HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 5

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1862

Írás összesen: 48088

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

oroszlán
2019-04-15 00:07:28

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: IstefanFeltöltés dátuma: 2012-01-25

A kezdet és a vég


Nagyon gyakran hallani manapság olyan kinyilatkozásokról, miszerint az emberiség az utolsó időket éli, jelenlegi életformájában és nemsokára bekövetkezik az, amit a Biblia meg a Korán megjósol, azaz a végítélet napja. Csak azért említem ezt a két könyvet, mert az ezekre alapuló keresztény és muzulmán vallás a legelterjedtebb, no meg az ezekből kialakult irányzatok is mind ugyanazt az ismeretlen jövőt próbálja megfejteni, amit a világvége jelent.
Úgy a kereszténység mint a muzulmán vallás tulajdonképpen apokaliptikus szektaként határozza meg saját magát kinyilatkozásaiban, hisz mindkettő a történelmi idő végét hirdeti, ez csak bizonytalanságot és kilátástalan jövőt jelent számomra, ha a sok fenyegetést szívemre veszem.
Kezdjük talán a kezdettel, amikor még semmi nem volt, állítják egyesek és ekkor teremté Isten a világot és váltig bizonygatják igazságukat vallásuk tanaira hivatkozva, habár a Biblia sehol nem említi, hogy Isten a semmiből teremtett volna. Ez szerintem csak arra szolgál, hogy mindegyik vallás bizonyítson, miszerint az általa hirdetett tanok olyan hitet adnak az embernek, hogy elhiszi a lehetetlent és van is, aki elhiszi. Pedig, ha valaki elgondolkodik a végtelen fogalmán,(sokat nem szabad rajta gondolkodni, mert beleörülhet az ember) azonnal rájön, hogy nem mindent amit nem tudunk megmagyarázni, lehet rásózni a hitre. Vegyük a semmit, ami csak egy fogalom, hisz a semmi valójában nem létezik, mert mindenben van valami, így abszolút semmit senkinek nem sikerült előállítani. Nos, ezt a semmit a végtelenségig szorozva, vagy hatványozva, mindig semmi lesz belőle elméletileg, ám gyakorlatilag mindig van benne valami, ami arra enged következtetni, hogy a kezdet kezdetén is volt valami, csak azt nem tudni mi és szerintem kár is rajta törni a fejünket, meg vitázni a végtelenségig, hisz az most nekünk totál mindegy. Mivel tehát a világmindenség és vele együtt mi is, nem semmiből lettünk, nem is válhatunk semmivé csak úgy ukmukfukk, elsősorban lehetetlen, mert egy kis atommag csak megmarad ebből-abból, no meg egy pár lélek, aztán szerintem nem érdeke Istennek, hogy csak úgy kiürítse bolygónkat, vagy talán igen?
Mert ez a végítélet lényege, hogy aki úgy viselkedett, az a mennybe jut, örök életet élvezve, aki nem viselkedett az pokolra, a bolygónk meg itt marad üresen, esetleg egy pár csoport emberrel, akik a föld mostoha körülményeit élvezve, itt fognak élni boldogan időtlen- időkig. Van ugyan pár ezer protekciós akik a mennybe jutva, Isten mellett fognak kormányozni, de közlegényeket itt hagyják a földön, Jézusra bízva őket, aki itt marad uralkodni a Sátán helyett, aki valójában nem is kellene létezzen, hisz ha nincs pokol, (egyes tanok szerint) akkor minek neki uralkodó.
Így lehet vége annak a lineáris időszaknak, ami a történelem, de csúnyábban is járhatunk, hisz hála az óriási fegyverkészleteknek, úgy a világűrbe röppenthetjük bolygónkat, hogy hírmondónak csak az marad meg, aki épp kiküldetésben van egy űrállomáson. Koccanásos balesetet is szenvedhetünk, személyi sérüléssel, mert ha mondjuk koccanunk egy hatalmas aszteroidával,(ez bármikor előbukkanhat egy fekete lyukból, így elhárítása lehetetlenné válik) minek következtében leáll a Föld mozgása és ezért hasra esünk, bizonyára megütjük magunkat, de nem is az a nagyobb baj, hanem az, hogy olyan klímaváltozás következik be, amelytől a földön lesz a pokol. Igaz egy kicsit különbözik a hagyományostól, mert ez hideg pokol lesz és meglehet megkívánjuk majd, hogy Lucifer szolgái egy kicsit felmelegítsenek, akár forró fürdővel, akár nyílt lánggal. Még létezik egy harmadik variáns is, a túlzott naptevékenység hatására a föld valódi pokollá változik és így csak az kell innen meneküljön, akinek a mennyország jut osztályrészül.
