HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 19

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2011-12-01

Áram nélkül nem tudunk élni? 1.

Az elektronikus postaládámba mindennapra jut egy, néha több e-mail, amelyik a közelgő világvégét, vagy a Föld pólusváltását, esetleg egy óriási napvihart jósol az egészen közeli jövőre.
A világvégével - olyan értelemben, hogy a földbolygó, vagy a teljes emberiség elpusztul - nem tudok mit kezdeni. Csak szerényen megemlítem, hogy azóta a néhány évtized óta, amióta én élek, már legalább nyolc teljesen biztosra mondott világvégét éltünk túl.
A Föld mágneses pólusváltása a geológiai bizonyítékok szerint bolygónkon utoljára 780 ezer évvel ezelőtt történt. Ennek a folyamatnak az időtartamáról, és arról, hogyan valósul meg, rengeteg elmélet van forgalomban, de biztosat nem tudhat senki.
A nagy napviharok következményéről már többet tudunk. A legelső feljegyzett nagy napvihar, illetve napkitörés következménye 1859. augusztus 28.-án ért minket. A nyomában keletkező elektromágneses vihar, az éppen csak kiépülőfélben lévő távíróhálózat nagy részét tönkretette. A távközlés csodáját épp csak megismerő társadalom csaknem teljes egészében elveszítette egy időre a kommunikáció lehetőségét. Hirtelen elnémultak Európa és az USA távíróvonalai, és a távíróvezetékeken keletkező kisülések kiterjedt erőtüzeket okoztak. Úgynevezett északi fények, aurora boreálisok - melyek általában csak a poláris sapkáknál fordulnak elő - jelentek meg Hawaii, Róma, és más városok felett, ahol addig sohasem láttak ilyet. Akkoriban a villamos energiahálózat összeomlására nem kellett számítani, mert világításra még mécseseket, gyertyákat, petróleumlámpákat használtak.
A napviharok az élőlényekre veszélytelenek, de a bennünket körülvevő rengeteg elektromos eszközt tönkreteszik. A NASA 2009-es jelentése szerint egy hosszantartó, és erős napkitörés-sorozat túlterhelheti és tönkreteheti az elektromos hálózatokat, hatalmas anyagi kárt okozva, és a teljes helyreállítás akár több évig is eltarthat.
A műholdakat, a légi közlekedést, és a villamos távvezetékeket működtető társaságok arra számítanak, hogy a Nap okozta elektromos zavarok bekövetkezése előtt néhány órájuk lesz felkészülni a várható problémákra. Figyelmeztetéseket adhat ki a NASA, a Napot figyelő SOHO űrobszervatórium, és más megfigyelő állomások, az INTERMAGNET nevű nemzetközi szervezet, aminek munkájában hazánk is részt vesz.
Ha erős napkitörést követően nagy napvihar közeledik, az irányítók alvó üzemmódba helyezhetik a műholdakat. A repülőgépek elkerülik a kitörés által érintett területeket, ahol a sugárzás legmélyebbre hatol az atmoszférába. Az elektromos hálózatokat, pedig a nagy kisülések és tüzek bekövetkezte előtt, majd idejében kikapcsolják, mert az ionoszférában fellépő sugárzásokat, antennákhoz hasonlóan "átveszik" a földfelszíni elektromos kábelek, és áram generálódik bennük. A fő veszély a nagyfeszültségű átalakító transzformátoroknál jelentkezik. Az ionoszférikus áramok intenzitása és iránya a geomágneses viharok idején erősen váltakozik, ami változó áramokat kelt a távvezetékben. A kívülről jövő nagy feszültség tönkreteszi az erőművekben az áramfejlesztő generátorokat, a hálózati transzformátorokat, és a fogyasztóknál az elektromos készülékeket. A túlterheléstől zárlatosak lesznek, megrongálódnak, ami komoly anyagi kárral jár, és ugyanakkor egyes területek kiesnek a szolgáltatásból.
Így felmerül a lehetősége annak, hogy rövidebb ideig - néhány napig, néhány hétig, vagy néhány hónapig - nem lesz elektromos áram. Amennyiben az előrejelzés nem következik be idejében, csak késve, akkor a helyreállítás több évig is eltarthat, még azokon a területeken is, amiket az elektromos kisülések nyomán támadt tüzek nem pusztítanak el. A felvetés, a gond egyáltalán nem elméleti, egy 1989-es napkitörés például Kanadában az egész Quebec tartomány áramellátását tönkretette, és hat millió ember maradt áram nélkül kilenc órán keresztül.
