HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1877

Írás összesen: 48857

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2019-09-19 18:50:17

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: Finta KataFeltöltés dátuma: 2017-12-11

Első gyermekem születése - 5

Őrangyalom 5

Balassagyarmaton. EZERKILENCSZÁZÖTVENKETTŐT mutatott a naptár, amikor egy verőfényes tavaszi nap délelőttjén leszálltam az autóbuszról Balassagyarmat központjában, a Tanácsháza előtt, mivel akkor a városban még nem volt autóbusz-pályaudvar, s ott álltak meg a távolsági autóbusz-járatok. Ahogy leszálltam a járműről, nem tudtam betelni azzal a látvánnyal, ami fogadott: Mindenütt rend, tisztaság, a fő útvonal - Rákóczi fejedelem útnak nevezték akkor is - tele virággal, szép rendben, gondozott ágyásokban sorakozott a sok-sok piros muskátli, az utca mindkét oldalán rendben nyírt fák nyújtottak árnyat a korai melegben. Az utcák tisztára söpörve, a levegő üde, szinte harapni lehetett.
Nekem mindez Salgótarján egészségtelen, füstös levegője után óriási különbségnek tetszett, a látvány pedig szinte megbabonázott. Mindjárt otthonosan éreztem magam.

Olyan cégnél dolgoztam Salgótarjánban, ahol sokan büszke-örömmel becézték a várost
Kismoszkvának. (De a rendszerváltás után már inkább szégyellték.) A két céget összevonták, a salgótarjánit megszüntették. Ezért természetes volt, hogy valamennyi dolgozót leltározási-, átadás-átvételi munkára, kirendelték Balassagyarmatra. Nekem tetszett a kirándulás, ráadásul a költségeinket, szállást, utazást, mindent a vállalat fizette, sőt, még különélési pótlékot is kaptunk.
Két oldalt az éppen akkor virágzó spírea-bokorral szegett Bajcsy-Zsilinszky út elején, az Ipoly (akkor még Rák) szállodában helyezték el a társaságot, ahol lepakoltuk holminkat, majd ebéd után átvonultunk a cég telephelyére, amely a Salgótarjáni cégünknél sokkal jobb, emeletes épületben, a Rákóczi fejedelem út 28. sz. alatt, a város központjában helyezkedett el. Az irodákat az emeleten, utcai fronton rendezték be. A hatalmas, négyszöget alkotó belső udvarban, körben raktárak sorakoztak, ahol a földszinten és a nagy épület padlásán is árut tároltak.

Mindenütt tiszta, kulturált környezet vett körül, a munkát mégsem lehetett irigylésre méltónak nevezni. A nagy melegben a palatetős épület raktáraiban, különösen a padlásokon található mindennemű anyagot, gépet, eszközt megszámolni, összeírni, leltárba kellett venni. Forró koranyár lévén, alig bírtuk elviselni a hőséget, és úgy segítettünk magunkon, hogy asztal alá hidegvízzel töltött, "leltározott" mosdótálat tettünk, lábunkat abban hűsítettük, közben jókat mulattunk.
Este fáradtan tértünk vissza a szállodába, ahol kellemesen éreztük magunkat, mivel ott semmilyen háztartási gondunk nem akadt. Az emeleten elhelyezkedő szobákban tisztálkodtunk, átöltöztünk és lementünk vacsorázni a földszinti nagy étterembe.
Utána a terebélyes fákkal körülvett parkra néző erkélyen még sokáig beszélgettünk, zeneszó mellett szórakoztunk.
Napjában reggeltől késő délutánig dolgoztunk a telepen, hogy a feladatokat a kitűzött határidőre teljesíteni tudjuk. Leltározás alatt a két cég közös budapesti vezetőség kiküldöttei irányították a munkát. Közülük néhányukat már ismertem, akik Salgótarjánba is jártak.
Egy alkalommal a vezérkar megbeszélésre hívott az igazgatói irodába. Meglepődtem, mivel el se tudtam képzelni, milyen okból? Érdeklődtek, hogy tetszik nekem a telep, és a város. Azt se tudtam elképzelni, miért érdekli ez őket? Aztán nemsokára rátértek a lényegre. Közölték velem, hogy mindig elégedettek voltak a munkámmal, felajánlották: ha úgy döntök és elfogadom, átvesznek a balassagyarmati részleghez, ahol az önálló levelezésen kívül a kötbérezéssel kapcsolatos jogi feladatokkal is engem bíznak meg, ami fizetésemelést jelent számomra. Közben arra gondoltam, lám csak, milyen jó, hogy három évig jogot is tanultam, most hasznát vehetem. Meglepett az ajánlat, de megköszöntem, mégis - némi gondolkodási időt kértem, hogy a családommal megbeszéljem.

