HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1894

Írás összesen: 49455

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Fekete Miki
2020-01-03 12:36:33

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: Ylen MorisotFeltöltés dátuma: 2016-11-07

Dimenziók

Mi a világunk?
Bonyolult kérdés. Még azon is vitatkoznak, hogy három-e vagy négy a dimenzió, amiben élünk. Az idő a negyedik, vagy csak hozzátapadt a harmadikhoz, mint velejáró jelensége, ami másutt nincs? Ráadásul Püthagorasz szerint az idő körkörös, és nem lineáris: "Az idő a világ gömbje, mert minden az időn belül van."
Állítják, a mi időnk felgyorsult, napi huszonnégy óra helyett csupán tizenhat óra, míg a föld körbefordul a tengelye körül. Néhányan még hozzáteszik: ez is azért történik, hogy felkészítsen bennünket az ötödik dimenziós létezésre.
Ahhoz, hogy megértsünk valami keveset is, vissza kell mennünk a második dimenzióba.
Vegyünk egy egyszerű hengert, amit letettünk a szoba sarkába. Ha a függőleges sík polgáraként elölről szemléljük, téglalapnak látszik. Ha síklényként felülről tekintünk rá, mert a vízszintes síkban élünk, akkor kört látunk. Ha egy harmadik helyzetű síkvilágban, akkor valami furcsán púpos alakzat lesz a tekintetünk előtt. Akkor most mi is a henger?
Vitatkoznának az idők végtelenéig, ha lenne a síkok lakói közt kapcsolat. De még csak nem is sejtik egymás létezését. Mi a harmadikból nevetnénk rajtuk, mert a mi tudatunkban egészen más van a hengerről, mint az övékében. Ha Jancsika fogná és elvenné, hogy tornyot építsen belőle, nem értenék, hová tűnt el hirtelen a semmibe.
Meggyőződésünk, hogy nekünk van igazunk a hengerről, mi többet érzékelünk, mi felsőbbrendűek vagyunk, mert térben élünk. Azok lennénk? Mi láthatjuk az összes síkot, ha akarjuk, ők nem. Ha odasúgnánk nekik, hogy "Hahó, mi is vagyunk, és nem laposak, mint ti!" - hitetlenkednének, és betudnák valamiféle érzékcsalódásnak. És ha valaki mégis hitelt adna az ő világukban a hangunknak, őrültnek bélyegeznék, kinevetnék, megszégyenítenék és kiközösítenék.
De jut-e az eszünkbe, hogy a háromdimenziós létezésből is ugyanígy lehet több, mint a síkokból? Logikusan következne pedig, vagyis lehet létjogosultsága a párhuzamos világegyetemeknek. Mert a világon minden matematika, és ez a tudományág nem tűr ellentmondást. Annak a rendszerében úgy van, hogy ha valami egyszer igaz, az mindig, mindenre igaz kell, hogy legyen!
Beszélnek a tudósaink fraktáluniverzumról is. A fraktálok önismétlő alakzatok, és magát a szót Mandelbrot nevű matematikus alkotta ezerkilencszázhetvenötben. Vegyél a kezedbe egy karfiolt, és szedd szét! Karfiolt kapsz. Szedd ezt is további részekre! Mind ugyanaz a forma lesz, csak egyre kisebb. Na, ez a fraktál. Ugyanez van a fák ágrendszerében, a villámok mintáiban, felhők gomolyában, és sorolhatnám még.
Ha egy egyenest darabolsz, egyeneseket kapsz, ha egy síkot, síkokat, ha egy teret, akkor tereket. Mivel mindezek végtelenek, a részek is azok lehetnek. Ha tovább visszük a gondolatmenetet, rájövünk, hogy végtelen számú végtelen nagyságú világegyetem létezhet.
Ám lehet az is, hogy mégis tudunk a párhuzamos életeinkről. Egyesek szerint az álmainkban oda szoktunk ellátogatni. Nagyon hasonló az ittenihez, de néha egészen más. Ott megjelennek a vágyaink és félelmeink, máshogyan alakulnak az események, és másképp írják a történelmet.
