HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1835

Írás összesen: 45991

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Varga Magdi
2018-02-10 19:46:57

Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: hundidoFeltöltés dátuma: 2018-01-21

Handabanda

Ez a nyári nap is olyan volt, mint a többi. A fiúk most is a parkban hűsöltek a nagy fa lombja alatt. Időnként csikk-pöckölő vagy szotyihéj-köpő versenyt rendeztek. Hangos ovációval köszöntötték a nyertest.

A társaságot Füttyös, Totyó, Méhecske, Menyus, Kokó, Cirom és Lapaj alkotta. Mindannyian a piacon dolgoztak segédmunkásként. Heten voltak, mint a gonoszok. Rá is szolgáltak erre a megnevezésre. Balhék, verekedések, emberek zaklatása, ezek szerepeltek a bűnlajtsromukon. A banda vezére a jó svádájú csajozógép, Füttyös volt. Azt hangoztatta, hogy a lányoknak meg kell adni azt, amire vágynak. Sok lányt hódított meg, aztán elhajította őket, mint egy használt zsebkendőt. "Mind azt akarja, csak van, amelyik tovább kéreti magát. Ha nem használod ki a helyzetet, mamlasznak tartanak! Jól jegyezzétek meg!"- sulykolta társai fejébe. Ha egy csinosabb lány ment el mellettük, füttyszóval, vagy megjegyzéssel méltatták. Volt, hogy hazáig kísérték, és nem éppen kedves szavakkal bókoltak nekik.
- Na, cicus! Van, aki megmasszírozza a hátad? Vagy jobban szeretnél mást? Mi az érintés művészei vagyunk! Mondd, mi a vágyad! Mi teljesítjük! Válassz! Melyikünk tetszik?- kérdezte pimaszul Füttyös.
A rendőrség többször igazoltatta őket. Párszor élvezhették a fogda szeretetét, a gumibot erejét randalírozásuk jutalmaként. A balhék kezdtek eldurvulni. Elcsattant egy-egy pofon is, ha valaki ellenállt. Körbevették a kiszemelt áldozatukat:
- Hé! Adj egy staubot! Mi óvjuk az egészségedet! Ennyivel is tovább élsz! - majd hangos röhögéssel kikapták az áldozat kezéből az egész doboz cigit.

Nagyon szeretett volna a galerihez csatlakozni Handabanda. Méhecskét ismerte a fiúk közül. Vele dolgozott együtt a piacon. Tőle hallott a csapat viselt dolgairól. Méhecske megígérte, hogy majd szól az érdekében.
Handabanda halk szavú, kevés beszédű, jelentéktelen srác volt. Szeretett volna valamivel kitűnni, talán azért is füllentett annyit. Azt gondolta, így érdekesebb figura. A piacon mindenki tudta, hogy sokszor lódít, ezért a Bandi helyett csak Handabandának, vagy Handibandinak hívták. Kedvelték az egyébként kedves fiút. Méhecske is csak mosolygott rajta, mert tudta, hogy amit mesél, azt el kell osztani kettővel.
- Handabandi, ne handabandázz! - figyelmeztették a kofák nevetve. Elmúlt már az esti mese ideje!
De ő olyan átéléssel adta elő történeteit, hogy sokszor maga is elhitte, amit kitalált. A piacosok ráhagyták, örültek, hogy vidámságot csempész nehéz, unalmas, életükbe.
- Tudjátok, a barátnőm nagyon szép - mesélte egyszer. Tanul. Nekem is mondogatja, hogy szerezzek szakmát. Be fogok iratkozni az esti iskolába.
- Te?! Iskolába! Ez marha jó! - vihogott egy kövér, rózsás arcú árus. Hátba vágta, majd magához ölelte. - Nem jó itt neked?
- Te Handabanda! - szólt egy másik eladó, és megfogta a karját. - Te közénk tartozol. El akarsz hagyni minket egy nőért?
Röhögésben tört ki a hallgatóság.
Erre csak az orra alatt dünnyögött valamit, és elkullogott. "Röhögjetek csak! Majd nagyot néztek egyszer! És igenis van barátnőm. Jó, még csak beszélgetünk, de érzem, ebből lesz még valami.
- Tudod mit? - kiáltotta utána valaki. - Hozd már ide egyszer azt a csajt!
- Majd én megmutatom nektek!- sziszegte a fogai közt. - Hallotok még rólam!
Ökölbe szorította a kezét. Úgy érezte, tennie kell valamit! Valami olyat, amivel kivívja, hogy ne kezeljék hülyegyerekként.
- Méhecske! Hozz már össze a bandával! - kérlelte Handabanda.
- Jó! Megbeszélem Füttyössel.