Ez lenne egy pár lehetséges vég és ezeket mérlegelve, arra a következtetésre jut az ember, hogy a föld bizonyára a pokolhoz csatoltatik,(ellenére azoknak a tanoknak, melyek a mennyországhoz csatolják) elsősorban azért, mert nem kell elszállítani a rengeteg lelket innen, ugyanis szerintem kevés éri el a standardokat, amelyek helyet biztosítanak a mennyországba jutáshoz. Másodsorban, nem kell más vezetőt hozni, ha már itt az ördög és a végítélet után Isten már csak a mennybe jutottakkal foglalkozik.
Ennek a hollétét még nem sikerült felfedezni az emberiségnek, hiába keresgél mindenfele a világűrben, mert szerintem azt keresik és az csak álca, hogy egy pár darab értéktelen kövecskéért sétának fel s alá elköltve az óriási pénzösszegeket, melyeknek sokkal hasznosabban lehetne máshol felhasználni. Mindezeket mérlegelve tehát, bárki beláthatja, hogy a földön csakis a pokol létezhet és mennyország semmiképpen, akár a Bibliára alapozom állításaim, akár csak úgy körültekintek a jelenben, vagy visszanézek a múltba.
Az emberiségnek mindig is a mennyországot ígérték, de a poklot kapta helyette. Ott van például a történelem egyik legszomorúbb és legsötétebb korszaka, a 605 évig tartó inkvizíciós időszak, amelyikben állandó fenyegetések mellett hirdették a végítélet napját, a történelem legnagyobb szellemi, erkölcsi és gazdasági nyomorába döntve embertömegeket. Mivel mindez idő alatt a végítélet napja nem következett be, hogy hitelt adjon fenyegetéseinek, az akkori vallási vezetőség maga vette kezébe az ítélkezést és a "pokolra" juttatott, egyes becslések szerint kb. 50 millió embert.
Kínzási módszereik is olyan kifinomultak voltak, mintha csak a pokolból lesték volna őket, (ami persze lehetetlen) de akin kipróbálták, az bizonyára sietett a pokolba, ott remélve a felszabadulást.
Pokoli volt akkor az élet az emberek nagy többségének, ahhoz képest ma a mennyországban képzelhetnők magunkat,(ez is relatív) de a világvége csak nem következett be, habár azóta volt még egypár rövidebb időszak, amikor megint a vég közeledtét jósolták, de ezek is mind hamisnak bizonyultak és mindeddig Szilveszter napja után január 1. következett.
Napjainkban újból felerősödtek azok a nyílt, vagy titkos próféciák, amelyek a vég közeledtét hirdetik, állandóan ezzel ijesztgetnek a nyugati vallásirányzatok és mindenféle irányzatocskák, mert a keletieknél általában nem létezik a vég, ezek valahogy inkább a fizika törvényeire alapoznak és az átalakulás hívei.
Kezdetünk volt, ez tehát biztos, de, hogy miből lettünk emberfia megfejteni nem tudta, végünk még nem volt, de ha lesz, annak a milyenségét se tudja senki előre megmondani, mert nem kötötték senki orrára, bármennyire is dicsekszenek vele egyesek. Így aztán azon vitatkozunk, hogy mi volt a kezdet és mi lesz a vég, amin nem tudunk úgysem változtatni, szinte elhanyagolva a jelen életünket, amivel szerintem sokkal fontosabb lenne foglalkozni, mert befolyásolni tudnók vele a jövő történelmét, azét a lineáris időszakét, melyet az Isten teremtményeinek ajándékozott.
Nos, engem igazából nem zavar a sok fenyegetés, de van egy gondom, éspedig mi lesz akkor, ha a világvége nem esik egybe a végítélet napjával!!! Vagy esetleg időközben rábukkan az emberiség egy hozzá hasonló civilizációra egy más bolygón és ez felborítja eddigi feltevéseit a múltról! erre nem sokan gondoltatok ugye? Pedig érdemes elgondolkodni rajta, mert minden lehetséges!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2012-02-04 18:53:04