Azonban én magamban azonnal döntöttem, este pedig végérvényesen elhatároztam, hogy elfogadom az ajánlatot. Ujjongtam örömömben. Talán most megváltozhat az életem. El se akartam hinni, hogy lehetetlen körülményeimet már nem sokáig kell eltűrnöm. Ugyanis mióta idegbeteg sógornőm két gyerekével beköltözött anyósom kétszobás lakásába - ahol én is férjemmel ideiglenesen meghúzódtam - és kellemetlen természetével mindnyájunk helyzetét alaposan megkeserítette.
Mindez számomra szinte hihetetlennek tűnt, s arra gondoltam, hogy rám valóban őrangyal vigyáz, mikor magam nem tudom megoldani a kilátástalan helyzetünket. Végre itt az alkalom, és megszabadulok abból a földi pokolból, ahová rossz sorsom sodort. Isten ujját láttam benne, és eszembe jutott Ady idézete: "Mikor elhagytak, mikor a lelkem roskadozva vittem, csöndesen és váratlanul átölelt az Isten..."
Munkatársaim szombatonként hazamentek Salgótarjánba, én Szirákra utaztam szüleimhez, akik elvállalták egyéves kisfiam gondozását, amíg lakást kapok. Mindez szinte váratlanul, az Égből pottyant az ölembe, segített az Őrangyalom.

**-**

Folytatom.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5074
Időpont: 2019-02-05 23:17:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Örülök, hogy jóra fordultak a dolgaid, és kilátástalan helyzetedből kijutottál.
Sok rosszat lehet elmesélni azokról az időkről, de azt azért el kell ismerni, hogy aki jól dolgozott azt megbecsülték.

Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12607
Időpont: 2018-05-04 20:17:08

válasz Ylen Morisot (2017-12-12 19:57:01) üzenetére
Kedves Ylen!
elnézést kérek Tőled, hogy csak most válaszolok, de sokáig nem tudtam, legfeljebb valóban benézni, egyéb otthoni elfoglaltságom miatt. Most is csak lassan tudom itt is utolérni magamat.
Most igyekszem itt a Napvilánál is újra folyamatosan benézni és az érdekes anyagokat elolvasni.
Köszönöm, hogy olvastad a novellámat, mindig szeretettel várlak:
Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12607
Időpont: 2018-04-27 19:56:21

válasz Bödön (2017-12-13 09:33:56) üzenetére
Kedves Laci!
Olyan a sorsunk, hogy életünk folyamán többször is jó, ha az Őrangyalok vigyáznak ránk. Igaz, ezt lehet másként is kifejezni. Ahogy leírtad: máskor is vigyázott rám az Őrangyal, egyszer olyankor is, amikor
a kocsimban találkoztam egy falusi lovaskocsival, benne vagy hét hangosan éneklő részeg emberekkel. Én voltam a hibás mert őket figyeltem, s egy kanyarban átléptem kissé út felén, s ütköztünk. Behunytam a szemem, s mikor kinyitottam felettem a két ló mind a négy lába a fejem felett kalimbált... s nem ránk
tették le a lábaikat, hanem elfordultak, és a kocsit a másik oldalon a kis gödörbe vitték... Életem folyamán még ezeken túl is történtek olyanok, amelyet csak csodának lehet nevezni...
Köszönöm, hogy érdeklődéssel olvastad:
Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12607
Időpont: 2018-04-27 19:40:49

