HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1921

Írás összesen: 51313

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-04-02 10:09:35

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / mese
Szerző: hundidoFeltöltés dátuma: 2021-01-03

Mese a jégszívű hercegről

Valahol messze, ahol a hó, és a hideg az úr, ott élt Kristálypalotájában Jégherceg. A kastély termei vakítóan fehérek voltak, amik esténként, amikor a hold bekukucskált az ablakokon, kékes fényben ragyogtak, egy kis színt lopva e hófehér világba. Legszebb a jégcsipkékkel teli szalonja volt, aminek csodás éke egy óriási jégcsapdíszes tükör volt. A kastély minden szobájában jégszobrok álltak. A jégszobrászok naponta újabb szobrokat faragtak, gondolva, hogy Jégherceg ebben örömét leli. A herceg hófehér ruhája és palástja alatt azonban jéghideg szív lapult. Nem örült ő semminek sem. Időnként befogatott jéghintójába, hogy megnézze birodalmát. Kicsit unalmas világ volt ez, hisz mindent hó borított, minden jégből-hóból készült, a nap is csak évente egyszer, akkor is kis időre bukkant elő. Az itt élők beburkolózva jártak, szinte csak az orruk látszott ki a nagykendőből, sapkából, kabátból, de még így is nagyon fáztak. Mogorva emberek voltak, mert a folyamatos hideg, szürkeség elvette a jókedvüket, kedvességüket. Az ő szívükbe is beköltözött a közöny, az örömtelenség.

Jégherceg egy fagyos, hideg napon befogatott hintójába, magára öltötte jó meleg hófehér bundáját és kucsmáját, s kikocsizott, hogy körbenézzen birodalmában.
Az országa határán volt egy apró házacska, ebben élt egy szép leányka, Amina. A kertje különleges volt. A kertecske egyik felén szép, színes virágok virítottak, míg a másik felében csak jégvirágok nyíltak. A lány nem szomorkodott, mert amikor átlépett a napsugaras kertjébe, a szívét melegség, boldogság járta át. Gyakran énekelt itt:

"Ó ha tündér volnék, messze szállnék,
Napsugárral szívemben visszatérnék.
Felolvasztanám e rideg jégvilágot,
szeretetet hoznék s boldogságot."

Akkor is dalolt, amikor a herceg arra kocsikázott. Jégherceg csodálkozva nézte a lány kisbirodalmát. Tetszett neki, hogy a kert egyik fele hófehéren ragyogott, a másik fele színekben pompázott. Ilyet még sosem látott. A virágos oldalon megpillantott egy csodaszép madarat. Fejbúbja, háta és farka csillogó kék, a nyakánál rozsdaszínű volt, amin egy kis fehér folt látszott. Megállt, kiszállt a hintóból és így szólt:
-Ki vagy te szép leány? Milyen madár az ott a kertedben?
- Aminának hívnak. A madár pedig Jégmadár.
- Pompás kis jószág! Nem is tudtam, hogy a fehéren kívül más szín is létezik. Hisz az országomban minden hófehér.
-A színek örömmel, boldogsággal töltik el az emberek lelkét. Látod! Te is elmosolyodtál, ahogy megláttad a színes virágokat a felemás kertemben, és ezt a tarka madárkát. A napsugár melegséget ad, minden kivirul és szép lesz. Ha országodban volnának színek, többet sütne a nap, akkor az emberek is boldogabban élnének. Nem lenne mindenki folyton rosszkedvű, bánatos, morcos. Tudd meg, hogy van egy titkos szoba a palotádban! Ott egy kisasztalkán áll egy hógömb, ha belepillantasz, érdekes dolgokat láthatsz. Ezt, apám mesélte nekem, mert ő, sokáig nálatok dolgozott. Ha bemész oda, sok mindenre választ kapsz.