Mindeközben a negyedik, vagy ötödik dimenziós polgár elnézően mosolyog rajtunk. Neki olyan természetes bennünket bámulni, mint itt a Földön Janinak a moziban a vetítővászon síkját.
Az ő világából is végtelen sok van.
Lehet, hogy ők a mi teremtőink, mint ahogy mi a síklényekéi.
Legfölül a mindenek atyja, kitalálója az Egy, a végtelen dimenziós létezésével, amiből mindez jött. Talán.
Ahhoz, hogy onnan értelmezni, érteni tudjanak bennünket, vagy segítsenek, le kell jönniük mi dimenziónkba. Lehet, hogy őket mondjuk angyaloknak, vagy ördögöknek? És ők az ihletet hozó múzsák is?
Úgy teszünk, mintha nem tudnánk róluk, mintha sejtelmünk se lehetne a jelenlétükről. Pedig van. Mint ahogy a Síkföldön megjelenő térbeli lényünk lenyomata egy pont vagy egy síkforma, úgy ők is nyomot hagynak. Mi is érzékelünk valamit a magasabb dimenziókból: az agyunkban egy hangot, váratlanul előbukkanó gondolatokat, sejtelmes zenét, villanó fényeket, elsuhanó árnyakat, érthetetlen, borzongató vagy örömteli érzéseket.
Meghagyják-e a szabad akaratunkat, vagy úgy játszanak velünk, mint mi a képek figuráival? Feltételezhető, hogy amint nekünk is véges a lehetőségünk a síkon való transzformációkra, a magasabb dimenzióknak is behatárolt a szabadsága, hogy alakítsák az alacsonyabb dimenziós létezést. Mert fölöttük is vannak, a hatodik, hetedik, és a többi kiterjedésbeli entitások.
Meditációs vagy egyéb megváltozott tudatállapotban úgy érezzük, feloldódunk a környezetünkben, szabadok vagyunk, nem köt az anyag sűrűsége. Mikor kilépünk a testünkből, ott lehetünk, ahol csak akarunk, és ott úgy látunk, hallunk, szagolunk, mint itt a hétköznapokban. Amikor fénnyé és remegéssé, vibrálássá változik a világ, amikor érzékszerveinken túlmutató érzékeléseink vannak, talán már ott vagyunk a fátyolnál, ami elválaszt bennünket a következő dimenziótól, és megsejtünk annak csodáiból valamit.
Ám lehet az is, hogy a világunk csak egy gigantikus hologram, káprázat, amit valóságnak hiszünk. Vagy csak a körülöttünk lévő rezgések állóhullámainak tömkelege, agyunk által fogott adás anyagba rendeződése, amit a hitvilágunk tart állandó állapotban.
Az ember tudata szellemi jelenség és nem fizikai. A tudat az összes fizikai jelenség forrása, része a Teremtőnek, s a lélek ehhez kapcsolódik. Az agyunk csak a tudatunk eszköze. A tudat túllép a három dimenzión. Vagyis mi mégsem háromdimenziós testek vagyunk, hanem sokkal többek?
Aki az írásaival harcol a mi világunkban, az egy másik dimenzió prófétája. Az írásjeleknek léteznek a dimenziónkon túlmutató vetületei. Vallom, hogy a művészet az emberiség legmagasabb rendű tevékenysége, és a művésznek kötelező felül emelkednie korának szintjén! Az ő küldetése, hogy az elrejtett dimenziók térképésze legyen. A tudomány beleragadt az anyagba, bár a kvantumfizika már feszegeti a határokat, és meglepő dolgokra talál, de még nem érti. A művészi érzékenységű lélek képes csak kiemelkedni a ragacsos sár lehúzó rétegeiből, és megsejteni valamit abból, ami felé tartunk. Ez lehet az ember igazi evolúciója, a dimenziónk kibővítése.
Ahogy a pont a nulla nagyságával képes sokszorozódni és létrehozni a vonalat, a vonal képes vastagságot növeszteni, hogy síkká váljon, és a sík alakzat felfelé hízni a térbe, úgy vagyunk mi képesek elérni a következő dimenzió hihetetlen világát.

