HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 33

Tagok összesen: 1906

Írás összesen: 50258

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

eferesz
2020-05-09 20:21:34

Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: oroszlánFeltöltés dátuma: 2018-04-25

Égig érő árnyak - angyalszárnyak VIII

Fullasztóan meleg nyári vasárnap volt. A harangszóra elindultam a templomba, mint mindig. - Délután vendég jön, siess haza! - mondta Ilka néni, jelentőségteljes mosollyal. Most sem voltam serényebb, mint máskor, andalogva kísért haza az orgona hangja. Különös vasárnapi délutánra ereszkedett le a fény, miközben bújócskázva játszott az árnyékkal. Bátyám egy szőke, szeplősen pisze orrú nővel érkezett haza. Bemutatott neki, hogy én vagyok az Ili, akit akár tetszik akár nem, visz a házasságába, mivel anyjának megígérte, hogy felnevel. Úgy nézett rám Juló, - mert, így hívták - mint egy csúf kis békára. Ellenszenvét hiába próbálta közönnyel leplezni, mert szeplői elfehéredtek egy pillanatra, csak azért, hogy később jobban villogjanak. Egyedül csak szép szőke haja bólogatott, ahogy ingatta fejét. Úgy éreztem, ez igent jelent sorsom felett.
A lakodalom Juló szüleinek házánál volt. Homályos emlékeim alig-alig jönnek elő, hiába kutatom. A többi gyerekkel játszottunk, a zenére ugrabugráltunk. Senki nem figyelt rám, így este a szénapadláson aludtam el. Másnap költöztünk a szülői házba, ami nagyobb részt Lacié volt, egy negyedrész engem illetett, mivel a nagymamám csak úgy ment hozzá a bátyám apjához, ha az ráíratja a ház felét.
Bátyám akkoriban buszsofőrként dolgozott. Késő este érkezett meg a munkából, így éjjel ebédelt az ibolyákkal díszített tányérokból. Nem tudtam elaludni a másik szobában, mert egyre több és hangosabb veszekedésekkel szólt rólam a vita. Éreztem, hogy a szeplők nem véletlenül halványodnak el Juló arcán, amikor csak rám néz.
Egyik este bátyám bejött hozzám, a szobámba. Lélegzetet sem mertem venni, amikor fölém hajolt. Megpuszilt, miközben könnyei hullottak az arcomra. Én úgy tettem mintha aludnék. Mikor elment, letöröltem könnyeit, melyek keveredtek az enyémmel. Másnap megértettem, hogy így búcsúzott el tőlem, mert Juló összepakolta szegényes holmimat, amit egy szomszédból kölcsönkért tragacsra tett. Kezembe nyomott egy papírra írt címet - Aztán oda érj időben, mert várnak! Jó dolgod lesz ott! - mondta megkönnyebbülve. Esteledett mire odaértem, mert minden ház előtt megálltam, mivel nehezen akart a tragacs kereke forogni, mintha legalább mázsányi súlyt kellett volna görgetnie.

