2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53196

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-12-06 09:07:01

Szülinaposok
Reklám

Vissza a fórum kezdőlapjára

("Kiveséző")

Helyesírás

Előre lapoz

Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes bejegyzés:
598
Időpont: 2022-09-29 00:10:03

Válasz szilkati (2022-09-26 22:34:43) üzenetére:

Kb. két évvel ezelőtt én is "belefutottam" ilyenbe, szintén támadás ért, emiatt írtam a Gyökereket.
Jó szándékot nem feltételeznek, mindenki azonnal ugrik. Sajnos a közösségi oldalon osztogatott sok "oklevél" és az ezt követő dicsfény hamis képet ad az írogatóknak.
Azt hiszem, szinte semmit nem tehetünk ellene, de annyit mindenképpen, hogy a rendelkezésünre álló fórumokon felhívjuk a figyelmet a helyesírás és szóhasználat igényességére, jelentőségére. A példamutatást is fontosnak tartom.
Nem mindenki születik úgy, hogy tökéletes helyesíró és nyelvtanprofesszor, de sokat lehet (kell) tanulni - akár egymástól is. :)
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes bejegyzés:
35
Időpont: 2022-09-28 19:46:39

Válasz szilkati (2022-09-26 22:34:43) üzenetére:

Ez sajnos általános. Nehezen ismeri be az ember, ha hibázik. Pedig emberek vagyunk, nem mindenhatók. Az FB pedig ebből a szempontból is nagyon rossz terep. Könnyen nekiugranak mindenkinek. Nem számít a jó szándék...
Jól tetted, hogy nem reagáltál, az csak olaj lett volna a tűzre.
Szenior tag
szilkati
Regisztrált:
2018-01-26
Összes bejegyzés:
48
Időpont: 2022-09-26 22:34:43

Sajnos, előfordul, hogy jó szándékkal jelez valaki hibát egy írásban, mégis megsértődik érte az elkövetője.
Ismert, kortárs szerző művéből került fel egy részlet a Facebookra, amiben akadt egy hibásan írt, igekötős ige. A tartalom nagyon tetszett, de zárójelben megjegyeztem a hibás igealakot. A szerző nem reagált rá, de a hozzászólók mindennek elmondtak, hogy lehetek ilyen kicsinyes, kukacoskodó, rosszindulatú... Nem is válaszoltam, úgyse értették volna meg, hogy mennyire fontos a helyesírás.
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes bejegyzés:
35
Időpont: 2022-09-26 16:06:00

Az egyelőre és az egyenlőre helyes használata is okoz némi gondot sokaknak.
Az egyelőre azt jelzi, hogy jelenleg még nem történt meg valami, ami vagy be fog következni, vagy esetleg nem, egyelőre nem teszek meg valamit vagy egyelőre nem vagyok valamilyen és így tovább és tovább. Vagyis: jelenleg még nem, egy ideig még nem.
A meccsen a csapatok egyelőre egyenlőre állnak - vagyis jelenleg még egyenlő az állás. Az almát két egyenlő részre vágom, vagyis két egyenlőre.
A két szó tehát teljesen más jelentésű.
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes bejegyzés:
35
Időpont: 2022-09-26 16:04:57

A minap egy szalaghírben ezt olvastam: A nagy hőség miatt idejekorán véget érhet a dinnyeszezon.
Ezzel azt akarták jelezni, hogy mivel nagyon meleg van, a dinnye előbb leérik, ezért a szezonja korábban befejeződik, mint általában.
Csakhogy az idejekorán szó nem ezt jelenti. Ez a szó annyit tesz, mint: idejében, idejekor. A korán szóhoz nincsen semmi köze.
Ez a melléfogás elég gyakori, sokszor pedig morbid helyzetet teremt, amikor azt írják egy fiatalon meghalt személyről, hogy idejekorán elhunyt. Ez azt jelenti, hogy éppen idejében, idejekor halt meg, ami ugye eléggé tragikomikus megállapítás.

Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes bejegyzés:
598
Időpont: 2017-12-02 18:27:01

Szóba került a "másabb" nyelvhelyességi kérdése. Idézem a nyelvészek véleményét:

"Tipikusan a mellékneveket szoktuk fokozni, a névmásoknak csak kisebb részét. A más határozatlan névmás melléknévi volta (‘eltérő minőségű, fajtájú') magyarázhatja a másabb szóalakot, melynek létezéséről a szótárak is bizonyságot tesznek (Grétsy László - Kovalovszky Miklós szerk., Nyelvművelő kézikönyv I-II, Bp., 1985, I. 276.).
A szó használatáról a kézikönyv megjegyzi, hogy kicsit furcsa - elsősorban tartalmilag, mivel ami más, az már magában hordozza a különbözőséget. Párhuzamba vagy szembeállításkor elfogadhatónak találják a szerzők a köznyelvben.
A fokozott alak a nem normatív nyelvhasználatban - gyakran fok- és mértékhatározó kíséretében - némi nyomatékosítást is kifejez, a kérdéses dolog 'nagyon más, nagyon eltér a másiktól' (Magyar grammatika. szerk. Keszler Borbála, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2000, Budapest, 170. o.)."
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes bejegyzés:
598
Időpont: 2017-06-10 09:18:14

Sziasztok! :)

Többéves, különböző területeken szerzett tapasztalataim azt mutatják, hogy sokaknak problémát jelent a nyelvtani szabályok alkalmazása. Ez nem mindig hanyagságból adódik, viszont jó részük könnyedén megtanulható.
Az alkotások értékét növeli a hibátlan megjelenítés, ezért megosztok veletek néhány hasznos linket, ami könnyítheti a helyesírás ellenőrzését.
Ha valaki bizonytalan, érdemes valamilyen segédprogramot használnia. Azért a bevésés és automatikus alkalmazás továbbra is előnyt élvez, de ha valaki megakad, akkor itt (is) talál segítséget:

http://www.xn--helyesrs-fza2j.mta.hu/helyesiras/default/inde x

http://karcolat.hu/blog/aardvark/kozpontozas_idezes_es_parbe szed

http://www.hogyankell.hu/Id%C3%A9zni

Az író ember felelőssége, kötelessége, hogy amit átad, azt lehetőleg hiba nélkül tegye! :)

Jó alkotást, kitartó, eredményes tanulást kívánok mindenkinek! :)
Szeretettel: Kankalin
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes bejegyzés:
598
Időpont: 2016-05-01 20:59:10

Egy kis segítség azoknak, akik bizonytalanok a helyesírásban:

http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/index
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes bejegyzés:
598
Időpont: 2015-08-06 19:49:31

Válasz Finta Kata (2015-08-06 19:21:12) üzenetére:
Kata, a "férfi" történetileg mély hangrendű szó, ezért mély hangrendű toldalékkal díszítjük. :)

A magyar helyesírást valóban nem könnyű megtanulni, ezért is próbáltam kicsit segíteni az alkotóknak.
Kettővel lejjebb két olyan gyakori helyesírási dolgot említettem, amit nagyon könnyű megtanulni. A "dicséret", valamint a "jól esett", "jólesett".
Csak rögzíteni kell a fejekben, hogy DICSÉRET. Azt is, hogy a "JÓLESIK" egy érzés, ha külön írja valaki, akkor történés. Ilyen egyszerű ez.
Amiket említettél, abba nem megyek most bele, mert ha ezt a kettőt megtanulják az alkotók, már az is eredmény. :)

Kata, ha a "férfi" szóhoz magas hangrendű toldalékot illesztesz, akkor vétesz a helyesírási szabályzat ellen. :DDD
Bárki másnak is ezt mondanám, illetve bárki másnak is csak ez lehet a véleménye. :)
Ennyi erővel a "lyuk" szót is kezdhetnénk "j"-vel. :DDD
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes bejegyzés:
873
Időpont: 2015-08-06 19:21:12

