HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 18

Tagok összesen: 1877

Írás összesen: 48841

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

eferesz
2019-09-18 23:52:51

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / novella
Szerző: HorvajaFeltöltés dátuma: 2019-04-02

Légtornászok

Emberünknek volt egy rossz szokása. Nem csak egy volt neki, de talán, ez volt a legfeltűnőbb, és egyben a legveszélyesebb is. Ha elszánta magát, és a körülmények is lehetővé tették, úgy növelte az adrenalin szintjét, hogy felmászott a Szabadság hídra. Rendőrség, tűzoltóság, és pszichiáterek próbáltak segíteni abban, hogy baj nélkül megússza. Órákig tartó küzdelem volt számukra, amíg végül, sikerrel jártak. Többször kapott büntetést is, meg kellett térítenie a költségeket. Egy esetben elzárásra is került, de másnap kiengedték, mert nem találtak alkoholt a vérében, és nem mutatott ellenállást sem az intézkedésekkel szemben. Az elmekórtani vizsgálatok is rendre negatív eredménnyel zárultak, így, még gyógykezelésre sem irányították. Amikor rákérdeztek az okokra, kitért a válaszadás elől. Egy alkalommal, amikor kissé nyitottabbnak mutatkozott, csak annyit mondott, - sok minden szerepet játszik ebben, de minden mögött a nőt kell keresni. - Nem úgy, általában a nőt, ő konkrétan Julira gondolt, aki egyszerűen faképnél hagyta egy légtornásszal.