*

Sodort megint az élet, nem tehettem mást, mentem amerre vitt. Egy sváb házaspár akart örökbe fogadni, akiknek nem volt gyermekük. Azt mondták, hogy anyukának és apukának kell őket szólítani. Simogatták riadt kis arcomat, amitől kirázott a hideg. Soha senkinek nem mondtam, hogy anyuka, nem is mondhattam, mivel nem ismertem az édesanyámat. Talán ezért nem tudtam az idegeneket elfogadni, akik ki akartak sajátítani, beilleszteni saját életükbe. Ma már értem, miért nem kellett, miért volt hideg és nyálas az a puszi, miért éreztem zaklatásnak a közeledésüket.
Az apukának kinevezett férfi molnár volt. Szeretett inni, mondván leöblíti a liszt porát, s ilyenkor az ölébe vett, csókolgatott. Tízéves sem voltam, de lelkem minden fájdalma benne volt elutasításomban. Ha tehettem elszöktem Ilka nénihez, csak itt hullott az a meleg sós könny, ami maszatos kis arcomon árkot mosott.
Még félévet sem voltam ennél a családnál. Húsvét volt. Nyílott a kertekben a jácint és a tulipán. A csodás illatfelhőbe menekülve kapaszkodtam az ábrándjaimba. Minden vasárnap a katolikus templomba kellett járnom, ami nem tudott lenyűgözni aranyozott szobraival sem, a tömjén illatától pedig valósággal ájuldoztam. Az ajtóból figyeltem, mikor harangoznak be a református templomba, mivel a két templom szemben volt egymással. Ekkor átsiettem a másik templomba, ahol a karzatra osontam, gondoltam, hogy ott nem vesznek észre. Abból lett nagy baj, hogy fél órát késtem ilyenkor. Durván megszidtak, mivel azt hitték csavargok. Ez Húsvét vasárnap is így történt, viszont az események egész máshogy zajlottak. Amikor késve megérkeztem, a magát apukának kinevező férfi délutáni mámorából felébredve a megterített asztalnál éppen kenyeret akart szelni a sonkához. A művelet a kés fokával bizony nem ment. Meglepődtem, hogy nem a szokásos korholását, szidalmazását zúdítja rám. A sikertelen sonkavágási kísérletétől feldühödve közelített - immár a kés élét tartva - felém. Homályos szemeivel talán nem is látta riadt, félelemtől reszkető testem. A pontos részletekre nem, csak a rémületre emlékszem. A kés hideg pengéje már mellkasomhoz ért, amikor anyuka elrántotta a férfi kezét. Lélekszakadva rohantam Ilka nénihez. Attól is megijedtem, hogy patakokban folyt a könnyem, nem csak Ilka nénié, aki másnap kézen fogva elvitt a parókiára és a nagytiszteletűnek elmondta a történetemet. - Teljesen árva ez a kislány, senkinek sem kell. Ő már nagyon idős ahhoz, hogy felneveljen. A tiszteletes, akit mindig őszinte áhítattal hallgattam a templomban, a hittanórán, megígérte, hogy megpróbál egy árvaházban elhelyezni. Így is lett. A továbbiakban ott éltem. Ott nyiladozott lázadó értelmem.


Folytatás köv.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8400
Időpont: 2018-05-08 16:53:45

válasz efmatild (2018-05-08 14:31:47) üzenetére
Kedves Matild!

Sajnos nem tehettem mást, sodort az élet, mennem kellett amerre vitt.

Szeretettel: Ica
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
509
Időpont: 2018-05-08 14:31:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ica!

Mindig elszomorodom, ha egy hányatott életű gyermeksorsról olvasok. Mivel tudom, hogy ez a Te gyermekkori sorsod, még jobban meghatott. Csodálom azt az erőt, hogy ezeket mind túlélted...
Sok szeretettel: Matild
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8400
Időpont: 2018-05-07 11:02:21

válasz Finta Kata (2018-05-04 18:19:25) üzenetére
Drága Kata!

Magam sem értem, miért dobált a sors úgy össze-vissza egyik helyről a másikra.
Mi volt a célja?

Öleléssel: Ica

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12580
Időpont: 2018-05-04 18:19:25

Drága Icuka!
Már megint, újra egy másik otthontalan otthon... Még nem tudom, hogy ezek után még mi minden következik szomorú gyermekkorodban. Már ennyi is borzalom volt, amit el kellett szenvedned.
Csak az a jó, hogy a Jóisten mégis segített, hogy bármilyen nehezen, de el tudtad szenvedni...
Várom a következő részt.
Szeretettel olvasom: Kata
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8400
Időpont: 2018-04-27 10:52:07

válasz F János (2018-04-26 17:17:47) üzenetére
Kedves János!

Nagyon megtisztelő az ajánlatod! Kortás író is ugyan ezt ajántotta, hogy mért nem írom bővebben, egy remek kisregény lehetne ez a gyerekkori emlékezés. Átgondolom, de kevés az időm, hidd el nehezen írom a prózát, talán azért, mert újból át kell élnem a történéseket. (pedig régóta foglalkoztat, hogy megírom a történetemet és most így sikerült.

Üdvözöllek szeretettel: Ica
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8400
Időpont: 2018-04-27 10:41:28

válasz Kőműves Ida (2018-04-26 13:28:55) üzenetére
Drága Ida!

Nem sok jót tartogatott nekem az árvaház sem.
Visszagondolva nem is értem, hogy miért kellet ennyi helyen megfordulnom. Tanulni kellett az életet már oly korán? Sosem voltam kényelmesen megfontolt, vitt a képzelet és az ösztön.