Még egy példa: sokan képtelenek megjegyezni, mikor használjuk a ban-ben ragot. Pedig egyszerű: hol kérdésre: ban-ben és hová kérdésre: ba-be a helyes.
Fontos figyelni a változásokra. De akik ezzel foglalkoznak, azoknak szerintem kötelező, különben tele lesz hibával a munkájuk.
És, ami szerepelt már itt: a férfi szó alkalmazását nem tudom elfogadni úgy, ahogy most előírás! Az is változott. Férfinak kifejezés nekem bántja a fülemet, mert az is törvény a helyesírásunkban, hogy ha a szóban mély- vagy magas betűk vannak, akkor azt kell figyelembe venni! Itt az utolsó magánhangzó nem mély. A férfi szóban az i betű nem mély, hanem magas hangzású. Ezért ragaszkodom ahhoz, hogy e szót férfinek használjam. S vagyok olyan bátor, ha a gép aláhúzza, én mégis elfogadtatom, pedig tudom, most nem így szerepel a helyesírási szótárban! S ezzel nem csak én vagyok így, mert sok helyen ugyanúgy írják, mint én!
Mit szóltok ehhez? "Kíváncsi" lennék rá! (változott!)
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes bejegyzés:
873
Időpont: 2015-08-06 19:16:01

Válasz Kankalin (2015-08-06 15:35:30) üzenetére:
Kankalinka, igazság: nem könnyű a magyar nyelvtan. Nem mindenki tudja megtanulni, vagy csak nehezen, ezért ehhez születni kell. Azoknak mindig azt javaslom, hogy pl. az ide felteendő írásokat futtassák át a helyesírás-ellenőrzésen, hogy lehetőleg ne maradjon benne hiba.
Nagyon okos dolog, hogy egyszerű szavakkal leírod Kankalinka bizonyos szavak helyes használatát. Némely (sokak által talán) félreérthető szavakat nem könnyű megjegyezni hogy hosszú- vagy rövid i-vel írjuk. Ezért aztán sokszor sok szót idők folyamán megváltoztattak.
Nekem pl. nagyon furcsa leírni az általad is említett dicséret szavunkat, mert bizony, én még így tanultam valamikor, és ha figyelünk, legtöbbször így is mondjuk, vagy például: a szives-szó is hasonló utat járt már be az idők folyamán. Nem is sokan mondják ki úgy, hogy szíves. Pedig a szív az szív és nem sziv. De már inkább jobban hangzik úgy, hogy szivem, és nem nyújtjuk el úgy: szívem!

Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes bejegyzés:
598
Időpont: 2015-08-06 15:35:30

Sziasztok, Dicséretes és Jóleső Alkotók! :)))
Amiről most szólok, azokról már itten és alant, előbb is tettem némi óvatos említést, de mivel azóta is gyakran találkozom a problémával, most újra próbálkozom, hátha... :)
Az egyik a "dicséret" szavunk. Így kell írni, és senki nem mentesül eme szabály alól. :) Tehát az "ííí", felejtős, legalábbis addig, amíg nem írja felül az MTA. :)))
A másik a "jól esett", avagy "jólesett". Budapesten tegnap az eső jól esett, errefelé még rosszul sem, sajna. :)))
Jólesett a kritika, mert jólesett, hogy valakinek jólesett elolvasni pocsék versem, miközben a hó is jól esett, bár nálunk éppen nyár van, de a déli féltekén valószínűleg jól esik. :). :)))
Jólesett, ha mindezt elolvastátok, jólesik, ha alkalmazzátok is. :))) És hogy az eső jól esik-e? Hááát, itt nem, pedig jólesne. :)))
Köszi a figyelmet és az átgondolást! :)))
Szeretettel: Kankalin
Alkotó
Regisztrált:
2015-02-01
Összes bejegyzés:
1
Időpont: 2015-02-07 19:18:30

A helyesírásról nekem mindig ez a link jut eszembe:

http://www.muszaj.hu

DDDDDDD
Szenior tag
Tóni
Regisztrált:
2010-11-06
Összes bejegyzés:
33
Időpont: 2014-12-14 14:12:53

Válasz Kate Chrysso (2014-12-14 12:12:57) üzenetére:
Kedves Kate!

Hát ha nem haragszol, én megkérnélek, hogy írd me.

