HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 25

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52875

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2011-12-01

Áram nélkül nem tudunk élni? 1.

Az elektronikus postaládámba mindennapra jut egy, néha több e-mail, amelyik a közelgő világvégét, vagy a Föld pólusváltását, esetleg egy óriási napvihart jósol az egészen közeli jövőre.
A világvégével - olyan értelemben, hogy a földbolygó, vagy a teljes emberiség elpusztul - nem tudok mit kezdeni. Csak szerényen megemlítem, hogy azóta a néhány évtized óta, amióta én élek, már legalább nyolc teljesen biztosra mondott világvégét éltünk túl.
A Föld mágneses pólusváltása a geológiai bizonyítékok szerint bolygónkon utoljára 780 ezer évvel ezelőtt történt. Ennek a folyamatnak az időtartamáról, és arról, hogyan valósul meg, rengeteg elmélet van forgalomban, de biztosat nem tudhat senki.
A nagy napviharok következményéről már többet tudunk. A legelső feljegyzett nagy napvihar, illetve napkitörés következménye 1859. augusztus 28.-án ért minket. A nyomában keletkező elektromágneses vihar, az éppen csak kiépülőfélben lévő távíróhálózat nagy részét tönkretette. A távközlés csodáját épp csak megismerő társadalom csaknem teljes egészében elveszítette egy időre a kommunikáció lehetőségét. Hirtelen elnémultak Európa és az USA távíróvonalai, és a távíróvezetékeken keletkező kisülések kiterjedt erőtüzeket okoztak. Úgynevezett északi fények, aurora boreálisok - melyek általában csak a poláris sapkáknál fordulnak elő - jelentek meg Hawaii, Róma, és más városok felett, ahol addig sohasem láttak ilyet. Akkoriban a villamos energiahálózat összeomlására nem kellett számítani, mert világításra még mécseseket, gyertyákat, petróleumlámpákat használtak.
A napviharok az élőlényekre veszélytelenek, de a bennünket körülvevő rengeteg elektromos eszközt tönkreteszik. A NASA 2009-es jelentése szerint egy hosszantartó, és erős napkitörés-sorozat túlterhelheti és tönkreteheti az elektromos hálózatokat, hatalmas anyagi kárt okozva, és a teljes helyreállítás akár több évig is eltarthat.
A műholdakat, a légi közlekedést, és a villamos távvezetékeket működtető társaságok arra számítanak, hogy a Nap okozta elektromos zavarok bekövetkezése előtt néhány órájuk lesz felkészülni a várható problémákra. Figyelmeztetéseket adhat ki a NASA, a Napot figyelő SOHO űrobszervatórium, és más megfigyelő állomások, az INTERMAGNET nevű nemzetközi szervezet, aminek munkájában hazánk is részt vesz.
Ha erős napkitörést követően nagy napvihar közeledik, az irányítók alvó üzemmódba helyezhetik a műholdakat. A repülőgépek elkerülik a kitörés által érintett területeket, ahol a sugárzás legmélyebbre hatol az atmoszférába. Az elektromos hálózatokat, pedig a nagy kisülések és tüzek bekövetkezte előtt, majd idejében kikapcsolják, mert az ionoszférában fellépő sugárzásokat, antennákhoz hasonlóan "átveszik" a földfelszíni elektromos kábelek, és áram generálódik bennük. A fő veszély a nagyfeszültségű átalakító transzformátoroknál jelentkezik. Az ionoszférikus áramok intenzitása és iránya a geomágneses viharok idején erősen váltakozik, ami változó áramokat kelt a távvezetékben. A kívülről jövő nagy feszültség tönkreteszi az erőművekben az áramfejlesztő generátorokat, a hálózati transzformátorokat, és a fogyasztóknál az elektromos készülékeket. A túlterheléstől zárlatosak lesznek, megrongálódnak, ami komoly anyagi kárral jár, és ugyanakkor egyes területek kiesnek a szolgáltatásból.
Így felmerül a lehetősége annak, hogy rövidebb ideig - néhány napig, néhány hétig, vagy néhány hónapig - nem lesz elektromos áram. Amennyiben az előrejelzés nem következik be idejében, csak késve, akkor a helyreállítás több évig is eltarthat, még azokon a területeken is, amiket az elektromos kisülések nyomán támadt tüzek nem pusztítanak el. A felvetés, a gond egyáltalán nem elméleti, egy 1989-es napkitörés például Kanadában az egész Quebec tartomány áramellátását tönkretette, és hat millió ember maradt áram nélkül kilenc órán keresztül.