Na, az is érdekes eset volt. Akkor már két éve jártak, és elhatározták, hogy összekötik az életüket. Meg kellett ünnepelni az eljegyzést. Juli nem akart gyertyafényes vacsorát. Hallott egy német cirkusz vendégszerepléséről, és az egyik akrobatában felismerte egykori szerelmét, aki tíz éve maradt Ausztriában egy turné után. Tehetsége miatt felfigyeltek rá a szakmából. Sok ajánlatot kapott, de a németországi szerződése bizonyult a legkedvezőbbnek, mert lakást is kapott. A fizetése sem volt rossz, meg tudta alapozni az életét. karrierje egyre magasabbra vezetett, és elért a csúcsra, éppen egy évvel ezelőtt, amikor cirkuszigazgató lett. A légtornász mutatványokból már kiöregedett, de a budapesti szereplésre egy új akrobata számmal készült. Pályája csúcsán gondolt rá először, de annyi minden elfoglaltsága volt, hogy nem volt ideje a számmal törődni. Most azonban, szülőhazájába visszatérve, egy igen veszélyes mutatvánnyal akart végleg búcsút venni a porondtól. Biztosítás nélkül fog a magasban egy triplaszaltóval átlendülni az egyik traverzről a másikra, ahol kolléganője fogja majd elkapni a csuklóját, és egy lendülettel maga mögé ültetni. Sokszor gyakoroltak, de mindig biztosítással. Amikor Gábor felajánlotta Julinak a vacsorát, Juli nem várt a válasszal, a férfi be sem fejezte a kérdést, Juli azonnal rávágta.
- Nem, szívem. Ne menjünk vacsorázni, kérlek!
- Akkor, mit szeretnél? - kérdezte a férfi nem titkolt kíváncsisággal.
- Cirkuszt.
- Most, és itt? - kérdezte Gábor, most már kissé ingerülten.
- Jaj, nem. Nem arra gondolok, dehogy. Igazi cirkuszt. Vasárnap lesz egy előadás a Városligetben. Oda vegyünk jegyet!
- Jól van, nem bánom. - mondta Gábor némi habozás után. - Idáig nem szeretted a cirkuszt.
- Valamit nem mondtam el neked. De nem haragszol meg?
- Attól függ, miről van szó.
- Fellép Zoltán is. Ő az a fiú, akiről már meséltem neked. A légtornász.
- Igen, emlékszem. Mi van vele?
- Nem tudom, amióta elment nyugatra, nem beszéltünk. Egyszerűen lelépett, és engem itt hagyott.
- Nyilván, nem akart magával vinni. Ennyi az egész.
- De akkor már hosszabb ideje jártunk, és meg is kérte a kezemet.
- Ezt tényleg nem mondtad még.
- Csak bonyolította volna a dolgot kettőnk között.
- Azért az őszinteség nem ártott volna. Tudod, hogy nincs titkunk egymás előtt?
- Igen, persze. Hülye voltam, ne haragudj!
Gábor ott állt a híd tetején, és várta, mi fog történni. Bármikor le tudott volna jönni, de minden alkalommal kíváncsi volt, hogyan kezelik ezt a dolgot a hatóságok. Hol van a tűrőképességük határa? Leült, kitámasztotta magát, és rágyújtott. Hosszan fújta ki a füstöt, és arra a napra gondolt, amikor Juli elhagyta őt. Az előadás előtt találkoztak Zoltánnal. Julin látszott, mennyire átéli a régi emlékeket, mintha semennyi idő nem telt volna el azóta, hogy Zoltán elment. Nem akart zavarni, hagyta, hogy beszélgessenek, hiszen, az elmúlt évek alatt sok mondanivaló felgyűlhetett, mindkettőjükben. Kiment a folyosóra. Gondolta, iszik egy kávét. Sokan álltak a sorban, nem volt kedve várni. Kiment a bejárat elé, és rágyújtott. Miért nem beszélt Zoltánról, ha már eljegyezték egymást? Ez egy nagyon fontos döntés az életben, erről nem lehet megfeledkezni. Arra gondolt, hogy Juli még szereti Zoltánt, és talán, szégyellte volna ezt Gábor előtt. Fura gondolata támadtak. Ha ez így van, akkor a lány miért fogadta a közeledését, miért boldogok már két éve? Mindketten megalapozottan döntöttek, amikor egymáshoz tartozásuk jeleként a házasságra gondoltak. Juli gyerekeket akart. Legalább kettőt, egy fiút, és egy lányt, így képzelte. Gábor is jónak találta az ötletet, és most, ebben a korban szívesen vállalta volna a gyerek zsivajt a házban. Szülei örökségét is felhasználják, ha kell, hitelt vesznek fel, de elköltöznek egy kertes házba, így tervezték. Eloltotta a cigarettáját, és elindult a nézőtér felé. A lány ott ült már a helyén, és figyelte a bejáratot. Amikor meglátta Gábort, integetett. A férfi leült mellé, de nem szólalt meg.
- Mi a baj? - kérdezte Juli.
- Nem kertelek, elmondom. Azért nem beszéltél Zoltánról, mert még szereted őt?
- Micsoda ostoba kérdés, már ne haragudj. - csattant fel a lány.
- Különben, milyen magyarázat van arra, hogy nem beszéltél róla?
- Nem volt mondandóm vele kapcsolatban. Ennyi, és nem több.
- Ez nem válasz.
A zene felharsant, és megkezdődött a bevonulás. Már nem tudtak beszélni egymással, a zaj felerősödött, még saját szavukat sem hallották. A lány megpróbált közeledni Gáborhoz, a kezét akarta megfogni, de a férfi elhúzódott az érintés elől.
Volt mindenféle érdekesség, bohócok, állatidomárok, és ügyes akrobaták színesítették az előadást. Aztán hirtelen csend lett, kialudtak a fények. Kigyulladt egy reflektor fénye, és a fénykörben megjelent Zoltán, és két kísérője. Lágy, halk muzsika mellett mentek fel a toronyba, ahonnan Zoltán a nagy ugrásra készül. A narrátor az ugrás körülményeiről beszél, a biztosítás hiányának veszélyeiről. Juli kihasználta a helyzete, és Gáborhoz fordult.
- Igen, jól érezted. Zoltán emlékeztetett a jegyességünkre, amit én felrúgtam, természetesen. Kérte, hogy előadás után találkozzunk, és beszéljük meg, hogyan tovább. hazavinne Münchenbe, és ott feleségül vesz. Azt mondta, nem felejtett el, és hogy szeret. Nemet mondtam. Alig fejezte be a mondandóját, ismét felharsant a zene, Gábor már nem tudott válaszolni. Nem érzett haragot, csak azt szerette volna megérteni, Juli miért tagadja le az érzéseit, hiszen, még mindig Zoltánt szereti.