Az Egyesült Államok nagy területű elektromos hálózatában már több alkalommal is támadt probléma emiatt, a legsúlyosabb formában 1859-ben, 1921-ben, 1989-ben és 2003-ban jelentkezett.
Nagyobb mértékben, a közeljövőben ránk is ugyanez várhat. Igen elterjedt az a vélemény, hogy 2012, vagy 2013 egy hatalmas napkitörés éve lesz.
Ha szemlét tartunk a környezetünkben, és számba vesszük, hogy mi minden működik elektromossággal, kiderül, hogy mennyire a villamoshálózat rabjai vagyunk! Szinte elképzelhetetlen, hogy Budapestet csak 1893-ban villamosították, majd ezt követték a vidéki nagyvárosok, és a magyar falvak villamosítása csak 1963-ban fejeződött be!
Így léteznek még közöttünk olyanok - például én is - akik már éltek áram nélküli világban. Akármilyen hihetetlen, így is lehet létezni, bár nem olyan kényelmes, és kellemes, mint a mi kis villamosított világunkban élni.
A sci-finek álcázott rémfilmek szerint a jövőben, ha nincsen áram, akkor vége a civilizációnak, az emberek egymást gyilkolják a megmaradt anyagi javakért, élelemért, vízért, üzemanyagért. Szinte beleégetik az emberek tudatába, hogy az áram nélküli élet egyenlő a megsemmisüléssel. Lehet, hogy ezeknek a filmeknek az elkészítése jó üzlet, mert tódulnak a nézők, hogy a kényelmes székekben ülve jót borzongjanak a vérgőzös eseményeken, azonban ezeknek a filmeknek az üzenetét azért ne tegyük a magunkévá!
Az "állam szerető atyai gondoskodása" elfelejtendő álomból is legjobb, ha mi hamarabb felébredünk, mert ez még a hibátlan áramszolgáltatás esetén sem működik. Ahhoz, hogy ne süllyedjünk vissza a kőkorszakba, egy primitív világba, ahol a túlélés csak a fizikai erő kérdése, bátran szembe kell néznie mindenkinek ezzel a lehetőséggel. Tennie kell érte, hogy az együttműködés ma szokatlan, de lehetséges módját megtalálja. Itt nem csak arra gondolok, hogy a GPS helyett ismerje a térképet, tudja használni az iránytűt, és ne omoljon össze lelkileg, ha nem működik az okostelefonja.
Követeljük meg a lakosaiért felelős önkormányzatoktól, az egyes vállalkozásoktól - különös tekintettel az energiaszolgáltatókra, egyéb közszolgáltató vállatokra, és az atomerőművekre - a magán szektortól, és saját magunktól, hogy a napviharok fogadására mindannyian felkészüljünk. Legyen meg az akciótervünk ennek az időszaknak a kezelésére, ne törjön ki az általános fejetlenség. Különösen fontos az állami és a magáncégek együttműködése mind a vészhelyzeti tervezésben, mind a szükséges beavatkozások idején.
Áramellátás hiányában számos, a mindennapi élethez szükséges szolgáltatás a jelenlegi formában nem lesz elérhető.
Ma, amikor állandó információ áradatban élünk, nehéz elképzelni, hogy nincsen televízió, rádió, nem jelennek meg az újságok, mert nem működnek áram nélkül a nyomdagépek, a számítógépek - amiken a cikkeket írják és továbbítják -. Így aztán nem tudjuk, hogy mi történik a világban, mikorra várható az áramszünet vége.
Hosszabb áramszünet esetén esetleg előveszik majd a múzeumokból a régi nyomdagépeket, és újság helyett plakátokon, falragaszokon tájékoztatják a lakosságot a szükséges dolgokról. Amikor az 1980-as években a Fővárosi Tanács nyomdájánál dolgoztam, az egyik üzemben még el voltak raktározva a régi, mechanikus nyomdagépek ilyen célokra /például háborús áramszünet esetére, tájékoztató plakátokat és élelmiszerjegyeket nyomtatni/. Ma már a vállalat nincsen meg. Nem tudom, hogy mi lett az ilyen célra tartogatott régi nyomdagépekkel, de a katasztrófavédelem remélhetőleg tudja, hogyan kell áram nélkül tájékoztatni, vagy ha eddig nem tette, akkor sürgősen elkezd felkészülni rá. Mi majd ebben a helyzetben csak annyit tehetünk, hogy időnként elsétálunk a központi helyekre, az önkormányzatokhoz, ahová várhatóan kikerülnek a hirdetmények. Legyen otthon olyan rádiókészülékünk, amelyik elektromos áram nélkül is működik, elemmel, vagy kézi feltöltéssel, hogy képesek legyünk fogni, ha saját áramellátással rendelkező rádióadón kapunk tájékoztatást a jelenlegi, és a várható helyzetről.