Az Egyesült Államok nagy területű elektromos hálózatában már több alkalommal is támadt probléma emiatt, a legsúlyosabb formában 1859-ben, 1921-ben, 1989-ben és 2003-ban jelentkezett.
Nagyobb mértékben, a közeljövőben ránk is ugyanez várhat. Igen elterjedt az a vélemény, hogy 2012, vagy 2013 egy hatalmas napkitörés éve lesz.
Ha szemlét tartunk a környezetünkben, és számba vesszük, hogy mi minden működik elektromossággal, kiderül, hogy mennyire a villamoshálózat rabjai vagyunk! Szinte elképzelhetetlen, hogy Budapestet csak 1893-ban villamosították, majd ezt követték a vidéki nagyvárosok, és a magyar falvak villamosítása csak 1963-ban fejeződött be!
Így léteznek még közöttünk olyanok - például én is - akik már éltek áram nélküli világban. Akármilyen hihetetlen, így is lehet létezni, bár nem olyan kényelmes, és kellemes, mint a mi kis villamosított világunkban élni.
A sci-finek álcázott rémfilmek szerint a jövőben, ha nincsen áram, akkor vége a civilizációnak, az emberek egymást gyilkolják a megmaradt anyagi javakért, élelemért, vízért, üzemanyagért. Szinte beleégetik az emberek tudatába, hogy az áram nélküli élet egyenlő a megsemmisüléssel. Lehet, hogy ezeknek a filmeknek az elkészítése jó üzlet, mert tódulnak a nézők, hogy a kényelmes székekben ülve jót borzongjanak a vérgőzös eseményeken, azonban ezeknek a filmeknek az üzenetét azért ne tegyük a magunkévá!
Az "állam szerető atyai gondoskodása" elfelejtendő álomból is legjobb, ha mi hamarabb felébredünk, mert ez még a hibátlan áramszolgáltatás esetén sem működik. Ahhoz, hogy ne süllyedjünk vissza a kőkorszakba, egy primitív világba, ahol a túlélés csak a fizikai erő kérdése, bátran szembe kell néznie mindenkinek ezzel a lehetőséggel. Tennie kell érte, hogy az együttműködés ma szokatlan, de lehetséges módját megtalálja. Itt nem csak arra gondolok, hogy a GPS helyett ismerje a térképet, tudja használni az iránytűt, és ne omoljon össze lelkileg, ha nem működik az okostelefonja.
Követeljük meg a lakosaiért felelős önkormányzatoktól, az egyes vállalkozásoktól - különös tekintettel az energiaszolgáltatókra, egyéb közszolgáltató vállatokra, és az atomerőművekre - a magán szektortól, és saját magunktól, hogy a napviharok fogadására mindannyian felkészüljünk. Legyen meg az akciótervünk ennek az időszaknak a kezelésére, ne törjön ki az általános fejetlenség. Különösen fontos az állami és a magáncégek együttműködése mind a vészhelyzeti tervezésben, mind a szükséges beavatkozások idején.
Áramellátás hiányában számos, a mindennapi élethez szükséges szolgáltatás a jelenlegi formában nem lesz elérhető.
Ma, amikor állandó információ áradatban élünk, nehéz elképzelni, hogy nincsen televízió, rádió, nem jelennek meg az újságok, mert nem működnek áram nélkül a nyomdagépek, a számítógépek - amiken a cikkeket írják és továbbítják -. Így aztán nem tudjuk, hogy mi történik a világban, mikorra várható az áramszünet vége.
Hosszabb áramszünet esetén esetleg előveszik majd a múzeumokból a régi nyomdagépeket, és újság helyett plakátokon, falragaszokon tájékoztatják a lakosságot a szükséges dolgokról. Amikor az 1980-as években a Fővárosi Tanács nyomdájánál dolgoztam, az egyik üzemben még el voltak raktározva a régi, mechanikus nyomdagépek ilyen célokra /például háborús áramszünet esetére, tájékoztató plakátokat és élelmiszerjegyeket nyomtatni/. Ma már a vállalat nincsen meg. Nem tudom, hogy mi lett az ilyen célra tartogatott régi nyomdagépekkel, de a katasztrófavédelem remélhetőleg tudja, hogyan kell áram nélkül tájékoztatni, vagy ha eddig nem tette, akkor sürgősen elkezd felkészülni rá. Mi majd ebben a helyzetben csak annyit tehetünk, hogy időnként elsétálunk a központi helyekre, az önkormányzatokhoz, ahová várhatóan kikerülnek a hirdetmények. Legyen otthon olyan rádiókészülékünk, amelyik elektromos áram nélkül is működik, elemmel, vagy kézi feltöltéssel, hogy képesek legyünk fogni, ha saját áramellátással rendelkező rádióadón kapunk tájékoztatást a jelenlegi, és a várható helyzetről.
