HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 16

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51245

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-02-14 12:06:41

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2020-08-29

A lajtorja 50.

2. Szabadíts meg a gonosztól (Harmadik Könyv, folytatás)

Herdericséknél aktuális lett a nagymosás. Lenke ettől a munkától félt a legjobban. Mióta Böske, a csúnya, púpos, görbe, melegszívű kis cselédlány az év elején sírva-ríva felmondott, minden házimunka ráhárult. Az elválásnál mindketten sírtak, Lenke még jobban is talán, mint a kis cselédlány.
A vasúttársaság megszűnésével dolgozó nőből hirtelen háztartásbeli lett. Bevásárlás, főzés, mosogatás, takarítás nem okozott neki különösebb gondot, de előre rettegett a gondolattól, hogy két hetente, péntekenként el kell kérje a mogorva, vén házmestertől a pincekulcsot, hogy lemehessen a nyirkos, rideg mosókonyhába mosni, ahol a penészes falak között azok az ócska, rosszindulatú szellemek lakoznak, akik vihogva, ugrándozó árnyakként odalopóznak, s megráncigálják a magányos nők hajtincseit.
Hajnalok hajnalán látott hozzá az előkészületekhez. Győző, a család férfi-támasza most, hogy Apuka hadifogságban van valahol Szerbia vad, sziklás hegyei között, egy fonott ruháskosárban lecipelte a hátsó cselédlépcsőn a mosnivalót, elkérte a házmestertől a pincekulcsot, kinyitotta a rozsdás vasajtót
Segített megrakni a kályhát, vizet hozott az üstbe, odakészítette a padra a mosószappant, a súrolókefét, a mosókesztyűt. Lenke meggyújtotta a tüzet, és fiához fordulva így szólt.
-Köszönöm Győzőkém! Ennyi doszt elég most már. Most már menj, ébreszd fel Médyt. Igyekezzetek, reggelizzetek meg minél előbb, hogy a teregetésre kész legyetek, s tudjatok majd segíteni egy kicsit, felpakolni a ruhákat a fregolira.
Tétovázott egy pillanatig, majd így folytatta.
-És figyelj rám fiam, még valami fontos. Nyisd ki légy szíves a vécében a lichthofra nyíló ablakot, hadd szellőzzön a helyiség!

Egyedül maradt félelmeivel, kétségeivel. A szellemektől való félelmében nyitva hagyta a külső ajtót, az előtérből beszűrődő világosság talán távol tartja őket.
Be kell mennem valamelyik nap a Gazdákhoz a Kálvin térre, futott át a fején. Talán sikerül kikunyorálnom tőlük egy kis plusz pénzt. Nagyon jól jönne most egy kis plusz pénz!

A Gazdák Biztosító Szövetkezete, akár a többi biztosító társaság, az Első Magyar, a Magyar Hollandi, és a többiek, támogatták anyagilag munkatársaik özvegyen maradt asszonyait és a hadiárvákat. Az állam is juttattatott némi pénzt, bár ez, inkább könyöradomány volt, nem igazi segítség. Lenke a két gyerekkel, a háború, s a trianoni békediktátum következtében a viszonylagos anyagi jólétből, és biztonságból a tönk szélére került: magas volt a lakbér, sokat kellett fizetni a villanyért, a vízért és a tüzelőért, s egyszerűen rémes volt, ahogy a fűszeres, a pék, és a hentes árai szinte napról napra emelkednek. Fillérekből gazdálkodott, megvont mindent magától, csak a gyerekeknek jusson.

A mindennapi gondok elvonták figyelmét a szellemektől, pedig zsigereiben érezte jelenlétüket. Mosta, sikálta a ruhát, gondolatai száguldottak közben, keserű könnyei belehullottak a szappanhabos vízbe.
Csak itt mert sírni, ahol senki nem látta. Sírt őszintén, keservesen a mosókonyha magányában. Feje felett dróton lógott egy negyvenes villanykörte. Soha, senki nem látta őt máshol sírni. Gondját, bánatát elrejtette az emberek elől. Kifelé vidám, reménykedő, tettre-kész fiatalasszony volt, akit az élet küzdelmei nem tudnak megtörni.

