HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 16

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51252

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / krimi
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2012-08-10

Gyilkosság a második emeleten

Kötetben megjelent legújabb alkotásom, megtörtént esetet dolgoztam fel,
csupán a neveket változtattam meg.

Bevezető


Amint felépült a város belterületén az első összkomfortos épület, visszaköltöztem ide a városszéli park lakótelepéről. Kellemes hely volt az is; a házakat fák árnyékában építették. Szerettem a környezetet, hiszen a munkahelyem egy buszmegállóra volt, annak a megközelítése sem volt nehéz. A nagyszobában cserépkályha ontotta a meleget, s néhol olajkályhát állítottak be. Azonban a második emeletre a fa, a szén, meg a kannás olaj felhordása bizony megerőltető volt, ezért amikor a főnököm felajánlotta, hogy cserével elfoglalhatok egy, akkor a legjobban felszerelt, összkomfortos lakást, nem kérettem magam sokáig, átköltöztünk a városközpontba, amely azt az előnyt is szolgálta, hogy mindenféle vásárlási lehetőség szinte karnyújtásra megközelíthető.
Ezért kívánkoztam vissza, a tíz éve elhagyott városközpontba.
Már az előző helyre költözésünk idején a régi bútorokat, szőnyegeket kicseréltem, sok mindent vásároltam, ezért nem került sokba az a fölszerelés, amit az új helyen pótolni kellett.
Innen a munkahelyemet öt perc alatt értem el.
Lányom ekkor már befejezte tanulmányait és a helyi kórház röntgen-osztályán dolgozott, később áthelyezéssel fölvették a főváros Idegsebészeti Tudományos Intézetébe, ahol alapkiképzésére diplomát szerezhetett.
Már néhány éve ebben a társasházban laktunk, amikor ismét olyan esemény történt, ami alaposan felkorbácsolta a városban lakó emberek életét, ráadásul, a közvetlen közelünkben.

Kötet anyagát összeállítottam: 2006-ban.
Megjelent: az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár www.mek.oszk.hu
"polcán" a többi kötetem között.

1.
A bordó Lada gépkocsit László vezeti. Lassan fordul be a sötét utcába, a város központjában magasodó katolikus templomnál, ahol csak egy-két lámpa pislákol. Kinéz az ablakon, az eső is szemereg, alig lehet kilátni az autó ablakán.
Végigdöcögnek a Templom utcán, ott jobbra fordulva érik el az Óváros-tér rázós köves útját, majd befordulnak a nagy épület udvarába, ahol mindketten laknak.
- Azt hittem, még sötétedés előtt megérkezünk, de már jóval elmúlt éjfél is. - mondja szinte magának. - Nem tudom, mit szól majd Anett, hogy ilyen későn felzavarom, talán az igazak álmát alussza már. Ha fölébred, biztos nem hagyja szó nélkül.
Elfáradtál, Hédi? - kérdezi sógornőjétől, aki fáradtan, csendben ül mellette, már kicsit el is bóbiskolt, csak a hozzá intézett kérdésre riadt fel.

Hedvig bátyja Levente, nemrég' házasodott össze Gyöngyvérrel, Laci felesége húgával. Nagy gondban vannak, mivel most költöztek be a főváros egy szép zöldövezeti lakásába. Őket látogatták meg szabadnapjukon, körülnézni, hogy állnak a rendezkedéssel, és segítettek a még hátralévő költözés utáni munkálatok elvégzésében. Ezért alaposan kifáradtak.
László rutinosan veszi be az utolsó kanyart, megszokott helyeken nem számít neki a sötétség, már megétkeztek a ház elé. A gyújtást nem kapcsolja le, kikászálódik a kocsiból, átmegy a másik oldalra, kisegíti Hédit.
- Beállok a garázsba, kicsit várj, majd felkísérlek, ne indulj egyedül az emeletre ilyen sötétben. Sosem lehet tudni...
Hédi felemeli maga mellől kis kézitáskáját, kiszáll a szemergő esőben. Amikor sógora beáll a garázsba, esernyője alatt sietve igyekeznek a négyemeltes ház nagy bejárati kapujához. Nyitva találják, jó, hogy még nem zárták le, nem kell a kulcsokkal is bajlódni a sötétben.
Laci az első emeleten lakik fiatal felségével, de most, előbb felkíséri sógornőjét a másodikra, ahol Hédi a mamájával él. Laci vele tart, meg akar bizonyosodni róla, hogy rendben hazaérkezik. Amint fölérnek a másodikra, és végighaladnak a sötét folyosón, minden lakás csendes, csak az egyik ablak rolóján keresztül szűrődik át némi világosság. Hédi kicsit megtorpan az ajtó előtt. Megfogja sógora karját, csendre inti.
- Várj, mintha halk gyermek-siránkozást hallottam volna. - Kicsit várnak, majd újra továbbindulnak. - Ki volna fenn ilyenkor, éjféltájban? - biztosan tévedtem.