Szeretteinkkel, és munkatársainkkal is az elektromosság segítségével tartjuk a kapcsolatot. A mobiltelefon hálózat a villamos energia szolgáltatás megszűnése után - ha nem rongálódik meg a torony a természeti csapás, vagy annak következményei miatt - a tornyokhoz telepített akkumulátorok lemerüléséig működik, ami néhány óra. A vezetékes telefonhálózat telefonközpontjai áramszünet esetén is működnek /ha épségben vannak/, az oda telepített aggregátorok beindításával, egészen addig, amíg ezek működtetéséhez van még üzemanyag, és a hálózatfenntartás műszaki személyzete meg tudja közelíteni ezeket, valamint van üzemanyag a speciális szerviz autóikhoz, és ember, aki a fenntartási szolgáltatást el tudja látni. Ezek azonban nem biztosítják még a mi kicsi országunkban sem a teljes lefedettséget, elsősorban a nagyvárosokban, és a környékükön maradhat fenn áramszolgáltatás hiányában is a vezetékes telefonhálózat. Természetesen, ha a vezetékes telefonunk olyan típus, hogy a használatához is áramra van szükség, akkor néma lesz.
Nincsen villanyvilágítás. Mi van helyette? Ha beszereztük, akkor van a táskánkban egy kicsike elemlámpa, otthon pedig, legalább egy nagyobb /ennek már létezik elem nélküli változata is, amit néha meg kell rázni, és világít egy darabig, vagy- kézzel feltölthető - tekerős, és gyúrós változata, ami egy percnyi tekerés, vagy nyomkodás után öt percig világít/ gyertya, petróleumlámpa. Ne felejtsük el, hogy a két utóbbi, de főleg a gyertya használata állandó felügyeletet igényel, roppant tűzveszélyessége miatt! Mivel ezek kicsi fényt adnak, a legpraktikusabb, ha sötétedéskor lefekszünk aludni, és virradatkor felkelünk. Ma ezt egy kicsit másképpen csináljuk, a napot a villanyfénnyel meghosszabbítjuk, de ha nincsen áram, nincsen hosszabbítás.
Áramszünet esetén számítani kell az árammal működő tömegközlekedést biztosító eszközök leállására /villamos, troli, metró, villamos vonat/ hosszabb áramszünet esetén, az üzemanyaghiány miatt leálló tömegközlekedésre, és saját autónk megtankolása is nehézkes lesz, mivel a benzinkutaknak meg kell találniuk a szükséghelyzetre a megoldást. Ameddig van üzemanyag készlet az országban, addig töltőállomásokon az elektromosság használatának kiküszöbölésével megoldott tankolások után, még működő képesek lesznek a járművek. Mivel nem vagyok műszaki szakember, azt nem tudom, hogy kézi szivattyúval hozzák-e fel a földfelszínre a tartályokból az üzemanyagot, mint hajdanán az autózás kezdetén? Akkor a megméréséhez egy nagyobb üvegedénybe szivattyúzták, ahonnan gumicsövön töltötték be az autókba a benzint. Vagy bele sem töltik a tároló tartályokba, hanem üvegekben árulják majd az üzemanyagot a boltokban, mint most Thaiföldön, vagy Balin. Mindenesetre takarékoskodjunk az autónk tankjában éppen benne lévő benzinnel, és használjuk azt fel ésszerűen, mert áram hiányában az olajfinomítók sem működnek! Az üzemanyag forgalmazással foglalkozó cégeknek pedig, legyen kötelességük felkészülni erre az esetre!
Jelenleg áramszünet esetén ki sem nyitnak a boltok, mert nem működnek a pénztárgépek. Ha azonban az áramszünet hosszabbra nyúlik, a józanész szavát követve a romlandó árukat mielőbb értékesíteni kell. Az elektromos pénztárgépek ideje előtt, egyszerű számolócédulára írta össze a boltos a kasszánál a megvásárolt dolgok árát, összeadta, a vevő kifizette, a számolócédulát pedig, blokként megkapta. Remekül működött a dolog. A boltok nyitva tartásának megoldása elsőrendű feladat, mert az élelmiszerekből kifogyó emberek tömegei, ha másképpen nem, akkor a boltok kirablásával szerzik meg - legalább ideiglenesen - a betevő falatjukat, és az életben maradáshoz szükségesnek vélt dolgokat. Ettől elszabadul az erőszak, ha a boltokat ki lehet rabolni, akkor már egymást is. Ennek megakadályozása fontosabb, mint a különböző adók, és árukészlet fogyások elektronikus nyilvántartása a pénztárgépeken keresztül. Az áramszolgáltatás hiányában másfajta elektromosság használata kell, hogy előtérbe kerüljön, a kicsit elkényelmesedett emberi agy elektromossága, amelyik megtalálja a pénztárgépek nélkül is a megfelelő megoldásokat az egyes problémákra.
