HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 6

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1921

Írás összesen: 51323

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-04-02 10:09:35

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-04-20

Mi kommunista ifjak...MK I/1.

A Hivatal Pártbizottságának utolsó, év-értékelő ülésére december 10-én került sor. 16 órakor Dombi elvtárs kivételével (ő délutánra már rendszerint seggrészegre itta magát) minden pártbizottsági tag jelen volt az első emeleti, fa-berakásos díszteremben. Tarján elvtárs köszöntötte a résztvevőket, majd megnyitójában felsorolta, és értékelte az év legfontosabb eseményeit. A következőket mondta:

"Nagy jelentőséggel bíró évet tudhatunk magunk mögött elvtársak. Pártunk és kormányunk vezetésével 1988-ban, előremutató módon, mind a szocialista társadalom, mind a szocialista gazdaság építésében kiemelkedő sikereket értünk el. Lássuk ezeket időrendi sorrendben. Mint tudjátok, január 1.-től bevezettük a személyi jövedelemadó rendszerét, amellyel újabb nagy lépést tettünk előre a piacgazdaság feltételeinek megteremtésében. Megszüntettük a piros útlevelet, amellyel csak a szocialista országokba lehetett utazni. Az egységesített kék világútlevéllel az idei évtől kezdve bárhová utazhatunk, amit a vám, és valutaszabályok liberalizálása is elősegít. Lehetővé tettük a lakosság számára a nemzetközi turizmusba való zökkenőmentes bekapcsolódást. Április nyolcadikán a Párt Központi Bizottságának állásfoglalása alapján Bíró Zoltánt és három társát destruktív megnyilatkozásaik miatt kizárták az MSZMP-ből. Április 22-én Kádár elvtárs lett a Párt elnöke, míg főtitkárnak Grósz Károlyt nevezték ki, aki feltétlen híve az egy-párt rendszernek, a pluralizmusnak, és annak, hogy a párt vezető-szerepét minden körülmények között meg kell őrizni. Június 6-án a hatóságok kemény, határozott fellépéssel akadályozták meg a nagyobb rendbontást a Batthyányi örökmécsesnél. Mint tudjátok, felheccelt, elszigetelt csoportocskák Nagy Imre, a hazaáruló ellenforradalmár kivégzésének 30. évfordulóján megpróbáltak zavargást szítani, de rendőrségünk erőszak alkalmazása nélkül feloszlatta a maroknyi handabandázó csoportot. November 24.-től Német Miklós a minisztertanács új elnöke, akit ez úton is nagy szeretettel köszöntünk, és támogatásunkról biztosítunk"

A párttitkár elhallgatott, körbenézett a hallgatóságon. Tekintete okos, komoly, figyelő szemekkel találkozott. Senki nem szólt közbe - gondolta - ez jó jel. Senki nem hozta szóba a nyugtalanító, ellenőrizhetetlen híreket, amelyek egyre nagyobb számban szállingóztak. Az elvtársak nem feszegették a március 15-i tüntetésen történteket, ahol az egyik főkolompost, egy hőzöngő, nagyhangú egyént, bizonyos Demszky Gábort őrizetbe kellett venni, s a különböző politikai csoportosulások megalakulásáról szóló híreket. Jelentéktelen, kis létszámú ellenzéki csoportok voltak ezek: Szabad Kezdeményezések Hálózata, Fiatal Demokraták Csoportja, Magyar Demokraták Köre, Kisgazdák Országos Egylete, Egyesült Szociáldemokraták Baráti Közössége.
A szemekben itt-ott aggódást is észrevett, fel nem tett kérdéseket. Úgy döntött, ezekről is beszélni fog.

