HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 5

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1862

Írás összesen: 48088

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

oroszlán
2019-04-15 00:07:28

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / egyéb
Szerző: IstefanFeltöltés dátuma: 2011-03-09

Nehéz a gyerekekkelFurcsa helyzetbe kerültem a gyereknevelés területén. Azt gondoltam magamról, hogy elég tapasztalatom van, hisz négyet nevelgetünk hét és husszonnégy év közötti korosztályok, mindegyik külön egyéniség, más jellem és bizony bárki elhiheti nem könnyű átjutni velük az ötről a hatra. Azért valahogy csak elboldogulunk velük, melyikkel szép szóval, melyikkel nem csak szóval.
A gondom ott kezdődőtt amikor egy új generáció jelentkezett, a nyolcvan és kilencven év közötti gyerekek, itt kezdett minden tudományom csődőt mondani és sose gondoltam volna, hogy ennyire nehéz.

A fiatal gyerekeknél nem könnyű a nevelés, mert nehéz őket a helyes útra terelgetni, de vannak rá módszerek és előbb vagy utóbb az egyik beválik, ha jellemnek megfelelő módszert alkalmazunk.
Az öreg gyerekeknél viszont majdnem egyik módszer sem alkalmazható, mert hiába gyerekként viselkednek, azért a tudatában vannak, hogy ők szülők és ezt kihasználva elutasitanak bármilyen nevelést.
Egy kisgyereket, ha járni tanit az ember, akkor az egy idő után megtanul. Az öreg gyerek, ha a fejébe vette, hogy ő nem tud járni, mert ő már járt eleget, akkor a fiatal szülő hiába bizonygassa az ellenkezőjét, akár orvosilag is, olyan megjegyzéseket kap:
- Nem hiszed te, de ott a kaszás a kanyarban!- jól tudják, hogy ezzel túljárnak az eszén, mert ezt már nem lehet bizonyitani és hiába mondjuk, hogy annak másfelé van dolga, jön a következő:
- Nem is szeretsz te minket, ha nem hiszel nekünk!- hiába látják az ellenkezőjét és tudják, hogy nincs igazuk, ezzel mindig és bármilyen helyzetből kivágják magukat.
A még nagyobb baj akkor kézdődik, amikor ezek a gyerekek elkezdenek versengeni és be akarják bizonyitani azt, hogy kié az elsőbbség a jó öreg kaszásnál.
Ekkor az embernek lehet olyan az észjárása, akár a legagyafúrtabb székelynek, amelyikkel túljárt már bármelyik gyerekének az eszén és azt gondolta, hogy már nincs is olyan gyerekes fondorlat amit ne ismerne, rájön, hogy tévedett.
Ennek az az oka, hogy ezeknek az öreg gyerekeknek óriási az élettapasztalatuk és rengeteg idejük van gondolkodni újabbnál- újabb trükkökön.
Igy például minden nap jelennek meg cifrábbnál- cifrább fájdalmak, amelyeket orvosilag nem lehet kimutatni, mert rájöttek egy-két eset után, hogy olyasmit kell keresni, aminek az okát a legjobb orvos sem tudja megtalálni és semilyen műszerrel ki nem mutatható.
Igy aztán naponta panaszkodunk egymásnak:
- Úgy fáj ma reggel a bal lábam - igy az egyik.
- Nekem meg a jobb, de jobban mint neki a bal - mondja a másik.
- Nekem pedig mind a kettő, csak nem mind dicsekszek vele annyit - mondom én a " vörös hering" modszerét akalmzva, hogy igazságot tegyek és senki meg ne haragudjon.
Úgy tapasztaltam, hogy ez a figyelm elterelési módszer a leghatásosabb ezeknél a gyerekeknél, de sose hittem volna, hogy ilyen nehéz lesz ezzel az öreggyerek generációval.
Mi csak a jóságot adhatjuk vissza nekik, amit egész életükön keresztül adtak nekünk és sose szabad a jót rosszal hálálni.
Igy aztán éldegélünk, igyekszünk túljárni egymás eszén, ők boldogok amikor sikerül felhivni magukra a figyelmet valami érdekes fájdalommal, én meg boldog vagyok, hogy élnek a szüleim, mert nagyon szeretek gyerek lenni.
És végül utolsó gondolatként állitom, hogy nagyon igaz a közmondás : "Jó az öreg a háznál, ha nincs baj, akkor csinál".

