HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 24

Tagok összesen: 1835

Írás összesen: 45991

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Varga Magdi
2018-02-10 19:46:57

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-06-13

Mi kommunista ifjak...MK II/11.

A jelentés végül 150 oldalra rúgott. Ebből a tényfeltáró rész 90, a javaslati pedig, 60. Fő fejezetei a következők voltak:

1. Bevezetés, a Lenin Mg.Tsz. bemutatása
2. A mezőgazdasági alaptevékenység üzemegységeinek szervezeti rendszere
3. Melléküzemág
4. Munkaszervezési kérdések
5. Irodai tevékenység ügyvitel-szervezése
6. Összefoglalás és javaslatok

Egy regénynek természetesen nem tiszte bemutatni komplett szakmai anyagokat, az olvasó unná is, de néhány szót érdemes vesztegetni rá, hogy érzékeltessük, a két fiatal kutató milyen értékes, komoly munkát végzett.

Az első részben leírták, hogy mely ágazati egységek foglalkoznak a Lenin Mg.Tsz.-ben mezőgazdasági alaptevékenységgel. Szántóföldi növénytermesztés a teljes termő-terület 42 %-án 567-ha-on zajlott. Ebből a gabonafélék részaránya (őszi búza, árpa, rozs) 22 % , takarmánynövények (tavaszi árpa, silókukorica, vörös-here, és más pillangósvirágú takarmány) 41 %. A fennmaradó 37 % rét, legelő, kaszáló, illetve néhány ha-on ipari növény, elsősorban napraforgó. A táblák a domborzati viszonyok miatt erősen széttagoltak, egyedül a Sándor major mellett elterülő sík részen lehetett kialakítani optimális méretű 20 ha-os táblákat.
A szerzők rámutatnak, hogy a vetésszerkezet a természeti adottságoknak megfelelő, azon változtatni nem szükséges, és nem is lehetséges. A szerkezeti arányok jók, az állatállomány takarmánybázisa rendelkezésre áll, s az állattenyésztési ágazat üzemszervezése a birkatenyésztés kivételével eléri a megkövetelhető színvonalat.

A melléküzemági tevékenység, vagyis a faldogozó-üzem szervezettségét, működését megfelelőnek értékelték, két megjegyzést tettek csupán: a 35 éves nagy gatter ma már nem korszerű, erősen elhasznált állapotban van, cseréje indokolt, s úgyszintén az emelővillás targoncáé is.

A gazdaság munkaszervezésével kapcsolatosan több területen kritikai észrevételeket fogalmaztak meg. Elemzésük szerint a tehenészetben, és a tejgazdaságban a komlexicitást szem előtt tartva jobb munkaszervezéssel a fele létszám megtakarítható. Ugyanez a megállapítás érvényes a központi Tsz iroda és az egyes telepek irodái vonatkozásában is. Javasolt áttérni az ügyvitelszervezés adatainak számítógépes feldolgozására, ami a humán-erőforrással való takarékos gazdálkodás terén további lehetőségeket rejt magában.

Munkaszervezési kérdésként kezelték a traktorok, teherautók gazdaságon belüli mozgatásának optimalizációját, bár hozzátették, a vizsgálat határterület érint, mivel egyúttal üzemszervezési kérdésként is felvethető. Több példát hoztak a probléma érzékeltetésére. A melléklet természetesen az összes erőgép mozgásának adatait és a javasolt változtatásokat tartalmazta.
Az egyik bemutatott eset különösképpen jellemző volt, jelezte, hogy erre a szervezési területre nem fordítottak kellő figyelmet a gazdaság vezetői.
A KA 23-41 forgalmi rendszámú, Zetor típusú traktor napi útvonala a vizsgálati időszakban a következőképpen alakult:

04.15 A-ból D-be
06 05 D-ből vissza A-ba
06.20 A-ból C-be
07.22 C-ből vissza A-ba
07.39 A-ból B-be
07.55 B-ből D-be
17.30 D-ből B-be
17.35 B-ből D-be
19.40 D-ből A-ba.