-Elvtársak - mondta - tudom, hogy mindannyian hallottatok már azokról a forrongásokról, amelyek a levegőben lógnak. A Párt nem titkolja, hogy a pluralizmus napvilágra kerülése sok, ideológiai értelemben felkészületlen emberben kelt bizonytalanságot. Nagy változások idején törvényszerű, hogy az emberek egy része elbizonytalanodik, meginog, s nem tudja helyén kezelni a dolgokat. Nekünk, párttagoknak óriási felelősségünk van abban, hogy megnyugtassuk az embereket, megmutassuk az utat. Mert miről is van szó? A nemzetközi viszonyok változásával, a világ változásával a kommunizmust építő nemzetek internacionális közösségének számolnia kell. Az utóbbi egy-két évtizedben az imperializmus arculata átformálódott. Ellenségeink, látva erőnket és elszántságunkat, új célokat tűztek ki, hegemóniájuk megőrzésére, új módszereket, eljárásokat eszeltek ki. Az úgynevezett jóléti társadalom hamis ideológiáját szajkózva megpróbálnak rést ütni a szocialista társadalmak sziklafalán. Az osztályharc ebben a helyzetben új kihívásokat tartogat. Ma más az osztályellenség álarca, mint ötven, vagy száz éve. Jobban rejtőzködik színesebb, lengébb fátylak mögé bújik, de az álca mögött ordas beste személye ugyanaz: dagadt hasú, erőszakos, mindent magának habzsoló tőkés, imperialista kizsákmányoló őkelme ma is, aki ellen teljes erővel, minden tudásunkkal küzdenünk kell. Ne dőljetek be hát az álhíreknek, ne üljetek fel a hamis igazságoknak. Menjetek az emberek közé, tanítsátok, vezessétek őket. Nyugtassátok meg a bizonytalankodókat, s fogjátok meg a kezét az eltévelyedetteknek.

Senki nem szólt egy szót sem. Erre nem is lehetett volna sokat. Tarján elvtárs folytatta. -Tudnotok kell elvtársak, a Párt veletek van teljes erejével, elvi szilárdságával, kiáll értetek, mint ahogy ti is a Pártért. Ti vagytok a párt, ti vagytok a nép, ti vagytok a múlt, a jelen és a jövő. Most pedig - mondta, belepillantva a papírjába - térjünk rá a napirendre, vitassuk meg a káderfejlesztés aktuális kérdéseit, az alapszervezetek működését, és a KISZ nyári vezetőképző táborának tanulságait.

A Pártbizottság majd minden kérdésben éles-hangú, konstruktív vitát folytatott. A késő estébe nyúló tanácskozás végén a felmerült témákban a következő határozati javaslatok születtek:

1. A káderfejlesztés területén az ideológiai képzés mellett fokozott figyelmet kell fordítani a fiatalok szakmai fejlődésének időszerű kérdéseire, különös tekintettel a számítástechnika innovatív alkalmazására, az informatika és a számítógépes ismeretek bővítésére.
2. Az alapszervezetek munkájában a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a dolgozókkal való közvetlen kapcsolatokra és a felvilágosító munkára alapuló irányvonal.
3. A KISZ vezetőképző tábor sikeres és eredményes volt. A fiatalok bizonyították a szocialista eszme melletti elkötelezettségüket, hozzáállásuk, viselkedésük példa-értékűnek bizonyult. A kommunista fiatalok továbbra is aktívan vállaljanak részt a felvilágosító munkában a párt vezető szerepét illetően, illetve annak tudatosításában, hogy 1956-ban az országban ellenforradalom zajlott.

