HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1880

Írás összesen: 49024

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2019-10-02 16:42:57

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-02-14

Mi kommunista ifjak...VIII/3.

Roth Emil gondolkodott, futottak, száguldottak a másodpercek. Feszült pillanat volt. Ismerte a beszédet, a KB ülés teljes szövege az íróasztalán feküdt, és azt is tudta, hogy a nagy port felkavaró kijelentés milyen előzmények között született. Mit mondjon el most ebből, ennek az ősz hajú veterán elvtársnak? Beszéljen a külpolitikai helyzet drasztikus változásáról, az egyre jobban elszaporodó féllegális csoportokról, a titkos ellenzéki összeröffenésekről, a vérlázítóan szabad-szájú szamizdatokról? Arról, hogy a mélyben forr, izzik valami megnevezhetetlen rossz? Úgy döntött, a lehető legkevesebbet. Kár lenne a kedélyeket izgatni olyasmivel, ami egyelőre nem időszerű, s ami talán nem is lesz az soha. Remélte, hogy nem jön el az, az idő, és a legrosszabb nem következik be.
Megpróbált mosolyogni.
-Szóba-került a téma. De Pozsgai nem állított semmit, csak kérdezett.
-Tessék? -Farkas elvtárs, szúrós szemekkel fixszírozta a fiatal osztályvezetőt, aki egyik lábát hanyag mozdulattal átvetve a másikon olyan könnyed hanghordozással beszélt, mintha még mindig a családi dolgokról lenne szó.
Emil legyintett. -Teljes a félreértés az egész vonalon. A KB ülésezett tegnap, az ülés zárt volt, újságírókat nem engedtek be, valaki mégis nyilatkozott utána valamit. Hogy ki, és mit, az eddig nem derült ki, a nyilatkozat pontos szövege sem ismeretes, csak az, ahogy kommentálták. A rádió híradásában valóban elhangzott egy félreérthető mondat. Ismétlem azonban, amit Imre bácsi eredetileg mondott, az, kérdés volt, nem állítás. A teljes szöveg így hangzott: "Igaz-e, hogy bizonyos, ellenzéki körökben az utóbbi időkben egyre gyakrabban vetik fel a kérdést, hogy a rendszer ma már mindenki által ismert hibái közrejátszottak-e az 1956-os események bekövetkeztében?"

Kivárt egy cseppet, aztán, érzékelve, hogy beszélgetőpartnere a gondolataival küszködik, folytatta. -A rádióst kellene jól nyakon csapni, aki máshogy adta vissza. Én személy szerint egyáltalán nem helyeslem, hogy egy KB ülés után bárki is szóban nyilatkozzon, amit félreérthetnek, vagy félremagyarázhatnak. Az egyedül járható út ilyen esetben, már, úgy értem, akkor, ha a pártvezetés tájékoztatni akarja a közvéleményt, az, hogy írásos közleményt ad ki, amit szó szerint kötelező beolvasni, és punktum!
Tudta, hogy ezzel most többet árult el, mint amennyit feltétlenül muszáj volt, hiszen utalt arra, hogy pontos értesülései vannak a Központi Bizottság ülésén elhangzottakról. Kit érdekel? - mondta magában, itt úgyis sokan sejtik az igazságot rólam, de senki nem tud bizonyítani semmit.

Érdekes lett volna belelátni annak az embernek a fejébe, aki láthatatlanul jelen van, vagy mondjuk egy titkos webkamerán keresztül (ami ebben az időben Magyarországon még nem létezett) megfigyeli a beszélgető Roth Emilt és Farkas Tibor elvtársat.
Az egyik oldalon egy aggódó öregember, aki hárít, fél, reszketve reménykedik, a múlt sok, nagy terhe mázsás súllyal nyomja a vállát, a jövő káprázata vakká, tehetetlenné teszi, a másik oldalon pedig, a könnyűvérű, a nehézségeket félvállról kezelő ifjú titán, a semmivel nem törődő, a senkitől, semmitől sem tartó, vissza nem riadó.
A semleges megfigyelő vajon nem mondta volna-e ki e kép láttán, a közhelyszámba menő régi sztereotípiát: "Az élet rendje bizony az, hogy az öregeket felváltják a fiatalok, és az avitat, a régit előbb utóbb elsöpörik az új idők új szelei"?
Pedig a kép csalóka, egyáltalán nem törvényszerű, hogy ennek így kell lennie! Roth Emilnek az volt a véleménye, hogy a szocializmusnál igazságosabb, emberségesebb, jobb társadalom nem létezik, egyszerűen csak jól kell csinálni, sokkal jobban, mint ahogy eddig tették.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8418
Időpont: 2017-02-21 10:29:46

válasz hundido (2017-02-21 06:37:24) üzenetére
Köszönöm, örülök, h tetszett! Várlak a folytatáshoz is! Üdvözlettel: én
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1449
Időpont: 2017-02-21 06:37:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Icával értek egyet. Aki ennek a kornak a részese volt, az élvezi, ill. elgondolkodik azon amit leírsz. Igen, sokan elvakultan hittek ebben a rendszerben és kiszolgálták. Ez a rész is tetszett. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8418
Időpont: 2017-02-17 14:54:09