Szeretteinkkel, és munkatársainkkal is az elektromosság segítségével tartjuk a kapcsolatot. A mobiltelefon hálózat a villamos energia szolgáltatás megszűnése után - ha nem rongálódik meg a torony a természeti csapás, vagy annak következményei miatt - a tornyokhoz telepített akkumulátorok lemerüléséig működik, ami néhány óra. A vezetékes telefonhálózat telefonközpontjai áramszünet esetén is működnek /ha épségben vannak/, az oda telepített aggregátorok beindításával, egészen addig, amíg ezek működtetéséhez van még üzemanyag, és a hálózatfenntartás műszaki személyzete meg tudja közelíteni ezeket, valamint van üzemanyag a speciális szerviz autóikhoz, és ember, aki a fenntartási szolgáltatást el tudja látni. Ezek azonban nem biztosítják még a mi kicsi országunkban sem a teljes lefedettséget, elsősorban a nagyvárosokban, és a környékükön maradhat fenn áramszolgáltatás hiányában is a vezetékes telefonhálózat. Természetesen, ha a vezetékes telefonunk olyan típus, hogy a használatához is áramra van szükség, akkor néma lesz.
Nincsen villanyvilágítás. Mi van helyette? Ha beszereztük, akkor van a táskánkban egy kicsike elemlámpa, otthon pedig, legalább egy nagyobb /ennek már létezik elem nélküli változata is, amit néha meg kell rázni, és világít egy darabig, vagy- kézzel feltölthető - tekerős, és gyúrós változata, ami egy percnyi tekerés, vagy nyomkodás után öt percig világít/ gyertya, petróleumlámpa. Ne felejtsük el, hogy a két utóbbi, de főleg a gyertya használata állandó felügyeletet igényel, roppant tűzveszélyessége miatt! Mivel ezek kicsi fényt adnak, a legpraktikusabb, ha sötétedéskor lefekszünk aludni, és virradatkor felkelünk. Ma ezt egy kicsit másképpen csináljuk, a napot a villanyfénnyel meghosszabbítjuk, de ha nincsen áram, nincsen hosszabbítás.
Áramszünet esetén számítani kell az árammal működő tömegközlekedést biztosító eszközök leállására /villamos, troli, metró, villamos vonat/ hosszabb áramszünet esetén, az üzemanyaghiány miatt leálló tömegközlekedésre, és saját autónk megtankolása is nehézkes lesz, mivel a benzinkutaknak meg kell találniuk a szükséghelyzetre a megoldást. Ameddig van üzemanyag készlet az országban, addig töltőállomásokon az elektromosság használatának kiküszöbölésével megoldott tankolások után, még működő képesek lesznek a járművek. Mivel nem vagyok műszaki szakember, azt nem tudom, hogy kézi szivattyúval hozzák-e fel a földfelszínre a tartályokból az üzemanyagot, mint hajdanán az autózás kezdetén? Akkor a megméréséhez egy nagyobb üvegedénybe szivattyúzták, ahonnan gumicsövön töltötték be az autókba a benzint. Vagy bele sem töltik a tároló tartályokba, hanem üvegekben árulják majd az üzemanyagot a boltokban, mint most Thaiföldön, vagy Balin. Mindenesetre takarékoskodjunk az autónk tankjában éppen benne lévő benzinnel, és használjuk azt fel ésszerűen, mert áram hiányában az olajfinomítók sem működnek! Az üzemanyag forgalmazással foglalkozó cégeknek pedig, legyen kötelességük felkészülni erre az esetre!
Jelenleg áramszünet esetén ki sem nyitnak a boltok, mert nem működnek a pénztárgépek. Ha azonban az áramszünet hosszabbra nyúlik, a józanész szavát követve a romlandó árukat mielőbb értékesíteni kell. Az elektromos pénztárgépek ideje előtt, egyszerű számolócédulára írta össze a boltos a kasszánál a megvásárolt dolgok árát, összeadta, a vevő kifizette, a számolócédulát pedig, blokként megkapta. Remekül működött a dolog. A boltok nyitva tartásának megoldása elsőrendű feladat, mert az élelmiszerekből kifogyó emberek tömegei, ha másképpen nem, akkor a boltok kirablásával szerzik meg - legalább ideiglenesen - a betevő falatjukat, és az életben maradáshoz szükségesnek vélt dolgokat. Ettől elszabadul az erőszak, ha a boltokat ki lehet rabolni, akkor már egymást is. Ennek megakadályozása fontosabb, mint a különböző adók, és árukészlet fogyások elektronikus nyilvántartása a pénztárgépeken keresztül. Az áramszolgáltatás hiányában másfajta elektromosság használata kell, hogy előtérbe kerüljön, a kicsit elkényelmesedett emberi agy elektromossága, amelyik megtalálja a pénztárgépek nélkül is a megfelelő megoldásokat az egyes problémákra.
