HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51260

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / novella
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2019-05-09

22. Novellák, történetek, gondolatok, életemből merítve

KEDVES NAGYFIAM!
A sok teher alatt megroppantam. Érzem, hogy ez nem mehet így tovább. Ne gondolkozz helyettem, arra kérlek. Ne próbálj engem okolni, s olyan sületlenségekkel előállni, hogy mindennek én vagyok az oka...
Egy felnőtt ember nézzen magába és próbálja magát összeszedni. Egészséges, életerős férfi vagy még, most kell még talpra állni - amíg én is némileg hozzá tudnék segíteni.
Nem olyan világ van, hogy majd a diplomád után kapsz egy kiemelkedő állást, mintha folyamatosan dolgoztál volna...
Be kell látnod, hogy olyanra már nem számíthatsz, s be kellene érned kissé szerényebb jövedelemmel is!!!
Nem fér a fejembe, amit délben mondtál, hogy "azt beszélik a városban, hogy Te olyanokat terjesztesz rólam, hogy: stb..."
Ez nem igaz, azon egyszerű ok miatt, hogy én egyáltalában nem járok a városban, és havonta egyszer is, sietek haza, és olyankor se kedvem, sem erőm az utcán rólad híreket terjeszteni!!!
Havonta egyszer, a pénzért megyek le, amikor bevásárolok, de nem emberekkel fecsegek, hanem igyekszem megszerezni hármunknak a havi ennivalót.
A folyosón se beszélgetek arról senkivel - még ha meg is állok néhány percre arról - hogy Te miért is vagy itt.
Még akkor sem, ha magukban bizony, elképzelik, micsoda teher lehetsz anyádnak ilyen hosszú ideig... S még akkor sem, ha erről nekem nagyon-nagyon szomorú tapasztalataim vannak...
Ahogyan szóban kifejtettem, annyira szégyellem a Te megmagyarázhatatlan hanyagságodat, nemtörődömségedet magaddal - és főleg anyáddal szemben, hogy én erről mások előtt mélyen hallgatok, mert helyetted is szégyellem az egészet, hogy az én magasan kvalifikált, értelmes gyerekem idáig süllyedt. Csak nem azt képzeled, és szeretnéd elhitetni velem vagy bárkivel, hogy ennek én vagyok az oka... Mindezt alig hiszem el!
S nem kell ezt nekem és senki másnak mondani, itt látnak, s azt is látják, hogy nincs semmi jövedelmed, s nyilván erről - külön figyelmeztetés nélkül is - meg lehet a véleményük!
Azt pedig közölnöd kellett volna, velem, hogy tulajdonképpen elbújni jöttél ide, s nem volt benned annyi emberség, hogy mindazt nekem már akkor, mikor eljöttél, ezt elmondjad, s közöld azokat a súlyos nehézségeket, amit saját magad okoztál magadnak a hanyagságod miatt, mert már Budapesten is sok mulasztásod volt az ún. "vállalkozásod" miatt. Magad helyett senkit ne próbálj hibáztatni. Neked kell döntened, neked kell megoldanod saját életedet.
Nekem csak az a kérésem, hogy tedd ezt minél előbb, amíg annyira ki nem borulok, hogy én kezdeményezzek valamit, ami nem csak nekem, de számodra is nagyon, de nagyon kellemetlen botrányt okozna! Mert ezt a helyzetet tovább már nem bírom elviselni.
Nagyon, de nagyon kifáradtam. Nekem nem családot kellene ellátnom ebben a korban (ilyen lerobbant lakásban, koszban), annak velejárójaként minden anyagi, fizikailag nehéz, fáradságos munkájával, hanem pihenni, csendes nyugalommal rádióban zenét hallgatva, olvasgatva, s valakit karonfogva, kicsit sétálgatni, mint addig, amíg nem tetted be ide a lábad.
Most se rádióm, se olyan TV-m, amin akkor azt nézek, amit szeretnék, csak ez a rozoga számítógép, de ez se bírja már sokáig, amibe én is már annyi pénzt fektettem.
Ugyanis elhatároztam, hogy felsorolom - mert Te nemigen számolgatod - mibe is kerültél nekem, persze, a mindennapi kiadásokat nem is részletezve!!!
Nos. Akkor ugyan még nem laktál itt, de Budapesten, a Nyugdíj Intézet előtti automatában én vettem ki a pénzt, ami azért kellett Neked, mert a hangyák beleköltöztek a számítógépedbe
80.000.- Ft
Ugyanaznap, szintén Budapesten én vettem fel a
110.000.- Ft kölcsönt az üzletben vásárolt számítógépedhez szükséges anyagokért. Mindezt havonta, részletekben kellett visszafizetni nekem! S az a köszönet érte, hogyha valamit kérdezek a számító-géppel kapcsolatban, csak ordítozol velem...
(Nem felejtettem el, hogy a 80 ezret visszafizetgetted havonta, amíg dolgoztál, de hogy az egészet, vagy csak egy részét nem, azt nem tudom (de megvannak róla a csekkek)
Utána megtiszteltél azzal, hogy beköltöztél hozzám, s akkor még nyögtem a havi részleteket, egy teljes évig, pedig már Te is megkezdted itt nálam a fogyasztást, tehát attól fogva dupla rezsit fizetek. Nem egyszerű dolog valakit 10-20 évig eltartani.
(Ugyanis csak fél évig tartott az a jó világ, amíg Budapestre jártál dolgozni, és amit felelőtlenül hagytál ott, vagy ki tudja, ők mondtak-e fel neked? - Nem tudhatom, sohasem voltál hozzám őszinte.)
