HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 30

Tagok összesen: 1877

Írás összesen: 48856

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2019-09-19 18:50:17

Reklám

Prózai művek / mese
Szerző: hundidoFeltöltés dátuma: 2016-10-09

A Rózsakő története

Hol volt, hol nem, a Csipkés-hegyen túl, ott, ahol a Csacsogó folyó csörgedezik, onnan száz békaugrásnyira található a Békanyál-tó. Ebben a tóban sok-sok béka élt. Esténként messze elhallatszott szomorú kuruttyolásuk. Keserédes dalukat minden nap elkvartyogták:

Brek, brek brekeke
nehéz a békák élete!
Ha gólya néni ideér,
a sok béka jaj, de fél!

Sok a szúnyog, legyecske
a békanép nagy kedvence.
Kutty, kutty, kurutty és kutykurutty,
itt él a béka-pereputty.

Itt lakott alattvalóival a békák királya, Kutykurutty is. Ő volt a leghatalmasabb a varangyok között. Barna testét szürkés foltok díszítették, sőt, még vöröses szemölcsök is virítottak rajta. Úgy gondolta, ő legszebb varangyos béka a világon. A tóban élők hallgattak rá, szolgálták, ezért aztán az évek során egyre gőgösebb, egyre hiúbb lett. Már arra is lusta volt, hogy táplálékot szerezzen magának. Az alattvalóinak kellett elé hordani a férgeket, csigákat, pókokat, ő meg csak kinyújtotta ragadós, rózsaszínű nyelvét, és úgy kapta be az áldozatokat, pedig régen a legjobb vadász hírében állott. Ha fenyegetve érezte magát, figyelmeztető helyzetet vett fel, merev lábain felemelkedett, testét felfújta, fejét előrehajtotta, és előre-hátra himbálódzott. Ezzel az ijesztő trükkel gyakran megmenekült, ellenségei nem merték megtámadni. De hol van ez már! Úgy elkényelmesedett, olyan lomha lett, hogy már mozogni is alig bírt.
Jó barátja volt Mágusbágusnak, a szívtelen varázslónak. Össze is illettek. Mindketten inkább a gonoszságukról voltak híresek, és nem az eszükről. Ha Mágusbágus üzent, akkor őfelsége, Kutykurutty király előtápászkodott, és segített hírhedt barátjának. Most is épp őt várta. Napozott a tó partján, szolgái pedig őrködtek. Az volt a feladatuk, hogy veszély esetén megvédjék őlustaságát. Legyezték, spriccelték langyos vízzel, hogy még kellemesebb legyen számára a várakozás.
Egyszercsak nagy robajjal beállított Mágusbágus. Szolgája, Furfang manó is elkísérte, aki egy nagy ládát cipelt. A két barát üdvözölte egymást.
- No, hogy vagy kedves komám? Rég láttalak! Mi járatban vagy? - érdeklődött Kutykurutty.
- Jól vagyok, bár gyakran bosszantanak a tündérek, morgoncok, koboldok.
De most aztán - összedörzsölte két kezét - borsot török az orruk alá! Elloptam a Rózsakövet a tündérektől.
- Pardon!- vetette közbe Furfang. Én csentem el! - kihúzta magát, azt gondolta majd megdicsérik, azonban egy fejbekólintást kapott helyette.
- Csend legyen, te pupák! Egyébként is! Az majdnem olyan, mintha én tulajdonítottam volna el. Te tulajdonképpen az én kezem vagy!
Furfang meg csak halkan mert morgolódni, mert félt az újabb taslitól.
- Persze, én kockáztattam, én vittem vásárra a bőröm. Ha elkaptak volna azok a tündérek, rá sem merek gondolni, mit tettek volna velem. Brrr... megmosdattak, bepacsuliztak volna, és még ki tudja milyen gyötrelmeket kellett volna kiállnom!
Aztán csendben maradt, hallgatta a két lator beszélgetését.
- Szóval, drága barátom, ezt a ládát kellene jól eldugni. A tó legmélyebb pontjára rejtsd, a bűzös iszapba ásd be! Ott aztán nem lelik meg a tüncik! Nem lesz majd min üldögélni a szerelmeseknek! -vihogta.
- Miért, mit tud ez a híres-nevezetes Rózsakő, miért olyan különleges? - kíváncsiskodott Kutykurutty.
- Úgy tartják, ha egy leány meg egy legény ráül erre a kőre, háttal a Balatonnak egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére, és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni. Előbb-utóbb szerelmes lesz belé. Szóval boldogok lesznek. Érted?! Boldogok! Ezt én nem engedhetem! Ezt akarom megakadályozni, persze, csak ha segítesz jól eldugni.
- Fúj, de mézesnyálas-habosbabos tündéres dolog ez. Szerelmesek? Boldogok? Na, ezt én sem akarom. Ezek a tündérek mindig kitalálnak valamit. Persze ilyeneket, csak hogy szeressék őket. Segítek, már hogy ne segítenék!
Azzal intett főszolgájának, Brekkencsnek, hogy cipelje le a többi szolga segítségével a legmélyebb helyre a ládát, oda, ahol legbűzösebb az iszap. Megparancsolták nekik, hogy senkinek nem árulhatják el, hová dugták a ládát.
A két álnok kezet fogott, és elbúcsúztak egymástól.