Kedves Judit! Mivel a kereszténységet és iszlámot elterjedés szempontjából nevezik világvallásnak, ezért példálóztam ezekkel. A buddhizmusnak és a kínai univerzizmusnak igaz sok követője van, de ezek nincsenek annyira elterjedve szerte a nagyvilágban, no meg nincsenek apokaliptikus jóslataik. Ugyanígy a zsidó vallás amelyet majdnem világvallásnak lehetne nevezni, ha nem a követők számát tartjuk szem előtt, nem állandóan a jövőt feszegeti és próbál világvége jóslatokkal híveket toborozni, hanem inkább a jelennel foglalkozik. Mi szerintem túl sokat ijesztgetjük egymást a jövővel, mintegy feledve a jelent. Üdv. Szeretettel: István.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
4889
Időpont: 2012-02-01 20:21:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
/folyt./
Ennek hátterében az a feltételezés, hogy a halál, büntetés. Valamiféle vétség, bukás vagy bűn hordaléka, amelyet az egyén szenved el, noha semmit nem tett, amivel kiérdemelte volna. A halálért inkább, valamiféle kollektíva a felelős. Maga az emberiség. Ezért az esendő ember, aki ráébred önmaga halandóságára, a világ ellen fordul! Ha már akaratom és ártatlanságom ellenére meghalok én is, pusztuljon velem együtt a világ is! Ez a mai korban legalább annyira így van, mint 5000 évvel ezelőtt. Ennek a megnyilvánulásai az apokalipszis-forgatókönyvek, amelyből szép számmal találni manapság.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
4889
Időpont: 2012-02-01 20:13:29

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
/folyt./Ezen jóslatok jövőképe a folyamatosan degradáló ember végső hanyatlásáról, egyidősek magával az emberiséggel. Az emberi nem végső sorsa mindig és mindenkor éppen a küszöbön áll, már csak néhány év választja el az elkerülhetetlen számadástól. A végső ítélőbíró mindig most kopogtat az ajtónkon, az apokalipszis lovasai mindig itt és most száguldanak felénk. Az ember, MINDIG az idők végezetén élt. A váratlan és ismeretlen halál, a mindig értelmetlen meghalás fenyegető képzete ott lappang minden emberi lény tudati mélységeiben. Az egyéni halál-félelemnek a kivetülése pedig, kozmikus távlatokba repíti az emberiség kollektív halálvágyát. Az egyén, aki nem képes elfogadni az igazságtalan halál bekövetkeztét, önigazolást és igazságot keresve úgy hiszi, hogy ez valamilyen kollektíva együttes bűne kell, hogy legyen. Első ránézésre mennyivel komfortosabb is, ha tudom nem egyedül én bűnhődöm, hanem minden ember velem együtt távozik ebből a világból. /folyt./
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
4889
Időpont: 2012-02-01 20:04:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves István!
Ha vesszük a fáradtságot, és elolvassuk az "Öt világvallás" című roppant érdekes könyvet, akkor az első amivel szembesülünk, hogy nem a kereszténység, vagy az iszlám a világ legnagyobb vallása /olyan értelemben, hogy amit a legtöbb ember követ/, hanem a buddhizmus és a kínai univerzizmus. Így aztán egyetlen, vagy két-három egymásból eredő vallás /zsidó vallás-kereszténység-iszlám/ kinyilatkoztatásaiban vizsgálni egy, az egész világra vonatkozó értelmezést logikai képtelenség. Maradjunk inkább annál, hogy teljességgel mindegy, hogy egyiptomi, iráni, görög, ind, zsidó, keresztény vagy éppen bármely mezo-amerikai kultúrát vizsgálunk, mindegyikben megtaláljuk a végső pusztulásra szánt emberiség fenyegető jóslatát. /folyt./
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2012-02-01 17:16:28

Azt nem értem, hogy mit nem értesz, azt, hogy miből lettünk, vagy azt, hogy mivé leszünk!
Üdv.Istvan
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8325
Időpont: 2012-01-30 10:15:43

válasz Istefan (2012-01-29 00:36:57) üzenetére
Kedves István! Sztem ütős és érdekes lett volna, ha ezt a vitát leírod! Biztos jobban kijött volna mondanivalód lényege, melyet válaszod nyomán most már én is jobban értek, ill. megértek! Üdvözlettel: én
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2012-01-29 00:36:57