Időközben nekem innen-onnan érkeztek olyan összegek, amit - lett volna mire költenem, pl. a lakásom teljes rendbetételére (hogy az otthonomban jól érezzem magam, nem úgy, mint most, amikor már olyan, mint egy hanyag ember istállója).
Ugyanis Miklós után kétszer kaptam 370.000 Ft jóvátételt, amiből látnivaló csupán a fekhelyem, amit - ha jól emlékszem, 35 ezerért vásároltam, s talán a WC-t állítottuk helyre belőle, a többit olyan szépen, lassacskán feléltük, vagyis elúszott...
Kértem, és kaptam a fürdőszoba átalakítására 150.000 Forintot, hogy legalább a tisztálkodás ne legyen számomra olyan nehézkes.
Nos, abból szerencsére legalább a sötétítő-függöny, és a szőnyegek megvannak! S talán még a rozoga mosdócsapot vettük meg belőle.
Azt Te is érezhetted, hogy időközben a nyugdíjam három személynek (mert ugyebár Attilát is kell támogatnom, mert még nem olyan magas a rokkant nyugdíjának az összege) úgysem volt elegendő élelemre és egyéb szükségletére, pedig kaptuk a 13. kiegészítést (Sajnos utána Orbán került a magas székre, azt ő megszüntette.) A hitel a számlám pedig gyarapodott, mivel nagyobb összegek érkeztek rá, s a hitelkeretet annak megfelelően emelték.
Egyszer aztán felszólítottak, hogy kapok személyi kölcsönt, s vissza kell fizetnem, persze, jó drágán (talán 27 és valamennyi összeggel, közel a 30 % kamattal), amit két évig szedtek le a havi bevételemből, amit én, ha nem is koplaltam, de mindenképpen tudtam volna másra fordítani!
S Te addig jártad a világot, az erdőket, szedted a makkot, gesztenyét, gombát s egyéb erdei ritkaságokat... Azt se tudtam, merre jársz, s nem is ritkán, késő este vagy éjjel jöttél haza, kiguvadt szemekkel, s ha még fenn voltam, ordítozni kezdtél, nem tudom, ezt kitől tanultad, mert szoros családunknál ilyen sohasem fordult elő.
Éjszakákat nem lehetett miattad nyugodtan aludni, mert vagy horkoltál, vagy a TV hallatszott át, s ha szóltam érte, azért is kiabáltál, mintha jogod lett volna rá...
Minden lemondásunkért az volt a köszönet, hogy durván viselkedsz velünk és ordítozol, hogy Attilát nem merem rád hagyni, durvaságod miatt kiszámíthatatlanok a reflexeid, pedig nekem már nyáron kellett volna szem-kontrollra mennem.
Magamat vonszolom, ami nem hiányzik, hogy még őt is mindig magammal hurcoljam. S Te szoktad mondani, miért nem viszem vissza Dunakeszire? Azért, mert annyit kell befizetni érte, hogy csupán az én itthon maradó nyugdíjam nem elég két személy ellátására!!!
Azt egy személy részére kapom, s nekem bőségesen elég lett volna, s még most is elegendő lenne, jutna olyan nélkülözhetetlen szerekre, amit most nem tudok magamnak megvásárolni.
S Te elvárod, hogy a rokkant öcséd- és az én nyugdíjamból több mint évtizeden át tartsunk el Téged az idők végezetéig...
Micsoda elképzeléseid vannak Neked az életről?
Nem akarok tovább nélkülözni, nem akarok tovább koszos lakásban élni, szeretném a hátralévő időmet nyugalomban tölteni!
A kezedbe olyan diplomát kaptál, amiből meg lehetne élni, s nem kellett volna bujkálni, hanem szembe nézni a dolgokkal, amik előálltak, s azokat megoldani, rendbe tenni mindent magad körül és - mint más diplomások is - ha nincs ahhoz megfelelő állás, egyéb munkalehetőséget is ki kellett volna, és ki kellene használni a magad ellátására, s nem mások nyakára ülni évtizedeken át...
Mit gondolsz, miből lesz majd nyugdíjad? Sohasem gondolkoztál el ilyeneken? Azért dolgoztam, s nagyon is megérdemelném a nyugalmat és magam körül az emberi körülményeket és koromnak megfelelő ellátást.
Mindez, amit leírtam, mindhármunk érdeke. Attila nem tudja magát ellátni, s elég nekem őt istápolni.
Légy belátással és próbálj meg mindent annak érdekében, hogy saját magad gondoskodjál saját szükségleteidről.
Én mindennek ellenére, ami eddig volt, nem haragszom rád, hiszen másként ennyi mindent nem is tudtam volna eltűrni. De beláthatod, hogy erőm fogy, a mostani állapotokon mindenképpen, az én érdekemben - változtatni kell! Mindezt nem akarom a szemedre hányni, mennyibe kerültél.
Megtörtént.
Ha nagyon nehezen is, de kibírtam.
Azonban most már ugyanúgy nem mehet tovább! Fizikailag és főleg lelkileg nagyon kimerültem. Nyugalmas körülményeket kell magam körül teremtenem!
Neked is jobb lesz, hidd el, egy külön fészek, ahol azt teszel, ami éppen jól esik, és senki sem háborgat és kritizál!
Amiben tudok, hozzá segítek, ennyit megigérek!
De arra kérlek, hogy a szándékaidról tájékoztassál, s ne hallgass a céljaidról. Jó lenne tudni, és nagyon megnyugtatna, ha eléggé későn is, azonban - elkezded a saját életedet magad ellátni..
Én ehhez minden erőt és jó lehetőségeket kívánok:
Édesanyád.Folytatása következik.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2019-05-13 19:29:54