Csendesen folytatják útjukat a sötétben, nehogy megzavarják az alvó szomszédokat.
Hédi megáll az ajtó előtt, kotorászik a táskájában, de hiába, nem találja a kulcsait; talán nem is vittem magammal - morfondírozik magában... Teljes sötétség borul a lakásra, édesanyja már biztosan az igazak álmát alussza, nem akarja csengetéssel fölriasztani. A konyha ablaka a folyosóra nyílik, tudja, hogy egyik lenyílója rosszul zár. Közös erővel lerakják a párkányon lévő virágcserepeket a földre, a kis ablak keretét belökve, amely egyet kattan, majd kinyílik.
Mindez csendben zajlott le.
- Na, ez is valami, talán nem ébredt föl Anyukám. De most jön a nehezebbje.
Előhúzza a hosszú, kézzel kötött sálját, benyúl a szűk ablakrésen, próbálja földobni a felső nagy ablaktábla kilincsére. Ha beakad, akkor azzal kinyílik az ablak is, és ott bemászhat a konyhába, aztán csendben bebújik az ágyba, és reggel megbeszélik anyával, mit intéztek a bátyjánál.

Minden simán lezajlott, közben sógora visszarakta a virágokat, majd elindult lefelé az első emeleti lakásukba.
Hédi bátyja, Levente a főváros egyik nagy híradásipari cégnél vezető állást tölt be, felesége egyelőre a közeli gyógyszertárban dolgozik, főiskolára készül, de előbb a lakást szeretnék berendezni. A napokban költöztek be egy zöldövezeti lakásába. Őket látogatták meg a vidéken élő rokonok, akik látni akarták, hogy állnak a rendezkedéssel, és segítettek nekik a szabadnapjukon.
Ez járt Hedvig eszében, amíg sikerült a sállal lehúzni a kilincset, aztán óvatosan betolta a nagy ablaktáblát, Laci fölsegítette őt a széles ablakpárkányra, és nemsokára már bent találta magát, a konyhai asztalon, szerencséjére oda, ahol éppen semmi törékeny holmi nem volt letéve. Csendesen szólt sógorának, hogy minden rendben, aztán bezárta az ablaktáblákat, és besurrant a szobájába.

Anyuka első mély álmában mintha hallott volna valamilyen neszt a konyha felől, kicsit fülelt, aztán csend lett és azt hitte, hogy csak álmodik; fordult egyet, magára húzta a takarót, és aludt tovább.
Lánya pedig nem akart zajt csapni a fürdőszobában, mivel az anyja hálószobája az övével szomszédos - ezért csak a kezét sikálta le alaposan, aztán csendesen levetkőzött a sötét szobában. Mielőtt elindultak volna a fővárosból, a fárasztó nap után, indulás előtt a bátyja vadonatúj fürdőszobájában már jó forró vízben lezuhanyozott. A résnyire nyitott ajtón bepillantott anyjára, látta, mélyen alszik, ezért ő is pihenni tért.

2.
Másnap, vasárnap reggel, sokáig aludtak; későn ébredtek, már tizenegy felé járhatott az idő, mivel munkaszüneti napokon nem csörömpöl Hédi nagy vekkere - mint máskor - ünnep lévén, nem kell a kórházba sietnie. Egyébként késő éjjel ideje sem volt rá, hogy szokás szerint előkészítse az őskori vekkert, ami máskor azért kellett neki, mivel mindig nehezére esett fölkelni, hogy idejében érjen be a munkahelyére. Kitalálta, ha mélytányérba helyezi az órát, mellé egy-két villát-kanalat helyez, s az órát végpontig felhúzza, akkor a hangos csörömpölésre biztosan fölébred. Hédi mókás "találmányát", a különleges ébresztés módját rokonai és ismerősei mindig megcsodálták.
Ma délelőtt még álmosan, kávéjukat kevergették a konyhában, Hédi elmondta, hogy éjjel hogyan jutott be a lakásba, mivel a kulcsot itthon felejtette. Egyszóval bejöttem, de nem az ajtón, hanem Laci segítségével az ablakon. Benyomtam az alsó lenyíló ablakot, aztán a sál segítségével sikerült a felső nagy ablakot is kinyitnom, a felsőt.
- Akkor mégsem álmomban hallottam a zajt - szólt közbe mama.
Eddig jutottak a beszélgetésben, amikor megszólalt az előszoba csengője.
Laci áll a nyitott ajtóban, kezében Hédi kis csomagjával, amit este a kocsi hátsó ülésén felejtett.
- Itt ültök nyugodtan, azt se tudjátok, mi történik a közelben? - kérdezte tőlük csodálkozva.
- Mi történhet ebben az álmos kisvárosban, amiről egy vasárnap délelőtt tudnunk kellene? Nemrég' ébredtünk, ma még ki se mozdultunk a lakásból. Mondd hát, mi újság van?
- Jobb lenne, ha kinéznétek, látni fogjátok, hogy néha még itt is történik valami. Mindhárman kiléptek a széles folyosóra, és arra néztek, amerre Laci mutatott.
- Mi az a csődület ott az ajtó előtt? - kérdezte anya és lánya szinte egyszerre.
- Csak annyit sikerült megtudnom, hogy valami szörnyűség, de részleteket én se tudok.