Ajánlom figyelmetekbe EDWIN A. ABBOTT: SÍKFÖLD című tudományos fantasztikus regényét.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-12-03 17:43:46

válasz inyezsevokidli (2016-11-26 19:58:17) üzenetére
Kedves Ildikó!
Igen, "hangosan" gondolkodtam a témáról. Éspedig azért, mert meggyőződésem, hogy mindenféle művészeti tevékenység túlvisz bennünket a három dimenzión, és ezt a gondolatot szerettem volna "elültetni a fejekbe". Sokat olvastam erről, vannak érdekes tapasztalataim is, és mind azt sugallták, van tovább is! Nem a háromdimenziós testünk szélénél, a bőrünk felületén van vége a "kiterjedésünknek". Sokkal többek vagyunk.
Örültem a soraidnak!
Szeretettel:
Ylen
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1637
Időpont: 2016-12-02 10:13:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drága Ylen!

Most vettem észre, hogy ez egy cikk volt!
Hirtelen más lett a leányzó fekvése.
Hogy miért?
ne kérdezd, mert nem tudom!

Szeretettel:
Ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1637
Időpont: 2016-11-26 20:01:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
De kíváncsian és élvezettel olvastam a fejtegetésedet, s gondolom, ahonnan ez jött van még ott több is, más is! De legesleginkább a saját élményed, tapasztalataid érdekelnének.
Azonban lehet, ahhoz a többi írásodat is el kell majd olvasnom.

Szeretettel:
Ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1637
Időpont: 2016-11-26 19:58:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!

Egy kicsit olyan az írásod, mintha hangosan gondolkodnál a témáról.

Mi a világunk? Teszed fel a kérdést a legelején, de nem emlékszem, hogy válaszolnál rá.
Talán mert kérdésfeltevésre szeretnéd sarkallni olvasót.
Aztán meg olyan érzésem támadt, mintha sokkal többet tudnál a felvázolt témáról, de nem akarnád agyonnyomni a olvasóidat olyan információkkal, amikre esetleg nincsenek felkészülve.
Mindenesetre a hozzászólások mennyiségéből ítélve, nagy az érdeklődés, s mert mindannyian hallottunk, olvastunk már ezt-azt a témában, úgy vélhetjük többé-kevésbé hozzá tudunk szólni.
Én azonban véleményt formálni sem merek. Mert ugyan tanultam sok dolgot a létezés természetéről, igaznak is vélem a tanultakat, de élményszinten nem tapasztaltam meg a hétköznapi szinten kívül másképpen semmit. Csupán megérzéseim vannak. Néha megértéseim, esetleg logikusnak tűnő magyarázataim. És nagyon sok hitem, köztük, gondolom én rengeteg a tévhit.
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-11 21:25:53

válasz eferesz (2016-11-11 18:58:56) üzenetére
Szia Szabolcs!
Hát igen, az itteni elmék is összeköttetésben vannak, mint a számítógépek. Itt valósul meg annak az igazsága, hogy 2x2 néha 5!
Köszönetem neked!
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-11 21:23:41

válasz Bödön (2016-11-11 08:54:26) üzenetére
Szia Laci! Köszönöm! De:
-Az van, olyan lesz a világunk, amiben hiszünk, mert az elménk teremt. Ezen alapulnak az agykontroll-technikák is.
-Az agyunknak is van evolúciója (mint a számítógéprendszereknek), egyre több dolgot leszünk képesek felfogni, érteni.
-Túl sok régi fantasztikum tárgyiasult meg már a mai világunkban.
-A kormányok, pénzemberek nagyon is komolyan veszik az általad sorolt hiedelmeket - és ez elgondolkodtató.
-És ha valaki fantasy műfajban akar valamit is alkotni, akkor nagyon is tisztában kell lennie ezekkel.
- Az elme képtelen bármit is kitalálni, aminek még nincs előzménye.
Áldjon meg a materialisták istene a gondolataidért! :)
Üdv:
Ylen
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2770
Időpont: 2016-11-11 18:58:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Sziasztok!
Ez ám az ENERGIA, érezni, hogy izzik.
:)
Köszönöm, csak annyit fűznők hozzá az egészhez, hogy bármi, amit el tudunk képzelni, az létezik.
Szép estét!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-11 08:54:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
h a témát csak felszínesen ismerő, félművelt emberek egy-egy elméletet a világról, ami szigorúan csak hipotézis, és nem tudományosan bizonyított tény, valóságosnak hisznek, tévhitekben ringatják magukat. El lehet játszani mindenféle elképzeléssel. Semmi gond nincs a párhuzamosan létező világokkal, az űrkapukkal, az űrlényekkel, a paranormális jelenségekkel, ha, és amennyiben hozzátesszük a "ha" és "amennyiben" szavakat. Ha tudjuk, és hangsúlyozzuk, ezek az "elméletek" csak elképzelések, hiedelmek. Lehet, h igazak, ám arra is van esély, h nem. Cikkedből mindez kiolvasható, és ezért én nagyon hasznos, és szórakoztató írásnak tartom!!!! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-11 08:53:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
A tudományos eredmények nyomán újabb és újabb világképeket, és elképzeléseket hozott létre a játékos emberi elme. Nem is lenne ezekkel semmi probléma, ha, mi emberek a helyükön kezelnénk őket: elképzelések! A kora középkori ember azt hitte, a Föld egy lapos korong, melyre ráborul félgömb alakban az ég a csillagokkal. A baj csak ott kezdődött, h aki mást állított, pl. Giordano Bruno, azt máglyán elégették. Ma nem égetnek meg senkit. Mindenki azt gondolhatja a világról, amit akar. Én a "veszélyt" ma abban látom,

