HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 24

Tagok összesen: 1883

Írás összesen: 49075

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2019-10-22 13:12:05

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-02-21

Mi kommunista ifjak...VIII/5.

Az öreg UL-es Zsiguli úgy száguldott a kanyargós az országúton, mint egy versenyautó. Elhagyták Kerecsendet, Svéder Rezső beletaposott. Fiatal korában rally-versenyző volt értett az autókhoz és az autóvezetéshez. Az egyenes szakaszokon száz felett mentek, a kanyarokban hetvennel, nyolcvannal, csúszva, farolva. Egy helyen majdnem lesodródtak a betonról, a szélső kerekek felverték az útpadka porát. A sofőr ellenkormányzott és ügyesen visszaterelte a jobbra-balra lendülő autót az útra. Vigyorgott, s így, ezzel a kaján képpel átlesett a másik ülésre, mit szól mindehhez Tandem Balu?
A srác nyugodt kedéllyel ült a helyén, nézelődött. Be se volt kötve, keze a könyöklőn, két lába kinyújtva.
-Mi az ott - mutatott ki az ablakon - csak nem egy gabonasiló?
-Ja, de az - morogta a főnöke. -Nem láttál még gabonasilót?
-Ilyet nem.
-Mert ez milyen szerinted?
-Hát, nem is tudom. Olyan izé...túl magas.
-Túl magas? -Ez a gyerek nem normális - gondolta.

Kamion jött szembe, az is porolt vagy százzal. Akkora volt a két jármű egymásnak ütköző szele, hogy a kisebb kocsit arrébb lökte a légörvény. Svéder a sebességet nem csökkentve levitte a kocsit az út szélére, megint a padkán száguldottak egy jódarabon.
-Nem kötöd be magad? - kérdezte.
-Minek? - kérdezett vissza a fiú. - Ha ekkora sebességgel lesodródunk, és fának megyünk, tök mindegy be voltam e kötve vagy sem!
Svéder, az egykori rally-versenyző tudta értékelni. -Hidegvérű fickó, az egyszer biztos! - dünnyögte a fogai között. -Jól vizsgázott ezen az első próbán, de meglátjuk majd, hogy áll helyt a másikon. A második az ivászat lesz este - röhögött magában. -Asztal alá iszom ezt a kis pöcsöt, meglátjuk, ki a legény a csárdában!
Egerbe mentek az ottani igazgatóságra. Az volt Svéder terve, hogy ha megérkeznek, először beugranak a járási pártbizottságra, majd onnan tovább az övéikhez. Este pedig, piálás a Szépasszonyvölgyben Kalocsai elvtárssal, akinek saját pincéje van ott, - és a többi kollegával.

Megbeszélte a dolgot előzőleg Szilasi elvtárssal. Az osztályvezető némiképp kelletlenül egyezett bele.
-Mondd Rezső, van értelme ezeknek a beavatási szertartásoknak?
-Van, engedelmeddel főnök. Ilyenkor ismerszik meg, ki, milyen fából van faragva. Ha átmegy a vizsgán f.sza gyerek, közibénk tartozik!
-Jól van. De csak szőrmentén, balhé ne legyen.
-Nem lesz, ismersz annyira.
Nagyot sóhajtott az ősz osztályvezető. - Hát ez az. Ismerlek.....

A járási párttitkár Rózsa Endre, magas testes barna hajú férfi, haját hátrafésüli, Svéder elvtárssal egykorú, asszony, két gyerek, 60 négyzetméteres bérlakás a város szélén, vagyona, kocsija, takarékbetétkönyve, spórolt pénze nincs, modora elegáns, szívélyes.
Szimpatikus ember volt, kitűnő örömmel fogadta a pesti elvtársakat. A beszélgetésből Tandem Balu kihámozta, hogy a két férfi egy iskolába járt, onnan datálódik az ismeretség. Kávéval, tepertős-pogácsával, barackpálinkával kínálta őket, ment közben a vég nélküli dumaparti a régi szép diákkori emlékekről.
Töltött egy újabb kört:
-Na, Isten, Isten!
-Nem tudom merjem-e a másodikat? - nevetgélt Svéder Rezső - még vezetnem kell.
-Ugyan. Hova?
-Még át kell mennem az igazgatóságra. Kiszálláson vagyunk, hivatalos ügyekben
-És?
-A város másik végén van az irodaház.
-Ne gyerekeskedj Rezső! Átvitetlek a sofőrömmel, Benedekkel. -Nyúlt a telefon után -Mindjárt szólok neki.
-Kösz, aranyos vagy, de nem jó, mert akkor a Zsiguli itt marad, márpedig este kell a kocsi, megyünk Szépasszonyvölgybe a fiúkkal!
Rózsa Endre vállat vont. -Ha nem, hát nem! De tudod, mit mondok én neked? Vidd nyugodtan a saját kocsidat. A mai napon a védelmem alatt állsz, ha elkap a rendőr, vagy balesetet okozol, csak hívjál fel, s minden el lesz sikálva! Így már okés?
Svéder arcán a megkönnyebbülés érzete látszott átfutni, szinte égi fényt kapott a bőre, de a kétkedésé is.
-Persze, köszönöm. De, izé, most ez komoly?
-Szoktam én hülyeségeket beszélni? Probléma esetén rögtön hívj, amíg nincs jegyzőkönyv, gyerekjáték megoldani.
-És, ha a rendőr....?
-A rendőrnek mondd meg, hogy velem akarsz beszélni, ragaszkodj hozzá, hogy felhívjon a rádiótelefonján.... Holnap pedig, ha felébredtetek elviszlek benneteket a szilvásváradi vadászházba. Eszünk, iszunk, dumálunk, i tak dalse!