válasz Finta Kata (2017-02-16 12:31:01) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon szépen köszönöm ezt a megerősítő véleményt. Aki élt benne, ráismer a korra. Az ilyen visszajelzések megerősítenek abban, h érdemes folytatni! Nagy nagy hálával és szeretettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8418
Időpont: 2017-02-17 14:50:58

válasz oroszlán (2017-02-16 10:17:23) üzenetére
Kedves Ica! Egyformán látjuk ezeket a dolgokat. A "népet" eddig minden rendszer kihasználta, butította. A fejlettebbek rájöttek arra az alapigazságra, hogy "nyomtató lónak nem lehet bekötni a száját" - s így ezekben a korokban kicsit könnyebb volt. De a paraszt (gyalog) mindig leüthető, feláldozható volt. Történetünk a Kádár-rendszer idején, az un. "puha" diktatúrában játszódik, már elnézik, ha valaki nem lép be a pártba, vagy a KISZ-be, de rajta tartják a szemüket. Tudod mi az érdekes? Az, h eddig csak olyanoktól kapok levelet, hozzászólást, akik átélték! Egy kivételével pozitív visszajelzést kaptam! De egyetlen egy ember sem írta még azt, h ő még nem élt ebben az időben, s azért érdekli! (?) Egyébként a családom, baráti köröm (?) abszolút mértékben negligálja, nem csak ezt, hanem mindent amit írok. Ez van. Senki nem lehet próféta...tudod! Szeretettel köszönöm: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12635
Időpont: 2017-02-16 12:31:01

Kedves Laci!
Izgalmas ez a rész, érdeklődéssel olvastam a részleteket. Bizony, a kommunizmus alapjai nagyon is jók, azonban azokat sohasem tartották be. A rendszer is azért bukott el (?) ha nem is egészen, mert tanulatlan, buta emberek akartak vezényelni. Ha előbb azok tanultak volna, talán sikeres is lett volna az egész felfordulás! Engem is nagyon, de nagyon hívogattak, hogy lépjek be a pártbe, de csak annyit értek el velem, hogy mindenhova elküldtek tanulni (volt amikor egy hónapra), vizsgáztam nem is egyszer, és dolgozni mindig nagyon sokat és jól tudtam, s azért kellett járnom tanulni a rendszer alapjait, hogy belépjek, és előléptessenek. (jó is volt hetekig pihenni.) Ha nekem arra lett volna kedvem, akkor lehettem volna talán első vezető is, azonban én megelégedtem a középvezetői hellyel, így is a városban én voltam első - nők között - aki központi kitüntetést kaptam. (Persze, nem a nézeteimért, hanem a munkámért), mert azzal nem rukkoltam elő.
Érdekes volt, szeretettel: Kata
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
7761
Időpont: 2017-02-16 10:17:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Kérdezted egyik kom-tben, hogy miért nem unalmas az írásod? Szerintem nekem és akik olvassák azért nem unalmas, mert részesei voltunk a kor eseményeinek, aki meg nem annak azért érdekes.
Ebben is van egy olyan mondat ami nagyon is fedi az akkori valóságot, mert tényleg voltak olyan emberek akik nagyon is hittek abban a rendszerben (a szocializmusban), most más -izmusok lesznek.)))
Nem tudtak engem belebutítani abba a rendszerbe, nem is tudom megmagyarázni miért? A pártba sem léptem, hiába agitáltak, mint középvezetőt. Bosszantanak, és elégedetlen vagyok a ma eseményeinel, ma is megy a butítás ezerrel!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8418
Időpont: 2017-02-16 08:21:42

válasz Ylen Morisot (2017-02-15 17:23:54) üzenetére
Szia Ylen! Nagyon sok ember gondolta így, és gondolja most is! Ez a-"felülről" sugallt butításnak is betudható: "a király jó, csak a hivatalnokai rosszak" De valóban, a szocialista-kommunista társadalom eszméjénél szebbet jobbat el se lehet képzelni: minden ember a képességei szerint vesz részt a javak megtermelésében, és szükségletei szerint részesedik belőle. Egy osztály-nélküli társadalom, ahol nincs elnyomás, kizsákmányolás, minden ember szabad és boldog. Tudjuk, mi valósult meg belőle! Mások viszont azt képzelték, h a szabad-versenyes kapitalizmus, a piacgazdaság, a globalizáció és a szabadkereskedelem hozza el a jólétet. Eszükbe sem jutott, h ez egy olyan küzdőtér, ahol egymás ellen eresztik a bárányt és a farkast....Mi, kisemberek meg csak szívunk...Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2017-02-15 17:23:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Ma nem divat mozgalmi múlttal dicsekedni, de ha magamra gondolok, ugyanúgy vélekedtem anno - lehet, nagyon naiv és tudatlan módon - ahogy az utolsó sorokban R.E. véleményét tolmácsoltad.
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

túlparti alkotást töltött fel Mese Kicsi Fánkról, meg a Hangról - I. rész címmel a várólistára

túlparti bejegyzést írt a(z) A gyertya fénye... című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A gyertya fénye... című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) félek a mától című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A gyertya fénye... című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel téli mese címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Örök illat című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) A gyertya fénye... című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Örök illat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Örök illat című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Örök illat című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Örök illat című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Útravaló című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Valami történt... című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hajszálon múlt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)