HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 5

Online vendég: 34

Tagok összesen: 1857

Írás összesen: 47921

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2019-03-19 06:35:00

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: IstefanFeltöltés dátuma: 2011-08-08

Sznobizmus

Sznobizmus

"Az előkelőket vagy szellemi élet előkelőségeit majmoló, hozzájuk dörgölőző személy"- ez lenne egyfajta hivatalosabb megfogalmazása a sznob embernek.
Én viszont más meghatározást adnék, éspedig: sznob az a személy akinek nem lehet elérni egyfajta kóréval az orrát.
Megengedhetem magamnak mert esszét próbálok írni és itt nem vagyok köteles a hivatalosan elfogadott magyarázatokat és meghatározásokat használni, csakis saját gondolataim szabályainak engedelmeskedek.
Igazából nem is foglalkoztam volna ez embertípussal, ha ne kezdenének annyira elterjedni manapság, hogy már figyelmeztetőt kell írjak, mert kezd egyfajta életstílussá válni nagyon sokak számára.
Ha több személy, mint ahányat megengedhet magának egy társadalom kezd egy olyan életformát mímelni, amelyhez nincs tehetsége ez már komoly veszélyt jelent.
Addig amíg sok ember között akad egypár sznob, addig minden oké, hanem amikor fordítva áll a helyzet, akkor szerintem már félre kell verni a harangokat, mert valami nem stimmel.
Itt a harangfélreverésről megint be kell szúrjak valamit, mert bizonyára sokan nem tudják, hogy mi is ez, legalábbis a fiatalabb generáció.
Nos, a harangokat félreverni azt jelenti, hogy nem a megszokott ritmust adják, azt amelyik istentiszteletre, vagy más egyéb vallásos találkozóra gyűjti az embereket, hanem egy olyan szokatlan, mondhatni mindenki számára kellemetlen kondítások sorozata, amelyek valamilyen veszélyre hívják fel a figyelmet. Rendeltetése az, hogy összegyűjtse az embereket, a közeledő veszély elhárítása végett, pl. félreverték a harangokat a tatárjárás idején, vagy tűzvész esetén stb. Aki komolyra vette az megmenekült, vagy segíteni tudott, aki meg nem, az fogoly lett, legyilkolták, vagy a bekövetkezett csapásnak esett áldozatul.
Manapság az ilyenfajta vészjelzés kiment divatból, én is csak célzok rá, de próbálok lélekharangokat kongatni, ezt sajnos nagyon kevesen értik, mert megértéséhez olvasás szükségeltetik, az pedig teljességgel kiment a divatból.(nem pletykahírek olvasására célzok).
Ezért, ha írásomnak ritmusa sokak számára furcsa és kellemetlen, ne csodálkozzon, inkább gondolkozzon, akit soraim nem érintenek kellemetlenül, az több mint valószínű, hogy még nincs megfertőzve ezzel az újfajta vírussal.