A bankok pénzkiadó automatái, a bakfiókok számítógépei sem működnek áram hiányában, ami néhány óráig, vagy néhány napig elviselhető, de hetekig, hónapokig nem. Akárcsak a boltokban, itt is vissza kell térni átmenetileg a kézi, papíralapú nyilvántartási módokhoz, amelyek még nemrégen a mindennapos gyakorlatot jelentették. Kiinduló pont lehet az utolsó banki kivonat, amit az ügyfél kapott a banktól, aztán, ha újra működik az áramszolgáltatás, és a számítógépek, az esetleges eltéréseket lehet korrigálni.
Egy erősen urbanizált környezetben az áram hiánya szinte lehetetlenné teszi hosszabb távon az életet, mert áram hiányában valószínűleg nem működnek a víztisztító, vízellátó, és szennyvízkezelő rendszerek sem. Üzemanyag hiány esetén pedig, akadozik az áruszállítás, sőt a szemétszállítás is. Így a legpraktikusabbnak tűnik, ha hosszabb áramszünet esetére felmérjük a vidéki tartózkodás lehetőségét. Természetesen nem egy szál ruhában beállítva a vidéki rokonokhoz, ismerősökhöz, akik maguk is nehezen viselik ezt az időszakot, hanem magunkkal kell vinni a jó előre beszerzett vésztartalékainkat. Élelmiszereket, konzerveket, vizet, takarókat, ruhaneműt, zseblámpákat, elemeket, gyertyákat, és az értékeinket, pénzünket.
Egy családi házban, vagy nyaralóban könnyebb megoldani az alternatív fűtési - melegítési -főzési lehetőséget, mint egy sok emeletes házban. Legyen az egy régi bérház, vagy egy panelház, esetleg egy lakóparki társasház, ahol valószínűleg még egy kémény sincsen a lakásban. A vízszolgáltatás esetleges leálltával sem kell szomjan halni, mert sok helyen még megvan a fúrt kút, vagy forrásvize, élővize van a településnek, és nagyobb lehetőség van az esővíz összegyűjtésére is. A víz forralásával, fertőtlenítésével ihatóvá lehet tenni ezeket.
Az élelem és tüzelőanyag beszerzésére is jobb lehetőség van vidéken, ami eleve ezeknek a forrása.
A beszerzéshez azonban pénz kell, vagy a munkánkat kell felajánlani a gazdának, erdőbirtokosnak, mert úgy sem tudjuk áram hiányában a szokásos tevékenységünket végezni, de az ő gépeinek nagy része sem működik áram nélkül, így szüksége lesz a segítő kezekre.
Sokan közülünk csak hónapról-hónapra egyik fizetéstől a másikig élnek. Áram nélkül nem működő munkahelyeink átmeneti leállásával veszélybe kerül a megélhetésünk. Ugyanakkor leállhat az eddig folyamatosan bennünket elárasztó import cuccok özöne is. Felértékelődik bármilyen tudás, amivel a mindennapi életben áthidalható az áramszünet időszaka. Keresik majd újra a kútásókat, akik még kézzel tudnak kutat készíteni. Keresik az ezermestereket, akik meg tudják javítani a régen félredobott mechanikus szerkezeteket, vagy egyáltalán még tudják, hogy hogyan működnek. Nem lehet elérni a tömegközlekedéssel is órákra lévő munkahelyeinket - amik közül sok, áram hiányában nem tud működni - így a legpraktikusabb, ha a közelben lévő, működő helyeken /boltok, bankok, gazdaságok, erdőkitermelések, rendőrség, tűzoltóság, helyreállítási munkák, stb./ ajánljuk fel a munkánkat. Nem baj, ha nem vagyunk abban a témában szakképzettek, a feladatokra való alkalmasság eldöntését bízzuk azokra, akiknek meg kell oldaniuk egy átmeneti helyzetet emberi, fizikai erőforrások hasznosításával.
Már most, minél hamarabb tegyük fel a munkahelyünkön a tulajdonosnak, a vezetőknek, azt a nyilvánvalóan válaszra váró kérdést, hogy egy hosszabb áramszünet esetén hogyan fog működni a vállalkozása /pld. generátorok, és a működésükhöz szükséges üzemanyag beszerzésével/. A kapott válaszból le tudjuk vonni a megfelelő következtetéseket, erre az esetre.

