HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51260

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / ajánló
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2018-05-06

Miért jó naplót vezetni?

Rájöttem, milyen jó volt a naplót írni és azokat megőrizni; az emlékeket nem lehet csupán a fejünkben megőrizni, legalább is nem olyan pontosan és alaposan, erre már fiatal koromban is gondoltam, ezért kezdtem már az kisiskolás korom óta gyűjtögetni mindenféle képeket, rajzokat is. Magam is rajzolgattam, megőriztem. Mivel kisiskolás korom óta terveztem, hogy a középiskola elvégzése után a szépművészeti főiskolán szerettem volna folytatni, szép rajzokat készítettem, kifestettem, középiskolás koromban is, akkor még volt rajz-szak, tanárom nekem külön feladatokat adott, észrevette, hogy tehetségem van hozzá.
Az iskolai könyvekben talált, nekem tetsző rövid írásokat, "aranymondásoknak" neveztem el és egy füzetbe gyűjtve írtam szinte naponta, pl. híres emberek mondásait. Nőket rajzoltam szép ruhákban, kalapokkal, elegánsan felöltözve, ruhatervezést szerettem volna tanulni, de sajnos, tervemet megdöntötte a háború, mert középiskola után munkát kellett vállalnom, családunk minden kisebb-nagyobb értéke-vagyontárgya elveszett.
Ugyanis a menekülteket szállító vonatra személyenként csak egy-egy kis táskát lehetett vinni, (egyéb nagy poggyászainkat valahol lekapcsolták a vonatról), csak annyi "vagyonunk maradt meg, amit a kis bőröndünkben a néhány napos utazáshoz becsomagoltunk. De az utazás majdnem egy hónapig tartott. Utána jöttek a nehéz évek, s én két évig tavaszi kabátban és félcipőben szenvedtem át a téli időket.
A háború előtt még nem gondoltam arra, hogy a régen történt események egyszer majd a történelemnek, történelmünknek felidézésében és feldolgozásában segítségemre lehetnek, mert a betűk sokkal tévedhetetlenebbek, mint ha csak magunkban tárolnánk. Még a kisebb, úgynevezett "karcolatokból" és néhány-perces írásokból is fel lehet idézni a régebbi idők történéseit: szülőkről, barátokról, rokonokról, a háborúról, később a menekülésről, vagy azt, hogy mikor váltottam fel az írógépet a számítógéppel, mikor voltam a Szovjetunióban, később lányommal Lipcsében vagy Olaszország több szép városában.
Milyen jó emlékezni és felidézni ifjú barátságról, szerelmekről, bánatokról, családról és rokonokról, hozzátartozóimról, életemről szóló eseményeket, jót, vagy kellemetlent, esküvőkről vagy halálról, háborúról, békéről, álmokról; amit valóságról saját magunk átéltünk sok-sok év távlatában...
Középiskolában még Marosvásárhelyen több mozi- és színház volt, akkor remek magyar filmeket játszottak, azokról egy apró füzetben soroltam fel, mikor milyen filmet néztem meg a három fiútestvéremmel (mert velük jártam) a moziba. Gyűjtöttem szentképeket, érdekes leírásokat, aranymondásokat, s amelyek átélték a világháborút, azok tartalmát fel tudtam használni sok helyen, végül a köteteimben is. Csupa véletlen, hogy az öt naplómat is betettem a kis bőröndbe és megmenthettem.
Sohasem tudnám pontosan, hogyan éltük meg az egy hónapig tartó menekülést vonaton utazva, háború után azt, hogy főiskola helyett azonnal munkát kell vállalni, azt az időt, amit középső bátyámmal Salgótarjánban együtt átéltünk, a Forint születése előtti koplalásokat, nyomorúságos lakásunkat, azt a rettenetes nagy változást, amit Marosvásárhelyi kedves otthonunkban éltünk, majd egy olyan lakásnak is örülnünk kellett, ami tele volt poloskával, s azoktól megszabadulni is a mi gondunk volt...
Nem volt könnyű a jólét után "Kismoszkvában" (Salgótarjánban - akkor, ezzel dicsekedtek) a nyomort, mondhatnám, sokszor az első időkben éhezést is, átélni, majd a kommunizmus után a rendszerváltást, az uniós csatlakozást is mind leírtam, hogy el ne felejtsem. Mindezt, ha részletesen nem jegyeztem volna le, sohasem tudnék rá annyira pontosan visszaemlékezni.
Ahogy összegyűjtöttem és leírtam az emlékeimet (a jelen század elejétől), utána foglalkoztam komolyan az irodalommal. Azzal kezdtem, hogy az öt tartalmas, kis-kockás naplókban lévő, apró betűimmel írt és még több mint 50 esztendő után is, jól olvasható írásomat előbb írógépen leírtam. Nyugdíjazásom után két írógépet vásároltam, egy kisebbet, és egy dupla szélességűt, amivel korábban hatalmas kimutatásokat készítettem.
Utána az idősebb fiam beszélt rá, hogy térjek át a számítógépre, mert azon sokkal jobb írni, persze, ha megtanulom az alapfogalmakat. Nehezen győzött meg, de nem bántam meg, mert lassan belejöttem és ma már elmondhatom, hogy éppen a napokban fejeztem be az ötvenedik kötetemet. Azok közül csupán egyiket adtam ki nyomtatott formában, mivel utána két cég is be akart csapni, ezért előbb a Napvilág íróklubnál - ahol akkor már tag voltam - internetes kiadást kezdeményeztek, onnan kerültek elő az első köteteim. Egyébként úgysem tudtam volna utánajárni a könyveim eladásának. A Napvilág Íróklubnál hat kötetet szerkesztettek nagyon tetszetős formában, sajnos, hamar megszüntették, mivel kívülem mások alig vették igénybe. Azok a köteteim is megjelentek a Szécsényi könyvtárnál, és ott folytattam, amíg elkészült az 50. kötetem is, amelyet 2017. január 3-án tették fel a mekhez, és azt már az első napon több, mint kétszázan megtekintették!