válasz Bödön (2019-05-13 08:30:37) üzenetére

Kedves Laci!
Amikor mondtad, én is gondolkodtam róla, talán igazad van, de egyszer csak
kiömlött belőlem. Itt a városban nem terjedhet, s őt máshol nem is ismerik, s
már leragadt itt.
Megtörtént, nem tehetek mást.
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2019-05-13 19:25:02

válasz túlparti (2019-05-12 21:24:45) üzenetére

Ha az rossz, akkor az, csak azt nem tudom, hogy a lidércek valaha is
eltűnnek...
Üdvözöllek, Finta Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2019-05-13 19:21:13

válasz szilkati (2019-05-10 23:56:23) üzenetére

Katika!
Mindez borzasztó. Ráadásul semmi sem változott, csak én szenvedek
lelkileg és testileg is. Köszönöm, hogy eljöttél. Nem gondoltam, hogy
ilyen nehéz életem lesz, hisz mindent megtettem, és mégis...
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9528
Időpont: 2019-05-13 08:30:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata! Tudod, h szeretem az írásaidat, rendszeres olvasód vagyok...nem érts félre. Nem tudom szerencsés dolog-e ennyire kiteregetni, a családi...ügyeket? Szeretettel üdvözöllek: én
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1356
Időpont: 2019-05-12 21:24:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Lidérces...
túlparti
Szenior tag
szilkati
Regisztrált:
2018-01-26
Összes értékelés:
2147
Időpont: 2019-05-10 23:56:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Drága Kata!

Minden együttérzésem a tied. Nagyon nehéz lehet ez a helyzet anyagilag is, de főleg lelkileg.

Szeretettel: Kati

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel Töredék címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Alkonyat című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Haldokló diktátor végszava címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Isten véletek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A végzet forrása című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Naponta ijesztget című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hízelgő Huba és a gőgös Gazsi páva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

Leslie alkotást töltött fel Nőnap címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csendekbe ír a végtelen című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. című alkotáshoz

black eagle alkotást töltött fel Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)