HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2023-01-04

A lajtorja 155.

17. Imádkozzál érettünk bűnösökért most és halálunk óráján. (V. Könyv, folytatás)

Lexi bácsi a titkárságon ült és unatkozott. A vezér mostanában nem sokszor vette igénybe szolgálatait. Köves elvtárs villamossal vagy busszal járt, s ha valaki rákérdezett, miért nem megy a gyönyörű új Volgával, szégyenlős mosollyal az arcán így felelt: jobban szeretek villamosozni, tudják, ott a nagy, széles ablakokból többet lát az ember.
Fodorné, Köves elvtárs titkárnője rendelte fel, a vezér titkárságára Lexit, különben lent tartózkodott volna a sofőrszobában, ahol a dolgozók érkezéskor blokkolnak az ajtófélfa mellett elhelyezett blokkoló-óránál, és ahol az ember nincs szem előtt, lehet rádiózni, vagy beszélgetni valamelyik szabad, ráérős kollégával. Négy Pobjeda ?típusú gépkocsija volt a Volgán kívül a Biztosítónak, ezeket használták a fejesek, ha sürgetős intézni valójuk akadt.

Kövesnek 11-től a Pénzügyminisztériumban volt megbeszélése, utána a Tervhivatalba ment egyeztetni a keretszámokat, s Fodorné, aki jó titkárnő módra a vezér minden programját számon tartotta, úgy gondolta, hogy szükség lesz a kocsira, hiszen esett az eső, s hűvös szél fújt.

Lexi bácsi várta a vezért, s közben, hogy teljék az idő, felvette az előtte lévő asztalkáról a SZABAD NÉP-t, és beleolvasott. Hosszú vezércikk volt az első oldalon ezzel a címmel: ?Osztályharc a szocialista társadalomban?. Különösebben nem érdekelte a téma, már majdnem tovább lapozott, amikor megakadt a szeme az egyik, vastag betűvel szedett alcímen:
?A szocialista realizmus szerepe és jelentősége ?.
Hát ez meg mi fán terem? ? kérdezte magától. Mi a fity-fene az a ?szocialista realizmus??
A politika hidegen hagyta, a művészetek azonban módfelett érdekelték. Főleg a szépirodalom, és a festészet. A Madách gimnáziumban érettségizett humán-szakon, volt némi fogalma a művészeti irányzatokról, tudta, mi az, az impresszionizmus, az expresszionizmus, az avantgard, a realizmus és a többi áramlat, a dadaizmust is beleértve. Kíváncsian szánkózott a sorokon, hátha megtud valamit a szocialista realizmus mibenlétéről. Végigolvasta a cikket, nem igazán tudott meg semmi érdemlegeset. Volt ugyan rövid két sorban utalás arra, hogy a szocialista realizmus, a realizmusnak egy fejlettebb, tudományos foka, mert nem csak felvázolja a társadalmi problémákat, hanem a kivezető utat is megmutatja. Kivezető út a proletárforradalom, és a munkás-paraszt hatalom megteremtése, erről kell szólni, ezt kell sugallnia a műnek.

De, ha már itt tartunk, hogy a csodába sugalmazhat ilyesmit egy történelmi mű? Például az Antigone, a Quo Vadis. Vagy az Egri csillagok. Vagy a Fekete gyémántok, a Toldi, és a János vitéz? Hülyeség, mondta magában. A cikk egyébként inkább kormányprogramnak, vagy akciótervnek tűnt, mint irodalom-elméleti fejtegetésnek. Tudhatta volna előre, mi másról szólhat egy vezércikk a SZABAD NÉPBEN?

Átrágta magát rajta azért. Ösztönözni kell a jó irányú változásra a kulturális intézményeket: színházak, mozik, művelődési házak, serkenteni a könyvtárakat, kiadókat, iskolákat és a többi, és a többi. Agitáció először, másodszor és harmadszor. Legfontosabb dolog a társadalmi tudat formálása és a népnevelés.