Megtett út km-ben 78.5. Üzemnyag-fogyasztás: 35 liter gázolaj.

Javaslat: a traktor napi útvonala a következő legyen: A, B, C, D és vissza: D, C, B, A. Megtakarítás: 39 km, illetve 19 liter gázolaj. A nyári félév vonatkozásában 180 nappal számolva 7020 km, és 3420 liter üzemanyag, aminek pénzbeni értéke megközelíti a 113 ezer forintot.

Többszöri konzultáció és adategyeztetés után június elejére elkészült az anyag. 3-án postázták, és megbeszéltek egy személyes találkozást a termelőszövetkezet vezetőivel június 16-ra. Pár nappal később időpont módosítást kértek, elterjedt ugyanis a híre, hogy 16-án lesz Nagy Imre újratemetése, amire mindketten kíváncsiak voltak. Végül 19-ben egyeztek meg.
A termelőszövetkezet irodájában Kovács Eke Pál elnök, Debreceniné, Aranka, főkönyvelő, Sima Benedek párttitkár és Knór Lajos fogadta a fiatal kutatókat. Fehér asztal mellett ebédet adtak tiszteletükre a Kis Huncutban. Mértékkel italoztak, sör, bor pálinka, aztán ugyanez fordított sorrendben. Tandem Balu és Kreusz Endre sofőrrel mentek aznap, vállalati gépkocsival, így ihattak bátran.
Késő-délutánba hajlott az idő, előkerült a cigány, s olyat kezdett húzni a nyúzontyúján, amilyet e pesti elvtársak még életükben nem hallottak:

"Házunk előtt kedves idösanyám folyik el a kanális
Enyém leszel ide' kisangyalom, ha bánja az anyád is.
...............................................................
....Csipkés annak a levele, jaj de jószagú,
Egy kislyányér kedve' sidesanyám sose leszek szomorú!"

Ekkor történt, hogy Tandem Balu odafordulván tésztaképű, pocakosodó régi diáktársához, elcsukló hangon megkérdezte:
-Fi...gyelj...hukk...aztán tudjátok használni az anyagot? Meg...megnéztétek...?
-Jó...jó lesz...hukk...válaszolt Knór Lajos - csak...
Megmoccant az asztalfőn a párttitkár, kihúzta magát ültében.
-Várgyá' Laja! Majd én. -Röhögni kezdett, rengett a nagy hasa.
-Nem lehet betartni öcsém, bameg! Nekünk itt vidéken munkát, kenyeret kell adni az embereknek. Nem rúghatom ki a fele asszonynépet, mert...mert nem! Osztán a Zetor se mehet abbaja sorrendbe, aho' tik mongyátok. Mert A a traktoros Sós Feri portája a Főutcán, D a Sándor major, ott szedi össze a teli tejeskannákat, oszt viszi át a tejüzembe, majd hazamegy megreggelizni és a saját állatit megetetni, s aztán...aztán az óvodába viszi a szomszéd községbe, Kánytárkándra, B-be a kölkeit.
Megtörölte a szája szélét, rájuk bámult véreres szemeivel.
-B-ből C-be megy, ott működik a pálinkafőzde, e kijár az embernek, nem, ha ennyit kék gürcölni? Aztán vissza A-ba, hogy ejtőzzék kicsinyt. Értitek?
-De... - próbálkozott volna Tandem Balu.
-Nincs de! Én mondom, hogy de, nem te öcsém. De nincs arra pénzünk ám, hogy ilyen számítójizét vásároljunk, s ha vennénk is, nem lenne ember, aki értne hozzá. Ennyi. Most pedig: mije van a fának? Le-vele! -Megragadta a poharát, kiitta fenékig. -Igyatok bameg, a többivel ne törődjetek!