...Már visszafelé jöttek dolguk végeztével. Füzesabonynál elérték az M/3-as autópályát, felhajtottak rá. Derűs, nyári délelőtt volt, felhőnek nyoma sem látszódott fenn az égen. A szalagkorlát mellett lévő pipacsok egyetlen piros folyammá olvadtak össze, ahogy a kocsi sebessége nőtt. Hatvanig keveset beszéltek, mindketten elsüppedtek a gondolataikba. Svéder Rezső ezt mondta magában: "derék gyerek ez a Tandem Balu, kiállta a próbát! Majdnem jobban bírta, mint én!"
Tandem Balu viszont mást gondolt. "Dagadt, részeg disznó! Lehánytad a cipőmet! Én cipeltelek haza, a lábadon sem bírtál megállni!"
Mindemellett neki is viszont-imponált a főnöke, van valami esendően emberi abban, ha egy ember lazán segg részegre tudja inni magát.

Ment a kocsi, száguldott, egymás után hagyták el a lassúbb járműveket, teherautókat, autóbuszokat, Trabantokat, Skodákat. Hosszú hallgatás után Svéder szólalt meg először. -Na és mit szóltál öcsém az én Endre barátomhoz? - Az "öcsém" ezúttal nem hangzott lekezelően, ellenkezőleg, inkább barátságos színezete volt.
-Tehetős manusz - vigyorgott Tandem Balu. -Összekapart magának már ezt-azt. Az a kéró ott az erdő közepén tökre csúcs. Micsoda luxus-kényelem van benne, apám! És a kocsija! Ekkora Merciben még életemben nem ültem, el se tudtam képzelni, hogy ilyen nagy autó létezik! -Majdnem azt találta mondani, hogy majdnem akkora, mint a Béla bácsi Audija, de még időben észbe kapott.
Svédert, mulattatta a fiú lelkesedése. Ránézett fél-oldalvást.
-Szóval tetszett.
-Ja! - mondta a fiú. -Frankón. Csak egyvalamit nem értek. Voltam egyszer Roth Emillel a Pártközpontba', láttam milyen belül. Semmi cécó, semmi felvágás, szűk irodák, csőbútorok, brutálisan egyszerű a berendezés és az egész izé. Jó tökre megmotozott a portán egy géppisztolyos szaki, de az, más. És akik ott dolgoznak, akihez például mentünk, a nevét nem mondom, egyszerű, hétköznapi emberek, majdnem, hogy azt tudnám mondani, hogy rosszul öltözött olcsójancsik, míg Rózsa elvtárs a legmenőbb szerkóba van öltözve, elegáns, aranyóra a csuklóján, meg minden, hatalmas irodában csücsül, csúcskirály a kocsija, és a nyaralója. Mekkora ellentét! Mitől van ez, főnök?
Balu életében nem mondta még Svéder Rezsőnek, hogy "főnök", ennyire soha nem akarta megtisztelni. Most se megtisztelésnek hatott a szájából, hanem inkább baráti közeledésnek. Valamiféle önkénytelenül kibukó haverkodási kísérlet csengett ki belőle.

-Pedig semmije sincs. Amit láttál, a rajta lévő ruhán kívül mind az államé. -Svéder élvezte, hogy megdöbbentheti Balut!
-Komolyan? Nem hiszem!
-Pedig így van. Rózsa Endre magánemberként olyan szegény, mint a templom egere.
-Lehetetlen! Ne mán!
A kisfőnök jókedvűen felnevetett. Átnyúlt a másik üléshez, átkarolta Tandem Balu vállát, kedveskedve megszorította.
-Egy megyei, vagy járási párttitkár olyan öcsém, mint egy kiskirály a középkorban, neki nincs szüksége arra, hogy magánvagyona legyen, hiszen minden az övé, a felségterületén lévő dolgokkal ő rendelkezik. Élet halál ura, bármit, bármikor lefoglalhat, kisajátíthat, mint ahogy például Zólyom Szilárd, a megyei elsőtitkár tette tavaly, aki lefoglalta egy szép nap a miskolci villamost és azzal vitette körbe a vendégeit.
Visszavette a kezét és megfogta a kormányt, előzésbe kezdett, egy kamion mellett robogtak el.