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-11 08:53:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ylen! Elolvastam, amit ajánlottál!  Igazából nem volt új, elég sok könyvem van itthon, amelyek ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak, mégis örülök és köszönöm, mert felfrissítették ismereteimet! Cikked azért klassz, mert ráirányítja az olvasók figyelmét a témára. Látjuk, miként fejlődött a tudomány az euklideszi geometriától a Bólyai-Lobacsevszkij elméletig, Newtontól Max Plankig, Einsteinig. Ernst Rutherfordtól a mai modern atommodellig.

Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-09 21:05:23

válasz Kőműves Ida (2016-11-09 10:50:37) üzenetére
Drága Ida!
Lehet, hogy valaha ettem, de most az egész almát követelem magamnak! :)
Ragályos a dolog, mert ha az ember lánya egyszer elkezd kíváncsiskodni, sosem tudja abbahagyni, és érdekes dolgokat lát meg.
Örülök, hogy elolvastad!
Ölellek:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-09 21:01:19

válasz Bödön (2016-11-09 08:53:43) üzenetére
Szia Laci!
Nagyjából így gondolom én is. A világon minden rezgés, egy része anyaggá sűrűsödve, és a dimenziókon átívelő Értelem,a Nagy Tudatosság, amit akár nevezhetünk Istennek is.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-09 20:57:25

válasz oroszlán (2016-11-08 21:54:21) üzenetére
Kedves Ica!
A gondolkodó ember minden korban feszegette a határokat. ha nem így történne, még a lapos Föld elméletben hinnénk.
Köszönöm neked, ha elgondolkodtál!
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6229
Időpont: 2016-11-09 10:50:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drága Ylen!

Bámulattal olvastalak. Jómagam már nem töprengek ilyen elméleteken, mert elfogadtam a saját elméletemet, miszerint egyes dolgokat nem értünk, nem érthetünk, mert nem úgy vagyunk kódolva, hogy értsük.
Néha az az érzésem, hogy Te kaptál egyszer egy szeletet abból az almából, ami a tudás fájáról származott. :)

Ölellek szeretettel
Ida
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-09 08:53:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ylen! Folytatom még. Van egy saját, külön-bejáratú "elméletem" erről az egészről. Sztem éppen annyira fogyasztható, mint az összes többi. Sztem Isten maga az anyag, illetve az anyag is Isten, az Ő akaratának kézzelfogható, észlelhető, mérhető, tudományos kísérletekkel kimutatható megnyilvánulása. A világ tehát, minden, ami volt, van, ami látható és ami láthatatlan: Isten. Istenben van minden, eszme, észlelés, és matéria. Isten, aki szellemi lény, saját akaratából megnyilatkozott, s e megnyilatkozás egyik, látható, érzékelhető része az anyag, és az anyagi lét.
Azt gondolom, h az idealizmus, és a materializmus ilyenfajta "összedolgozása" választ ad azokra a kérdésekre, amelyek a két nagy filozófiai áramlatot elválasztják egymástól. Feleslegessé válik sok kérdés, így pl. a legfőbb: Isten-e az elsődleges szubsztancia, vagy az anyag, hiszen e kettő ugyanaz! Zseniális, nem?  Bennem egy filozófus veszett el. Szerencsére örökre! :) -én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8023
Időpont: 2016-11-08 21:54:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Erdekes okfejteseteket elolvastam. Lehet benne valami akar a harom vagy a negy dimernzioban.
A fantazia vilaga, az anyag, a lelek kiismerhetetlen.
Elgondolkodtato.
Szeretettel.voltam. Ica
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 17:33:22

