HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 19

Tagok összesen: 1906

Írás összesen: 50214

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

eferesz
2020-05-09 20:21:34

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / szatíra
Szerző: Ylen MorisotFeltöltés dátuma: 2017-11-19

Csőcs Elek

Csőcs Elek élete már a bölcsőben elrendeltetett, amikor a nevét a nagy mesélőről kapta. A büszke szülők a jövő Petőfijeként látták porontyukat. Amikor Elek a kezébe vette bölcsész diplomáját, már mindent tudott az irodalomról, és világmegváltó lelkesedéssel indult a Parnasszus meghódítására, hogy sorsát beteljesítse. Majd ő megmutatja a világnak!
Évek teltek el, itt is, ott is megjelentek az írásai, versei. Mindegyik szabályosan szerkesztett, klasszikus stílusban, hibátlan helyesírással írt, magvas gondolatokat boncolgató szóhalmaz volt. Csak azt nem vette észre, hogy az eszmefuttatásai - bár végletesen tökéletesek -, de végzetesen unalmasak is. Kevesen vetemedtek ama bátor tettre, hogy tetszésüket fejezzék ki, még ha kínkeservesen el is jutottak az utolsó betűig.
Büszkén porolgatta köteteiről a port, amikor fejbe kólintotta az alattomosan előszemtelenkedő gondolat, hogy vajon az idén megint miért másvalaki kapta a legrangosabb irodalmi díjat, és nem ő? Meglepetten a fenekére huppant, gonosz feketeség öntötte el a lelkét, agyát meg a vörös köd. Pont azt a nyikhaj semmirekellőt kellett az egekbe magasztalni, aki azt se tudja, mi fán terem a rím? Őt, a legkiválóbbat meg félresöprik?
Megmutatom én nektek, mit dicsőítetek!
Dühét tett követte. Ettől kezdve felrúgott minden írott és íratlan szabályt, írt kedve szerint, bosszúját a billentyűzeten élve ki. Kimaradtak betűk? Rövid, hosszú, ékezet, ragozás, szavak jelentése, j vagy ly? Kisbetűvel kezdődő mondatok? Nagybetű a mondat közepén? Kit érdekel? Éljen az alkotói szabadság!
Az olvasók meghökkentek a slendriánságán. Páran jóindulattal felhívták a figyelmét a javítandóakra, mások felháborodtak. De Csőcs Elek tántoríthatatlanul ontotta tovább az impresszióit. Kedvence lett, hogy a szóközt a pont, illetve a vessző előtt nyomta, nem utána. Néha a szavak közt is, jelezve ezzel, hogy "van itt elgondolkodni való". Vagy éppen egy mondat végi írásjelet nyomott a betűk közé, ha már unta annak hosszát. Dehogy érdekelte, hogy nem értik, mit akar! Hiszen ő sem értette, mert nem is létezett mondanivaló, még ha magyarázta is - magában jót nevetve - egy-egy véleményt alkotónak az új szisztémája miértjét.
Ténykedésének meg is lett a hatása: ugyan mindenki szidta, csepülte, utálta, kigúnyolta, de végre megismerték a nevét!
A jóérzésű széplelkek hatalmas nyomásának hatására már éppen ki akarták tiltani minden irodalomban érintett közösségi felületről, amikor egy jobb napokat megélt, kopott hírneve után keresgélő vezető kritikus egy cikkben az égbe emelte: "Napjaink nagy Géniusza, aki a felszabadítást hozta el a poétáknak minden megkopott kötöttség alól, ami eddig az egyén kibontakozásának útjában állt!"
Mit gondoltak, mit nem a hivatásos agymosók, de ettől kezdve egyre több dicshimnusz született Csőcs Elek méltatására. Formabontó verseit először az új utakat kereső lapok kezdték el közölni, majd átvették a mérsékeltebbek is. Végül már nem létezett irodalom nélküle, és megalakult a Csőcs Elek ForRmabontó Egyesület, a CEFRE.
Csőcs Elek legelső, legsürgetőbb teendője a nevét örök időkre megőrző "csőcselek-díj" létrehozása volt, - így, formabontóan egy szóban és kisbetűvel írva - amely a legtömörebb, legkifejezőbb, szabályokat mellőző alkotásnak járt. (Néhányan ugyan korrigálták a plakátokon az elmaradt ékezetet, de ezzel nem törődött senki sem.)
Az ifjú tehetségek, a jövő reménységei, mind átvették a "csőcselek"- stílust, így vágytak repülni meditatív magaslatokba. Versengve találtak ki újabb és újabb érthetetlen, írott hangalakokat, melyeknek az elolvasáskor mennyekbe emelő hangulati és asszociációkra késztető szerepe volt. A helyesírást, mind halott tudományt és minden gond forrását, feleslegessé nyilvánították, nagy tetszést aratva ezzel az elemi iskolás korosztályban.
Hosszas beharangozás, reklámsorozat után, az egyesület első évfordulójának napján, a nagyszabású ünnepségsorozat legszívdobogtatóbb pillanatában végre felhangzott a tömeg által várva várt legtökéletesebb költemény, mely kiérdemelte az év fő-fő irodalmi díját. Mindössze két hangból állt, az elején a rövid helyett hosszú, valamint a végén ékezet nélküli változatban, és a tapsorkán késztetésének engedve a végtelenségig ismételgetve:
ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía, ía...