válasz F János (2017-12-13 06:40:07) üzenetére
Kedves János!
Igaz, hogy nehéz helyzetemből akkor nem tudtam, hogy tudok menekülni. Ezért írtam és hitten is
abban, ahogy azt leírtam. Vagy azt is mondtam, hogy addig igaz sohasem történt az, hogy szerencsés
voltam, hogy kéretlenül is felvettek az új helyre, ráadásul, hogy magasabb fizetéssel, mivel tudták, hogy három évig jogot is tanultam. Ez ritkaság, mert mások - ugyanolyan középiskolákban - jogot nem tanítottak, csak Marosvásárhelyen, és én nyaranként egy jogásznőnél segédkeztem, s vele együtt jártam a bíróságra.
(Később be akartam fejezni az egyetemen, de a főnököm ijedten mondta, mikor ezt megtudta:
Mi lesz, ha Katika egy-két évig tanulni jár, "ki fog itt dolgozni"...) mert a férfikollégák mind
jártak valahová tanulni... s azzal is járt szabadság...
Attól függetlenül én ott levelezésen kívül a kötbérezéssel kapcsolatos jogi feladatokkal is engem bíztak meg, és helyt álltam.
Köszönöm, hogy olvasta:
Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12607
Időpont: 2018-04-27 19:18:09

válasz Ylen Morisot (2017-12-12 19:57:01) üzenetére
Kedves Ylen!
Akkor nagyon nagyon jól jött ki az a munkahely-változás, megmentett attól a helytől, amit lehetetlen
volt nekem megszokni. Egyébként nem is tudom, hogyan tudtam volna onnan elmenekülni. Ezért írtam
de nem csak írtam, de hittem abban, hogy valaki Odafentről segített nekem.
Köszönöm szépen, hogy olvastad:
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8393
Időpont: 2017-12-13 09:33:56

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata! Nagy érdeklődéssel olvastam ezt a részt is! Balassagyarmat leírás, az ottani körülmények....a munka. Nem csodálkozom, h az idézett Ady vers jutott eszedbe. Valaki vigyázott Rád, kezében tartotta a sorsodat! Jó volt megismerni gondolataidat, érzéseidet, amelyeket naplószerű természetességgel meséltél el nekünk. Remélem Őrangyalod a továbbiakban is elkísér! Szeretettel várom a folytatást! -én
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
607
Időpont: 2017-12-13 06:40:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Ez ismét egy érdekes fejezete életednek.
A magyar emberekre nem jellemző, hogy munkahely változtatás miatt költözzenek, de ez akkor neked kapóra jött.
Én egyszer Budapestről, majdnem leköltöztem Makóra, mert ott ajánlottak állást. (vagyis nem ajánlottak, hanem hirdetésben olvastam) Abban az időben nem volt ennyire egyszerű a kommunikálás, mint ma, ezért levélváltással beszéltem meg, hogy lemegyek megnézni a munkát, és a hozzá felajánlott szolgálati lakást. Én már úton voltam amikor a postás meghozta a levelet, hogy betöltötték az állást. Így csalódott voltam, amikor ezt megtudtam Makón. Azért nagyon kedvesek voltak velem, körbevezettek a gyáron, még ebédre is meghívtak. A szolgálati lakás megtekintésével, már nem fájdítottam a szívem, azt nem néztem meg.

Tetszett az írás, üdvözlettel: János
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2017-12-12 19:57:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Azt hiszem, töretlen hiteddel, optimizmusoddal, kitartásoddal hívtad magadhoz újból és újból a segítő angyalodat. :)
Jó olvasni! Köszönöm!
Szeretettel:
Ylen

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Kell még lennie! című alkotáshoz

Magdus Melinda alkotást töltött fel Rozsdabarna sziklaszirt címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Azt hiszed felnőttél című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) memóriazavar című alkotáshoz

Horvaja bejegyzést írt a(z) Álarc című alkotáshoz

Horvaja bejegyzést írt a(z) Hazugság című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel memóriazavar címmel a várólistára

Szem Eszkör alkotást töltött fel Essz levele (7.fejezet) címmel a várólistára

Erdős Anita Andrea bejegyzést írt a(z) Álarc című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) Nem akarok már mást című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) Győri barangolásom című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Őszi gondolatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ti régi lombok! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Álarc című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)