Telt-múlt az idő. A tündérek mindenfelé keresték a Rózsakövet, de nem találták sehol sem. Az emberek pedig szomorúan mentek haza, mert hiába akartak ráülni a híres Rózsakőre, annak bizony csak a hűlt helyét találták.

A tündérek törték a fejüket, hogyan lelhetnék meg az eltűnt követ. Az egyikük javasolta, hogy keressék fel a legöregebb, legbölcsebb Tündéranyót, aki a Csacsogó folyó mellett egy kis házikóban élt. Fel is kerekedtek. Amikor megérkeztek, kérdezték a nagy tudású tündért:
- Kedves Tündéranyóka! Eltűnt a Rózsakő! Ez segített a szerelmeseknek, hogy egymásra találjanak. Hol, merre lehet? Hol keressük?
- Kedveskéim! A Csacsogó folyót kérdezzétek, ő mindent tud. Figyel arra, mit csiripelnek a madarak, mit susognak a fák, mit döngicsélnek a méhek, mit brekegnek a békák.
A tündérek odasiettek a folyóhoz, aki készségesen elmesélte, mit hallott épp a minap.
- Egy csúf béka - aki Kutykurutty alattvalója -, brekegte itt parton Mágusbágus szolgájának, hogy a Rózsakövet rejtő láda még mindig a Békanyál-tó fenekén van.
- Óh - sóhajtották a tündérek-, gondolhattuk volna, hogy Mágusbágus keze is benne van a dologban. De hogy szerezhetjük vissza?
- Azt én nem tudom. De talán kérjétek Furfang manó segítségét, mert ő Mágusbágus szolgája. Azt suttogták a fák, hogy bizony nagyon elege van a gonosz varázslóból. Nem becsüli a munkáját, csak szidás, bántás a fizetsége. Talán ő a segítségetekre lehet.
- De hol találjuk meg?
- Úgy tudom, a Mocorgó-hegy lábánál van egy jól elrejtett Varázsló-lak. Ott élnek. De ezt már nektek kell megtalálnotok.
A tündérek megköszönték a folyó jóságát, visszatértek tündérpalotájukba. Ott kinyitották a Tündér-lexikont, abban meg is találták, hogy hol van a Mocorgó-hegy. Két kis tündér útnak indult, hogy rábírja Furfang manót arra, hogy a segítségükre legyen. Amikor megérkeztek a hegyhez, sehol nem látták a Varázsló-lakot. Tanakodtak, azonban egyszercsak megpillantották Furfangot, aki kis kosárkával a kezében közeledett. Elbújtak egy bokor mögé, onnan figyelték. Furfang bosszúsan dünnyögött:
- Persze, megint engem küldött őkegyessége! Lusta szedni magának egy kis erdei málnát. "Hozz nekem, mert azt kívánom!"- parancsolta, és még fejbe is kólintott. Elegem van belőle!
- Ha eleged van, miért nem változtatsz?- hallotta a bokorból.
- Nicsak! Beszélő bokor?- csodálkozott a manó. Vajon mit tehetnék? Azt is elárulod?
- Igen! Nyújtsd ide a kezed!
Ahogy odanyújtotta, a bokor máris elkapta.
- Jaj, jaj, te bokor! Engedj el!
Ekkor előléptek a tündérek.
- Ne félj! Csak segíteni akarunk, persze csak ha te is segítesz nekünk.
- Tündéreeek? Iiitt? Mágusbágus nagyon nem szeret benneteket! Persze én sem rajongok értetek. Hogy kerültetek ide?
- Az hosszú történet, majd elmeséljük. Most inkább azt mondd meg, vissza tudnád-e szerezni nekünk a Rózsakövet? Elvezetnél-e minket a Békanyál-tóhoz? Segítenél?