A herceg, elgondolkodott a lány szavain, majd visszatért a palotájába. Azon törte a fejét, hogy törhetné meg az országát borító hóvarázst. Mióta meglátta Aminát, azóta a szívében is valami furcsa érzést tapasztalt. Valami kellemes bizsergés töltötte el, ahányszor a lányra és a kertjére gondolt. Eszébe jutott, hogy gyermekként kíváncsi volt, próbált bekukucskálni a kulcslyukon át a titkos szobába, de nem látott semmit sem. Aztán el is feledkezett az egészről, de most, hogy Amina említette, tudta, hogy be kell oda mennie.
Behívatta az apja egyik hű szolgáját és megkérdezte:
-Tudod-e hová rejtette apám a titkos szoba kulcsát?
-Igen. Megkért rá, ha egyszer megkérdezed, adjam át neked. Habár, azt szerette volna, ha ez a perc sosem érkezik el az életedben.

Ezzel elővette a köpenyéből a kis kulcsocskát. A Jégherceg izgatottan szaladt a szobához. Amikor kinyitotta az ajtó, alig akart hinni a szemének. A szoba, ami idáig rejtve volt előtte, gyönyörűen be volt rendezve. Színes függönyök, képek, selyem, brokát mindenütt. Az egész melegséget árasztott, nagyon barátságos volt. Meglátta az asztalkán a hógömböt. Amikor belepillantott, csodás országokat, színes virágokat, boldog embereket látott. Az asztalon egy levelet talált.

Kedves Fiam!
Amikor ezt a levelet olvasod, én már nem leszek. Az a szoba, ahová most beléptél édesanyád lakosztálya volt. Egész kicsi voltál, amikor ő meghalt. Akkor zárattam le ezt a szobát. Azért neveltelek ilyen hidegen, hogy soha ne ismerd meg a fájdalom érzését, azt, hogy milyen is az, amikor elveszíted azt, akit a legjobban szerettél. Eltüntettem minden színt a házunkból. Egy varázsló segítségével országunkból Hóországot, a szívedre meg jégpáncélt varázsoltattam. Ezzel csak meg akartalak óvni. Most azonban, hogy ide bejöttél, valami megérintette a szíved. A varázsló azt mondta, hogy a jégpáncél akkor kezd leolvadni a szívedről, ha meglátsz egy olyan lányt, aki nagyon megtetszik, és ha megtapasztalod a szeretet érzését. A varázslás elég jól sikerült, csak az országunk szélén egy apró házikót nem tudott teljesen hóval beborítani, mert ott valami egészen furcsa melegség megakadályozta azt. Így, csak a kert egyik felét sikerült havassá, jegessé tennie.
Mindig is szerettelek fiam, még ha te ezt, nem is érezted. Ne haragudj rám, csak jót akartam ezzel.

A Jégherceg szeméből a levél olvasása közben valami csordogálni kezdett. Nem volt az más, mint könny. Még sosem sírt. Tudta, hogy az apja csak jót akart, megóvni őt, a bánattól, szomorúságtól. Azért kapott jégszívet, hogy ne érezzen fájdalmat.
De vajon jó-e, ha soha sem ismeri meg a boldogságot, a szerelmet? Vagy az, hogy nem látja mily színes, szép a világ? A fájdalom nehéz, de elviselhető, hisz mindig akadnak olyanok, akik vigaszt nyújtanak, átölelnek a bánatban, csak el kell fogadni a segítő kezet.
Ahogy ott ült, a falon megpillantott egy női képmást. Olyan ismerős volt az arc...
- Anya! -suttogta.

Aztán az asztalon a levél mellett egy dobozka állt. Kinyitotta. Felcsendült egy édes melódia. Felidéződött benne egy nagyon régi emlék... Felvillant egy kép. Látta maga előtt édesanyját, aki esténként erre a dallamra énekelt neki egy dalocskát:


Tente fiam tente,
a szemedet csukd be.
Álmodj, álmodj szépet,
csodás szép meséket.
Édesanyád ringat,
egy szép dalt dúdolgat,
Tente, tente, tente...

Szívéről teljesen leolvadt a jégpáncél, ami eddig nem engedte, hogy bármit is érezzen. Hangosan zokogni kezdett.

