HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1828

Írás összesen: 45585

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Cselényi P.
2017-12-15 09:26:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-05-10

Mi kommunista ifjak...III/6.

Senki nem volt a teremben, aki tudta volna, mit kell érteni az utolsó napirendi pont alatt: "Egyéb ügyek". Tarján megjegyzésére néhányan felkapták a fejüket: ja, hát erről van szó? Az emberek mentek volna már haza, sokáig elhúzódott a Pártbizottság ülése, fél nyolc is elmúlt már. A reformok, és a reformkommunizmus kifejezések nem voltak ismeretlenek a párttagok előtt, bár senki nem tudta mit kell érteni alattuk pontosan. Remélték, csak egy pro-forma tájékoztatás lesz, s aztán mehetnek végre a dolgukra.
Farkas elvtárs feltápászkodott. Az embernek kizsigerelt ősi magyar rög jutott eszébe tagbaszakadt, erőteljes, köpcös figurájáról, megroskadt tartásáról, tiszteletet parancsoló ősz hajáról. Nehéz volt elképzelni, hogy ez az ember ugyanaz az ember, aki '57 telén pufajkában razziázott a pesti utcákon, sötétben bujkáló ellenforradalmárokra vadászva vállán szovjet gyártmányú, dobtáras géppisztollyal.
-Elvtársak, nyugtalanító híreket kaptam - mondta. -Tudhassátok, nem kenyerem a kertelés, egyenesen kimondom, bizonyos körök arra készülnek, hogy megváltoztassák a Magyar Népköztársaság gazdaságirányítási rendszerét, sőt magát a pártirányítást. Azt mondják, reformok kellenek, és reformereknek nevezik magukat. Nos, megmondom az őszintét, nekem ez az egész gyanús és visszatetsző. Mi az a szó, hogy reformkommunizmus? A legmocskosabb, legundorítóbb kifejezés, amit valaha hallottam. Hát a kommunizmus nem-e maga a nagybetűs REFORM, a nyitottság, az emberközpontúság, a mindenre fogékony változás? Mire, hogyan változtatnák meg magát a REFORMOT, ami a KOMMUNIZMUS, a reformer elvtársak?
Csönd volt, légy szárnya se kinn, se benn nem hallatott, ahogy Arany János mondta a Walesi Bárdokban. A kollégák emésztették az elhangzottakat, mélán kérőztek rajta. Farkas elvtárs most az asztal túlsó vége felé nézett.
-Itt van a körünkben ifjú barátunk Roth Emil. Neki vannak kapcsolatai a legfelsőbb pártvezetésben. Kérdezzük meg tőle, igazak-e a hírek, vagy alaptalanok a félelmeink?

Minden szem Emilre szegeződött. A fiatal férfi nem volt szép, nem volt magas, nem volt jóképű, vagy elegáns, átlagos testalkatú, átlagos kinézetű ember volt, egyedül élénk, okos barna szeme, ami körbe-körbe röppent a teremben, tette különlegessé. Illetve dehogy. Áradt belőle, valami meghatározhatatlan magabiztosság és erő, szinte körbelengte.
Megköszörülte a torkát, szemmel láthatóan vívódott magával. Sokat tudott, de kétségei voltak a felől, mit szabad megosztania a többiekkel és mit nem. Eldöntötte, neveket, időpontokat, konkrétumokat nem fog mondani.
-1968 óta tudjuk, - kezdte -hogy a szocialista gazdaság rajtunk szocialista embereken kívül álló okok miatt nem tudja felvenni a gazdasági versenyt a Nyugattal. A okokra most nem térek ki, az okokat a jelenlévők ismerik. Azt is tudja mindenki ebben a körben, hogy Pártunk és Kormányunk az elmúlt években mi mindent tett meg, annak érdekében, hogy a piacgazdasághoz való felzárkózást megkezdjük. Csak, hogy néhány dolgot említsek, az árak és a bérek liberalizációja, a tervgazdálkodás fokozatos leépítése, a magánkezdeményezések, magán vállalkozások engedélyezése. Ma már nem tekintjük osztályellenségnek a butikost, a gebinest vagy az egyéni vállalkozó kisiparost. Törvényi szabályozással lehetővé tettük, hogy magánszemélyek kisvállalkozásokat, géemkákat, káeftéket, bétéket hozzanak létre, s ezeket is egyenrangú gazdasági partnereknek tekintjük.
Elhallgatott, ivott egy korty vizet, majd folytatta.
-Mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy mindez kevés. Új idők szelei fújnak, mióta Reagen elnök Berlinben azt mondta Gorbacsovnak: ezt a falat itt bontassa le Mihail, s mióta Gorbacsov meghirdette a változás, és a nyitottság politikáját, melyről ma még nem tudja senki, hova vezet. A Párt legfelsőbb vezetésében néhányan azt gondolják, olyan irányú folyamatok indulhatnak el, amelyek alapvetően változtatják meg a szocialista világrend arculatát. Eljöhet az idő, amikor szembe kell néznünk, azzal a ténnyel, hogy centralizált irányítással, erővel, hatalommal nem lehet többé fenntartani a rendszert.
Megint ivott, megint pihent egy kicsit. Az emberek fejbe verve ültek a helyükön. Mintha az ég szakadt volna le rájuk váratlanul.
-Csak halkan mondom. Lehet, hogy a proletárdiktatúra, és az egypártrendszer ideje a vége felé közeledik. Fel kell készülnünk, hogy hamarosan az úgynevezett polgári demokrácia játékszabályai szerint kell majd megvédenünk és diadalra juttatnunk a szocializmus ügyét. -Mosolygott, széttárta a karját. Szeretni valóan emberi volt ebben a pillanatban.
-Sajnálom, ez van. Bár ne lenne igazam.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-09-29 19:17:57