válasz Bödön (2016-11-08 16:58:44) üzenetére
Ez a duálisan megmutatkozó világunk: vagy isten, vagy matéria. De épp a kvantumfizika hozza össze a kettőt, még ha senki sem érti, mi történik.
A túlfűtött agyunk képzelgésére gondolva írtam: "lehet az is, hogy a világunk...a körülöttünk lévő rezgések állóhullámainak tömkelege, agyunk által fogott adás anyagba rendeződése, amit a hitvilágunk tart állandó állapotban."
Irány a teniszpálya! :)
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 17:20:43

válasz Bödön (2016-11-08 16:57:08) üzenetére
Egy filozófiai eszmerendszer sarkköve, amit eszközként használtak.
Egy eszmerendszer nem feltétlenül igaz.
Ahhoz, hogy eldönthető legyen, ki teremtette, tudni kellene, hogy miről beszélünk. de senki nem tudja.
Az utolsó mondatodhoz. épp az a bibi, hogy az anyag halálával nem vesz el. ennek bizonyítására itt nincs lehetőség, de az internet tele van cikkekkel róla.
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 17:13:08

válasz Bödön (2016-11-08 16:56:04) üzenetére
Nem írtam olyat, hogy "a dimenziók ténylegesen létező párhuzamos "világok" lennének,.és át lehetne járni egyikből a másikba."
A párhuzamos világok létezését épp a tudomány kutatja.
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 17:10:24

válasz Bödön (2016-11-08 16:54:54) üzenetére
Erről szól a 3.sor.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-08 16:58:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Ylen Morisot (2016-11-08 15:59:11) üzenetére
Ha valaki egyszer hitelt érdemlően megcáfolja majd ezt az elméletet, és fehéren-feketén kimutatja, h Isten létezik, azok a száz- és ezermilliók, akik ma a materializmust vallják, áttérnek majd az istenhitre. És fordítva: bizonyítsd be nekem matematikai képletekkel, h Isten nem létezik, s én teljes áhítattal fogom magam Marx Károly feltétlen hívének vallani!
Hogy léteznek-e paranormális jelenségek, vagy csak túlfűtött agyunk képelődik? - meg nem tudnám mondani. Én csak egy gondolkodó, útkereső ember vagyok, de nem viszem túlzásba, mert minden okoskodás végén ott van a teniszpálya és a labda, amit ütni kell! :) (Jó z a vita, élvezem!)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-08 16:57:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Ylen Morisot (2016-11-08 15:59:11) üzenetére
A "lét határozza meg a tudatot" címletű benyögés viszont nem szocialista-kommunista propaganda, és nem is valami idejétmúlt nézet, hanem egy máig meg nem cáfolt filozófiai eszme-rendszer egyik sarkalatos alaptétele. Ideológiai síkon/vitákban a "menő" filozófiákat nem igen lehet megcáfolni, s a dialektikus materializmus az! Az idealista f..-ák szerint az öröktől fogva létező Isten teremtette a világot, ez a kiindulópont. A materialista f..-ák szerint viszont nincs Isten, az anyag az, ami öröktől való, s az anyag változása hozta létre a ma ismert világot, termelte, forrta ki az embert, agyával, elméjével, észleléseivel, gondolataival, érzéseivel, melyek mind az anyaghoz kötöttek, az agyhoz, annak sejtjeihez. Ha az agy elpusztul, meghal az angol beteg, érzései, gondolatai is meghalnak.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-08 16:56:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Ylen Morisot (2016-11-08 16:10:23) üzenetére
Vizuálisan nem lehet elképzelni. Létezik de csak, mint matematikai összefüggés, ami más matematikai-fizikai összefüggésekkel áll kapcsolatban, pl. a fényelhajlással, és a relativitás-elmélet egyéb tételeivel. Matematikailag elképzelhető, h "leírnak" több dimenziót is, ám ebből messze nem következik az, h a dimenziók ténylegesen létező párhuzamos "világok" lennének,.és át lehetne járni egyikből a másikba. Ez már a fantázia világa! Úgy tudom, de javíts ki, ha nem igaz, h sem a matematika tudománya, sem a fizika tudománya, sem egyéb más egzakt tudományok nem állítanak ilyesmit. A párhuzamos világok csak a fantáziánkban léteznek.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-08 16:54:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Ylen Morisot (2016-11-08 16:10:23) üzenetére
Szia. Visszakérdezek. Mit jelent, hogy értelmezhető a három "dimenzió", magyarul a "kiterjedés"? Az bizony a tér, amiben létezünk. Van hosszúsága, szélessége, magassága, megmérhető, mint a szoba légtere. Mi a negyedik dimenzió? Hát így, h "negyedik"- semmi. A négy "dimenziós világ" viszont létezik, igaz, h ez már matematikai absztrakció, csak a matematika sajátos "nyelvén" (képletekkel) lehet leírni. Feltalálója A. Einstein, aki a negyedik "kiterjedést" a térrel összefüggésben lévő időben látja, és írja le. Eszerint roppant vulgárisan a világ, amiben élünk: hosszúság, szélesség, magasság és idő.
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 16:13:35

