgok.
Nem feltételezte a kollégákról, hogy belenyúlnak, elképzelhetetlennek látszott, a biztonság azonban mindennél fontosabb, s ahogy mondani szokták, az ördög nem alszik.
Hogy mennyire így van, bebizonyosodott: egy szép napon minden óvintézkedés ellenére eltűnt a fiókból a féltve őrzött magazin. Először azt hitte, másik fiókba tette. Kihúzgálta a többi fiókot, beletúrt, kiszedte a dossziékat, hátha véletlenül alájuk keveredett. Elvileg nem kerülhetett oda, emlékezett volna rá, ha más fiókba teszi. Lopva körülnézett. Villányi Ica háttal neki a gépét verte, Eszteriné telefonált. Elhessegette az előjövő gyanút. Á, ez kizárt. Ők biztos nem vették el. Esetleg járt valaki a titkárságon? Megpróbált visszaemlékezni, hogy amikor legutoljára kiment, bezárta-e a fiókot? Nem tudta teljes bizonyossággal megmondani, nagy valószínűséggel igen. De, ha nem zárta volna be, se életszerű, hogy valaki odamegy az asztalához, és belenyúl a fiókjába, nem is teheti meg észrevétlenül, ha még ketten ott vannak a szobában. Elképzelhetetlen.
Mi van akkor, ha munkaidő után vitték el, például a takarítónő? - jutott az eszébe. Ez se nagyon volt lehetséges, hogy tudta volna kinyitni a fiókot a takarítónő? Legfeljebb tolvajkulccsal, ami felettébb kalandos feltételezés.
Töprengéséből Farkas elvtárs riasztotta fel, 10 óra után pár perccel kiszólt a párnázott ajtó mögül.
-Gajdosné, szóljanak Szilasinak, hogy jöjjön be hozzám!
-Igen főnök!
Megpördült a forgószéken. -Ica, kérem, menjen be Szilasi elvtárshoz, mondja meg neki, hogy a főnök kéreti!
A lány felugrott.
-Máris!
Odaszaladt, benyitott az osztályvezetőhöz. Szilasi szobája is a titkárságról nyílt, átellenben a nagyfőnök szobájával. A két bejárati ajtó között mindössze csak annyi volt az eltérés, hogy Farkas elvtárs irodájának ajtaja párnázott volt, emez pedig, nem, de ugyanaz a nagy, plafonig érő szárnyas-ajtó mindkettő.
-Szilasi elvtárs, ne haragudjon, hogy zavarom! Kérem, jöjjön, a nagyfőnök hivatja

A főosztályvezető Tandem Baluról kívánt beszélni. Fúrta az oldalát, hogy áll a fiú a számításokkal? Azt tervezte, szakcikket írat az elemzés eredményéről, és kettejük neve alatt beletéteti a Közgazdasági Figyelőbe. A Közgazdasági Figyelő főszerkesztője Gajdos Áron, Gajdosné férje, hatvanöt éves, három gyerek apja, két iskoláskorú unoka, szintén közgazdász. Gajdos Áron simán el fogja fogadni a cikket Farkas elvtárs nevével, a Kelemen Géza névvel viszont nem.
Így helyes - mondta magában. A fiúnak egyedül nincs esélye, elhajtanák a laptól, mint a legyet. Majd szólok Gajdosnénak, ha elkészül a cikk, és átküldetem vele. A pénzen megosztozunk, elvégre az én segítségem nélkül Tandem Balu a küszöbig se jutna el. A tiszteletdíjból kapok hatvan százalékot, ő meg negyvenet. Nem, az, sok. Inkább hetven-harminc, az sokkal reálisabb.