Sznobizmusról beszélek tehát, mint egyfajta irányzatról, mert addig míg van egypár sznob, de nincs mögöttük tömeg, addig nincs veszély. Ugyanilyen veszélytelenek voltak elején a kommunisták is, ám amikor sikerült maguk mögé embertömegeket gyűjteni, akkor derült ki, hogy mennyire lebecsülték egyesek a veszélyt.
Napjaink sznobizmusában ott rejlik a veszély, hogy akik hódolnak ennek az irányzatnak, nem a helyes személyt választják, akit utánozzanak, vagy "hozzádörgölőzzenek".
Ennek a legfőbb oka az emberekre kényszerített vizuális hírözön, melyek nagy-többsége olyan embereket reklámoz, mint utánozandó példaképet, akik sajnos nem szellemi vagy értelmiségi szinten értek el olyan standardokat, melyeket érdemes lenne utánozni vagy követni.
Igazából még sosem láttam például, hogy bemutattak volna egy tanárt aki jachtjáról bőkezűen szórja a pénzt, amit egész évi idegterhes munkával szerzett, de nyugodtan szórhatja, mert a következő évben úgyis többet szerez majd.
Ennek a következménye az, hogy az emberek nagy-többsége titkon inkább maffiavezér szeretne lenni és nem tanár.
Nem mondom engem is csiklandoz néha a gondolat, hogy maffiafőnökként intézzem el ügyes bajos dolgaimat, amit másként nem igazán tudok elintézni, csak mindig visszariaszt a gondolat, hogy mi lesz velem, ha pályafutásom végén klausztrofóbiás leszek és nem bírom a zárt helységeket.
Ez tehát a sznobizmus veszélye, hogy a nagy sznobokat próbálják utánozni a kicsi sznobok, félreértés ne essék,nem értelmiségi szinten van a veszély, hisz a nagyok annyira se műveltek, mint a kicsik, mert nekik a pénz úgyis biztosít bármilyen műveltségi szintet, ha meg túllőnek a célon, akkor is eredetinek lehet őket minősíteni, nem pedig sznobnak. ( a pénz beszél a kutya ugat)
Így aztán a pénzsznobizmus csapdájába kerülünk, azt lehet fitogtatni, még ha nincs is, mert vannak a hitelek, azt is lehet szórni, lehet vele ideig-óráig a nagyokat utánozni, de sajnos a vége mindig keserű.
Nagyon sokan tapasztalják ezt, de majdnem senki nem tanul belőle és nem méri fel a veszélyt amit ez jelent.
Így kényszerhelyzetbe kerülve, akarva- akaratlanul kénytelenek követni olyasvalakit, akit önszántukból nem követnének, de hát az adósság nagy úr és belőle kikeveredni majdnem lehetetlen.
(Itt sajnos nem csak személyeskedek, hanem országoskodok is.)
Ezért hát sznoboskodunk, adjuk a bankot, holott a kassza üres, de hát ma már csak a felszín a lényeg, a csillogás, a látvány, a szürke hétköznapok kizártak életünkből, megpróbálunk mindig csak ünnepnapokat felmutatni, melyek lényege azonban szürkébb a szürkénél, és ez itt a veszély.

A szellemi élet vezetőit utánozni már nem ilyen egyszerű, ide már szükségeltetik egy bizonyos fokú felkészültség, amit ma már nagyon kevés embernél találunk. Effajta sznobizmusra kevesen vállalkoznak, mivel ez nem látványos és talán ma már nem is lehet ilyesmivel sznobkodni, így lassan kimegy a divatból, ezért szerintem ez nem jelent veszélyt.
Amíg az emberek nagy többsége nem jön rá arra, hogy szellemi táplálékot használva kerülje a csapdákat, amit a látványos sznobság rejteget, addig bajban vagyunk és leszünk, addig míg gazdag sznobokat utánozunk és nem eredeti értékeket próbálunk elérni, szerintem nem lesz vége napjaink kálváriájának.

U.I. kb. ötven ember közül kettő látott életében sznobot, a többi nem is hallott ilyen bennszülött törzsről, se a földünkre látogató idegenlégiósról. Kissé furcsa ez! Vagy nem is annyira?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8269
Időpont: 2011-09-21 08:37:48

válasz Istefan (2011-09-20 21:55:55) üzenetére
Ahhoz, h valamiből izmus legyen, tömegek kellenek, mint pl a kommunizmushoz, stb. Két három ember hóbortja még nem izmus. Mondom újra: amiről Te beszélsz, az nem "sznobizmus" hanem nagyzási mánia, feltűnési viszketegség. Ez a jelenség elterjedtebb, mint a "sznobizmus". Ilyen ember tényleg elég sok van. Hogy veszélyesek-e? Nem tudom. Nem hiszem. A világ baja más. Ha emberi tényezőt akarunk keresni, akkor inkább az önzés, és a hatalomvágy. De a kérdés azért ennél bonyolultabb. Öröm Veled vitatkozni. Üdv. én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8269
Időpont: 2011-09-21 08:37:04