válasz eferesz (2016-11-08 10:17:41) üzenetére
Kedves Szabolcs!
Remélem, a Boldogság útja lesz, amire az emberek nagy tömegei már ráléptek. Mert a régi út már járhatatlan.
Köszönöm neked!
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 16:10:23

és érdekek szemszögéből.
Az én világnézetem a merev materializmusból indult, és azért kezdett repedezni, mert temérdek darabja a nagy kirakósnak nem illeszkedett a materializmus rendszerébe. Ez a hitem alapja. de az állandó kételkedés és kíváncsiság hajt, és ezért olvasok rengeteg tudományos cikket a legújabb kutatásokról.
(Néhányat biztosan a kukába fognak majd dobni, és bizonyára én is átlépek majd néhányon.)
Az esszé második fele valóban csak hipotézis, hisz nem tudományos cikket akartam összehozni. A célom az is volt, hogy ráébresszem az olvasót, aki az írásra adja a fejét, annak szellemileg nagyon nyitottnak kell lennie. Semmi múltbéli, hagyományos megállapításhoz nem szabad görcsösen ragaszkodni.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 15:59:11

sikeresen ki is próbált, és amiről könyvet is írt.
A kvantumfizika épp azért létezik - pedig tudományág! - mert rájöttek, a megfigyelő hite befolyásolja a kísérlet kimenetelét! Hoppá! Az elme hat az anyagira! És itt kapott korunkban ismét hatalmas szerepet a hit. A tudományok egyes kísérletei, részterületei sorban kezdik bebizonyítani, amit az ezoterikus tanok sok ezer éve tanítanak. Erről is írtak több könyvet.
A legújabb tudományos cikkek az agyról mind azt taglalják, hogy az csak egy vevőberendezés. A tudat, a lélek valahol kívül van, nem a koponyánkban, és nem szabad az aggyal összekeverni.
Ha a szellemi tevékenység az agyhoz kötött lenne, egyáltalán nem szabadna létezni a távolba látásnak, sem az egyéb testelhagyásos élményeknek. De szellemi tevékenységre nem csak az agy képes, gondoljunk csak egy számítógépre! A robotgyártó iparág már az érzelmek programozásánál tart. (Emberi agy nélkül.)
A történelem tényei nem érvek, az csak a múltat magyarázza az uralkodó ideológia
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 15:38:30

válasz Bödön (2016-11-08 09:23:59) üzenetére
Szia Laci!
Végtelenül örülök, hogy így hatott rád az eszmefuttatásom!
Nem gyártottam én sem komplex világképet, csak a dimenziók létezésére kívántam rávilágítani. Ami tény, nem hit, matematikai tétel, bebizonyítva. A fizika is vagy nyolc (ez nem pontos) dimenzióval számol. Az lényegtelen, hogy ebből az elménk mit tud befogadni (van, aki még a hármat se érti.)
A "lét határozza meg a tudatot" szólam a múlt rendszer propagandájának elavult eszköze volt, amiről azóta teljes mértékben bebizonyosodott, hogy fordítva igaz. Hisz mindig a magasabb rendű alakítja az alacsonyabb rendűt, a szellemi az anyagit. Élnek emberek csökkent tömegű aggyal normális állapotban. A tudomány már létrehozott elmeolvasó rendszer, amely a gondolatot képes materializálni és képernyőre vetíteni. Ezért létezhetnek és működhetnek kiváló hatásfokkal a különböző agykontroll-technikák is, ezért tud az elme ereje gyógyítani, ezért tudnak Tibetben a gondolattal materializálni, amit egy francia hölgy
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-11-08 15:16:32