Győző felébresztette Médyt, a kislány a kád fölé hajolva gyorsan megmosdott. Megreggeliztek. A kelő nap sugarai betörtek az utcára nyíló ablakok redőnyeinek résein, vibráló, sziporkázó fény és árnyék játékkal szórták tele a padlót, a szőnyegeket, bútorokat.
Médy kislányos lelkesedéssel rajongott ezért a tágas, modern lakásért, amelyben minden kényelem megvolt, amit az ember elképzelhet. A felnőttek azt mondták rá: "összkomfortos". És tényleg! A fürdőszobában meleg víz folyt a csapból és a zuhanyrózsából egyenesen bele a kádba, csak be kellett durrantani a nagy, barna bojlerbe. A fa oda volt készítve, nem sok időbe tellett. Milyen isteni érzés lezuhanyozni reggelente, vagy nyakig merülni a forró vízbe, gondolta. Endre bácsiéknál Fonyódon csak lábmosás van esténként, ennyi az összes tisztálkodás. Hetente egyszer bele lehet ülni a fateknőbe, azt azonban a felnőttek nem veszik igénybe.
Aztán például a fűtés. Endre bácsiék egyedül a tisztaszobát fűtik télen, azt is csak akkor, ha vendég van. A vaskályha, forrón izzik este, amikor megrakják, akkora hőség van benn, hogy az ember lerúgja magáról a takarót, s álmatlanul hánykolódik, amint azonban leég a fa, gyorsan hűl a levegő, egyre hidegebb lesz. Reggelre már dermesztő, fejére húzza a paplant, az orrát se dugja ki alóla. Itt a Dombóvári út 9-ben három különböző színű cserépkályha van a szobákban, az egyik kék a másik zöld, a harmadik narancssárga, úgy tartják a meleget, hogy az, kész csoda. Ha Anyuka reggel befűt, még este is kellemes, langyos a kályha.
És a többi is, mind, mondta magában. Az angol WC, amit le lehet húzni, folyóvíz a konyhában, több lyukú, nagy sparhelt a főzéshez, felhúzható, leereszthető fregoli a plafonon. Az ám a fregoli, ujjongott. Majd segítek Anyukának teregetni!

Amennyire utálta Lenke a nagymosást, annyira szerette vasalni a ruhákat, ágyneműt. Ó, a vasalás más dolog, mint rogyadozó térddel, sajgó derékkal sikálni a félhomályos mosókonyhában, -a vasalás egyenesen élvezet, a vasalás nem munka, hanem szórakozás. Szól a rádió a nagyszobában, nyáron tárva, nyitva vannak az ablakok és az ajtók, bejön a jó levegő, és a vasúti töltés kaszált-fű illata.
A ház előtt percenként elhaladt erre egy-egy vonat, dübörgésük elnyomta a zenét a rádióban, nem bánták. Lenke és Médy a vonatokat is szerették, a vonatok valamilyen különös, meghatározhatatlan módon hozzátartoztak a Dombóvári úti miliőhöz.
A vasalódeszkát a fürdőszobában lévő pelenkázó-asztalra tette, ott fért el a legjobban. A pelenkázó asztalon jó néhány éve még együtt pelenkázták Ferenccel Győzőt, egy évre rá, meg a kis Médyt. Kiment a konyhába, szenet tett a vasalóba. Túl forró volt, izzott, füstölgött. A gangon lóbálta, ahogy a házban a többiek is. Míg így lengette, lóbálta, átjött a szomszédasszony. Nagyalakú boríték volt a kezében.
- Svábné hozta tegnap, amikor vásároltál, lelkem - mondta hunyorogva. -Gépelni való.
Svábné, gazdag asszony volt, a szomszéd házban lakott, időnként gépelni valót hozott a fiatalasszonynak.