válasz Istefan (2011-09-20 21:55:55) üzenetére
KKedves István! Megtiszteltetésnek veszem, h engem, bár sznob vagyok, nem tartasz különösképpen veszélyesnek. Én nem tudom, sznob vagyok-e, vagy sem? -ezt mások ítélik meg. Talán nem vagyok, mert ahhoz nem vagyok elég hóbortos. Hogy veszélytelen lennék? Talán. Ez se biztos. Bizonyos helyzetekben biztos nem vagyok az. "Sznobizmus" így intézményesítve sztem nem létezik, még akkor se, ha írnak, értekeznek róla ezzel a cimkével. Azért nem létezik, mert nagyon kevés "igazi" sznob, van, ezek hóbortos, különc emberek, nem törődnek a világ dolgaival, világon kívül élnek, s így veszélyt sem jelentenek.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-09-20 21:55:55

Kedves Bödön! Írásomban sznobizmusról (keresd meg a meghatározását, bármilyen nyelven elfogadom) beszélek, mint egyfajta irányzatról ami nagyobb bajt okozhat, mint amilyet már okozott, a nagyokat utánozni akarók jóvoltából, úgy egyéni mint országok szintjén. Vess egy pillantást a csődöt bejelentő országokra és emberekre. Itt nem lehet példálózni egy egyetemi tanár hóbortjaival. Én nem ítélem el a sznobokat, csak figyelmeztetni szeretném őket, hogy ne lépjenek át egy bizonyos határt, mert veszélyes. Ha példát akarsz, hát írásaid meg a hozzászólások után ítélve szerintem te is az vagy de nem a veszélyes fajtából. Ez a megállapítás csak abban az esetben érvényes, ha szívből írod azt amit írsz. Üdv. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8269
Időpont: 2011-09-20 09:23:39

válasz Istefan (2011-09-19 23:55:29) üzenetére
Horváth prof. európai hírű tudós volt, neki nem kellett az "előkelőt", a "nagy embert" játszani, ő az volt minden megjátszás nélkül is. De sznob volt, ez a két kis történet rávilágít, mennyire. A sznobság nem elitélendő kategória, a sznob nem népellenség, -csak egy mulatságos figura. Ettől még persze ugyanolyan esendő ember, mint bármelyikünk, akik lehetünk akár jóemberek, akár rossz emberek. Te ismersz "konkrét" sznobot? Vagy csak úgy általánosságban írogatsz róluk? Kíváncsi lennék, (vagy lennénk: írásod olvasói) milyen a Te "sznobod"?
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8269
Időpont: 2011-09-20 09:22:52

válasz Istefan (2011-09-19 23:55:29) üzenetére
Egy másik esetben annak rendje és módja szerint kirúgott valakit vizsgán, s a csávó zavarában kifele menet megtörölte a lábát és kopogott. Horváth prof. sztentori hangon üvöltött utána: "hé, maga! Igen, maga ott! Azonnal jöjjön vissza!" A gyerek bátortalanul vissza ódalgott. "Adja ide az indexét" A gyerek odaadta. A prof áthúzta a karót, s bevésett a helyére egy görbülőt. "Maga olyan hülye, hogy párját ritkítja. Meg ne lássam itt újra!"

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8269
Időpont: 2011-09-20 09:22:00

válasz Istefan (2011-09-19 23:55:29) üzenetére
Kedves István! Sznobbá nem "válik" az ember, hanem születésénél fogva az, a sznob génjeiben hordja a sznobságot. Elméleti vita helyett mondok még egy példát. Nálunk, az Agrártudományi Egyetemen a Mikrobiológiai tanszéket Horváth professzor úr vezette. Nos, egy ízben, egy szigorlat dékáni utóvizsgája előtt, valamelyik srác bátortalan kérdésére: "a tanár úrnak tetszik vizsgáztatni minket, most harmadszorra is?" -orrát elfintorítva azt mondta: "nem, maguk olyan hülyék, nem érdemlik meg, hogy egy professzor vizsgáztassa magukat!" (Folytatom)
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-09-20 00:15:53