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7716
Időpont: 2017-06-15 08:09:56

válasz oroszlán (2017-06-14 23:08:20) üzenetére
Kedves Ica! Ez pontosan így van! Egy dolog íróasztal mellett kidolgozni, s egy másik dolog, h végrehajtható-e? Köszönettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
6702
Időpont: 2017-06-14 23:08:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

A száraz adatok A-ból D-be nem egészen olyanok, sőt teljesen mások mint az élet.
Szeretettel olvastam és gratulálok: Ica
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7716
Időpont: 2017-06-14 07:58:12

válasz hundido (2017-06-14 05:58:22) üzenetére
Szia! Egy intézeti tanulmány rövid kivonata. Egyszer én is részese lehettem...A vicc az volt, h hasonlóan reagáltak, mint itt, ez a párttitkár: amit leírtatok nagyon jó, nagyon hasznos, de a mi körülményeink között sajnos nem megvalósítható! Hova kerültek ezek a "tudományos igénnyel" megírt anyagok? Hát végül a szemetesbe. Miért kapott két pesti elvtárs ilyen haszontalan dologra megbízást? Mert működött fent, pártszinten a kéz kezet mos elve. Én segítek a te protezsáltadnak, te segítesz az enyémnek, aztán valahol mi is jól járunk! Nagy szerencse, h ma már ilyen nincs!!! Vagy van? Ki állítja? (Majd én, később! :) ) köszönet: én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7716
Időpont: 2017-06-14 07:49:50

válasz Finta Kata (2017-06-13 19:50:55) üzenetére
Kedves Kata! Kétféle "nyelvet" próbáltam itt bemutatni. Az egyik a hivatali "bikkfanyelv", a tanulmányok, feljegyzések, hivatalos levelezés szörnyű, magyartalan, élvezhetetlen nyelve, a másik pedig a faluhelyen beszélt nyelv, amit annyiszor hallottam, amikor kinn voltunk gyakorlaton egy tsz-ben. Az "író" (Narrátor) szövege követi mindkettőt, mintha ő is "megfertőződött" volna. Szeretettel köszönöm: én
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1027
Időpont: 2017-06-14 05:58:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
szia!
Munkaszervezés az nagyon fontos! :) Hogy is van ez? A-D- be stb A lényeg,hogy utána a Kis Huncutban lehet rá koccintani. Tetszett! üdv hundido
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
11661
Időpont: 2017-06-13 19:50:55

Kedves Laci!
Jól mondod:
"Mértékkel italoztak, sör, bor pálinka, aztán ugyanez fordított sorrendben. Tandem Balu és Kreusz Endre sofőrrel mentek aznap, vállalati gépkocsival, így ihattak bátran." - Valóban jó, hogy mások vezették a kocsit hazafelé...
Érdekes ahogy a falusi beszédet hogy örökíted meg. Élvezettel olvastam, félreteszem a humort, amit élveztem, tetszett.
Szeretettel: Kata

Legutóbb történt

Sarlai Mózes alkotást töltött fel Megállok gyászban címmel a várólistára

túlparti bejegyzést írt a(z) Régebbekről, maiakról, mostanság című alkotáshoz

Varga Magdi alkotást töltött fel Múzsák vetélkedése címmel a várólistára

Varga Magdi bejegyzést írt a(z) Esti séta című alkotáshoz

Haász Irén bejegyzést írt a(z) Marosvásárhely, tükörterem című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Nyoszolya címmel a várólistára

SmileGames bejegyzést írt a(z) Szerelem valódi arca című alkotáshoz

Rebbel alkotást töltött fel Elpusztulunk ha kell, de majd csak büszke szívvel megküzdött viadalon címmel a várólistára

Regős alkotást töltött fel Netsámánok címmel a várólistára

Regős bejegyzést írt a(z) Inkvizíció című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szerelem valódi arca című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Hív a mező címmel a várólistára

festnzenir bejegyzést írt a(z) Falusi lakodalom az ezredfordulón című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A folyó túlpartja című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Mi kommunista ifjak...MK VII/3. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2018 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)