/folyt./

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-21 23:43:41

Kedves Barackvirg! A szervezettsg amit a legkevsb tapasztalok az llamigazgatsban... Ha mgis ltezik, akkor az olyan titkos, hogy mg az ott dolgozk sem tudnak rla! Legjobb, ha mi magunk szmba vesszk, hogy mit kell tennnk egy hosszabb ramsznet esetn, s ahhoz mire van szksgnk. Olvastam az Interneten egy beszmolt a mrciusi nagy japn fldrengsrl. Egy munkahelyen rte az illett. Semmi fejetlensg! ram, gz, vz kikapcsolva az pletben, mindenki ki az udvarra a tll felszerelssel. Abbl elvettk a kis tekers ktyt, amit ram nlkl lehet rdinak hasznlni, s kzben mg a mobilt is tlti. Tekertek, s hrekre vadsztak. Telefonlgattak a csaldtagaiknak, senkinek sem sem merlt le ram hinyban a telefonja. J sokig voltak az udvaron, persze nyugtalanok voltak, fltek, de semmi pnik, hisztria, mert informcikhoz jutottak.
Judit
Alkotó
Zágonyi Mónika
Regisztrált:
2009-06-10
Összes értékelés:
1854
Időpont: 2011-12-21 10:25:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Kicsit fordtott sorrendben kommentelek, mert - ahogy rtam a cikked msodik rszhez az imnt - annyira rdekelt az rsod, hogy mr lptem is tovbb a kvetkez rszre az els utn, s ide meg elfelejtettem lerni a gondolataimat, pedig szerettem volna :)
Ami engem lenygztt a cikkedben, az a technikai tuds, amivel rendelkezel... Mindemellett arra a szervezettsgre lenne szksg, amit megfogalmaztl, s arra, hogy elre tjkoztatva legyenek az emberek arrl, hogy mit kell tennik katasztrfa esetn. Persze, a legjobb az lenne, ha mindenki megtalln a megfelel megoldsokat, de az sszefogs akkor is elengedhetetlen. Amit elfelejtettem mg megrni Neked tegnap, az az, hogy a filmekkel kapcsolatban egyetrtek veled... tnyleg csak a fejetlensget, rosszindulatot trjk elnk pldaknt, br n is gy rzem, hogy lehetsges az egyttmkds az emberek kztt.
barackvirg
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-20 22:58:27

Kedves Aphrodite!
Br nagyon nagykpek vagyunk, mi emberek a sok ktyvel, ami krlvesz bennnket, de alapveten a termszet rszei vagyunk mi is.
Ha tetszik az rsom, kldd el e-mailban a linkjt az ismerseidnek, segtsd terjeszteni. n is azt fogom tenni!
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2009-01-26
Összes értékelés:
215
Időpont: 2011-12-20 22:48:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
rdekes de nagyon j cikket rtl, nekem nagyon tetszik a tma s a megfogalmazs is :) Gratullok!

dv: Aphrodite
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-08 17:18:45

Kedves Kata! Mg egyik cikkemmel sem dolgoztam ennyit, mint ezzel...
Nlunk elg gyakran "edzst tart" az ramszolgltat, mert a legkisebb szl is ramsznettel jr. Ma pld. dleltt 11-tl, dlutn 5-ig nem volt ram nlunk. Ez akkor derlt ki, amikor hazartnk a jghideg laksba, s a nap utols sugarainl vgeztk el az okvetlenl fontos teendket. A szomszdoktl tudtuk meg, hogy mr volt kinn az ramszolgltat, az utca pros oldaln mr van ram. Pech, hogy mi a pratlan oldalon lakunk. gy aztn nincs mese fel kell kszlnnk minden eshetsgre. :)
llami, vagy nkormnyzati beavatkozs nem lesz a mi kis teleplsnk egyetlen utcjnak, egyetlen oldalt rint ramszolgltats kiess miatt, gy magunknak kell boldogulnunk. :) No mi legalbb fel vagyunk ksztve :D
Mr a msodik rsz is fenn van az oldalon. Ksznm, hogy elolvastad a cikkem els rszt.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2011-12-05 12:33:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedved Judit!
Jegyzeted engem lenygztt, pontossgval, rszletes voltval. Szinte mindenre kiterjed, komoly munkt vgeztl vele, ami mg egy elektronikusmszaki szakembernek is dicssgre vlna. Kitnik belle, micsoda risi krok s bonyodalmakat keltene , ha megsznne az elektromossg.
Az is nyilvnval, hogy azoknak, akiknek ktelessge volna a hasonl vszhelyzetek kezelsre-megelzsre rendeleteket hozni, s intzkedni, krds, mirt nem jut eszkbe, hogy errl megfeledkeztek. Pedig nap-mint nap alkotjk a rendeleteket olyan tmkban, amelyeket nehz megrteni, mirt is kellenek?
Nem egszen rthet, ha az nkormnyzatok nem rendelkeznek hasonl kszenlti dokumentumokkal mint korbban, mi az oka? n is ott dolgoztam, s bizony mindnyjunknak meg volt a beosztsa hasonl helyzetekben (pl. rvznl).
rsod hosszsga ellenre lvezettel olvastam s vrom a folytatst.
Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-04 13:26:10