Méhecske már sokat mesélt a srácoknak a kicsit dinka barátjáról. Annyit rágta Füttyös fülét, hogy egy nap így szólt:
- Na, ma eljöhet az a híres, nagyot mondó barátod! Este a szokásos helyen, időben találkozunk!
Handabanda örömmel fogadta a jó hírt. Pontban hétkor ott volt a parkban. Füttyös végigmérte a fiút.
- Na - sercintett egy nagyot - hallom, beállnál közénk.
- Igen! - szegte fel öntudatosan a fejét - Jó lenne hozzátok tartozni! Tetszik, amit mesélnek rólatok.
- És, mit mesélnek? - tudakolta kissé gunyoros hangon Totyó.
- Hát, belevaló, kemény fickók vagytok, akik nem ijednek a saját árnyékuktól! Nem vagytok holmi mulyapisták, beszari alakok! Nem akarok továbbra is palimadár lenni, akit mindenki csak gúnyol és kinevet a piacon! Azt akarom, hogy olyan kemény csávó legyek, mint ti! Majd én megmutatom a sok bunkó kofának, hogy ki is vagyok én tulajdonképpen! Nem leszek többé "mimózabandi", akin jókat lehet derülni!
- Azt hallottam, hogy van nőd! - vágott közbe Füttyös.
- Van, vagyis még nem egészen az, de nagyon jó úton haladok. Arra kért, hogy tanuljak!
A fiúk röhögésben törtek ki.
- Akkor menj, tanulj! Semmi keresnivalód nincs itt! - förmedt rá Cirom.
Füttyös leintette társát.
- Na, száz szónak is egy a vége! Válassz! Ha velünk akarsz lógni, akkor bizonyítanod kell, hogy tökös srác vagy. Áll az alku?- kérdezte Füttyös.
- Áll! - felelte. Mit kell tennem?
- Ma este, itt a parkban egy erre járótól el kell venned a táskáját. Mi itt leszünk a közelben, ne parázz!

Handabanda elgondolkodott. Soha nem csinált ilyet. Bár szeretett túlozni, de ez más. Kissé elbizonytalanodott. Valóban ezt akarja? Azonban ha ez most sikerül, akkor ő is tagja lehet a csapatnak. "Nem is olyan nagy ügy!" Nyugtatgatta magát. "Itt lesznek ők is. Segítenek, ha valami bukta lenne". Aztán a haditervet fontolgatta. "Gyorsan kikapom a tatyót egy nő kezéből, aztán futás! Mire az áldozat észbe kap, már árkon-bokron túl leszek."
Besötétedett. A lámpák kevés helyen égtek, erről Füttyösék gondoskodtak. Szerencsére az idő is a kezére játszott, felhős, csillagtalan, éj köszöntött be. A Hold is jobbnak látta elbújni, nem akart szemtanúja lenni a rablásnak, mert ez az. Más értékeit erőszakkal elvenni, az rablás. Most kezdett ez Handabanda agyában tudatosulni.
A fiúkkal együtt elrejtőzött. Úgy érezte, ólomlábakon vánszorog az idő. A szíve mélyén reménykedett, hogy aznap este senki nem jár arra. Egyre jobban félt, de nem akart gyávának tűnni, hisz akkor egy életre leírja magát a bandánál. Eszébe jutott a lány. Piroska. Mit szól majd, ha megtudja ezt a ma esti kalandot? Miért tudná meg? Elszalad, sosem jutnak a nyomára. Személyleírást ilyen vaksötétben senki nem tud adni.