A reflektor fénye megvilágította a légtornászt. Még ilyen messziről is látszott szép, izmos felsőteste, férfias alkata, amit Gábor mindig irigyelt azoktól, akik képesek voltak energiát fektetni saját testük gondozásába. Dobpergés, halk zene, és feszültség a nézőtéren. Zoltán partnere csuklójába kapaszkodott, és elrugaszkodott az toronytól. Egyre gyorsulva lengett, majd egy adott pillanatban elengedte partnerét. Felrepítette a lendület a felső holtpontra, ahol megkezdte a szaltókat. A harmadik átfordulás után elérte a túloldalon várakozó társát, aki lábait a korlátnak támasztva fejjel lefelé várta Zoltánt, kinyújtott kezekkel. Abban a pillanatban, amikor Zoltánnak rá kellett volna fogni a társára, hirtelen, ökölbe zárta kezeit. A zuhanás elkerülhetetlen volt. A nézőtéren döbbent csend, majd egy sikoly hallatszott. Kitört a pánik. Juli felpattant a helyéről, de megszédült, és ájultan esett össze.

A híd megtelt bámészkodókkal. Egyesek biztatták, mások rémüldöztek, felmérve a vállalkozás kockázatát. A tűzoltók is felvonultak. Szirénázva érkeztek, két létrás kocsival. Valaki megafonon keresztül szólította fel, hogy jöjjön le. Amikor Zoltán lezuhant, megértette, miről van szó. Véletlennek próbálták beállítani a balesetet, de ő látta, hogy Zoltánnak ez volt a határozott szándéka. A csodával határoz módon, a férfi életben maradt, de súlyos gerinc sérülést szenvedett. Juli gyakran látogatta őt. Nem szakítottak, de ritkábban találkoztak, és már nem került szóba többé a házasság. Aztán, egy napon Juli összepakolt, és elment. Később levelet kapott tőle, hogy bocsánatot kér mindenért, de Zoltán mellett kell maradnia. A férfi tolókocsiba kényszerül élete végéig, csak ő van neki. Igaza volt Gábornak, elnyomta magában az érzést, mert egy ideig haragudott a férfira, amit elment, de már tudja, hogy mellette kell leélnie az életét. Gábornak nem esett jól a levél, de tudta, nem tehet semmit.

És most itt áll a híd tetején, a mélységet kémleli. Kiválasztja a megfelelő pontot, és elrugaszkodik. Egy tripla szaltóval próbálkozik, de sikertelenül. Testét nagy csobbanással nyeli el a víz.

Budapest, 2019. április

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Horvaja
Regisztrált:
2019-02-17
Összes értékelés:
271
Időpont: 2019-04-04 10:22:54