Kedves Szusi! Jl ltod, hogy egy risi napvihar esetn nemcsak a nagyvrosokbl, de minden jelenleg mestersgesen fenntartott lhelyrl el kellene menni a lakosoknak a tlls rdekben. Nauru erre kitn plda, mert a foszft bnyszattal slyosan krostottk a sziget krl a tenger lvilgt, a tengerbe ml foszfttartalm iszaptl elpusztultak a halak, s a szennyezett tengervzen a stalants sem segt. Kevs termflddel s vzzel rendelkezik, ezrt sok ksztelt s konzervet importl. Ennek az lett a kvetkezmnye, hogy az orszg 40%-a cukorbeteg. Gyakorlatilag nem alkalmas emberi lakhelynek tizenhromezer ember szmra. Csak mestersgesen lehet fenntartani.
Amikor azt rtam, hogy a vilg villamostatlan helyein nem okozna problmt a napvihar, n az amazonas serdeiben lkre, a mongol sztyeppken jurtkban lakkra gondoltam, akik azrt ennyire nincsenek kiszolgltatott helyzetben, mint Nauru. Judit
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-12-03 21:45:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Judit, valamilyen szinten minden hely villamostva van mostansg, ha nem is olyan mrtkben, mint a fejlettebb vilg. Mr csak az a krds, melyik az "elnysebb" pozci egy hosszabb ramkimarads esetn, ez vagy az.
n csak arra akartam rvilgtani, hogy egy ilyen helyen sem lenne egyszer, st!
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-03 21:11:59

Kedves Szusi!
Igen, valban igazad van, ezt nem gondoltam teljesen vgig, amikor vlaszoltam Neked.
Br azon csodlkozom, hogy nincsen villamostva Nauru, akkor hogyan mkdtetik a replterket? Nauru mindig szegny volt ivvzben, a tenger stalantsval nyertek ivvizet, s esvz gyjtsvel.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-03 20:23:26

Kedves Panka!
Azrt rtam ezt a cikket, hogy elgondolkodjunk a tmn, a bulvr rettegtetst, a vallsi apokalipszis vzikat, a maja jslatokat, a szektk prktorainak okossgai flretve. Az ltalam trgott jogszablyok szerint el kellene vgezni a lakossg vszhelyzeti felksztst, de erre nincsen se szndka, se szakrtelme, se ktelezettsge senkinek, s nincs is szakcionlva az elmulasztsa.
Az emberek mindig rosszul reaglnak a vratlan dolgokra, ami felkszletlenl ri ket.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-03 19:26:03

Kedves Marietta! Hozzszlsod minden szavval egyetrtek. Azonban sok mindenre felkszlnk letnk sorn. Tudjuk hogyan kell felkszlni a tlre, a nyrra, egy utazsra, egy gyermek szletsre, egy eskvre, egy temetsre stb. J s rossz dolgokra egyarnt. Fiatal koromban a katasztrfavdelmet polgrivdelemnek hvtk, s ktelez volt rszt venni ezeken az oktatsokon, s gyakorlatokon. Ezek akkor csak hbors esemnyekre korltozdtak. Mg megvoltak az vhelyek, a hzakon a lgoltalmi szirnk. A polgrivdelem legfontosabb feladta volt a lakossg felksztse egy esetleges hbors esemnyre. Ma mr taln mksnak tnik a dolog, de ha biztonsgban akarunk lni, akkor fel kell kszlni a vszhelyzetekre. Nem lehet azzal elintzni, mint a bulvr cikkek, hogy akkor jn az Armageddon, s ksz. Mellesleg aki ezt lerja, annak fogalma sincsen a sz jelentsrl. Ha ez egy vals veszly, akkor fel lehet, s fel kell kszlni r!
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-12-03 18:13:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"A Fld villamostatlan pontjain szre sem vesznek az egszbl semmit, legfelejebb a sznek kavalkdjt az gbolton. "