Akinek nem inge, ne bújjon bele!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1832
Időpont: 2017-11-22 19:49:42

válasz Kőműves Ida (2017-11-21 14:47:15) üzenetére
Drága Ida!
Köszönöm a megerősítésedet, én is úgy gondolom, hogy öncélúan játszadozni a helyesírással nagy vétek. Könnyű hibázni, de a nemtörődömség egyfajta vélemény nyilvánítás az olvasó felé is, és az irodalmi értékek iránt is. Nem biztos, hogy megteheti egy ember, aki értékes alkotást akar létrehozni.
Ölelésem:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1832
Időpont: 2017-11-22 19:42:53

válasz eferesz (2017-11-20 18:50:47) üzenetére
Kedves Szabolcs!
Így igaz. Köszönöm!
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6464
Időpont: 2017-11-21 14:47:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drága Ylen!

Hirtelen indulatból születnek a legjobb írások. Ez, telitalálat!
Nagyon beteges dolog, tudatosan helytelenül, értelmetlen dolgokat írni. Ha alaposan átgondoljuk, hogy mennyi munkájába van egy tanárnak, amíg megtanít egy gyereket a helyesírásra, a szövegértésre, s aztán valaki egy pillanat alatt lerombolhat mindent. Ez már nem is hiba, hanem BŰN! Feltűnési vágy, vagy bosszú - mindenképpen beteges magatartás.
Köszönöm, hogy írtál róla, bízom benne, hogy ezt többen olvassák, mint azokat, akik csupán rombolni tudnak, ha nem mást, hát a nyelvünket. : (
Köszönöm neked!
Ida
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2991
Időpont: 2017-11-20 18:50:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!
:)
Milyen jó, hogy sokan vagyunk EGYEK.
Köszönöm szépen.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1832
Időpont: 2017-11-20 17:05:29

válasz T. Pandur Judit (2017-11-20 16:45:05) üzenetére
Kedves Judit!
Köszönöm neked, hogy ilyen véleménnyel vagy! :)
A névadás a gonoszkodásom eredménye, illetve az imádott lányom az oka. Merthogy neki a köszönés (időnként) "csöcs", amiért nagyon haragszom, ő meg jót nevet. Szóval az ékezet lehet, hogy mégis fontos? :)
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1832
Időpont: 2017-11-20 16:59:35

válasz Bödön (2017-11-20 14:54:10) üzenetére
Szia Laci!
Köszönöm!
Ezek után el fogom olvasni a fura betegséggel küszködőkről írt regényedet! :) Még nem találkoztam vele, bevallom. :)
Abban igazad van, hogy a feltűnési viszketegség mindenre képes. Van, aki ír, hogy megismerjék, mások meg azért, mert kikívánkozik belőlük a mondanivaló. Még a szabályokat felrúgó írásmóddal sincs baj, ha annak célja van, és mint kifejező eszköz használatos. De a veszély abban van, hogy ha rajtam kívül nem érti senki, akkor a fiókban marad, és magamat szórakoztattam. :)
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1832
Időpont: 2017-11-20 16:47:19

válasz oroszlán (2017-11-20 10:38:30) üzenetére
Drága Ica!
Köszönöm az egyetértésedet és a támogatásodat!
Belegondoltam, hogy a nyelvünk annyira pontos és kifejező, hogy még a matematikát is sokszor nyelvi elemzéssel tanítom, hogy lássák, súgja a magyar szó a szabályt. Ha ezt lecseréljük egy ócskábbra, nem vagyunk különbek, mint a szamarak.
A másik dolog, hogy úgy olvasok, hogy szinte lefényképezi az agyam a szavak, mondatok alakját, és azonnal átfordítja képpé. Ha valami nincs a megszokott helyén, zavar keletkezik a rendszerben, nem tudom értelmezni.
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5235
Időpont: 2017-11-20 16:45:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!