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-04-06 23:13:16

Jó az ha végül is közös nevezőre jut az ember. Az írásom komoly is, meg humoros is, általában senkit nem szeretnék megsérteni írásaimmal, ha ez megtörténik, az kifejezésmód hibája vagy a helytelen olvasás, de ezt ne kenjük egymásra inkább derítsük ki azt, hogy ki hibázott és az helyesbítsen. Én a dialógusok embere vagyok és nem birok tíz percnél tovább haragudni. Mindnyájan megöregszünk, de igyekezzünk ne vénülni ez a mondanivalóm!
Szeretettel: István.
Alkotó
gyogyo
Regisztrált:
2006-11-26
Összes értékelés:
562
Időpont: 2011-04-05 08:36:45

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nem értem miért kellene ezt az írást humoreszknek kezelni?Igenis megállja helyét úgy,ahogy van.Csak azt fűzném hozzá,hogy boldog az,kinek vannak szüleik.Én apámat nem ismertem egyáltalán,anyám nem bírt nevelni,gyermekotthonba nőttem fel.Azóta már én is felneveltem egy generációt,ma.holnap jönnek az unokák,mégis,csodálom azokat,akiknek ott vannak a szüleik.És különösen jól esik,amikor a gyerekeim nevelnek,próbálnak leszoktatni a cigarettáról,magyarázzák napjaink életét.Ilyenkor elfordulok,ne lássák,hogy én már tudom,amit ők belém akarnak beszélni,hagyom,hogy higgyék:rajtuk a sor,hogy neveljenek engem.Még jól is esik.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12375
Időpont: 2011-03-20 18:50:17

válasz Istefan (2011-03-17 18:26:12) üzenetére
A válaszoddal együtt már érthetőbb az eredeti, föltett írásod. S ha valahol - pl. alcímként megjegyzést teszel arra, hogy ez tulajdonképpen humoros írás, - egészen másként néz ki minden. Jobb, ha nem hagyunk elvarratlan szálakat, mivel én nem úgy értelmeztem, ahogyan most nekem elmondtad, hanem arra gondoltam, hogy kigúnyolod az időseket, bár nem mindenki veszíti el az eszét idősebb korára... (vagyis nem mindenki lesz hülye hatvan-hetvenévesen (elnézést kérek a kifejezésért).
Üdvözöllek: Kata
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2589
Időpont: 2011-03-19 06:29:40

Most látom, hogy a hibáidról Kata már írt, néhány elütésed is van az említetteken kívül. Én nem látom olyan degradálónak az írásod tartalmát, a humor elveszi a dolog élét.
Jól írsz. a
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-03-17 22:21:40

Kedves Ibolya !
Örülök, hogy helyesen olvastál a soraim között. Ez nem sértő, inkább megértő írás akar lenni egy olyan korosztállyal szemben, melyet mindnyájan szeretnénk elérni. És bármely korosztály előtt ott kell lebegjen, hogy: " Ember küzdj és bízva bízzál!"
Szeretettel : Istefan
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-03-17 18:26:12

Kedves Kata!
Végtelenül sajnálom, hogy félreértetted mondanivalóm, hisz én lennék az utolsó ember aki cserbenhagyná idős szüleit, inkább azért kapok szemrehányást, mert túl sokat foglalkozom velük. Mivel én sem vagyok már nagyon fiatal, írásomban arra szerettem volna felhívni az idősebb generáció figyelmét, hogy egy bizonyos kor után jó, ha az ember keres magának elfoglaltságot és nem csak a halált várja. A fiatalabbaknak meg azt szerettem volna üzenni, hogy az idősebbeknek egy bizonyos kor után ugyanolyan dédelgetésre van szükségük akár a kisgyerekeknek.
Köszönöm a kritikát, máskor igyekszem tisztábban fogalmazni!
Szeretettel : Istefán
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12375
Időpont: 2011-03-13 17:00:06