válasz inyezsevokidli (2016-09-29 08:37:39) üzenetére
Köszönöm Ildikó, szeretettel várlak!
Te egy igazi irgalmas szamaritánus vagy. Nem úgy, mint Móricka. "Hogy nézel ki édes fiam, kérdezi a tanítónéni Mórickát. El van szakadva a ruhád és elkéstél. Tanítónéni kérem szépen én ma reggel egy jó cselekedetet hajtottam végre. Igen? Igen, tanítónéni. Átvezettem egy vak bácsit a másik oldalra. Na ez derék. De miért kell ettől így kinézni? Tanítónéni kérem szépen, sehogyan sem akart átjönni :)
Szeretettel. én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1318
Időpont: 2016-09-29 08:37:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-09-29 08:02:16) üzenetére
Kedves Bödön!
Persze. Könnyen beszélek ennyi idő távlatából.
De az igazság az, hogy Roth Emil éppen szimpatikusságánál, hithűségénél fogva, tökéletes eszköze azoknak, akik kézben tartják a folyamatokat.
Én is hittem benne. pedig nem voltam kommunista.
Másképp mivel lehetne magyarázni, hogy minden kis üzemnek, minden iskolának, minden szakszervezetnek volt saját könyvtára, hogy a "kultúra" az oktatás mindenkinek hozzáférhető volt.
Hogy az egyetlen embert, aki az utcán, a párizsi utcában feküdt, mert demens volt, és elszökött otthonról, én meg éppen Szolnokról felutaztam, taxival vittem haza, mert a levetett ruhái közt megtaláltam a személyi igazolványát.Ez, egy számomra kezelhető probléma volt. Kaptam is érte egy hatalmas bon-bont.
Na de, kíváncsian folytatom az olvasást. Szeretettel, Ildikó
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-09-29 08:02:16

válasz inyezsevokidli (2016-09-28 10:52:44) üzenetére
Kedves Ildikó! Roth Emil valóban egy nagyon szimpatikus figura. Meggyőződéses kommunista, ő tényleg hisz benne, meggyőződése, h magasabb rendű társadalom, mint a kapitalizmus. Az életét szenteli az ügynek. A veszett, rossz ügynek is lehetnek derék, bátor szeretni való hőseik. Emil ilyen. Látja a folyamatokat, többet tud a belső dolgokról, mint a társai. Lélekben már arra készül, hogyan folytassa a harcot. Ennél többet egyelőre nem árulhatok el:) Köszönettel. én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1318
Időpont: 2016-09-28 10:52:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Már az előző részeknél is megfogalmazódott bennem, de itt határozottan úgy érzem, hogy szimpatizálsz
Roth elvtárssal.
A két felszólaló akkora szakadékot teremtett itt hirtelen, hogy abba csak belesni lehetett a mit sem sejtőknek.
Utólag vagyok okos, de itt most a" tyúkketrec" kinyitásáról van szó. Eddig csak a zárral babráltak.

"Fel kell készülnünk, hogy hamarosan az úgynevezett polgári demokrácia játékszabályai szerint kell majd megvédenünk és diadalra juttatnunk a szocializmus ügyét."

Könnyebb elfogadtatni a hazugságot, ha egy szimpatikus emberrel mondatjuk ki. Mármint hogy, a szocializmus ügyét szándékszik győzelemre vinni a hatalom, az ellenség szabályai szerint játszva.
Ezzel a "rendező" is tisztában volt, de akkor is ez egy akkora égbekiáltó baromságnak tűnik, hogy ezt még én se vettem volna be.