Frappáns, humoros, jókat derültem rajta. A "névadás" is tökéletes! :D :D :D

Judit
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1832
Időpont: 2017-11-20 16:37:27

válasz F János (2017-11-20 05:25:46) üzenetére
Kedves János!
Köszönöm! Igen, olvastam, és nem tudtam közömbös maradni. Hirtelen indulatból született az írásom.
Igazából hálás vagyok alkotótársunknak, mert elgondolkodtatott. Fekáliából is készítettek már szobrot, mégsem az az érték. Kétségkívül keresni kell az új utakat, a jelen korunkhoz illő legkifejezőbb módokat. Picasso is botrányt keltett a kubizmussal, de mögötte igen átgondolt elméleti rendszer van. Anélkül öncélú játszadozás az egész.
Ha magyar vagyok, legyen bennem alázat a népem nyelve iránt, így gondolom.
Üdvözöllek:
Ylen
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9013
Időpont: 2017-11-20 14:54:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ylen! Én (is) találva éreztem magam! És joggal! Pár éve az "Egyesület" című regényemben pont ezt tettem. A r. szereplőinek fura betegségük van: írástévesztők. A szerző, mármint én, kényszerű körülmények közt átveszi az ő írásmódjukat, s így írja a történetet. (írásjelek, kisbetű, nagybetű, ékezet nuku, stb) Mit akartam elérni? Nem tudom. De tudom, azt szerettem volna, h észrevegyenek. (Hogy látva lássanak, látva lássanak, ahogy Ady írja) Részemről tehát, mondhatjuk, feltűnési viszketegség volt. Egyébként a fene tudja, elképzelhető, hogy "írástévesztő" módon is lehet maradandót alkotni! (De az nem én leszek!!!!) Nagyon klassz vagy! Üdv: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8390
Időpont: 2017-11-20 10:38:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Remekeltél kedves Ylen!
Nem akarom F Jánost idézni.
Egyetértek!
Szeretettel gratulálok: Ica
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
607
Időpont: 2017-11-20 05:25:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!

Ez fantasztikus írás. Már nem is bosszant annyira amit új alkotótársunk ír. (gondolom, te is beleolvastál, csak nem méltattad annyira, hogy szóvá tedd) Én sajnos vettem a fáradtságot, és figyelmeztettem, de olyan választ kaptam, hogy mit érdekli őt a helyesírás. Az pedig, hogy hova kerül a SPACE, az nála esetleges, soha nem is figyelt rá. Az alkotásaiban, mondanivaló, nincs egy deka se. Az olvasó abba fárad bele, hogy megpróbál értelmet keresni ott ahol nincs.
Hozzáteszem, még, hogy velünk ellentétben, ő írónak nevezi magát.
Lehet, hogy nekem is ezt kellett volna tennem, kiírnom magamból, mint ahogy tetted.

Üdvözlettel: János

Legutóbb történt

Susanne bejegyzést írt a(z) Kicsi fehér ház című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Kicsi fehér ház című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Varázshegy titka című alkotáshoz

eses alkotást töltött fel Érzem még nyirkos bőrömön címmel a várólistára

mandolinos bejegyzést írt a(z) Christina G. Rosetti: Éj, ha jő, hideg... című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Christina Georgina Rossetti: Hidegben című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Május táján című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Varázshegy titka című alkotáshoz

Klára alkotást töltött fel Május táján címmel

Klára bejegyzést írt a(z) Kicsi fehér ház című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Christina G. Rosetti: Éj, ha jő, hideg... című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Christina Georgina Rossetti: Hidegben című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Christina Georgina Rossetti: Hidegben című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Lóci Maci meséi 6. című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Séta, karantén után című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)