Egyszer csak női cipő kopogása verte fel a csendet. Nagyot sóhajtott. Mégiscsak jön valaki. Nincs szerencséje. Handabanda a pad mögött lapult. Kicsit odébb hunyorgott egy lámpa, sápadt fénye ide szűrődött. "Azt is kiiktathatták volna"! - gondolta magában. Amikor odaért a nő, hirtelen előugrott. Megragadta a táskát, de nem sikerült kitépni a kezéből. Az asszony annyira megijedt, hogy még kiáltani sem tudott. Dulakodni kezdtek. Leteperte áldozatát, aki arccal előre esett. A nő minden erejét összeszedve védekezett.
- Maga szemét, hagyjon! Mit akar?! Nincs nálam pénz!
Ez a hang... olyan ismerős. Beléhasított a felismerés. Irma néni, a nagynénje volt az. Egy pillanatra megmerevedett. "Jézusom! Nem, ez nem lehet! Nem szabad, hogy felismerjen!"- dobolt az agyában. Ezt a pillanatnyi bizonytalanságot használta ki az asszony. Feltápászkodott, de Handabanda elkapta a lábát. Párat még tudott előre lépni az asszony, de elvágódott, és újra a földre került. Nem adta magát könnyen. Addig rángatózott, dobálta magát, amíg meg tudott fordulni, belemart a fiú arcába. Érezte Handabanda, hogy kicsordul a vére. A sápadt lámpafény megvilágította a fiú arcát.
- Bandi?! Te vagy? Megőrültél? Mit csinálsz?! - sikoltotta.
Handabanda az előbbi tusakodás során egy követ kapott fel. Tudta, nem tehet mást. Nem derülhet ki, hogy ő támadta meg nagynénjét. Lesújtott a fejére, aztán újra, meg újra. Érezte kezén a vért. Nem tudott gondolkodni, csak az kattogott az agyában, hogy nem mondhatja el az anyjának Irma néni azt, ami ma itt történt.
Méhecske rohant oda.
- Mit tettél?! Hagyd már! Nem él!
Lerángatta az asszonyról a fiút.
- Tűnj el! A többiek már elszeleltek. Menekülj, te bolond! Miért nem engedted el, ha nem bírtál vele? Miért?!
"Miért? Mert nem tudhatja meg az anyám, hogy ma mi történt itt! És mit szól Piroska? Megöltem egy embert! Úristen! Mit tettem csak azért, hogy én is bandatag lehessek?! Anyám... Piroska... én, én nem ezt akartam! Tanulni szerettem volna!
Ezek a szemetek miért nem jöttek segíteni?! Na, most majd beszélnek rólam a piacon! Hallottátok? Az a szerencsétlen Handabanda, mit csinált? Ki gondolta volna, hogy ilyenre vetemedik? " Zokogva temette az arcát véres kezébe. Méhecske próbálta elcibálni az élettelen test mellől, de nem sikerült. Legyintett, és elfutott.
Hallotta a sziréna hangját. Úgy látszik, valaki a sikoltást meghallva, hívta a rendőröket. Nem mozdult. Véres kezét a nadrágjába törölte. Nagynénje felcsúszott ruháját lejjebb húzta. Nem akarta, hogy így lássák. Mindig szemérmes volt.
"Istenem! Van erre a tettre megbocsájtás? Ki oldozz fel engem?!"

Amikor hátrabilincselt kézzel elvitték, csak ezt hajtogatta:
-Én... én nem ezt akartam! Én, ezt nem akartam!

A SZÁRNYPRÓBÁLGATÓK 2018. PÁLYÁZAT EREDMÉNYE - Próza kategóriában ARANY minősítést nyert a Handabanda novellám

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1027
Időpont: 2018-01-24 12:38:52

válasz oroszlán (2018-01-24 09:46:04) üzenetére
Szia!
Örülök, hogy elolvastad. Mese...hát akár az is lehet. Igaz mese. Mi viszi rá az embereket arra, hogy bizonyítsanak másoknak, csak azért, hogy befogadják, elismerjék. üdv hundido
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
6702
Időpont: 2018-01-24 09:46:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves hundido!

Örülök, hogy ismét megajándékoztál egy mesével, ami igen tanulságos! Megérdemelte a díjat amit nyertél vele!
Szeretettel gratulálok: Ica
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1027
Időpont: 2018-01-24 06:16:05

válasz eferesz (2018-01-23 16:33:19) üzenetére
Szia eferesz!
Köszönöm szépen! üdv hundido
Szerkesztő
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2438
Időpont: 2018-01-23 16:33:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves hundido!
GRATULÁLOK!
Szeretettel: Szabolcs
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1027
Időpont: 2018-01-23 07:05:34

válasz Kankalin (2018-01-22 15:41:13) üzenetére
Kedves Kankalin!
Köszönöm kedves szavaidat és a dorgálást is. :) Kevés novellát írtam eddig, mert úgy érzem a mesék állnak hozzám közelebb. Valahogy mindig szomorúak a novelláim, nem tudom miért. Talán mert a mesékben minden jóra fordul? Ki tudja? Köszönöm a segítséget, amit nekem időről - időre nyújtasz. üdv hundido


Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1027
Időpont: 2018-01-23 07:01:29

válasz Kőműves Ida (2018-01-22 09:48:14) üzenetére
Kedves Ida!
Ez a régmúltban gyökerező történet maivá válik, hisz ma is vannak fiatalok, akik bizonyítani akarják a többieknek, hogy ők is "valakik" és csak azért, hogy a csoport befogadja. Ma is vannak különböző próbatételek, csak nem ilyen durvák( remélem) üdv hundido
Szerkesztő
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
1027
Időpont: 2018-01-23 06:58:57

válasz Bödön (2018-01-22 08:18:01) üzenetére
Szia!
Örülök, hogy tetszett ez a történet. Anno emlékeimből merítettem, aztán így sikeredett. Köszönöm, hogy elolvastad! üdv hundido
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
6050
Időpont: 2018-01-22 15:41:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia hundido! :)

Mindannyian tudjuk, hogy pozitív meséiddel építően formálod a gyerekeket, a tanítóikat is.
Ez a novellád egy olyan komoly írás, ami figyelmet érdemel.
Azt gondolom, hogy történeted mélyen elgondolkodtató, mert a világ kereke forog, sajnos ilyen irányba. Csak úgy alakíthatjuk jobbá, ha ismerjük az árnyoldalt is.

Most jön a dorgálás. :)
Mivel tudom, hogy díjat is nyertél ezzel az írásoddal, hiányolom, hogy a megjegyzésbe nem tetted bele.
Kérlek, pótold, sőt, eredményednek helye van a "Büszkén jelentem"-ben is.
Büszke vagyok rád. :)

Köszönöm, hogy olvashattam ezt a műved (is), mert tanulságos.
Legyen ihleted, ezt kívánom!

Szeretettel: Kankalin
Alkotó
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
5273
Időpont: 2018-01-22 09:48:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia hundido!

Jaj, nagyon sajnálom Handabandát. Ilyen az, amikor valahová tartozni szeretne, aztán nem tudja megválogatni azt, hogy kik közé akar tartozni... s lám, elszúrja az egész életét, egy ilyen ostobaság miatt, mert meg akart felelni a bandának.
Nagyon jól sikerült ez a novellád, hundido. Utat mutat a tévelygő fiataloknak: bátran mondjunk nemet, ha olyasmire buzdítanak minket, ami távol áll tőlünk.
Gratulálok!

Szeretettel :)
Ida
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7716
Időpont: 2018-01-22 08:18:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia! Megrázó történet! A vége nagyon durva! Pedig nem úgy indul, először azt hinné az ember, hogy valami lájtosabb sül ki belőle. Ahogy olvasni kezdtem, felidéződtek régi "galerizős" éveim. De aztán történik valami. A srácot a bűn útjára viszi a saját rémülete. Gyilkossá válik! Borzasztóan mélylélektani! Tetszett!!! Üdv: én

Legutóbb történt

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Marosvásárhely, tükörterem című alkotáshoz

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Marosvásárhely, tükörterem című alkotáshoz

Sarlai Mózes alkotást töltött fel Megállok gyászban címmel a várólistára

túlparti bejegyzést írt a(z) Régebbekről, maiakról, mostanság című alkotáshoz

Varga Magdi alkotást töltött fel Múzsák vetélkedése címmel a várólistára

Varga Magdi bejegyzést írt a(z) Esti séta című alkotáshoz

Haász Irén bejegyzést írt a(z) Marosvásárhely, tükörterem című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Nyoszolya címmel a várólistára

SmileGames bejegyzést írt a(z) Szerelem valódi arca című alkotáshoz

Rebbel alkotást töltött fel Elpusztulunk ha kell, de majd csak büszke szívvel megküzdött viadalon címmel a várólistára

Regős alkotást töltött fel Netsámánok címmel a várólistára

Regős bejegyzést írt a(z) Inkvizíció című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szerelem valódi arca című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Hív a mező címmel a várólistára

festnzenir bejegyzést írt a(z) Falusi lakodalom az ezredfordulón című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2018 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)