Oly kedvesen néztek Furfangra, oly szépen kérték, mint még soha senki. Gazdája csak parancsolni tudott, kérni, azt aztán nem. Egészen elérzékenyült.
- Khm...- köszörülte zavarában a torkát. Szóval ti ilyen kedvesek vagytok? Na jó, segítek! De nekem is van egy kérésem. Ugye nem pacsuliztok be, nem fürdettek meg, ha én nem akarom?
- Ha nem szeretnéd, akkor nem. De eléggé rád férne egy kis öblítős-mosakodás! De ha nem, akkor nem!- válaszolták mosolyogva.
A kosarat ledobta Furfang, fityiszt mutatott a Varázsló-lak felé, és elindultak a Békanyál-tóhoz.
Amikor megérkeztek, a Furfang előre ment, a tündérek pedig arrébb várakoztak, mert a manó ezt kérte. Furfang a tó partján elővette sípját, belefuvintott, erre ott termet béka komája, Brekkencs. Gyakran meséltek egymásnak arról, milyen sanyarú sorsuk van gonosz gazdáiknál. Ezt hallotta meg a folyó is, ezért tudta útbaigazítani a tündéreket. Furfang elmondta, hogy miért jött, és mi történt vele.
- Mit gondolsz, ha segítek, engem is befogadnának a tündérek?- kérdezte Brekkencs. Tudom, hogy nem vagyok szép, de a nem túl csábító külső érző szívet takar.
- Ha segítesz, akkor biztosan. Tudod, nem a külső számít. Fontos, milyen vagy belül. Én tudom, hogy kedves és segítőkész vagy.
- Jó, rendben! De neked is velem kell jönnöd, mert egyedül nem boldogulok.
Lemerült a béka, utána ugrott Furfang is. Brekkencs kiásta az iszapból a ládát, majd közösen a felszínre emelték. Odacipelték a tündérekhez. Belekukkantottak, örömmel látták, hogy semmi baja nem lett a Rózsakőnek.
- Befogadtok engem is?- kérdezte pironkodva, lehajtott fejjel a béka.
- Persze! Hisz nélküled nem lenne itt a láda- hálálkodtak a tündérek. Gyertek! Nálunk a Tündérpalotában van egy szép tó. Ott biztosan jól fogod magad érezni. Furfang manó, te egész biztos, hogy nem akarsz megfürdeni?
Furfang végignézett magán. Hát, a ruhája csupa hínár és iszap volt. Érezte magán a kellemetlen mocsárszagot is.
- Ő... hát lehet, hogy igazatok van! Na, üsse kő! De semmi pacsuli!- vigyorgott.
Elindult a kis csapat. Furfang manó, miután lemosta magáról a lápos szagot, kapott egy új manóruhát, Brekkencs pedig vígan ugrált ki és be a tündérrózsákkal teli tóba.

Mágusbágus még talán most is várja a kosár málnáját, Kutykurutty király pedig nem érti, hova tűnt főszolgája, Brekkencs.
A tündérek visszavitték az ellopott követ a helyére. Ma is ott áll, és a szerelmesek gyakran felkeresik Badacsonyban a segítő Rózsakövet.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1437
Időpont: 2016-10-27 06:33:20

válasz T. Pandur Judit (2016-10-27 00:15:19) üzenetére
Kedves Judit!
Hát igen vannak ilyen Kutykuruttyok talán köztünk is. Vajon mi okozza az átváltozást? Hatalom? Ki tudja...
Köszönöm, hogy nálam jártál és a véleményed! üdv hundido
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5073
Időpont: 2016-10-27 00:15:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Hundido!