Nem ez az első cikk, amit Tőled olvasok. A korábbiakat azonban szívesen olvastam - a bennük található hibák ellenére - mivel sok igazságot tartalmztak. E cikked tartalmával - s a hangulatával viszont nem értek egyet. Az idős emberekkel szemben bemutatott meg nem értés, figyelmetlenség árad soraidból. Szinte sértőn sütnek a szavaid: "fiatal szülő hiába bizonygassa" (helyesen bizonygatja!!!) - "nehéz őket a helyes útra terelgetni" - "öreg gyerekeknél" - "elutasitanak bármilyen nevelést".
Tévesek a fogalmaid is! Az idős ember nem öreg gyerek, csak megfáradt és/vagy beteg ember! Nem nevelni kell őket, hanem megérteni, s ha pedig nem bírnak járni, akkor kiszolgálni, ellátni őket úgy, ahogyan ők valaha tették velünk, amíg tehetetlen gyerekek voltunk! Micsoda beszéd az, hogy elutasítják a nevelést?! - Legtöbb ember tele van élettapasztalattal. Nehéz lehet elviselni nekik, ha a saját gyereke nem érti meg őt!
Üdv. Kata

Alkotó
Regisztrált:
2010-12-30
Összes értékelés:
615
Időpont: 2011-03-10 09:26:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Most, hogy az öregség felé közeledek, már sok mindent másképp látok az öregkorról. A test öregszik, embere és genetikai adottsága szerint, egy biztos, hogy reggelente már nem úgy kelek , mint hajdan, hogy felállok és indul a nap. Hol itt fáj, hol ott fáj, hol jobban, hol kevésbé. Igyekszem kimozogni ezeket és nappal már nem is érzem. De már tudom, hogy nem csak az energia hiánya lassít, hanem a megfáradt elöregedett csontok is. Az apósom él már csak ,a 87.k évében jár bottal, sok a rigolyája, de van egy fia, aki teljesíti azt, amit már az öregember nem tud megtenni, de nem adja fel,mert arra gondol, hogyha kert a szőlő művelve van, akkor én még jól vagyok ebben a világban.Most a szőlőt metszi az uram,mert a papa mondta, hogy nekiállhatunk már, elmúlt a fagy, és azén férjem nekiállt, mert a papa csak bottal jár és nagyon lassan.Mi pedig annak örülünk, hogy nem kell ápolni, mint fekvő öreget, és nézni az előttünk szenvedő jövőnket. Üdv. Jega Ibolya
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-03-09 23:31:32

Kedves Ági !
Itt nem demenciáról van szó, hanem az ember elgyerekesedéséről egy bizonyos kor után, amire mindenki számithat. Nem rosszak ők ilyen korban, csak unatkoznak akár a kisgyerekek és időmilliomosk, ezért kell velük foglalkozni, mert foglalkoztatni őket nehezebben lehet.
Üdv. Istefán

Legutóbb történt

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Piros tojást választok című alkotáshoz

Jártó Róza alkotást töltött fel Levél a mamának címmel a várólistára

Horvaja bejegyzést írt a(z) Szex szeretkezés nélkül című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Húsvét alkalmával címmel a várólistára

alberth alkotást töltött fel Piros tojást választok címmel a várólistára

Bálint István alkotást töltött fel Gyónás címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Temető-tündér című alkotáshoz

Etelvaria alkotást töltött fel Vízi motoros címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Szex szeretkezés nélkül című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Temető-tündér című alkotáshoz

Horvaja bejegyzést írt a(z) Szex szeretkezés nélkül című alkotáshoz

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Városom Kaposvár című alkotáshoz

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Szex szeretkezés nélkül című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Isten hozott című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Isten hozott című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)