üdv Tóni
Alkotó
Kate Chrysso
Regisztrált:
2011-07-27
Összes bejegyzés:
42
Időpont: 2014-12-14 14:06:51

Válasz aLéb (2014-12-14 13:32:11) üzenetére:
A velem született jóhiszeműséggel feltételezem, hogy ez csupán paródia, éppen az általam kifogásolt jelenség ihlette. Csupán azt nem tudom, mit keres egy tankönyvben. Ezt még abban az esetben sem tudom elfogadni, ha a tankönyv írója is elrettentő példaként mutatja be, ugyanis a negatív reklám is reklám, tehát ötletet ad.
Szenior tag
Regisztrált:
2006-12-28
Összes bejegyzés:
29
Időpont: 2014-12-14 13:32:11

Válasz Kate Chrysso (2014-12-14 12:12:57) üzenetére:
Kate, ehhez mit szólsz? Magyar Nyelv és Irodalom 9. osztály, a feladat a megjelenő nyelvtani képzők sorolása.
A mintavers a feladathoz:
Lackfi János: Véletlen

csomizom a ruciba
a habtestem
tinibugyi gumija
bemélyedten

kukisali parival
az étrendem
szoli moci tekila
az én trendem

koviubi pörivel
a kedvencem
lekipali csokival
jaj vétkeztem

fusizik a fatim is
a műhelyben
vegyigyümi üviben
a sparhelten

depizik a szaniban
a mutterchen
dobi cigi dugiba
a farzsebben

könyi szivi nehari
ha tévedtem
lityi-lötyi pasival
azt végleg nem

vidikazi zacsiban
a víkendem
csörizi a telimet
a véletlen

Ha már példa, legyen kövér :-))

aLéb
Alkotó
Kate Chrysso
Regisztrált:
2011-07-27
Összes bejegyzés:
42
Időpont: 2014-12-14 12:12:57

Honlapokon barangolva látok időnként - és sajnos egyre gyakrabban - ilyen, és ehhez hasonló szavakat: kabi, teló,füli,h, nőcis, koviubi, kecsó, kariaji stb. a teljesség igénye nélkül. Ha valakinek nem lenne világos, dekódolom: kabát, telefon, fülbevaló, hogy, nőies, kovászos uborka, kecske, karácsonyi ajándék. Erről az idétlen affektálásról nekem mindig ugyanaz jut eszembe. Az illető kiállítja magáról a szegibizit. Ha valaki nem tudná, hogy az mi,megírom priviben. Üdv. mindenkinek!
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes bejegyzés:
873
Időpont: 2014-01-07 19:02:54

Válasz Zöld Zsázsa (2013-03-17 16:35:28) üzenetére:

Nem lehet idegeneknek könnyű a mi nyelvünk, csak nekünk, éppen azért, mert annyira változatos.
Például Zsázsika példáit még ezen az oldalon is - de hányszor - láttam fölcserélve, rosszul alkalmazva...
Alkotó
Zöld Zsázsa
Regisztrált:
2006-05-31
Összes bejegyzés:
1928
Időpont: 2013-03-17 16:35:28

Helység: település
Helyiség: szoba

Halhatatlan: örök életű
hallhatatlan: fül számára fel nem fogható

nota bene :)
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes bejegyzés:
873
Időpont: 2013-02-27 00:26:43

Válasz Artúr (2013-01-18 19:31:05) üzenetére:

Engem is megnevettettél.
Megyek aludni, lehet hogy demizsonnal fogok álmodni.
Jó éjt mindenkinek!
1 2 3 4 5

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Joseph von Eichendorff: Sehnsucht / Vágyakozás című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Talantelen címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Karácsonyi béke címmel a várólistára

dpanka bejegyzést írt a(z) Átíratok /haikuk, Pilinszky János verseire/ című alkotáshoz

Rozán Eszter bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 152. címmel

Ginko alkotást töltött fel Kék balerina címmel a várólistára

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Szabadka / Szabadka címmel

szilkati alkotást töltött fel Egy kurtizán vallomása címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Elrejtőzve címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 151. címmel

Tasnádi Rita bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Joachim Ringelnatz: Mivel szeretlek én... címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Nyikolaj Szokolov: Őszi vers című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022