Bizony, aki hatalmat kap, mert ügyes, okos, abból pont ilyen gonosz és tunya lesz, mint ez a Kutykurutty! Mindjárt rossz fiúkkal kezd barátkozni, és rosszban sántikálni. A rendeseket ellehetetleníteni, az értékes dolgokat megszerezni, elrejteni.
Hogy ez nekem honnan is ismerős?
A mese remek, csak én látok bele rémeket! :)

Judit
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1437
Időpont: 2016-10-26 13:01:45

válasz oroszlán (2016-10-26 09:07:43) üzenetére
Kedves Ica!
Örülök, hogy szereted a meséket! Én is szívesen olvasgatom, illetve írom - kisebb nagyobb sikerrel. Mindig az utolsó a kedvencem :) - üdv hundido
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
7672
Időpont: 2016-10-26 09:07:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon hianyoztak mar a meseid kedves hundido, melyek jol esnek a lelkemnel.
Egy teljesen masik dimenzioba visznek, ahol jol erzem magam.
Szeretettel voltam. Ica
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1437
Időpont: 2016-10-12 11:42:51

válasz Kőműves Ida (2016-10-12 10:15:05) üzenetére
Szia!
Köszönöm, hogy elolvastad! Igyekszem átnézni és javítani a hibákat, elütéseket! Üdv hundido
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
5998
Időpont: 2016-10-12 10:15:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves hundido!

Magam sem hittem volna, hogy ilyen remekül fogom érezni magam Kutykurutty országban.
Szép tartalmas mese volt.

(néhány elütés előfordul a szövegben, és a "majdnem" az egybeírandó, nézd át, érdemes javítani ezeket az apró hibákat, amúgy a mese tökéletes)

Szeretettel
Ida
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1437
Időpont: 2016-10-10 15:39:36

válasz eferesz (2016-10-10 09:57:03) üzenetére
Kedves eferesz!
Köszi, hogy nálam jártál és elolvastad ezt a mesémet is.
Üdv hundido
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1437
Időpont: 2016-10-10 15:38:29

válasz Bödön (2016-10-10 08:44:57) üzenetére
Szia!
Örülök, hogy elolvastad ezt a mesémet is! Milyen jó, hogy a mesékben a Jó győz.
Kár(?), hogy Nálad nem teljesedet be a Rózsakő legendája. Vagy jobb így? Ki tudja? Lehet, hogy nem fogtad meg a kezét... :)
üdv hundido

Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2681
Időpont: 2016-10-10 09:57:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves hundido!
Gyönyörű meséd megerősített abban a hitben, hogy ha szembe tudunk nézni önmagunkkal, akkor valóban képesek vagyunk megtisztulni, és szerelemben, szeretetben élni az életünk.
Köszönöm szépen.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8393
Időpont: 2016-10-10 08:44:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Hundido! Felnőtt létemre visszajárok ide mesét olvasni. A Rózsakő története nagyon tetszett!!! Sejtettem, h meg fog kerülni a végén, mert a mesékben a Jó mindig győz a Rossz felett. Bár csak az életben is így lenne, de sajnos ott gyakran fordítva történik. Én leültem egyszer arra a kőre egy lánnyal Badacsonyban, de hol van már az a lány, s hol vagyok én? Csak a kő áll még mindig az eredeti helyén, a Kisfaludi ház fölött valahol...Üdvözlettel: én

Legutóbb történt

Horvaja bejegyzést írt a(z) Álarc című alkotáshoz

Horvaja bejegyzést írt a(z) Hazugság című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel memóriazavar címmel a várólistára

Szem Eszkör alkotást töltött fel Essz levele (7.fejezet) címmel a várólistára

Erdős Anita Andrea bejegyzést írt a(z) Álarc című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) Nem akarok már mást című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) Győri barangolásom című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Őszi gondolatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ti régi lombok! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Álarc című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Zománc című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Mária/A gyerekek címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Vándorok című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Vándorok című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mária/Babavárás című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)