HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1886

Írás összesen: 49111

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2019-11-18 17:49:15

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-03-14

Mi kommunista ifjak...X/2. +18

-Tudják maguk mit mondott Lenin?
Az előadó körbehordozta vizenyős-kék szemét a hallgatóságon. Középkorú, kopasz ember volt, nagy hassal, rövid, kefe-bajuszkával. 20-30 körüli fiatalokat látott a széksorokban, álmos, érdeklődést alig-alig mutató arcokat. Fel akarta rázni őket, kizökkenteni tunya közönyükből. Azt gondolta, ha egy Lenin-idézettel kezd, nyert ügye van, meg tudja ragadni figyelmüket.
-Azt mondta Lenin: "Marx tanítása mindenható, mert igaz!"
Kivárt egy lélegzetvételnyit, leste a hatást. A fiatalok tovább kornyadoztak, volt, aki nem röstellt elnyomni egy ásítást. Egy másik, egy lány pedig, ó, horribile dictum, behunyt szemmel ült, feje előrebiccent, mintha szunyókálna!
-Lukács György tanítványa voltam - vallotta be erre. A "Lukács"-ra csak felkapják a fejüket, a "Lukács" az egy nagyon nagy név, majdhogynem renegát, de mindenképpen mai és modern! - Figyeljetek már egy kicsit! -esedezett magában.
Nem kapták fel. Az egyik fiatal elvtárs éppen ellenkezőleg, az előtte lévő szék támlájára hajtotta, mintha álmos lenne, vagy unná az egészet.

Sebaj, vonta meg a vállát Szabó Alajos, a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem docense, mert hiszen, mint tudjuk, ő volt az első óra előadója. Nekem az a dolgom, hogy ledaráljam az anyagot, azért fizetnek, magas ívben tojok a többire!
-Lukács szerint vannak haladó, és maradi ideológiák - folytatta, most már nem törődve azzal ki figyel, ki nem. -A haladó ideológiákat az különbözteti meg a maradiaktól, hogy a valóságos életből indulnak ki, a realitások talaján állnak. A maradiak ezzel szemben régi, reakciós világnézeteket közvetítenek, Istenről beszélnek, a természetfeletti világ létezését hirdetik. Sokan maguk sem hisznek benne, de a polgári világ előítéleteinek hálójában vergődve nem hajlandók szembenézni elavult nézeteikkel, nem akarják bezárni a kaput a természetfeletti erőkbe vetett hit előtt. A történelem szemétdombjára kerülnek nemsokára, ahogy Bibó István mondja Eltorzult magyar alkat című könyvében....

Az, az ifjú, aki a második sor közepén ült, most felemelte a fejét, és átnézett a jobb-szélen szunyókáló lányhoz. Tasi Viktornak hívták, a 4. számú alapszervezet delegálta. Kitartóan hosszan nézte, egészen addig, míg a lány a primitív ősi ösztön parancsának engedelmeskedve ki nem nyitotta a szemét, és észre nem vette, hogy figyelik. Kállai Sára volt ennek a lánynak a neve, Szombathelyről jött, az ottani alapszervezetben ő volt a KISZ titkár.
Tasi Viktor kacsintott, a lány talányos mosollyal és vállvonogatással felelt.
Lezajlott ugyanis reggel egy kis közjáték a női zuhanyozóban. A fiú és két szobatársa álmosságtól bedagadt szemmel eltévesztették az ajtót és véletlenül a nőibe mentek be fürdeni. Javában csorgatták a hátukra a finom, forró vizet, amikor bejöttek a lányok. Először észre se vették a fülkékben lévő fiúkat, aztán Sütő Margit, Kállai Sára szobatársa meglátta őket és felkiáltott:
-Jesszusom, hímek!
Szó szót követett, volt egy kis ordítozás, egy kis anyázás, aztán mindkét fél belátta, hogy ilyen apróságon nem érdemes vitatkozni. A lányok belenyugodva a megváltoztathatatlanba hagyták, hadd fejezzék be a fiúk a fürdést, ha már egyszer elkezdték, a fiúk pedig, oda nyilatkoztak, hogy nem zavarja őket, ha a lányok is ugyan azt teszik.
Kállai Sára és Tasi Viktor egymás mellett fürödtek, csak a paraván szürkéskék fala választotta el a két nyúlánk, meztelen testet.
-Van szappanod bameg? - kukucskált át egyszer csak a lány a fiúhoz.
-Van, tessék - mondta pökhendin emez -s odafordult, hogy átnyújtsa.
-Kösz. -Sára tartotta a markát a szappanért, ez azonban kicsúszott a kezéből s leszánkázott a földre, a fiú két bokája közé. Lehajolt, hogy felvegye, sikerült is elkapni a síkos, pattogó kis holmit, ám ahogy felegyenesedett meglátta maga előtt szemmagasságban himbálózni azt a dolgot.
-Te jó-szagú rezeda, mekkora! - szakadt ki belőle önkénytelenül a felkiáltás. Aztán, kezét a szájához kapva hozzátette: "bocsánat, tiszta hülye vagyok!" -s kuncogva visszaslisszolt a saját fülkéjébe.
Tasi Viktor felkacagott -juhé! - s így kacagó, ázott, ördögien kaján, cinikus-vigyori képpel benyögte. -Kéne egy estére, mi?
-A tied nem! -jött a lakonikus válasz.
-Ha meggondoltad magad, szólj!
-Persze, majd rögtön! Tahó!
Ennyi volt a jelenet, s ennyi a párbeszéd.
Most a fiú kacsintása azt kérdezte: na, mi az ábra, benne vagy?
A lány mosolya is jelzés volt: "talán" - mondták a nevetős kék szemek. A vállak felhúzása viszont azt jelentette: "azért mérget ne vegyél még rá, bameg"