Folytatom.

Megtörtént kisvárosban, a 20. százd 70-es éveiben.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-09-04 19:13:58

válasz Rozán Eszter (2012-09-04 11:40:22) üzenetére

Kedves Eszti!

Köszönöm érdeklődésedet. Sajnos, valóbn krimi!

Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-09-04 19:12:24

válasz Nagy Noémi (2012-08-15 22:31:25) üzenetére
Kedves Noémi!
Köszönöm az érdeklődésed.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-09-04 19:11:22

válasz Zagyvapart (2012-08-15 18:10:55) üzenetére
Kedves Feri!

Sajnos, nem csak kitalálni kell, a valóságban is történtk/történnek krimik.
S ez annyira rémületes, hogy ezt a helyet találtam megfelelőnek.
Közönöm az érdeklődésed.

Szeretettel: Kata
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7473
Időpont: 2012-09-04 11:40:22

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Csak most kezdtem el olvasni a történetedet, így az a szerencsém, hogy egyszerre elolvashatom az összes részt. Nagyon jól indul, és már folytatom is.

Szeretettel: Eszti
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1161
Időpont: 2012-08-15 22:31:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata! Jó kis krimi ez! :)

Barátsággal: Noémi
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-08-15 18:10:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Keves Kata!

Krimiírói oldaladról még nem ismerlek, de biztosan az is nagyszerű, mindenesetre ez a rész felkeltette az érdeklődésem, úgyhogy jöhet a következő.

Szeretettel: Zagyvapart.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-08-13 22:29:39

válasz Millali (2012-08-13 21:46:51) üzenetére
Kedves Lali!

Ha most feltenném este, biztosan nem aludnál éjjel. Ezért csak holnap szándékozom föltni. Ritka szönyűség, ami örtént.
Köszönöm az érdeklődésedet.

Szeretettel: Kata
Alkotó
Millali
Regisztrált:
2011-11-14
Összes értékelés:
2116
Időpont: 2012-08-13 21:46:51

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Sikerült alaposan felsrófolni a kíváncsiságomat. Remélem is, hogy lesz folytatás, mert érdekel, hogy mi is történhetett. Valójában én sem rajongok a krimiért, de most ki nem hagynám a folytatást, úgyhogy hajrá, jöhet a következő rész. Türelmetlenül várom.
Szeretettel:
Millali
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-08-12 23:19:40

válasz Kőműves Ida (2012-08-11 21:27:59) üzenetére
Kedves Ida!
Igaz, hogy nem esti mese a témája, s legjobb csak nappal olvasni hasonló rémtörténeteket. Sajnos, valóságos történet, s meg szerettem volna örökíteni.
Köszönöm, hogy eljöttél és olvastad.
Szeretette: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-08-12 23:16:52

válasz T. Pandur Judit (2012-08-11 20:50:59) üzenetére
Kedves Judit!
Nocsak, Ti sem rajongtok a krimikért, én sem. Igazság szerint eredetileg nem is szerettem volna krimik közé rakni, de nem találtam más megoldást. Mivel gyilkosságról szól az igaz történetem, mégis a krimikhez tettem.
Valóban borzongásra buzdító a történt, de sajnos, valóság.
Hát még én hogy örültem, amikor a lányom elmondta, hogy ha további nyöszörgéseket hall, akkor bekopogott volna, hiszen kórházi ápolónő lakott ott...
Bizony én is borzongtam miatta.
Köszönöm, hogy olvastad. Ma már nem teszem föl a követkeő részt, mert késő van, talán holnap folytatom.
Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6766
Időpont: 2012-08-11 21:27:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Kata!

Izgalmasnak ígérkezik a történet, legközelebb már odafigyelek, hogy ne ilyen este olvassam, mert hát sosem lehet tudni.:) Most is attól rettegtem, hogy már a lépcsőházban belefut Hédi és Laci valami gyilkosságba, brrr... Legközelebb már felkészülök rá. Várom...!
Szeretettel
Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5230
Időpont: 2012-08-11 20:50:59

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Ahogy Hédi könnyedén bejutott kulcs nélkül a lakásba, úgy más is megteheti! Hú, ez nagyon félelmetes!
Mivel a címben gyilkosság szerepel, én már vártam, amikor mentek fel a lakáshoz, hogy valami szörnyűség fog velük történni! Megkönnyebbültem, amikor kiderült, hogy épségben hazaértek.
Várom a folytatást!
Judit

Legutóbb történt

black eagle alkotást töltött fel Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 71. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fogatlan Ferkó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Fogatlan Ferkó címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Fény és árnyék című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Esti kép című alkotáshoz

hundido alkotást töltött fel Csussz, a kígyó címmel

hundido bejegyzést írt a(z) A tolvaj Szarka című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Költők tolla címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Párbeszéd gyilkosra várva - befejezés című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Párbeszéd gyilkosra várva című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (4/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (3/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (8/8) című alkotáshoz

Dorothy alkotást töltött fel A gondolat címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Honlapunk fórumtémához

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)