A bankok pénzkiadó automatái, a bakfiókok számítógépei sem működnek áram hiányában, ami néhány óráig, vagy néhány napig elviselhető, de hetekig, hónapokig nem. Akárcsak a boltokban, itt is vissza kell térni átmenetileg a kézi, papíralapú nyilvántartási módokhoz, amelyek még nemrégen a mindennapos gyakorlatot jelentették. Kiinduló pont lehet az utolsó banki kivonat, amit az ügyfél kapott a banktól, aztán, ha újra működik az áramszolgáltatás, és a számítógépek, az esetleges eltéréseket lehet korrigálni.
Egy erősen urbanizált környezetben az áram hiánya szinte lehetetlenné teszi hosszabb távon az életet, mert áram hiányában valószínűleg nem működnek a víztisztító, vízellátó, és szennyvízkezelő rendszerek sem. Üzemanyag hiány esetén pedig, akadozik az áruszállítás, sőt a szemétszállítás is. Így a legpraktikusabbnak tűnik, ha hosszabb áramszünet esetére felmérjük a vidéki tartózkodás lehetőségét. Természetesen nem egy szál ruhában beállítva a vidéki rokonokhoz, ismerősökhöz, akik maguk is nehezen viselik ezt az időszakot, hanem magunkkal kell vinni a jó előre beszerzett vésztartalékainkat. Élelmiszereket, konzerveket, vizet, takarókat, ruhaneműt, zseblámpákat, elemeket, gyertyákat, és az értékeinket, pénzünket.
Egy családi házban, vagy nyaralóban könnyebb megoldani az alternatív fűtési - melegítési -főzési lehetőséget, mint egy sok emeletes házban. Legyen az egy régi bérház, vagy egy panelház, esetleg egy lakóparki társasház, ahol valószínűleg még egy kémény sincsen a lakásban. A vízszolgáltatás esetleges leálltával sem kell szomjan halni, mert sok helyen még megvan a fúrt kút, vagy forrásvize, élővize van a településnek, és nagyobb lehetőség van az esővíz összegyűjtésére is. A víz forralásával, fertőtlenítésével ihatóvá lehet tenni ezeket.
Az élelem és tüzelőanyag beszerzésére is jobb lehetőség van vidéken, ami eleve ezeknek a forrása.
A beszerzéshez azonban pénz kell, vagy a munkánkat kell felajánlani a gazdának, erdőbirtokosnak, mert úgy sem tudjuk áram hiányában a szokásos tevékenységünket végezni, de az ő gépeinek nagy része sem működik áram nélkül, így szüksége lesz a segítő kezekre.
Sokan közülünk csak hónapról-hónapra egyik fizetéstől a másikig élnek. Áram nélkül nem működő munkahelyeink átmeneti leállásával veszélybe kerül a megélhetésünk. Ugyanakkor leállhat az eddig folyamatosan bennünket elárasztó import cuccok özöne is. Felértékelődik bármilyen tudás, amivel a mindennapi életben áthidalható az áramszünet időszaka. Keresik majd újra a kútásókat, akik még kézzel tudnak kutat készíteni. Keresik az ezermestereket, akik meg tudják javítani a régen félredobott mechanikus szerkezeteket, vagy egyáltalán még tudják, hogy hogyan működnek. Nem lehet elérni a tömegközlekedéssel is órákra lévő munkahelyeinket - amik közül sok, áram hiányában nem tud működni - így a legpraktikusabb, ha a közelben lévő, működő helyeken /boltok, bankok, gazdaságok, erdőkitermelések, rendőrség, tűzoltóság, helyreállítási munkák, stb./ ajánljuk fel a munkánkat. Nem baj, ha nem vagyunk abban a témában szakképzettek, a feladatokra való alkalmasság eldöntését bízzuk azokra, akiknek meg kell oldaniuk egy átmeneti helyzetet emberi, fizikai erőforrások hasznosításával.
Már most, minél hamarabb tegyük fel a munkahelyünkön a tulajdonosnak, a vezetőknek, azt a nyilvánvalóan válaszra váró kérdést, hogy egy hosszabb áramszünet esetén hogyan fog működni a vállalkozása /pld. generátorok, és a működésükhöz szükséges üzemanyag beszerzésével/. A kapott válaszból le tudjuk vonni a megfelelő következtetéseket, erre az esetre.