Később, amikor kilépett a palotából, örömmel látta, hogy minden megváltozott. Eltűnt a jég és a hó, visszatértek a színek. Az égen nap ragyogott, az emberek levették vastag, meleg ruháikat, mosolyogva nézték a serkenő füvet, az éledező, zöldülő természetet. Boldogság áradt szét az országban.

A herceg Aminához sietett. Megköszönte, hogy beszélt neki a már rég elfelejtett titkos szobáról, a hógömbről. A lány örömmel hallgatta a herceg beszámolóját. Ezentúl, gyakran találkoztak. Megszerették egymást, hamarosan összeházasodtak.
Boldogan éltek egy színekkel, érzésekkel teli világban, míg meg nem haltak.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-02-28 13:01:56

válasz Kankalin (2021-02-28 11:38:46) üzenetére
Szia!
Örülök, hogy bekukkantott! A címet javítottam. Örülök, ha tetszett, és szívesen olvastad. üdv hundido
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7410
Időpont: 2021-02-28 11:38:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia hundido! :)

Nemcsak mesédben, a valóságban is léteznek ilyen hercegek. Néhányat kapásból tudnék sorolni. :)
Lám, mire képes egy kedves hang, színek, emlékek! Nem könnyű láttatni a jégszívűeknek, te megtetted, és varázsütésre szebb lett a világ. Sajnos az életben nem így működik ez, de jó hinni a mesékben, mert - átvitt értelemben - van valóságalapjuk.
(A címben nem írnám nagy kezdőbetűvel a jégszívűt.)
Nagyon szép ez a történet, örömmel olvastalak.
Köszönöm az élményt! :)

Szeretettel: Kankalin
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-24 06:26:09

válasz ElizabethSuzanne (2021-01-23 10:00:33) üzenetére
Szia!
De jó, hogy szépnek találod! Remélem ez a mese is eljut a gyerekekhez! üdv hundido
Alkotó
ElizabethSuzanne
Regisztrált:
2017-01-20
Összes értékelés:
1336
Időpont: 2021-01-23 10:00:33

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Csodaszép!
Nagyon szép, tartalmas, tanulságos mesédhez gratulálok!
Kellemes hétvégét kívánok:
Zsuzsa
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-06 06:22:09

válasz oroszlán (2021-01-05 17:32:46) üzenetére
Szia!
Köszönöm kedves szavaidat és a véleményed is. Örülök, hogy tetszett. Kívánok én is boldog, szép, új évet, és ami a legfontosabb:egészséget. Üdv hundido
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-06 06:20:25

válasz Alkonyi felhő (2021-01-05 16:14:26) üzenetére
:) Örülök szép napot! hundodo
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8819
Időpont: 2021-01-05 17:32:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Hundido!

Köszönöm, hogy újra megajándékoztál egy csodaszép mesével, persze nem csak a gyerekek, a felnőtt gyerekek is szeretik a mesét!
Szeretettel kívánok sikeres, boldog újévet
Ica
Alkotó
Alkonyi felhő
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
661
Időpont: 2021-01-05 16:14:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz hundido (2021-01-05 15:17:03) üzenetére
Így lesz 😊

Szeretettel: Alkonyi
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-05 15:17:03

válasz Alkonyi felhő (2021-01-05 08:47:37) üzenetére
Kedves Alkonyi!
Igazán tegeződhetnénk jó?
Örülök, ha tetszett ez a kis mesécske. üdv hundido
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-05 15:16:04

válasz Bödön (2021-01-05 08:29:29) üzenetére
Szia!
Köszönöm kedves szavaidat és a véleményed is. Örülök, hogy tetszett :) Az asszonyok pedig azért teremtődtek, hogy a férfiak szívét meghódítsák, társaik legyenek jóban-rosszban, és időnként utat is mutassanak nekik. :) üdv hundido
Alkotó
Alkonyi felhő
Regisztrált:
2010-01-21
Összes értékelés:
661
Időpont: 2021-01-05 08:47:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Tisztelt hundido!

Gyönyörű mesét olvastam😊
Az egyik legszebb mesét.....