Naurut nevezhetjk egy ilyen pontnak, csakhogy pl ott ppen most, szksgllapot van, ugyanis minden fellelhet szllteszkzzel viszik oda az ivvizet. Elkpzelem amikor holnaptl nem jn se haj, se repl a vzzel s hr sem jn, hogy mirt.......
gy tnik, hogy a fld" villamostatlan pontjai" nagyon is fggnek a villamostottaktl....
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-03 15:43:22

Kedves Tibor! Igen, elgondolkodtatnak szntam a jegyzetemet! Ha ennyi sikerl, mr megrte megrni, pedig elg sokat kinldtam vele, amire sszehoztam, mert a jogszablyok, amiket elolvastam erre a helyzetre vonatkozan semmi konkrtumot nem tartalmaznak, csak szcspls az egsz. gy aztn arra a kvetkeztetsre jutottam, hogy akiknek dolga lenne kezelni ezt a helyzetet, azok is lbe tett kzzel nznk a "vilgvgt".
1999. vi LXXIV. trvny (tovbbiakban: Katasztrfavdelmi trvny) [5], 179/1999 (XII.10) kormnyrendelet [6], 48/1999. (XII.15.) BM rendelet [7], 1996. vi XXXVII. trvny [8],20/1998 (IV.10.) BM rendelet [9], 32/2009. (XI.30) M rendelet [10], 2004. vi CV. Trvny 149. (3), 179/2009. Korm. r.
Magad is meggyzdhetsz rla, ha van trelmed. Judit
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5441
Időpont: 2011-12-03 09:35:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Most aztn n is elgondolkodtam. Ha bekvetkezne, hogy nincs ram akkor mi lenne? Elszr biztosan elszabadulna a pokol. Nem is akrhogyan! Belegondolni is rossz! A nyron volt a hzunkban ramkimarads, nos az emberi reakcik! jaj. Kztk az enym is :-) elgondolkodtat rsodhoz gratullok!
szeretettel-panka
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2011-12-03 08:12:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!

Azt gondolom, felkszlni nehezebb egy ekkora problma kezelsre, mint fejldni. A fejlds, majdhogynem szrevtlen, ksz lesz valami, s hasznljuk, mint jelen esetben az elektromos ramot. Ami tnkre megy annak a javtsa hosszadalmasabb, trelmet ihnyel, s vesztesg. Mr a tudat is, hogy mi vr rnk esetlegesen,okozhat egy bels fszltsget. Mivel minden szinte erre pl, biztosan hatalmas problmt okozhat, amikor bekvetkezik. Mint a lnszemek bomlik szt minden. rdekes a cikked, kvncsian vrom a folytatst.
Marietta
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-02 23:06:29

Kedves Szusi! Igen, a totlis sszeomlst sugalljk az errl szl filmek, az ezt a tmt boncolgat bulvrhrek. Ha kevsnek tlik a vilgban foly szrnysgeket, akkor megtoldjk a jvbeni szrnysgek elkpzelsvel. ppen emiatt rtam meg ezt a cikket, hogy egy kis jzansg is hangot kapjon a tmban. A napvihar nem egy olyan termszeti csaps, mint a fldrengs, vagy a vulkn kitrs. Nem rtalmas a fld llnyeire, csak az ltalunk ppen hasznlt technikra. A Fld villamostatlan pontjain szre sem vesznek az egszbl semmit, legfelejebb a sznek kavalkdjt az gbolton. A techniknk birtokban olyan fejletteknek tartjuk magunkat, gy elvagyunk azzal, hogy milyen okosak is vagyunk. No akkor taln gondoljuk csak vgig, hogy mit s hogyan lehet majd tenni egy ilyen helyzetben!
Judit
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2011-12-02 21:11:39

Kedves Judit!
Mr j ideje nem a terjedelemtl fgg, hogy elolvasok-e valamit, vagy sem. Nekem a szerz neve elg ahhoz, hogy tudjam, sznvonalas rst fogok olvasni.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-02 19:21:32

Kedves Artr!
Ma vagy holnap felteszem a cikk folytatst. J sokig rtam, meg trtam, meg elolvastattam pr nlam mszakibb emberrel. Vgl olyan hossz lett, hogy kt rszre bontottam, htha gy legalbb a nagyon elszntak elolvassk. :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-02 18:52:41