-Most akkor légy szíves magyarázd el nekem még egyszer, hogy mi ez a f.szság? -ezzel kezdte a főosztályvezető. Elhelyezkedett, kényelmesen hátradőlt a bőrfotelben.
-Igazából élőmunka ráfordítás-hatékonysági elemzés - mondta Szilasi. -Azt tudjuk, hogy a foglalkoztatás növekedése hozzájárul a népgazdaság eredményességének növekedéséhez. Vagyis inkább csak sejtjük, még soha senki nem számszerűsítette. A fiú ki akarja számolni, hogy az egyes élelmiszeripari ágazatokban tapasztalt átlagos állományi létszám-változások milyen mértékben befolyásolják a GDP változását. Az a jelentősége, hogy ez által optimalizálni lehetne az ágazatok arányait.
-Mi a p.csa az a dzsídípí?
-Ez egy angol kifejezés, gross domestic produkt vagyis bruttó hazai termék. Nyugaton ezt használják a népgazdaság termelési értéke kifejezés helyett.
Farkas elvtárs heves mozdulatot tett. -De mi nem vagyunk nyugaton, Szilasi elvtárs! Mi a szocializmust építjük itt, világos? Nekünk nem kell átvennünk az ő f.szságaikat! ...Na és....hogy áll a vele? Mikorra várható végeredmény?
-Úgy tudom, haladgat - mondta Szilasi vállat vonva. - Persze, csak a szabad idejében, amiből nem sok van neki mostanában, mert hát utasításod szerint szopatjuk egy kicsit. Tavaszra talán meglesz.
-Azt mondtam volna, hogy szopassuk?
-Azt mondtad főnök, hogy fingassuk meg.
-Tényleg ezt mondtam?
-Igen főnök.
Farkas elvtárs gondolkodott.
-És, aszondod tavaszra lesz kész? Mi tart ennyi ideig?
-Rengeteg szorzat van, amit egyenként kell kitekerni.
-Mert miért?
-A parciális korreláció miatt.
-Vagy úgy! Értem. Na, jól van, ide figyelj. Mától mentsétek fel minden hivatali munka alól, azokat testáld át Némethnére és Szathmárinéra, úgy sincs semmi dolguk, naphosszat csak a p.nájukat vakarják. A fiú pedig gőzerővel dolgozzon a számításokon.
-Értem főnök.
-Téged bízlak meg, szakmailag ellenőrizd, és segítsd, ha elakadna.
-Úgy lesz!
-És fogjátok szigorúan. Nem ártana, ha beszélnétek a fejével. Úgy hallom sokat lóg.
-Majd szólok Svéder Rezsőnek, ő a csoportvezetője.
-Mondd meg Svédernek, hogy csessze le kőkeményen. Kapja el a tökét!
-Megmondom.
-Milyen adatbázisból dolgozik?
-A Statisztikai Évkönyvekből.
-Remek. Január végére legyen vele kész, akkor döntenek a Pártközpontban a sarokszámokról!
-Értettem, rajta leszek!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1317
Időpont: 2016-06-01 09:26:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-06-01 09:02:45) üzenetére
Ne keresd ki! Majd én kikeresem!
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-06-01 09:02:45

válasz inyezsevokidli (2016-06-01 08:46:55) üzenetére
Úgy emlékszem az Anyuka és a szellemekben. Kikeresem majd azt a részt és megírom!.) Egyetemistákról szól, az egyik lányról z a hír járja, h boszorkány...)
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1317
Időpont: 2016-06-01 08:46:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szegény marhák!
Hol írtad meg? Itt? Ezen az oldalon, mert elolvasnám azt is!
Szeretettel: Ildikó
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-06-01 07:54:32

válasz inyezsevokidli (2016-05-31 23:45:23) üzenetére
Szia Ildikó! Nekem meg egy professzorom suksükölt! Halottakról vagy jót, vagy semmit - mondják, de ez a pasas kivételesen nagy barom volt. Keresztezte a magyar pirostarka szarvasmarhát a szovjet kosztrómaival, annak reményében, hogy majd mind a két fajta jó tulajdonságait örökíti az utód. Pont fordítva történt! Hosszú mese, valahol megírtam már. Az egész ország szarvasmarha állományát tönkretette. Állami díjat kapott érte!!! Köszönöm, h itt vagy, örülök Neked! Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1317
Időpont: 2016-05-31 23:45:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Pár napig nem volt netem, ezért olvasok, és írok csak most.
A főnök hozzá nem értése, tájékozatlansága, bicskanyitogató.
Képzeld, pályakezdő koromban, a megyei műv. központban, a főnököm, suksükölt.
Valami gyorstalpaló pártiskolát végzett. Szerintem nem volt érettségije.
Nekem is volt egy szex újságos kalandom. Én eladtam, mielőtt ellopták volna.
Lássuk a folytatást!