*-*.*-*

(2016. október 1)

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2018-05-14 19:29:14

válasz F János (2018-05-12 19:08:59) üzenetére
Kedves János!
Okos dolog a sok olvasás már fiatal korban kell elkezdeni. Sokat lehet tanulni mások által leírt írásokból.
A fiatalok bizony, ilyenekkel nemigen foglalkoznak. csak később érthetik meg, milyen fontos az olvasá
mellett az is, hogy bizonyos megtörtént eseményeket mi is, ha nem is részletesen, de írjuk meg, nagyon
jó ráadás, ha az események időpontját leírjuk.
Köszönöm, hogy olvastad: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2018-05-14 19:23:57

válasz efmatild (2018-05-08 14:08:13) üzenetére
Kedves Matild!
Azért nem jár nekem köszönet, hogy a sok mindent, amit ebből a valóban nagyon hosszú időből írtam.
Az biztos, hogy ha azokat nem írom le pontosan, még ha hosszú megtörtént események is, akkor nem volna olyan hiteles. Nekem sokat segítettek a naplóim. Ha élőlények lennének, megköszönném nekik.
Köszönöm, hogy ilyen hűségesen olvasod az alkotásaimat.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2018-05-14 19:18:23

válasz Kőműves Ida (2018-05-07 15:52:58) üzenetére
Kedves Iduska!
Nagyon szép szavakkal dicsérsz engem. Ez igaz, jól esik, de nem azért írok, hogn dicsérjenek érte.
az igaz, biztos, hogy amit én leírok, még ha olyan történet is, hogy hihetetlen, akkor is megtörtént.
Kösz, hogy olvastad: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2018-05-14 19:14:38

válasz T. Pandur Judit (2018-05-07 12:00:37) üzenetére
Kedves Judit!
Inkább nekem kell köszönetet mondani, ha úgy érzi az olvasó, hogy az igaz, és úgy van leírva,
hogy tudod az időt, és a valóságot is érzed, hogy igaz.-
Köszönet érte, hogy olvastad: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2018-05-14 19:12:02

válasz oroszlán (2018-05-07 11:22:24) üzenetére
Drága Ica! Nagyon igazad van, és egyetértek Veled.
sokat jelent, ha a megtörtént eseteknek nyoma, időpontja is le van írva.
Köszönöm, hogy nálam jártál:
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2018-05-14 19:08:31