/folyt./

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-21 23:43:41

Kedves Barackvirág! A szervezettség amit a legkevésbé tapasztalok az államigazgatásban... Ha mégis létezik, akkor az olyan titkos, hogy még az ott dolgozók sem tudnak róla! Legjobb, ha mi magunk számba vesszük, hogy mit kell tennünk egy hosszabb áramszünet esetén, és ahhoz mire van szükségünk. Olvastam az Interneten egy beszámolót a márciusi nagy japán földrengésről. Egy munkahelyen érte az illetőt. Semmi fejetlenség! Áram, gáz, víz kikapcsolva az épületben, mindenki ki az udvarra a túlélő felszereléssel. Abból elővették a kis tekerős kütyüt, amit áram nélkül lehet rádiónak használni, és közben még a mobilt is tölti. Tekertek, és hírekre vadásztak. Telefonálgattak a családtagaiknak, senkinek sem sem merült le áram hiányában a telefonja. Jó sokáig voltak az udvaron, persze nyugtalanok voltak, féltek, de semmi pánik, hisztéria, mert információkhoz jutottak.
Judit
Alkotó
Zágonyi Mónika
Regisztrált:
2009-06-10
Összes értékelés:
1854
Időpont: 2011-12-21 10:25:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Kicsit fordított sorrendben kommentelek, mert - ahogy írtam a cikked második részéhez az imént - annyira érdekelt az írásod, hogy már léptem is tovább a következő részre az első után, és ide meg elfelejtettem leírni a gondolataimat, pedig szerettem volna :)
Ami engem lenyűgözött a cikkedben, az a technikai tudás, amivel rendelkezel... Mindemellett arra a szervezettségre lenne szükség, amit megfogalmaztál, és arra, hogy előre tájékoztatva legyenek az emberek arról, hogy mit kell tenniük katasztrófa esetén. Persze, a legjobb az lenne, ha mindenki megtalálná a megfelelő megoldásokat, de az összefogás akkor is elengedhetetlen. Amit elfelejtettem még megírni Neked tegnap, az az, hogy a filmekkel kapcsolatban egyetértek veled... tényleg csak a fejetlenséget, rosszindulatot tárják elénk példaként, bár én is úgy érzem, hogy lehetséges az együttműködés az emberek között.
barackvirág
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-20 22:58:27

Kedves Aphrodite!
Bár nagyon nagyképűek vagyunk, mi emberek a sok kütyüvel, ami körülvesz bennünket, de alapvetően a természet részei vagyunk mi is.
Ha tetszik az írásom, küldd el e-mailban a linkjét az ismerőseidnek, segítsd terjeszteni. Én is azt fogom tenni!
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2009-01-26
Összes értékelés:
215
Időpont: 2011-12-20 22:48:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Érdekes de nagyon jó cikket írtál, nekem nagyon tetszik a téma és a megfogalmazás is :) Gratulálok!

Üdv: Aphrodite
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-08 17:18:45

Kedves Kata! Még egyik cikkemmel sem dolgoztam ennyit, mint ezzel...
Nálunk elég gyakran "edzést tart" az áramszolgáltató, mert a legkisebb szél is áramszünettel jár. Ma pld. délelőtt 11-től, délután 5-ig nem volt áram nálunk. Ez akkor derült ki, amikor hazaértünk a jéghideg lakásba, és a nap utolsó sugarainál végeztük el az okvetlenül fontos teendőket. A szomszédoktól tudtuk meg, hogy már volt kinn az áramszolgáltató, az utca páros oldalán már van áram. Pech, hogy mi a páratlan oldalon lakunk. Így aztán nincs mese fel kell készülnünk minden eshetőségre. :)
Állami, vagy önkormányzati beavatkozás nem lesz a mi kis településünk egyetlen utcájának, egyetlen oldalát érintő áramszolgáltatás kiesés miatt, így magunknak kell boldogulnunk. :) No mi legalább fel vagyunk készítve :D
Már a második rész is fenn van az oldalon. Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem első részét.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2011-12-05 12:33:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedved Judit!
Jegyzeted engem lenyűgözött, pontosságával, részletes voltával. Szinte mindenre kiterjedő, komoly munkát végeztél vele, ami még egy elektronikusműszaki szakembernek is dicsőségére válna. Kitűnik belőle, micsoda óriási károk és bonyodalmakat keltene , ha megszűnne az elektromosság.
Az is nyilvánvaló, hogy azoknak, akiknek kötelessége volna a hasonló vészhelyzetek kezelésére-megelőzésére rendeleteket hozni, s intézkedni, kérdés, miért nem jut eszükbe, hogy erről megfeledkeztek. Pedig nap-mint nap alkotják a rendeleteket olyan témákban, amelyeket nehéz megérteni, miért is kellenek?
Nem egészen érthető, ha az Önkormányzatok nem rendelkeznek hasonló készenléti dokumentumokkal mint korábban, mi az oka? Én is ott dolgoztam, s bizony mindnyájunknak meg volt a beosztása hasonló helyzetekben (pl. árvíznél).
Írásod hosszúsága ellenére élvezettel olvastam és várom a folytatást.
Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-04 13:26:10