A lépcsőházban már lefelé menet, Nemesné így szólt Farkas elvtárshoz.
-Mondd csak Tibor, hogy vagytok ti megelégedve Kelemen Gézával?
-Kelemen Gézával? - kérdezett vissza csodálkozva az ősz főosztályvezető. Óvatosan rakosgatta a lábát, köszvénye volt, megmacskásodott a sok ülésben. Nem akart legurulni a lépcsőn. - Ki a f.szom az a Kelemen Géza?
-Tandem Balunak csúfolják.
-Ja, a Tandem Balu? Hát, megmondom az őszintét, nem sok hasznát vesszük. Alig tartózkodik a helyén, mindig rohan valahova, valami szervezési dologban. Mindig nyüzsög.
-Rúgjátok ki!
-Tessék?!
-Rúgjátok ki. Sok disznóság derült ki róla.
Leértek a porta elé, a márványpadoknál megálltak. Farkas elvtárs szaporán szedte a levegőt, hja az idő eljár, a sok kávé, s tetejibe még az a büdös kurva cigaretta.
-Mit nem mondasz.
-De pedig. A vezetőképző táborban egy egész csapat embert vett rá fondorlatos módon, csellel arra, hogy menjenek el vele templomba, misére. Cimborált a helyi pappal, bizonyos Gráth Menyhérttel. Agapén is voltak nála, ő beszélte rá a többieket.
-Mi a szar az, az agape?
-Közös reggeli, vagy tízórai, mise után. Zabálnak, piálnak, perverzkednek, s közben aztán persze megy a népbutítás.
-Hát, nem tudom. - Farkas elvtárs rosszkedvűen rágyújtott egy Kossuthra. Odakínálta a tárcáját, Nemesné is kivett egyet. - Ez elég ok szerinted?
-Még sok is. Köszönöm. - A tüzet köszönte meg. - Informátorom jelentette, mit mondott a papnak, a többiek füle hallatára. Azt mondta "ez az egész szemét kommunista csürhe egyszer úgy eltűnik majd a Föld színéről, mint egy rémálom."
-Micsoda? Mint egy rémálom?
A nő kifújta a füstöt. Várakozó tekintettel nézett Farkas elvtársra. - Nos?
-Rendben van - egyezett bele a főosztályvezető. - Intézkedem. Ilyen embernek tényleg nincs helye köztünk!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2017-04-30 19:30:03

válasz Finta Kata (2017-04-30 16:48:35) üzenetére
Kedves Kata! A rendszerváltás eseményei időrendbe szedve fenn vannak a Neten! Csak ollóznom kellett, beleaplikálnom Tarján et, beszésébe. A többit saját emlékeim, és mások elbeszélései alapján hozzáképzeltem, pl Farkas et. és Nemesné szóváltása Balu kirúgásáról. Akár így is történhetett volna, és valószínű voltak hasonló esetek...:) Szeretettel köszönöm! -én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2017-04-30 16:48:35

Kedves Laci!
Mondhatom, ez nagyon érdekes rész. Azon töröm az eszem, hogy mindezt Te honnan veszed, talán vannak jegyzeteid? Nagyon érdekes a változás. Érdeklődéssel várom a fejleményeket
szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2017-04-23 10:58:27

válasz hundido (2017-04-23 09:00:57) üzenetére
Szia, köszönöm! Remélem fenn tudom tartani az érdeklődést! :) Üdvözlettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2017-04-23 09:00:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Helló!
Kíváncsivá tesz ez a 2, könyv is. Mi lesz Baluval? Miért, és ki ölte meg a papot? Érdekes lesz, már előre látom. Üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2017-04-23 07:41:32

Kedves Ica! A pap sztori még tovább gyűrűzik. Voltak olyan időszakok, amikor érthetetlen gyilkosságok történtek, Sem elkövető, sem igazi valós indok nincs...A Második Könyv nagyrészt arról fog szólni, h az eddig megismert szereplők hogy élték át a rendszerváltás eseményeit, s ki mire vitte az életben? Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8819
Időpont: 2017-04-22 17:24:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Úgy látom új könyv, új idők jönnek.
Ezek a részek sem lesznek unalmasak sőt...Érdekel a pap meggyilkolása.
Várom a folytatást.
Szeretettel gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2017-04-20 09:59:37

A címben az MK azt jelenti: Második Könyv. Ez már a rendszerváltásról, illetve az, azt közvetlenül megelőző eseményekről szól majd.

Legutóbb történt

T. Morin alkotást töltött fel Csókollak!- ott is címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Stephan von Millenkovich:Enttäuschung : című alkotásho

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Áprilisi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A szívek kövein című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Reményik Sándor: Estére / Am Abend című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Művészvilág című alkotáshoz

szhemi alkotást töltött fel Pandémia sokk ( sok ) címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fáj a fejem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Reményik Sándor: Estére / Am Abend című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 80. címmel

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Fáj a fejem címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Mi a baj velem? című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) [...és nincs] című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Virágzó fák alatt című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Most című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Megnyílott a Mesebolt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)