válasz Bödön (2018-05-07 07:47:20) üzenetére
Kedves László!
Örülök, hogy egyetértesz velem. Életem folyamán rendkívül sok minden - jó és kellemetlen - ténnyel
találkoztam. Igaz, emlékeznék rá, de ha nem írtam volna le a naplómba, nem tudnám, mikor történt.
Sokat jelentett nekem. Köszönöm, hogy olvastad.
Szeretettel: Kata
Alkotó
F János
Regisztrált:
2013-07-18
Összes értékelés:
606
Időpont: 2018-05-12 19:08:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Minden soroddal egyetértek, és nagyon bánom, hogy én nem vezettem naplót. Gyanítom, hogy ebben nagy része volt apukádnak, mert előtted az a példa volt, hogy írni kell. Én a szüleimtől csak az olvasást örököltem. Az ő kezükben mindig ott volt egy könyv, igy nekem ez lett a természetes. Gyerek korom óta mindig van megkezdett könyvem, sokszor nem is egy. Mivel az írást csak pár évvel ezelőtt kezdtem, ezért fiatalon még eszembe sem jutott, hogy később milyen érték lehet egy napló. Én az unokáimat, már próbálom rávezetni, hogy naponta pár mondatban leírják a nap fontos eseményeit, sajnos inkább kevesebb mint több sikerrel.

Üdvözlettel: János
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
541
Időpont: 2018-05-08 14:08:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Érdemes volt naplót vezetned, és köszönöm, hogy azokból sok szép könyvet alkottál! Általad sokkal hitelesebben ismerjük meg az elmúlt majd egy évszázadnyi időszakot, különösen a második világháború borzalmait. Gratulálok az 50 kötet megjelenéséhez, és ahhoz az erőhöz, tehetséghez, ami Benned lakozik!
Sok szeretettel. Matild
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
541
Időpont: 2018-05-08 14:08:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Érdemes volt naplót vezetned, és köszönöm, hogy azokból sok szép könyvet alkottál! Általad sokkal hitelesebben ismerjük meg az elmúlt majd egy évszázadnyi időszakot, különösen a második világháború borzalmait. Gratulálok az 50 kötet megjelenéséhez, és ahhoz az erőhöz, tehetséghez, ami Benned lakozik!
Sok szeretettel. Matild
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6771
Időpont: 2018-05-07 15:52:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Ahogyan Judit is írja, mi is profitálunk abból, hogy naplót vezettél. Hitelesek és jók az írásaid. Bizonyára, a naplót olvasva, benned is felidéz olyan pillanatokat, ami talán már eszedbe sem jutott volna. Bizony, sokat ér az írott szó. Bár sok időt, energiát vesz igénybe, de jól tetted, hogy írtál. Köszönjük neked tartalmas írásaidat.

Szeretettel :)
Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5239
Időpont: 2018-05-07 12:00:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Mi is sokat profitálunk abból, hogy naplót vezettél az életedről. Nagyon szépen, hitelesen írod meg a történeteidet, a naplók alapján. Sokat lehet belőlük tanulni, és nagyon érdekesek, tartalmasak.
Köszönet a sok munkádért, amivel megörvendeztetsz bennünket.

Judit
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8820
Időpont: 2018-05-07 11:22:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drága Kata!

Örülök írásodnak, mert bennem is felidézted az emlékeimet a naplóírásról. Középiskolában írtam évekig, (benne az első kis verseimet) de sajnos elkallódott (hosszú történet) Akkor nem is tudom miért füzetbe gyűjtöttem a feltalálók életrajzát és munkájukat.
Valóban jó lett volna megörökíteni részletesebben a történéseket, de ami megmaradt azt igyekeztem élethűen megírni a novellámba, amit most olvasol, emlékeimből írtam amik mélyen gyökereznek.

Szeretettel ölellek: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9528
Időpont: 2018-05-07 07:47:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata! Teljesen igazad van! Aki rá tudja szánni magát arra, hogy rendszeresen naplóba rögzíti élete eseményeit, az később nagyon sokat profitálhat belőle, akár regényíró, akár nem. Mert a részletek az idők folyamán elvesznek. Illetve, érdekes ez, miért van, hogy valami régi dologra részletesen emlékszünk, míg egy másikat alig tudunk felidézni. A fényképek is sokat segítenek! Jó, hogy lejegyezted, mert írásait ezektől a felidézett emlékektől olyan élők! Szeretettel: én

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel Töredék címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Alkonyat című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Haldokló diktátor végszava címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Isten véletek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A végzet forrása című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Naponta ijesztget című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hízelgő Huba és a gőgös Gazsi páva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

Leslie alkotást töltött fel Nőnap címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csendekbe ír a végtelen című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. című alkotáshoz

black eagle alkotást töltött fel Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)