Az ösztönzésről és a serkentésről baljós dolgok ugrottak be Lexi bácsi agyába. Mezőtúri unokatestvérét, Zsoltot, aki igazgató a helyi általános iskolában, gumibottal ösztönözték az államvédelmisek a Tanácsházán, hogy szabja szűkebbre az iskolai hittanoktatás időkeretét, János sógort Kálócon pedig pofonnal serkentgették a téeszcsé irodában a belépésre.
Eszébe jutott a vicc. Hol voltál komám, hogy ilyen dagadt a képed? Ankéton voltam. Ankéton? Igen. Agitáltak, hogy lépjek be a szövetkezetbe. Mondtam, hogy nem lépek be. Erre an?két pfont kaptam?
Volt egy másik vicc is. Ezt is csak suttogva mesélték egymásnak. Munkásgyűlés Csepelen. Az előadó mondja, csak mondja a vörös drapériával letakart pulpituson a szöveget: így a nagy Szovjetunió, úgy a nagy Szovjetunió, meg így pártunk és kormányunk, úgy pártunk és kormányunk. Megszólal hátul egy ember, éljen Rákosi. Dörgő taps. Éljen Rákosi, éljen Rákosi. Elül a lárma, a szónok folytatja, de megint megszólal az ember: éljen Rákosi. Ütemesen tapsol az egész csarnok. Rá-ko-si, Rá-ko-si. Háromszor ismétlődik meg a jelenet, végül a szónok odaszól: éljen Rákosi, igen, de más mondanivalója nincs az elvtársnak? Van, kérem, csak nem hagyják befejezni. Éljen Rákosi hat gyermekkel kétszáz forintból!

Lapozott.
Átfutotta a címeket. Átadtuk, felavattuk, végrehajtottuk, megelőztük, megvalósítottuk, elkezdődött, befejeződött. Csupa siker, csupa világra szóló nagy eredmény, minden vonalon. Világos. Rossz dolgok csak nyugaton történnek a rothadó kapitalizmusban. Sporthírek. Na, ez viszont tényleg érdekes. Válogatottunk vasárnap az NDK ellen lép pályára a Népstadionban. Sebes Gusztáv csapatot hirdetett. Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkúti, Puskás, Czibor játszanak. Ki kellene mennem erre a meccsre. Ki is megyek, határozta el. Letette az újságot, sóhajtott. Megnézte az óráját, háromnegyed tíz volt. Hátradőlt, becsukta a szemét. Jóságos, széles arcán a kemény, fekete borosták között megült a mosolynak egy halovány, derengő fénye. Felemelte pilláit. A vezér még sehol. A titkárnő mögött a falon felirat: NÁLUNK A MUNKA A BECSÜLET ÉS A DICSŐSÉG DOLGA. Lenin, Sztálin, Rákosi keretbe foglalt fényképei őrködtek minden betűn.

Nyílt az ajtó végre, s kilépett Köves elvtárs. Észrevette Lexi bácsit a sarokban, és halk udvarias hangon odaszólt: villamossal megyek, Lexi, nem kell ma az autó! Levette a fogasról az eső-kabátját, és az esernyőjét. Szabadság, majd jövök. Elment. Ment volna Lexi is a dolgára, az ajtóban azonban Csömörivel, a magas, testes, csont-kopasz (csak oldalt, a fülénél volt egy kevés, fekete haja) főkönyvelővel futott össze, majd? egymásnak ütköztek. Jaj, de jó, hogy itt találom, Lexikém. Ráér vasárnap? Mit csinál? Dósa Jenőnét és a gyerekeit kellene levinni Fonyódra az üdülőbe. Beszéltem a vezérrel, egyetért.
Lexi tűnődött, nem volt szándékában aprehendálni. Mondjuk, reggel hétkor, vagy legkésőbb nyolckor indulunk. Délután négyig lebonyolódik, naná, hogy le, és akkor még kiérek a Népstadionba. a meccsre.
-Jó ? mondta mosolyogva. ?Nagyon szívesen megyek. Mondja meg a fiatalasszonynak, hogy korán indulunk. Hétre, fél nyolcra legyenek készen, odaállok a ház elé a Szilva utcába a kocsival.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2023-01-05 09:06:46

válasz sailor (2023-01-04 16:52:48) üzenetére
Szia Sailor! Köszönöm, igyekeztem. Sok minden maradt fenn ebből a korból, nem könnyű válogatni. Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
9522
Időpont: 2023-01-04 16:52:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Remekül sikerült visszaadnod a kor ´szellemét´!
Lexi bácsi ahogy olvassa a SZABAD NÉP et és összetéveszti a
müvészi irányzatokból ismert ´realizmust´a´szocialista realizmussal´,
különösen tetszett!Jót szórakoztam tépelödésein!
A másik meg mikor a szónok kérdi az egyéntöl,hogy más mondanivalója
nincs mint ´éljen Rákosi´,erre jön a felelet:
"Van, kérem, csak nem hagyják befejezni. Éljen Rákosi hat
gyermekkel kétszáz forintból!"
Utánajárásod példás:"Sebes Gusztáv csapatot hirdetett. Grosics,
Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkúti,
Puskás, Czibor játszanak."az ilyen és hasonló infók miatt!

Nagy elismeréssel gratulálok tehetségedre!
Érdekel a folytatás nagyon
Üdv:sailor
Szép estét!

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023