válasz T. Pandur Judit (2016-11-07 23:44:07) üzenetére
Kedves Judit!
Elolvastam a versedet, és igen! Lehetett volna a versed is az ihletőm! Hisz ugyanúgy tapasztaltad, átélted már ezeket az áttűnéseket, ottmaradt energialenyomatokat, mint én!
Azt hiszem, minden érzékeny embernek volt már hasonlóban része.
De keveseket gondolkodtat el a jelenség miértje. Pedig ez itt a nagy kérdés!
Az agyunk az elménk eszköze, és még tíz százalékát se használjuk. És amit az agyunk vesz az adásból, annak töredékét se fogadjuk el. Na, a bökkenő!
A NASA nagyon is tudja, mit csinál. Lehet, hogy már meg is találta? Úgysem kötné az orrunkra.
Hálás köszönetem neked!
Szeretettel:
Ylen
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2770
Időpont: 2016-11-08 10:17:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!
Mindenképpen megtesszük a következő lépést a Boldogság útján.
Nagyon szépen köszönöm, annyira jó volt átélni szavaidat.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-08 09:23:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
És a másik oldala a kérdésnek: a tudósok, a tudomány,(a t. egyes ágai) csak egy pillanatnyi helyzetképet mond, (mondanak) nem általánosít, nem gyárt "világképeket", nem válaszolja meg az alapvető nagy kérdést. És akkor itt a vége az ésszerű spekulációnak. Mert minden, ami e felett van a fantázia terméke, vagyis vagy igaz, vagy nem igaz. És az a gyanúm, h inkább nem, a történelem (filozófia-történet) tényei ezt mondatják velem.
Persze ez csak az egyik oldal. Másik oldalon ott áll a hit. Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-08 09:23:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
A problémám ezekkel a kérdésekkel (mi a világ, hogyan működik, stb) kapcsolatosan az, h mindaz, amit a tudósok megállapítanak, számításokkal, kísérletekkel igazolnak - létezik, ám, amit a filozófusok, gondolkodók erre "felépítve" állítanak, gyakran téves és félrevezető. A dimenziók matematikailag léteznek. De az már a fantázia terméke sztem, és semmi nem igazolja, h a 4., 5, 6. dimenzió több lenne mint matematikai modell? Józan-ésszel elképzelhetetlen, bár hozzá kell tennem, az ember józan ésszel sok mindent nem tudott/tud elképzelni, ami azért még létezik.

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8607
Időpont: 2016-11-08 09:22:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ylen! Amit írsz az valóban tudományos fantasztikum, a szó jó értelmében. Felnyitod az olvasó szemét: nézzen messzebbre, lásson többet. Ami egyet jelent azzal: olvasson, olvasson, olvasson! DE bár, ha a dialektikus materializmus szemszögéből nézem a dolgot, sok mindent megkérdőjelezek állításaidban. Mit is mond a dialmat? "A lét határozza meg a tudatot" S mit értünk az alatt, h lét? Az anyagi létet, az anyagban való, attól függő létezést! Ami egyúttal azt jelenti, hogy a szellemi tevékenység is anyagi eredetű, anyaghoz kötött. Ez az anyag az agy! Az agy bonyolult működése hozza létre a szellemi tevékenységet, sőt az érzelmi tevékenységet is! A lélek, a "szellem" Marx szerint az emberi agyműködés speciális terméke!

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5215
Időpont: 2016-11-07 23:44:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!

Mintha "A régi ház lakói" című versem ihlette volna ezt az írásodat. :)
Néha úgy érezzük, mintha a világunk nem csak annyi lenne, amit látunk belőle. Mintha valami több is létezne körülöttünk, ami csak néha-néha mutatja meg magát.
Valóban így van? Vagy csak az elménk játszik velünk?
Ki így gondolja, ki úgy. Mindenesetre már a NASA is keresi a dimenzió kapukat. Csak abban nem vagyok biztos, hogy jó lesz-e, ha megtalálja?

Judit

Legutóbb történt

alberth alkotást töltött fel Mint ki halász, gyöngyöt lelő címmel a várólistára

alberth bejegyzést írt a(z) Emlékvers Finta Katához című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Plagizáció II című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Mikor... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mikor... című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Vaksors II fejezet (12/11) című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szép jó estét című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mikor... című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Veres Mariska című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 28. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Egy nehéz nap után című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szép jó estét című alkotáshoz

Szokolay Zoltán alkotást töltött fel Párhuzamosok címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Dal a nagyihoz - Nagyi játssz velem! című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)