Szeretettel ölellek: Ica
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
607
Időpont: 2018-04-26 17:17:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ica!

Ez a szomorú történet, (amiről persze tudom, hogy az életed) egyre kalandosabb és érdekesebb. Én a helyedben elgondolkodnék azon, hogy nem ilyen leíró formátumban, hanem, ténylegesen regény formában (tűzdelve párbeszédekkel, mert biztos emlékszel, hogy mikor milyen beszélgetás zajlott), megírni. Rengeteg lehetőséget látok ebben. Beleszőni a csavargások érdekes, és egyben félelmetes részleteit. A különböző családok, különböző életfelfogást, életvitelét. Ki miért ilyen, amilyen? Életednek még csak az elején tartunk, de már ebből legalább két kötet kijönne. Tudom, hogy inkább verseket szeretsz írni, de így párbeszédek nélkül is olyan olvasmányos, hogy nem mondhatod, hogy nem szeretsz prózát írni. Ha írás közben belekezdek egy párbeszédbe, akkor azt már nehéz abba hagyni. Egyszer ki kellene próbálnod. Így is nagyon tetszik ahogy írsz, de úgy még egy klasszissal jobb volna.

Várom a folytatást, üdvözlettel János
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6470
Időpont: 2018-04-26 13:28:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drága Ica!

Ezek szerint, nem értek még véget a megpróbáltatások. Sajnálatosan hányatott sorsod volt. Elgondolkodtatott, mennyi mindent kell kiállnia egy árva gyermeknek. Igazán döbbenetes.
Kíváncsivá tettél, vajon az árvaház mivé formálja azt a szeretetéhes kislányt?

Ölellek szeretettel!
Ida
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8400
Időpont: 2018-04-26 10:26:48

válasz Bödön (2018-04-26 06:58:20) üzenetére
Kedves Laci!

Nem akartam érzelgősre írni a történetemet. (verseim sem azok) Ilyen vagyok? ...talán ilyenné váltam.

Szeretettel üdvözöllek: Ica
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8400
Időpont: 2018-04-26 10:19:01

válasz T. Pandur Judit (2018-04-25 19:38:26) üzenetére
Kedves Judit!

A bátyám örült, hogy kiszabadulhatott Ilka néni felügyelete alól.
Ahogy én elkerültem a bátyámtól, hamarosan született egy kislányuk. Vasárnaponként elmentem látogatóba, de hamarosan megromlott a kapcsolatuk és elváltak.
Nagyon sok aprónak látszó részlet kimaradt az elbeszélésemből amit nem tartottam nagyon fontosnak, de még is rugója, mozgatója volt az életemnek.

Szeretettel: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9031
Időpont: 2018-04-26 06:58:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ica! Hányatott sors egy kislány részére. Szinte hideg tárgyilagossággal van leírva, így talán még Ütősebb! Szeretettel és nagy érdeklődéssel olvasom! -én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5235
Időpont: 2018-04-25 19:38:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ica!

Van fordulat bőven az eddig megírt rövidke életedben. :(
Rosszabbnál, rosszabb fordulatok.
A bátyád feleségével sem volt szerencséd. Nem tudom miért nem tudta elviselni azt a pár évet, amíg elvégezted az általános iskolát, és önállóbb lettél volna.
Ismervén az akkori időket, kicsit csodálkozom, hogy a bátyádat rá tudta venni a felesége, hogy megszegje az édesanyjának tett ígéretét. Akkoriban a férj volt az úr a házban, és az asszonynak hallgass volt a neve.

Judit

Legutóbb történt

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Felsejlik némán... címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Mi a szép? című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel [Apró] címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Paul Laurence Dunbar: We Wear The Mask című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Szász Károly: Élet- halál / Leben - Tod címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) Virágzik a cseresznyefa című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Mi a szép? című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Lóci Maci meséi 7. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Soha sem feledem címmel a várólistára

hundido alkotást töltött fel Virágzik a cseresznyefa címmel

szilkati alkotást töltött fel Mi a szép? címmel

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Szívemhez simul című alkotáshoz

alberth alkotást töltött fel Erőt veszek magamon címmel a várólistára

Susanne bejegyzést írt a(z) Kicsi fehér ház című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2020 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)