Szeretettel: Ildikó
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-24 19:56:18

válasz Finta Kata (2016-02-24 17:22:19) üzenetére
Kedves Kata, nem bántasz vele, kritizáld meg nyugodtan bármelyik részt! Tudod, beszéltünk róla, h én a negatív dolgokat is meg akarom mutatni, mert így érzem "kereknek" Szeretettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
11647
Időpont: 2016-02-24 17:22:19

válasz Bödön (2016-02-09 19:44:53) üzenetére
Megvígasztaltál vele, hogy nem Te találtad azokat ki, hanem valóban úgy történt. Tudom, hogy néhol még ma is azt hiszik, hogy az "menő" - de azt hiszem, nem csak nekem nem tetszik.
Bocs, nem Téged akartalak ezzel bántani!
Kata
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-13 07:57:44

válasz oroszlán (2016-02-12 22:01:49) üzenetére
Szia Ica! Ez történetesen tényleg elhangzott, szem és fültanúja voltam. A történet, mint cselekmény kitalált, de sok olyan mozzanatot beépítek, amit láttam, tapasztaltam! A szex újság majd előkerül később, és lesz szerepe:) Szeretettel üdvözöllek, köszönöm a hsz-t én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
6539
Időpont: 2016-02-12 22:01:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Tetszett a szexújság, hogy elveszett, biztosan meglesz. De ez a"Mi a p.csa az a dzsídípí?"kiverte a biztosítékot nálam, hangosan nevettem percekig. Ma már minden gyerek tudja, remélem.
Szeretettel gratulálok: Ica
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-12 08:53:06

válasz Ylen Morisot (2016-02-11 19:24:57) üzenetére
Szia Ylen! A Statisztikai Évkönyv nagyszerű dolog volt, a Statisztikai Hivatal adatgyűjtéseit tartalmazta! (Nem tudom, létezik-e még?) Nem az adatok hazudnak, hanem azok, akik úgy, olyan módon tálalják őket, h azzal manipuláljanak! ?) Ma is van rá példa, ...csak most nem mondok! :) A szorzatokat minden gyerek érti, ja :) Sajnos nem tudok gyorsabban haladni, alig egy két résszel járok előbbre. Úgy tervezem, h egy héten két alkalommal: kedden és pénteken teszem fel. Ezek szerint érdekel? Köszönöm, nagyon örülök neki, igyekszem! A szexújság előkerül majd, tudod, ha van egy puska a falon, biztos lehetsz benne, hogy egyszer majd elsül :) Köszönettel: én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-12 08:31:39

válasz Futóinda (2016-02-11 14:59:08) üzenetére
Kedves Inda! Én köszönöm, h itt vagy! Remélem sikerül úgy megjelenítenem a történteket, h azok, akik nem élték át itthon, vagy még meg sem születtek, stb. kicsit belelássanak, mi volt, hogy volt. Várlak a folytatásnál is, kíváncsi vagyok a véleményedre! Üdvözlettel: én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-12 08:28:10

válasz eferesz (2016-02-11 09:21:19) üzenetére
Szia Eferesz! A hősi múlt! Az elvtársakból hamarosan urak lesznek, ez ám a változás. Megpróbálom elegyíteni: egy kis "politika" egy kis magánélet :) Köszönöm, h itt vagy! Üdvözlettel: én
Alkotó
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1749
Időpont: 2016-02-11 19:24:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Bonyolódik! Egyre izgalmasabb! Hová tűnt a szexújság? Na, ez nagyon jó!
Vagy: "-Rengeteg szorzat van, amit egyenként kell kitekerni.
-Mert miért?
-A parciális korreláció miatt." - Egyértelmű!!! Érti mindenki! Legfőképp a főnök.
Na meg a Statisztikai Évkönyv - abban is volt minden, csak nem az igazság.
Rengeteg olyan momentumot viszel bele, amin megáll az ember olvasás közben, és emlékezik.
Szívem szerint sürgetnélek, hogy rakjad fel gyorsan, mert várom a következőt!
Üdv:
Ylen
Alkotó
Futóinda
Regisztrált:
2010-05-16
Összes értékelés:
774
Időpont: 2016-02-11 14:59:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön, idáig végig követtem a részleteket, és természetesen ittam magamba a a cucializmus megtörtént életét.