Kedves Szusi! Jól látod, hogy egy óriási napvihar esetén nemcsak a nagyvárosokból, de minden jelenleg mesterségesen fenntartott élőhelyről el kellene menni a lakosoknak a túlélés érdekében. Nauru erre kitűnő példa, mert a foszfát bányászattal súlyosan károsították a sziget körül a tenger élővilágát, a tengerbe ömlő foszfáttartalmú iszaptól elpusztultak a halak, és a szennyezett tengervízen a sótalanítás sem segít. Kevés termőfölddel és vízzel rendelkezik, ezért sok készételt és konzervet importál. Ennek az lett a következménye, hogy az ország 40%-a cukorbeteg. Gyakorlatilag nem alkalmas emberi lakóhelynek tizenháromezer ember számára. Csak mesterségesen lehet fenntartani.
Amikor azt írtam, hogy a világ villamosítatlan helyein nem okozna problémát a napvihar, én az amazonas őserdeiben élőkre, a mongol sztyeppéken jurtákban lakókra gondoltam, akik azért ennyire nincsenek kiszolgáltatott helyzetben, mint Nauru. Judit
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-12-03 21:45:21

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Judit, valamilyen szinten minden hely villamosítva van mostanság, ha nem is olyan mértékben, mint a fejlettebb világ. Már csak az a kérdés, melyik az "előnyösebb" pozíció egy hosszabb áramkimaradás esetén, ez vagy az.
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy egy ilyen helyen sem lenne egyszerű, sőt!
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-03 21:11:59

Kedves Szusi!
Igen, valóban igazad van, ezt nem gondoltam teljesen végig, amikor válaszoltam Neked.
Bár azon csodálkozom, hogy nincsen villamosítva Nauru, akkor hogyan működtetik a repülőterüket? Nauru mindig szegény volt ivóvízben, a tenger sótalanításával nyertek ivóvizet, és esővíz gyüjtésével.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-03 20:23:26

Kedves Panka!
Azért írtam ezt a cikket, hogy elgondolkodjunk a témán, a bulvár rettegtetést, a vallási apokalipszis víziókat, a maja jóslatokat, a szekták prókátorainak okosságai félretéve. Az általam átrágott jogszabályok szerint el kellene végezni a lakosság vészhelyzeti felkészítését, de erre nincsen se szándéka, se szakértelme, se kötelezettsége senkinek, és nincs is szakcionálva az elmulasztása.
Az emberek mindig rosszul reagálnak a váratlan dolgokra, ami felkészületlenül éri őket.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-03 19:26:03

Kedves Marietta! Hozzászólásod minden szavával egyetértek. Azonban sok mindenre felkészülünk életünk során. Tudjuk hogyan kell felkészülni a télre, a nyárra, egy utazásra, egy gyermek születésére, egy esküvőre, egy temetésre stb. Jó és rossz dolgokra egyaránt. Fiatal koromban a katasztrófavédelmet polgárivédelemnek hívták, és kötelező volt részt venni ezeken az oktatásokon, és gyakorlatokon. Ezek akkor csak háborús eseményekre korlátozódtak. Még megvoltak az óvóhelyek, a házakon a légoltalmi szirénák. A polgárivédelem legfontosabb feladta volt a lakosság felkészítése egy esetleges háborús eseményre. Ma már talán mókásnak tűnik a dolog, de ha biztonságban akarunk élni, akkor fel kell készülni a vészhelyzetekre. Nem lehet azzal elintézni, mint a bulvár cikkek, hogy akkor jön az Armageddon, és kész. Mellesleg aki ezt leírja, annak fogalma sincsen a szó jelentéséről. Ha ez egy valós veszély, akkor fel lehet, és fel kell készülni rá!
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-12-03 18:13:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"A Föld villamosítatlan pontjain észre sem vesznek az egészből semmit, legfelejebb a színek kavalkádját az égbolton. "