Lenke elvállalt mindent, legépelte a hentes, a Pista árlistáját, a pék adóbevallását, kutyát sétáltatott pénzért, tehetős családok gyerekeire vigyázott Lágymányoson. Fillért, fillérre rakosgatott. Számolgatta, dugdosta a sublótfiók sarkába. Gyalog járt a városban mindenfele dolgai után, a Körtéren lévő piacra is gyalog ment, sajnálta a pénzt a villamosra.
Médy adogatta fel a ruhaneműt a kosárból, Lenke vasalt. Szólt a rádió, derűs, vidám reggel volt. A kislány ámulattal nézte az anyját, megpróbálta ellesni a vasalás bonyolult tudományát. Anyuka, ahogy ő nevezte, mesealak volt a szemében. Apuka régi, nagy íróasztalának középső fiókjában turkálva rálelt minap egy köteg befőttes gumival összefogott fényképre. Apuka és Anyuka esküvői képe, milyen daliás férfi Apuka, lecsüngő vastag bajuszával, széles vállával, Ferenc, mint önkéntes bevonuló, Lenke-anyuka ápolónői dresszben, vöröskeresztes fityulával a fején, sebesült katonák körében. Egyik féllábú, hóna alá szorítja a mankóját, másiknak a karja fel van kötve, harmadiknak a szemét takarja fekete kendő. Csodaszép Anyuka ezeken a régi képeken. Nekem van a legszebb anyukám a föld kerekén, mondta magában a vasalódeszka mellett, egyik lábáról a másikra állva.
Lenke rászólt. -Gyerünk Médy, ne mélázz nekem, add fel hamar azt a rongyot. Igyekezzünk, mert így soha nem leszünk készen!


.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9518
Időpont: 2020-09-07 08:03:09

válasz hundido (2020-09-05 06:12:20) üzenetére
Szia! A kisfiúból nagyfiú lesz, majd katona, katonatiszt. Jön a második világháború. A történelem átgázol sz emberi életeken. Köszönöm, h olvasod, örülök, h tetszik Neked a regény. Üdvözlettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2112
Időpont: 2020-09-05 06:12:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Remekül megírt ez a rész is. Nagyon tetszik. Megismerjük azokat az éveket, amiben a történet játszódik, és a szereplőket is. Olvasmányos, szuper rész. üdv hundido
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9518
Időpont: 2020-09-03 06:50:21

válasz Klára (2020-09-02 14:17:31) üzenetére
Kedves Klári! Én is szeretem ezt a kort. Több könyvet olvastam róla. Kedvencem: vitéz Somogyvári Gyula És mégis élünk című regénye! Köszönettel: én
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2940
Időpont: 2020-09-02 14:17:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Remek írás. Visszavarázsolt a 20-as vagy 30-as évekbe. Valamiért nagyon szeretem az akkori történeteket.

Üdv: Klári
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9518
Időpont: 2020-09-01 16:48:53

válasz oroszlán (2020-09-01 14:49:18) üzenetére
Kedves Ica! Köszönöm, mindig örülök jelenlétednek! Szeretettel: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8820
Időpont: 2020-09-01 14:49:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!

Mindig nagy élvezettel olvasom írásaidat. Remek "tollforgató" vagy!
Szeretettel gratulálok
Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9518
Időpont: 2020-08-31 07:55:05

válasz sailor (2020-08-30 12:30:14) üzenetére
Szia Sailor! Abban az időben még mást értettek "összkomfortos" alatt. Ma már csak mosolygunk rajta. Egyébként nekem ezen a téren szerencsém van, sok olyan leírás áll rendelkezésemre, amelynek segítségével fel tudom idézni az akkori körülményeket. Muszáj, mert hiszen nem írhatom, h Lenke, okostelenfonjával a kezében kiment a konyhába és letöltött egy új applikációt: Köszönöm a pozítív értékelést: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
6865
Időpont: 2020-08-30 12:30:14

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

"A lajtorja 50."...micsoda informácíókat és
az akkori életmódot,történteket és és hozott össze,
hoztál össze!

Ez a rész is nagyon hüen festi le az akkori dolgokat!
Aprólékosan,minden kis detályt kihangsúlyoz!

Különösen tetszett az ´öszkomfortos´szoba leírása.
amit ma magától értetödönek tartunk,nagy dolognak
számított akkor!

Kérlek folytasd,ezt a remek regényt!

Elismeréssel gratulálok:sailor

Szép napot!

Legutóbb történt

hundido alkotást töltött fel Sutyi manó címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) átalakulok című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Illan a pillanat című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Lusta Lajcsi címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Három tünet - Január 2/2 című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Három tünet - Január 1/2 című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (4/8) című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (3/8) című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (1/8) című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Kis Karácsony című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Kis Karácsony című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)