Szeretettel:
ildikó
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-06-09 08:38:02

válasz Finta Kata (2016-06-08 19:31:07) üzenetére
Kedves Kata! Örülök, h itt vagy, olvasod! Szavaid megerősítést jelentenek nekem: Így történtek a dolgok, nem csak fantáziáltam. Emil sokkal többet tudott, majd később kiderül mennyivel:) Köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
11647
Időpont: 2016-06-08 19:31:07

Kedves Laci!
Én is úgy vagyok, mint Ica, ha lemaradok, akkor is minden részt el akarok olvasni, mert jó ismét átélni azokat az időket. Annyi biztos, hogy Gorbacsob megjelenése óriási változásokat hozott. Én nagyon örültem neki, mert az a nyomasztó korabeli állapot már nagyon elavult, valóban eljött a változás ideje.
Egyszer én is éppen akkor jártan autóval B-pesten, amikor ő jött, és mindenütt minden út le volt zárva. Reggel 8-tól bolyongtam, míg el tudtam evickélni a lányomékhoz. De ez nem idevaló, csak eszembe jutott.
El tudom képzelni, hogy Roth Emil tájékoztatása milyen hangulatot váltott ki a gyűlés végén.
Tetszik ez a rész is.
Üdv. Kata
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-05-12 07:53:14

válasz oroszlán (2016-05-12 00:39:54) üzenetére
Kedves Ica! Nagyon örülök, h itt vagy, s követed a történetet. Amikor írom, én is visszaemlékezem. Megpróbálom magam beleélni az akkori eseményekbe! Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-05-12 07:50:10

válasz Ylen Morisot (2016-05-11 20:20:39) üzenetére
Szia Ylen! 1988 már a fordulat előtti év. Még nem látszik, de a mélyben már forrnak az elkövetkezendő események. Hőseink életében is fontos események lesznek! Köszönöm, h olvasod! Üdvözlettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
6550
Időpont: 2016-05-12 00:39:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Nincs szívem kihagyni egyetlenegy részt sem a történetedből. Pedig tudjuk és te is tudod, hogy mi is tudjuk. ))) de olyan jó olvasni, újra élni azokat az ismerős eseményeket.
Szeretettel gratulálok: Ica
Alkotó
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1751
Időpont: 2016-05-11 20:20:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Az új idők szelei valóban nagy nyugtalanságot keltettek. Félelemmel-örömmel vegyes zavarodottságot. Kezdtek ledőlni a korlátok.
Itt elindítottál valamit ... kíváncsi vagyok, hogyan tovább!
Üdv:
Ylen
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-05-11 17:19:18

Szia Marica! Egy nagy köszönet! -én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-05-11 17:18:21

válasz sailor (2016-05-10 21:10:10) üzenetére
Szia Sailor! Tényleg nagyon jó szemmel választod ki azokat a részeket, amelyeket én is fontosnak tartok! Köszönöm! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
3828
Időpont: 2016-05-10 21:10:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

...megint csak idézlek,mert az a sok adatgyüjtés,utánajárás
reális fénybe mutatja a történteket!

Mint:"Megköszörülte a torkát, szemmel láthatóan vívódott magával. Sokat tudott, de kétségei voltak a felől, mit szabad megosztania a többiekkel és mit nem. Eldöntötte, neveket, időpontokat, konkrétumokat nem fog mondani.
-1968 óta tudjuk,"és és

Gratulálok:sailor


Legutóbb történt

alberth bejegyzést írt a(z) Bolond világ (Rögtönzések) című alkotáshoz

alberth bejegyzést írt a(z) Ímé az Úr elközelge című alkotáshoz

alberth alkotást töltött fel Ez van karácsonykor címmel a várólistára

Cipike alkotást töltött fel Szerelemkút címmel a várólistára

oroszlán bejegyzést írt a(z) Otthon a család című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Mindhiába című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Félelem-TESZT (részlet) című alkotáshoz

Cselényi P. bejegyzést írt a(z) Bár tudnám merre jársz című alkotáshoz

Cselényi P. bejegyzést írt a(z) A lakás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szakadt szövetkabátban címmel a várólistára

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Wilhelm Busch:Glaube címmel

F János bejegyzést írt a(z) Út a Paradicsomba 2/2 című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel Szereplők címmel a várólistára

F János bejegyzést írt a(z) Otthon a család című alkotáshoz

F János bejegyzést írt a(z) Az utolsó nap című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2017 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)