Naurut nevezhetjük egy ilyen pontnak, csakhogy pl ott éppen most, szükségállapot van, ugyanis minden fellelhető szállítóeszközzel viszik oda az ivóvizet. Elképzelem amikor holnaptól nem jön se hajó, se repülő a vízzel és hír sem jön, hogy miért.......
Úgy tűnik, hogy a föld" villamosítatlan pontjai" nagyon is függnek a villamosítottaktól....
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-03 15:43:22

Kedves Tibor! Igen, elgondolkodtatónak szántam a jegyzetemet! Ha ennyi sikerül, már megérte megírni, pedig elég sokat kinlódtam vele, amire összehoztam, mert a jogszabályok, amiket elolvastam erre a helyzetre vonatkozóan semmi konkrétumot nem tartalmaznak, csak szócséplés az egész. Így aztán arra a következtetésre jutottam, hogy akiknek dolga lenne kezelni ezt a helyzetet, azok is ölbe tett kézzel néznék a "világvégét".
1999. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Katasztrófavédelmi törvény) [5], 179/1999 (XII.10) kormányrendelet [6], 48/1999. (XII.15.) BM rendelet [7], 1996. évi XXXVII. törvény [8],20/1998 (IV.10.) BM rendelet [9], 32/2009. (XI.30) ÖM rendelet [10], 2004. évi CV. Törvény 149. § (3), 179/2009. Korm. r.
Magad is meggyőződhetsz róla, ha van türelmed. Judit
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2011-12-03 09:35:15

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Most aztán én is elgondolkodtam. Ha bekövetkezne, hogy nincs áram akkor mi lenne? Először biztosan elszabadulna a pokol. Nem is akárhogyan! Belegondolni is rossz! A nyáron volt a házunkban áramkimaradás, nos az emberi reakciók! Ó jaj. Köztük az enyém is :-) elgondolkodtató írásodhoz gratulálok!
szeretettel-panka
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8273
Időpont: 2011-12-03 08:12:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!

Azt gondolom, felkészülni nehezebb egy ekkora probléma kezelésére, mint fejlődni. A fejlődés, majdhogynem észrevétlen, kész lesz valami, és használjuk, mint jelen esetben az elektromos éramot. Ami tönkre megy annak a javítása hosszadalmasabb, türelmet ihényel, és veszteség. Már a tudat is, hogy mi vár ránk esetlegesen,okozhat egy belső fszültséget. Mivel minden szinte erre épül, biztosan hatalmas problémát okozhat, amikor bekövetkezik. Mint a lánszemek bomlik szét minden. Érdekes a cikked, kíváncsian várom a folytatást.
Marietta
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-02 23:06:29

Kedves Szusi! Igen, a totális összeomlást sugallják az erről szóló filmek, az ezt a témát boncolgató bulvárhírek. Ha kevésnek ítélik a világban folyó szörnyűségeket, akkor megtoldják a jövőbeni szörnyűségek elképzelésével. Éppen emiatt írtam meg ezt a cikket, hogy egy kis józanság is hangot kapjon a témában. A napvihar nem egy olyan természeti csapás, mint a földrengés, vagy a vulkán kitörés. Nem ártalmas a föld élőlényeire, csak az általunk éppen használt technikára. A Föld villamosítatlan pontjain észre sem vesznek az egészből semmit, legfelejebb a színek kavalkádját az égbolton. A technikánk birtokában olyan fejletteknek tartjuk magunkat, úgy elvagyunk azzal, hogy milyen okosak is vagyunk. No akkor talán gondoljuk csak végig, hogy mit és hogyan lehet majd tenni egy ilyen helyzetben!
Judit
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2011-12-02 21:11:39

Kedves Judit!
Már jó ideje nem a terjedelemtől függ, hogy elolvasok-e valamit, vagy sem. Nekem a szerző neve elég ahhoz, hogy tudjam, színvonalas írást fogok olvasni.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-02 19:21:32

Kedves Artúr!
Ma vagy holnap felteszem a cikk folytatását. Jó sokáig írtam, meg átírtam, meg elolvastattam pár nálam műszakibb emberrel. Végül olyan hosszú lett, hogy két részre bontottam, hátha így legalább a nagyon elszántak elolvassák. :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-02 18:52:41