Köszönöm,hogy olvashattam.

Tisztelettel: Alkonyi
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2021-01-05 08:29:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia! Jaj, de szép mese, kár, hogy csak mese! Egy szép lány mosolya képes megolvasztani a jéghegyek zord világát és melegséget hozni egy férfi életébe. Haj de friss rózsáim elhervadtanak...tavaszom, vígságom téli búra vált, régi jó világom méltatlanra szállt, írja a költő, és ez is igaz. El tud varázsolni az a varázslatos mosoly, de ha lehervad, visszadermed a férfiszív. Ó, miért is teremtettél asszonyi némbert a földre Uram! ??? Hogy kiolvassza egy percre a szívet a jégből, mielőtt újra, véglegesen visszafagy??? :) Jó mese! De nem mese, a végkifejlet nem az! :) üdv: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-05 06:06:01

válasz Kőműves Ida (2021-01-04 14:44:18) üzenetére
Kedves Ida!
Köszönöm, hogy elolvastad és ürülök, hogy tetszett. Azt gondolom, jó néha újra gyermeknek lenni :) . Kívánok én is neked minden jót erre az új esztendőre.
üdv hundido
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6835
Időpont: 2021-01-04 14:44:18

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia hundido!

Nagyon aranyos mese volt. Szépek benne a vers-betétek is. A jó mese kapcsán, újra gyermekké lesz az ember, s az jól esik. Köszönöm neked!

A karácsonyi jókívánságokról már sajnos lemaradtam, de ehelyett kívánok nagyon boldog, sikerekben gazdag új évet, még sok-sok mesét és boldogságot!

Szeretettel,
Ida
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-04 11:29:03

válasz sailor (2021-01-04 07:45:00) üzenetére
:) köszi
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-04 11:21:18

válasz sailor (2021-01-04 07:43:48) üzenetére
Szia!
Köszönöm kedves szavaidat! Igyekszem érdekes meséket írni. Örülök, hogy ez is elnyerte a tetszésed. üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7146
Időpont: 2021-01-04 07:45:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ui
és a cím is nagyon jól eltalált!
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7146
Időpont: 2021-01-04 07:43:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Hundido!

Köszönet ezért a szép MESÉJÉRT!
Mindig meglepsz fantáziadus történetekkel,+
és hogy segítesz egy kis idöre kikapcsolódni
a mindennapi problémákból.
Itt kiragadnék egy részt,de az egészet lehetn:
"amikor a hold bekukucskált az ablakokon, kékes fényben ragyogtak,
egy kis színt lopva e hófehér világba. Legszebb a
szalonja volt, aminek csodás éke egy óriási jégcsapdíszes tükör"
remek sorok!

Szeretettel gratulálok:sailor

Szép reggelt
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2219
Időpont: 2021-01-04 06:13:33

válasz Krómer Ágnes (2021-01-03 20:26:50) üzenetére
Szia!
Köszönöm, hogy elolvastad. Lehet, hogy hajaz valamelyik téli történetre, hisz sok van belőlük. Örülök, hogy tetszett. üdv hundido
Alkotó
Regisztrált:
2011-08-27
Összes értékelés:
3364
Időpont: 2021-01-03 20:26:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kati!

Valamikor egy akkor még kiskorú rokonommal néztem egy mesét,
Aminek Jégvarázs volt a címe nekem ez jutott eszembe róla.
Bár a történetre teljes terjedelmére nem emlékszem.Úgy értem pontosan mindenre.
Tél témában ez a második ami szerintem érdekes és az egyetlen ami szép.
Tetszett!

Szeretettel:Ági

Legutóbb történt

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Mi a baj velem? címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tavaszi vihar című alkotáshoz

magam alkotást töltött fel Tavaszi vihar címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Fodrozó magány című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Profit címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A varázsseprű című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A Föld napja című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Álmomban című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

Bálint István alkotást töltött fel A téren vártalak címmel a várólistára

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Álmomban című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fodrozó magány című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 3. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 4. címmel

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)