válasz Bödön (2019-04-04 08:20:44) üzenetére
Kedves Bödön!
Az érdeklődést Te is fenn tudod tartani, amíg a végére nem érek az értékelésednek. De aztán, megnyugodtam, mert igaz ugyan, hogy egy nőért nem érdemes többeknek is az életét áldoznia, de itt nem is ez a lényeg. Két időszak szerelméről van szó. A nő életében az első szerelem, az ígéret, a csalódottság mindvégig jelen volt, de egy másik kapcsolatban végképp le akarta zárni a múltat. De amikor rájött, hogy nincs mese, a szerelem erősebb, a biztonságos, nyugodt életnél, és ráadásul a helyzet úgy alakul, hogy módjában áll jóvátenni "hűtlenségét", elmegy a beteg férfival. Ettől persze, nem kellene Gábornak is véget vetni az életének, de ő felismerve a helyzetet, hogy mindvégig akaratlanul is, de félrevezették, kockáztat, és a végén veszít. A halál kérdése azonban, nyitva marad. Azt nem tudjuk, hogy épségben partot ért-e, de volt bátorsága kipróbálni, milyen a szaltó magasabbról, biztosítás nélkül.
Üdvözlettel,
Janó
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8392
Időpont: 2019-04-04 08:20:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Janó! Egy nőért két férfi is öngyilkos lett! Életszerű ez? Elhisszük-e? Van ilyen "jó nő", aki ennyire el tudja bolondítani a férfiakat? Ezek a kérdések merülhetnek fel, merülhetnének, de nem merülnek, mert az ember olvassa, és egyszerűen beleéli magát a történetbe. Hogy lehetséges ez? Úgy, h jól van megírva! Ez a lényeg! Üdv: én
Alkotó
Horvaja
Regisztrált:
2019-02-17
Összes értékelés:
271
Időpont: 2019-04-03 20:39:46

válasz Kankalin (2019-04-03 19:38:08) üzenetére
Szia Kankalin!
Nagy örömet szerzel nekem azzal, hogy olvasod az írásaimat, és külön köszönöm értékelésedet.
A föld felett járás nem csak a légtornászok privilégiuma. :) Egyre több versedet olvasom, amelyek nagy hatással vannak rám. Én tartozom köszönettel, hogy itt lehetek, és értőn, kedvesen fogadtátok szürreális világomat. Köszönöm kedves szavaidat, jólesik.

Szeretettel,
Janó
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
6720
Időpont: 2019-04-03 19:38:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia János! :)

Nagyon tetszik a novellád, ami nem éppen hétköznapi történet. Emiatt duplán felkeletted az érdeklődésem.
A légtornászoknak különleges élete van, talán szó szerint is érthető, hogy nem a földön élnek.
Jól építetted fel, végig le tudtad kötni a figyelmem.
Általában véve is az a véleményem, hogy színvonalasak az írásaid.

Köszönöm, hogy olvashattam. :)

Szeretettel: Kankalin
Alkotó
Horvaja
Regisztrált:
2019-02-17
Összes értékelés:
271
Időpont: 2019-04-03 14:54:41

válasz Finta Kata (2019-04-03 13:30:54) üzenetére
Köszönöm, kedves Kata!
Elkerüli a figyelmemet sajnos, sok leütési hiba, pedig, már többet kijavítottam. Köszönöm a figyelmedet. Javítom. :)
Szeretettel,
Janó
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12600
Időpont: 2019-04-03 13:30:54


Nagyon súlyos esetek, még kilogrammra is lehetne mérni...
Jobban kellene vigyázni, s eldönteni, hogy tovább mit is akarnak,
akarunk tenni.
Végül a döntés azt jelzi, ha azt nem teszi amit tett, sohasem lenne további
életében nyugalma. Remek megfogalmazás, tisztán jól írás, melyhez
szeretettel gratulálok.
Azonban három helyen is van a sorok közt egy-egy nehezen megtalálható
olyan apró hiba, ahol csak egy-egy betű tévedéses. Javaslom, hogy az anyag
feltétele előtt futtasd át a helyesírás-javításán, mely bemutatja a betűcserét.
Üdv. Kata

Legutóbb történt

eferesz bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Augusztusi hexameterek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

dodesz bejegyzést írt a(z) Augusztusi hexameterek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Nekem az Ősz... című alkotáshoz

Futóinda bejegyzést írt a(z) Maradék országban című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Perzselő idő című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Dalát a nyár... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) kiégés felé című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Nem mondhatom című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy pacsirtához című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Bóvli versek című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) kiégés felé című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)