A docens nem zavartatta magát, folytatta, de csak mintha káposztafejekhez beszélne. Volt gyakorlata elviselni a hallgatóság közönyét, az Egyetemen hozzáedződött a közömbös, lélektelen, bamba arcok látványához.
-A marxisták a munkásosztályt képviselik, azt az osztályt, amelyik a szebb jövő egyedüli letéteményese. Nem félnek a jelentől, előre látják a jövőt. A Lenin által vezetett szovjet kommunista párt felismerte, és előre látta a szocialista forradalom sikerét, mert tudatában volt a marxi igazságnak: történelmi szükségszerűség, hogy a termelési erők, és a termelési viszonyok előre-haladott fejlettségi fokán az elnyomó, kapitalista rendszert, egy jobb, igazságosabb társadalmi rend váltsa fel!

Véget ért az első előadás, 9 óra volt. Mentek kifelé a kertbe levegőzni. Tasi Viktor Kállai Sára mellé sodródott. Megálltak a rózsalugas mellett, teli tüdővel szívták be tüdejükbe a friss reggeli levegőt, orrukba a virágok édes illatát.
-Na, mi van akkor?
-Mit tudom én.
-De benne vagy?
-Hát, mondjuk...
-Jó. Gyere fel akkor a 12-esbe este. Elzavarom a szobatársaimat, ne arj be.
A lány habozott. -Hánykor? - kérdezte. -Tíz után már tilos a lányoknak a fiúk szobájába menni....
-Oké, tudom. Az a hülye tyúk, a Kamilla vagy hogy hívják azt a p.csát, rendesen bekavart. Legyen akkor kilenc.
-Ne inkább nyolc?
-A nyolc túl korai. Teli hassal hülyeség, még véletlenül lehányod a f.rkamat, vagy én a te...! Egy óra különben is untig elég!
-Frankón. De nem dumálunk róla senkinek, hülyegyerek!
-Hogy a p.csába dumálnánk!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8487
Időpont: 2017-03-29 08:00:27

válasz Finta Kata (2017-03-28 11:31:17) üzenetére
Kedves Kata! Én is untam nagyon. De aztán haszna is volt, rengeteget síeltem a 21 nap tanulmányi szabadság alatt! Igazad van, tényleg nem tudom kihagyni azokat a részeket!  De hát hozzátartozik az élethez! Megnéztem azt a részt. Az előző mondatban szerepel: "....csak felkapják a fejüket..." - így a következőkben már csak utaltam rá: "Nem kapták fel. ....éppen ellenkezőleg...stb" Azt gondoltam, h ez így jó! ??????  Köszönettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12603
Időpont: 2017-03-28 11:31:17

Kedves Laci!
Volt benne nekem is részem unalmas marxizmust-leninizmust tanulni, mert minden előléptetésnél elküldtek bennünket (jó helyre) is hasonló előadásokat hallgatni. Persze, arra jó volt, hogy időnként akár egy hónapra is valahol egy szép erdei épületben pihenjünk és nyaraljunk...
Jól írsz, érdekes, azonban ki nem hagynál egy-két helyen olyan félig kiírt disznóságot, igaz, azokat látva, mindig elnevetem magam...

Figyelem, a javítás miatt jegyzem meg: az első nagy szakasz végén látható mondatban: "az előtte lévő szék támlájára hajtotta, mintha álmos lenne, vagy unná az egészet." a hajtotta szó után hiányzik: , mégpedig: a fejét!

Üdv. Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8487
Időpont: 2017-03-16 16:43:38

válasz oroszlán (2017-03-16 13:45:33) üzenetére
Kedves Ica! Jó módszer volt a "túlélésre", h az ember igyekezett valami jó dologra gondolni. Nálam bejött! Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
7838
Időpont: 2017-03-16 13:45:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Unalmas volt a fejtágítás, éppen úgy mint egy értekezlet....hogy kinek mi járt az eszében?
Kíváncsi vagyok a fejleményekre.
Szeretettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8487
Időpont: 2017-03-16 07:50:32

válasz Rozán Eszter (2017-03-15 10:02:01) üzenetére
Szia Eszti! Próbáltam az "életből" meríteni, remélem a folytatás is tetszik majd! Szeretettel üdvözöllek! Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8487
Időpont: 2017-03-16 07:43:33

válasz hundido (2017-03-15 08:34:35) üzenetére
Szia! Ki mire gondol közben? Ajjaj! De nemsokára kiderül, mi jár a fejekben! Köszönettel: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7466
Időpont: 2017-03-15 10:02:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!

Nagyon jól és élvezetesen írod le ezt a korszakot, nosztalgiával vegyes érzésekkel olvasom. :)
Hundidohoz hasonlóan én is várom a folytatást!

Szeretettel: Eszti
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1472
Időpont: 2017-03-15 08:34:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Ezek a fejtágítók anno, tényleg unalmasak voltak, és a káposztafejekben sok minden járt. Persze volt aki figyelt és bólogatott. A többiek gondolati máshol, másokon jártak, úgy, mint itt. :) Kíváncsian várom a folytatást. Üdv hundido

Legutóbb történt

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Újra című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) hópelyhek című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érzéki csalódás című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érzéki csalódás című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Érzéki csalódás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Érzéki csalódás című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) hópelyhek című alkotáshoz

Krómer Ágnes alkotást töltött fel Érzéki csalódás címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel A vers ABC-je = O címmel

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) penészírtó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lebegés című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Izzásba dönteni című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Szél hátán fellegek című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Szél hátán fellegek című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Szél hátán fellegek című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)