A helyzet az kedves Bödön, hogy elmélkedésem egy vallási eszmecsere után íródott, ahol 3 az 1 ellen be akarták bizonyítani a néhai nagy semmi létezését, amiből mégiscsak lett valami és azt a tényt, hogy ha már megalakult Izrael, ahogy meg van írva, akkor a vég már csak karnyújtásnyira van. Hasonló jóslatokba bocsátkoznak sokan, akárcsak Russel a maga idejében, próbálva bizonygatni vallásuk igazságát és sokan be is veszik a maszlagot.
Ha végigolvasod az "Emberi butaság kultúrtörténetét" bizonyára egyetértesz abban, hogy rengeteg lehetetlen dolgot el lehet hitetni a legtöbb emberrel. Üdv. István.
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1655
Időpont: 2012-01-29 00:35:42

Kedves Ibolya! Nagyon igazad van abban, hogy majd az akkor élők fogják tudni milyen a vég. Én úgy remélem, mint sokan mások, hogy nem leszek azok között.
Szeretettel: István.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8325
Időpont: 2012-01-26 11:06:17

2. Azt írod, a vallások (keresztény, iszlám) azért állítanak képtelenségeket, h bizonyítsák, hitük lényege a képtelenségekben való hit. Hát...ez érdekes eszmefuttatás, olyasmi, minthogy azért van kígyó, mert farka van. 3. Érdekesek világvége elméleteid, de az, az igazság, h a Nap élete egykor, mint a többi égitestté, véget ér, először "vörös óriás" lesz belőle, aztán pedig "fekete lyuk". Na, ezeket a fázisokat az emberiség, illetve az élővilág már nem éri meg....Üdv. én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8325
Időpont: 2012-01-26 11:05:36

Kedves István! Sok mindenről beszélsz ebben az írásban, a téma (ák) jók. Van benne egy kis elmélkedés arról, h a semmi is valami, kritikával illeted a keresztény és az iszlám vallásokat, ezek szerinted nem jól írják le a világ kezdetét és végét, és felvázolod a Te saját verziódat a világvégéről. Néhány észrevétel ezekhez: '1. "Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet" -írja a Biblia. Értelmezés kérdése, hogyha nem volt sem ég, sem föld, akkor volt-e valami? Vagy az a valami a semmi volt (Mármint I. leszámítva)?
Alkotó
Regisztrált:
2010-12-30
Összes értékelés:
615
Időpont: 2012-01-25 23:52:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Istefan az én meglátásom szerint itt a Földön van a pokol és a mennyország, a mi számunkra. Többnyire mindkettőt megéljük az életünk során, de vannak helyek, ahol az élet maga a pokol. Mi az emberiség valahonnan, valamivé lettünk, úgy hisszük a teremtés koronája vagyunk, lehet, de semmi nem tart örökké, és egyszer valóban eltűnünk erről a bolygóról, úgy, hogy még a nyomaink sem maradnak meg az évmilliók után. Ezt mindannyian sejtjük, ezért évről évre, népről népre felröppennek a pusztulási teóriák. Amikor az eljön, az akkor élők tudni fogják, hogy itt a vég.
Az írásod gondolat ébresztő, azt hiszem még egyszer neki veselkedek az elolvasásának.
Üdv. Jega Ibolya

Legutóbb történt

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Piros tojást választok című alkotáshoz

Jártó Róza alkotást töltött fel Levél a mamának címmel a várólistára

Horvaja bejegyzést írt a(z) Szex szeretkezés nélkül című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Húsvét alkalmával címmel a várólistára

alberth alkotást töltött fel Piros tojást választok címmel a várólistára

Bálint István alkotást töltött fel Gyónás címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Temető-tündér című alkotáshoz

Etelvaria alkotást töltött fel Vízi motoros címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Szex szeretkezés nélkül című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Temető-tündér című alkotáshoz

Horvaja bejegyzést írt a(z) Szex szeretkezés nélkül című alkotáshoz

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Városom Kaposvár című alkotáshoz

Finta Kata bejegyzést írt a(z) Szex szeretkezés nélkül című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Isten hozott című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Isten hozott című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)