Kiestem ebből a világból, azért érdekesek számomra az összefüggések. eddig nagyon jó ez a történet írás. Köszönöm. Nem mondom, hogy izgalommal, de várom a folytatást.
Üdvözlettel, Inda.
Szerkesztő
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2379
Időpont: 2016-02-11 09:21:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Ezek voltak ám a szép idők!
:)
Nagyon tetszik az, hogy életet viszel bele!
Szeretettel: Szabolcs
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-09 19:48:28

válasz sailor (2016-02-09 18:55:17) üzenetére
Szia Sailor! Nagyon örülök, h nyomon követed! Bele kell élnem magam, különben nem tudnék írni róla! Jól sejted, egy csomó dolognak, amit már én is elfelejtettem utána kell búvárkodnom. Néha nem is egyszerű, de mindenképpen élvezetes! Várlak a folytatásban is! Üdvözlettel: én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-09 19:44:53

válasz Finta Kata (2016-02-09 15:29:23) üzenetére
Kedves Kata! Az eltűnt magazin rejtélye később megoldódik! Nagyon örülök, h itt vagy és olvasod, hozzáértésed biztosítéka annak, hogy minden szavad megfontolandó legyen! Sajnos, ha meg akarom mutatni a visszásságokat, azért, hogy gondolkodásra serkentsem vele az olvasókat, muszáj érzékeltetnem, hogy beszéltek, miket tettek. Különben nem lenne igazi:) Sok szeretettel és köszönettel: én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-09 19:36:59

válasz Selanne (2016-02-09 12:36:54) üzenetére
Szia Marietta! Én is vártalak, örülök, h ráismersz a korra, akkor talán nem járok messze az igazságtól. Persze kiélezem, h amit mondani akarok még jobban nyilvánvalóvá váljon! Sok szeretettel üdvözöllek, továbbra is várlak: én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7604
Időpont: 2016-02-09 19:33:19

Mielőtt még válaszolnék a hsz-ekre, egy kiigazítás: Gajdos Áron, a Közgazdasági szemle főszerkesztője, nem a férje Gajdos Tamásnénak, hanem a férjének a testvére! Elnézést mindeniktől!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
3828
Időpont: 2016-02-09 18:55:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Képzeleted szinte életre hozza azokataz elmúlt idöket,
minden mozzanataival!

...teljesen beleéled magad!

Ez egyben kötelesség is,hogy autentikus legyen.

...és hogy autentikus legyen egy mü,nagyon sokat elvár az írótol!

Tudom,rengeteg adat és átdolgozás eredménye!

ELISMERÉSSEL:sailor

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
11647
Időpont: 2016-02-09 15:29:23

Igen, igen, lehet hogy hasonlóképpen mentek a dolgok, ahogyan leírod, de azért a világért sem hagytad volna ki azt a sok, nagyon is érthető rövidítéseket...
Azonban végül nem derült ki, hogy hová lett a fiókjából az eltűnt Szex-magazin?
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8287
Időpont: 2016-02-09 12:36:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Vártam már, hogy olvashassam.
Ez a láncreakció,hogy kiszólok, tovább adom, még tovább adom, hogy eljusson végre az érintetthez, jellemző. :)

Olyan érdekes érzet visszacsöppenni , minden megelevenedik újra.

Szeretettel:Marietta

Legutóbb történt

Klára bejegyzést írt a(z) Ha megkérdezed... című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Mi kommunista ifjak...MK V/2. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Mi kommunista ifjak...MK V/1 című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Reggeli kaland című alkotáshoz

Cselényi P. bejegyzést írt a(z) Haiku című alkotáshoz

Cselényi P. bejegyzést írt a(z) Kezdő író és a vérprofi című alkotáshoz

Cselényi P. bejegyzést írt a(z) Közös versek fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Nem e világból való című alkotáshoz

Cselényi P. bejegyzést írt a(z) Reggeli kaland című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Ha megkérdezed... című alkotáshoz

Cselényi P. alkotást töltött fel Utána és helyette címmel a várólistára

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Boldog karácsonyt! címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Karácsony című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szétszaladt című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Mi kommunista ifjak...MK V/2. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2017 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)