Kedves Feri! Minden város mesterséges, fura, különös képződmény. Egyáltalán nem természetes körülményeket kínál ahhoz a létezési formához, amelyről szeretnénk azt mondani, hogy: Élet. A városban minden olyan "máshogy" történik. Például, ha felnézünk a fejünk fölé, nem látjuk a csillagos eget - mert a neonfények blokkolják ezt az élményt. Nincs csönd. Soha. Ha este van, akkor is hallani a zajokat. A kocsik zaját, a vonat zaját, a szomszédok zaját, a bármi zaját. Igazán sötét sincs. A városban úgy tudsz egyedül lenni, hogy sosem lehetsz egyedül. De hiába tudjuk mindezt: a mesterséges, természetszegény világban az ember elkezd irracionálisan viselkedni. Úgy gondolja, hogy mindez szükséges. Sok mindennel meg tud birkózni ez a mesterségesen fenntartott világ. Szolnokon pld. úszós vízkivételi műszaki műtárgyról akarják a vízszivattyúzást megoldani. Azonban elektromos áramszolgáltatás hiányában ezt a mesterséges világot szerintem nem lehet ma már működtetni.
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2692
Időpont: 2011-12-02 16:24:04

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Azt hiszem benne a dologban mérhetetlenül pesszimista vagy realista(?) vagyok? Nem tudom mi a jó kifejezés. Szerintem hosszabb áramszünet esetén totális összeomlás lenne. A kezdete az, hogy senki nem tudná, hogy miért történt és meddig tart majd. A vízhiány, a járványveszély és a közbiztonság ami elsőre eszembe jutott és az, hogy mi mindenre képes az ember akkor is, ha van áram, hát még ha nincs.....
Na meg, írásod kapcsán az is eszembe jutott, hogy egész más az, ha valami még nincs (áram) és anélkül működnek a dolgok, mint anno, és egész más az, ha minden arra épül és az omlik össze. Még elkezdeni belegondolni is rémes.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2011-12-02 15:35:25

Kedves Judit!
Kapkodásom eredménye, hogy a mértékegységet is elszúrtam. Kíváncsian várom a folytatást. Az már most is világosan látszik a cikkedből, hogy mennyire rá vagyunk utalva az elektromosságra. Vajon jó ez így? Nagyobb hozzászólást a teljes cikked után fogok írni.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-02 15:26:55

Kedves Sanyi!
Nagyon hízelgő rám nézve, hogy a hosszas áramszünetről az jut az eszedbe, hogy sokáig nem tudnád olvasni az írásaimat... :)
Hidd el, hogy akkor eszedbe sem jutnának az írásaim!
El lennél foglalva azzal, hogy a családod átvészelje ezt a helyzetet, és megvédd - a többi tisztességes emberrel karöltve - magadat és a családodat azoktól, akiknek az áramszünet azt jelenti, hogy nem működnek a riasztók!
Az áramszünet lecke csak bukást hozhat az egyes embereknek, és a társadalmaknak, ha nincsenek felkészülve rá.
Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2011-12-02 10:49:32

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Magam is gondolkodtam már ezen, vagy hasonlón. Napjainkban pl. a hosszan tartó aszály miatt Szolnok vízellátása veszélybe került. Belegondolni is rémísztő mi lenne, ha a városban nem lenne ivóvíz. Mi lenne a lakótelepeken, hogy mást ne modjak a WC-k működésképtelensége miatt stb. Sajnos nagyrészt védtelenek vagyunk ilyen, és ehhez hasonló üzemzavarokkal szemben.
Nagyon is valós problémát feszeget a jegyzeted.
Zagyvapart.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2011-12-02 09:55:01

Kedves Artúr!

Hozzászólásod rámutat, hogy még napviharra sincsen szükség ahhoz, hogy a mai világban valaki ideiglenesen áram nélkül legyen kénytelen élni...


Judit
Alkotó
eszesg
Regisztrált:
2006-03-29
Összes értékelés:
405
Időpont: 2011-12-02 08:11:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Nem is tudom, lehet, hogy ráférne az emberiségre egy ilyen áramszünet-lecke. Talán egy kicsit jobban odafigyelnénk egymásra.
Csak egy valamiért sajnálnám, ha összeomlana az egész áramszolgáltatás. Nagy sokára adódna lehetőségem olvasni a műveidet. ;-)

Üdvözlettel:
Sanyi
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2011-12-01 22:25:31

Szia!
Majd jövök még és elolvasom. Most nem tehetem, mert mindössze 3KhW áramunk van itthon. ( Előre fizetős, feltöltős fogyasztásmérőnk van. ) Ha holnap vásárolunk hozzá, akkor a hét végén elolvasom a cikkedet.
Üdv.

Legutóbb történt

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kertelő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel tikkadásig címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Kertelő címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel a fenyegetőknek címmel

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Lengyelország címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Valaha című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csillaglesen című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022