Kedves Feri! Minden vros mestersges, fura, klns kpzdmny. Egyltaln nem termszetes krlmnyeket knl ahhoz a ltezsi formhoz, amelyrl szeretnnk azt mondani, hogy: let. A vrosban minden olyan "mshogy" trtnik. Pldul, ha felnznk a fejnk fl, nem ltjuk a csillagos eget - mert a neonfnyek blokkoljk ezt az lmnyt. Nincs csnd. Soha. Ha este van, akkor is hallani a zajokat. A kocsik zajt, a vonat zajt, a szomszdok zajt, a brmi zajt. Igazn stt sincs. A vrosban gy tudsz egyedl lenni, hogy sosem lehetsz egyedl. De hiba tudjuk mindezt: a mestersges, termszetszegny vilgban az ember elkezd irracionlisan viselkedni. gy gondolja, hogy mindez szksges. Sok mindennel meg tud birkzni ez a mestersgesen fenntartott vilg. Szolnokon pld. szs vzkivteli mszaki mtrgyrl akarjk a vzszivattyzst megoldani. Azonban elektromos ramszolgltats hinyban ezt a mestersges vilgot szerintem nem lehet ma mr mkdtetni.
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-12-02 16:24:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Azt hiszem benne a dologban mrhetetlenl pesszimista vagy realista(?) vagyok? Nem tudom mi a j kifejezs. Szerintem hosszabb ramsznet esetn totlis sszeomls lenne. A kezdete az, hogy senki nem tudn, hogy mirt trtnt s meddig tart majd. A vzhiny, a jrvnyveszly s a kzbiztonsg ami elsre eszembe jutott s az, hogy mi mindenre kpes az ember akkor is, ha van ram, ht mg ha nincs.....
Na meg, rsod kapcsn az is eszembe jutott, hogy egsz ms az, ha valami mg nincs (ram) s anlkl mkdnek a dolgok, mint anno, s egsz ms az, ha minden arra pl s az omlik ssze. Mg elkezdeni belegondolni is rmes.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2011-12-02 15:35:25

Kedves Judit!
Kapkodsom eredmnye, hogy a mrtkegysget is elszrtam. Kvncsian vrom a folytatst. Az mr most is vilgosan ltszik a cikkedbl, hogy mennyire r vagyunk utalva az elektromossgra. Vajon j ez gy? Nagyobb hozzszlst a teljes cikked utn fogok rni.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-02 15:26:55

Kedves Sanyi!
Nagyon hzelg rm nzve, hogy a hosszas ramsznetrl az jut az eszedbe, hogy sokig nem tudnd olvasni az rsaimat... :)
Hidd el, hogy akkor eszedbe sem jutnnak az rsaim!
El lennl foglalva azzal, hogy a csaldod tvszelje ezt a helyzetet, s megvdd - a tbbi tisztessges emberrel karltve - magadat s a csaldodat azoktl, akiknek az ramsznet azt jelenti, hogy nem mkdnek a riasztk!
Az ramsznet lecke csak bukst hozhat az egyes embereknek, s a trsadalmaknak, ha nincsenek felkszlve r.
Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2011-12-02 10:49:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Magam is gondolkodtam mr ezen, vagy hasonln. Napjainkban pl. a hosszan tart aszly miatt Szolnok vzelltsa veszlybe kerlt. Belegondolni is rmszt mi lenne, ha a vrosban nem lenne ivvz. Mi lenne a laktelepeken, hogy mst ne modjak a WC-k mkdskptelensge miatt stb. Sajnos nagyrszt vdtelenek vagyunk ilyen, s ehhez hasonl zemzavarokkal szemben.
Nagyon is vals problmt feszeget a jegyzeted.
Zagyvapart.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2011-12-02 09:55:01

Kedves Artr!

Hozzszlsod rmutat, hogy mg napviharra sincsen szksg ahhoz, hogy a mai vilgban valaki ideiglenesen ram nlkl legyen knytelen lni...


Judit
Alkotó
eszesg
Regisztrált:
2006-03-29
Összes értékelés:
405
Időpont: 2011-12-02 08:11:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Nem is tudom, lehet, hogy rfrne az emberisgre egy ilyen ramsznet-lecke. Taln egy kicsit jobban odafigyelnnk egymsra.
Csak egy valamirt sajnlnm, ha sszeomlana az egsz ramszolgltats. Nagy sokra addna lehetsgem olvasni a mveidet. ;-)

dvzlettel:
Sanyi
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2011-12-01 22:25:31

Szia!
Majd jvk mg s elolvasom. Most nem tehetem, mert mindssze 3KhW ramunk van itthon. ( Elre fizets, feltlts fogyasztsmrnk van. ) Ha holnap vsrolunk hozz, akkor a ht vgn elolvasom a cikkedet.
dv.

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023