-Úgy képeld el a megyét, vagy a járást, mint egy szandzsákot a Török Birodalomban az 1500-as években. Minden vagyon a szultáné. A szultán a közigazgatási egységek élére hivatalnokokat nevez ki, hozzá hű embereket. A szandzsákbégeknek semmijük sincs, de amíg hivatalban vannak, korlátlanul rendelkeznek az összes anyagi javakkal, és az emberi életekkel. Számadási kötelezettségük egyedül az uralkodó felé áll fenn.

Befejezte az előzést, visszatért a jobboldali sávba. Átnézett egy fél-pillanatra a fiúra, mit szól hozzá? Látta a szemében, ahogy felé fordult az érdeklődést és az értetlenkedést. Folytatta.
-Fordítsd le most ezt az egészet a mai viszonyokra. A szultán most a nép, a népet az önkéntesen és szabadon megválasztott Kommunista Párt képviseli. A megyék, a járások a szandzsákok, a szandzsákbégek ma a megyei és járási párttitkárok. Egyetlen különbség van csak a két rendszer irányítási mechanizmusa között, nálunk ugyanis dualizmus van, a hatalmat a helyi tanácsok és a helyi pártszervek együttesen gyakorolják. Tanácselnök, párttitkát. Bár - tette hozzá - a tanácselnökök szintén párttagok, és a pártutasítás betartása számukra is kötelező.
-És a többi csóka, a pártközpontosok?
-Hadd el - röhögött a kisfőnök - az egészen más tészta! Ők a janicsár-agák!

Ment, száguldott az UL-es Zsiguli, egymás után suhantak el oldalt a kilométerkövek. Dél volt mire beértek Budapestre, ekkor már teljes erővel tűzött a nap, a lehúzott ablakok, s a baromi huzat ellenére tűrhetetlen forróság volt a kocsiban.
-Amiről beszélgettünk, arról senkinek egy szót se - mondta Svéder elvtárs.
-Úgy lesz - szűrte a szót Tandem Balu. -Befogom a számat!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8463
Időpont: 2017-03-06 08:09:48

válasz Finta Kata (2017-03-05 00:12:14) üzenetére
Kedves Kata! Köszönöm az értékelést, megerősít abban, hogy érdemes folytatni. Sok mindent láttam, tapasztaltam, igyekszem beleszőni a történetbe. Ezekre a hatalmi dolgokra én is rácsodálkoztam egyszer. Olyan helyen dolgoztam, ahonnan volt rálátásom...:) Szeretettel, és köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8463
Időpont: 2017-03-06 08:06:33

válasz oroszlán (2017-03-02 23:19:52) üzenetére
Szia Ica! Ja, ez a kisfőnök, a Svéder messze nem kommunista, csak megjátssza kifelé...muszáj, mert különben nem lenne előmenetel! :) Köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12603
Időpont: 2017-03-05 00:12:14

Kedves Laci!
Jó ez a hosszú rész is. Jól ismered azt az időt. Bizony, nagy urak voltak akkor a párttitkárok, és legtöbbjük a hatalmukkal alaposan vissza is értek, akár most a nagyúr barátai, kapják a milliárdjaik mellé a többit,
s azt csinálnak, amit akarnak.
Szépen állítottad össze eszt a hosszú részt is.
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
7821
Időpont: 2017-03-02 23:19:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci.
Tetszett ahogy kibeszélték a "kiskirákyokat" de megérte a kisfőnök is a pénzét:)))
Remek rész volt.
Szeretettel olvaszam: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8463
Időpont: 2017-02-23 07:39:23

válasz Ylen Morisot (2017-02-22 21:35:25) üzenetére
Szia Ylen! Valóban, ma már hihetetlen szinte, h ilyen létezett! Nincsenek helyi kiskirályok, nem él senki vissza a hatalmával. Hiába, ez már egy jobb kor, észre kell vennünk! :) ???? Így van? Így! Biztos? Hát persze! Örömmel láttalak újra, köszönöm! Üdvözlettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2017-02-22 21:35:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Ez egy igazán jól sikerült "bemutató" lett - sok szempontból.
"Egy megyei, vagy járási párttitkár olyan öcsém, mint egy kiskirály a középkorban." Ma már hihetetlen, de milyen igaz volt akkoriban!
Üdv:
Ylen

Legutóbb történt

Marcsy alkotást töltött fel Monoton címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) fénytörés című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) kétbék szarkazmussal című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) fénytörés című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Averzió. Hogy miért? című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Este Pesten című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Égei-tenger című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel A vers ABC-je = K címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A pórul járt Csuka című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Újra című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Megkondul a széltől címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Este Pesten című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Este Pesten című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Égei-tenger című alkotáshoz

zsarátnok bejegyzést írt a(z) Este Pesten című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)