Kedves Zarzwieczky! Köszönöm az ajánlatot, valamikor sok évvel ezelőtt beleolvastam a könyvbe, szerintem adott körülményeink között nem sokat okosodnék tőle, ezért próbáltam másként kezelni a jelenségeket. Mindenképp hálás vagyok a hozzászólásért! Üdv. István
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-09-20 00:01:47

Kedves Kata! Köszönöm a hozászolást és a figyelmeztetést! Üdv. István
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2011-09-19 23:55:29

Kedves Bödön! Ha csak egy picit figyelmesebben olvasnál, jobban megértenéd az írást! Elsősorban én ötven embert kérdeztem meg kíváncsiságból, hogy lássam tudja-é, mi az a sznob. Kettő adott kielégítő választ. Ne mondd nekem azt, hogy a sznob legfőbb jellemvonása nem a nagyzási hóbort, ez az első lépés.
Rejtős példád valahogy nem megy ide, mert a lordnak született lordokat kell majmolni, ha sznobbá szeretnél válni. Üdv. István
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8269
Időpont: 2011-09-14 09:48:38

Ő nem majmol senkit, saját magát "adja", saját magától sznob. Őrá például nem jellemző a nagyzási mánia, ő a maga módján inkább (mániákusan) szerény és visszafogott, de a megszokott porcelán-csészéjéről, a mindennapi whiskyjéről a sivatagban sem hajlandó lemondani, még akkor se, amikor berber hordák lőnek rá a buckák mögül. És a becsületéről sem! A sznob ritka állatfajta (volt, lesz, és most is az). Nem hiszem, hogy ötvenből kettő akadna. Ötvenezerből kettő hihetőbb. Nem tömegjelenség, mint pl. a nagyzási hóbort. Nem köthető a pénzhez. Kedves István, ne keverjük össze a dolgokat! Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8269
Időpont: 2011-09-14 09:46:58

Z. rávilágított hozzászólásában arra, mi a sznobizmus, honnan indult. Amiről Te írsz, az igazából nem sznobizmus, van rá egy másik kifejezés: nagyzási mánia. A kettő nem teljesen ugyanaz. A sznobokra persze általában (???) jellemző a nagyzási mánia, de a sznob nem ettől sznob elsősorban, hanem azoktól a megmosolyogtató gondolkodásbéli, viselkedésbeli beidegzettségektől amelyeket Rejtő Jenő olyan jól bemutat például a Láthatatlan légió férfi főszereplőjének alakján. Sir Oliver Yolland gróf ízig-vérig sznob. Ő nem majmol senkit, saját magát "adja", saját magától sznob. Folytatom
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12276
Időpont: 2011-08-23 10:32:53


Sok mindenben igazad van. Az emberek nagy része valóban szereti utánozni-követni a jólétben tüntető embereket, mindegy, van-e a fejükben némi értelem, vagy csak tele a zsebük.
Érdeklődéssel olvastam.
Engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed. Írásodban több ikes igét találtam, amelyet nem jól alkalmaztál, pl. "engedelmeskedek" - "személyeskedek" (Csak azért jegyeztem meg, hogy ki tudjad jvítani.)
Üdvözöllek: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
984
Időpont: 2011-08-23 09:47:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
JÓl pedzegeted a témát.Figyelmedbe ajánlom Thackeray : Sznobok könyve című művét. ( The Book of Snobs).A kifejezést ő alkalmazta azon XIX-k századi oxfordi diákokra amelyek nem nemesi származásuak voltak.A szobájuk ajtajára a név után cím (sir,earl stb)helyett s.nob.-ot írtak -sine nobilitate - azaz nemesség nélküli.Bár ezek is megpróbáltak úgy viselkedni mint a nemesek.Különben az írásod tetszett.Grt.Z

Legutóbb történt

Horvaja alkotást töltött fel A jel címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A tavasz hírnöke című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Virtuális valóság VI. rész című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virtuális valóság VI. rész című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A világ keletkezése című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Csillagszerenád címmel a várólistára

túlparti alkotást töltött fel Virtuális valóság VI. rész címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Murmur jelenti 17. Csend legyen! című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A tehénszekér című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) A tavasz hírnöke című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Gólya viszi a fiát című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)