HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 40

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51252

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / krimi
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2012-08-14

Gyilkosság a második emeleten 2.

3.

Nem messze lakástól, a kazánház kéményén túl, egyik ajtó előtt többen, köztük rendőrök csoportosulnak.
- Az a magas fiatalember a város egyik ügyésze, a kolléganőm fia, messziről is jól felismerem langaléta alakjáról - mondja Hedvig édesanyja Kitti, amint ismerősét vélte a csoportban fölfedezni. - Tudjátok, mit jelent az, ha valahol rendőrök mellett az ügyészség is képviselteti magát? Ott emberhalál törtét - válaszol saját kérdésére.
Természetesen félbeszakadt a reggeli, nemcsak ők, az egész társasházház lázban ég, mindenki a részletek iránt érdeklődik. A helyszínelők azonban egyelőre nem voltak hajlandók részleteket közölni...
Nemsokára csendben bekanyarodik az udvarba a folyó felőli utcából egy mentőautó, személyzete kiszáll és elindulnak a ház kapuja felé.
A rendőrök feloszlatták a folyosói tömeget.
Annyi kiszivárgott, hogy a kórház elmeosztályán kezelt férjet és apát hétvégére kiengedték a családjához, aki az éjszaka folyamán szabályszerűen lefejezte a feleségét!
Most viszik az asszonyt két darabban hordágyon, letakarva, végig lefelé a folyosón, a lépcsőházban, ki a mentőkocsihoz. De a takaró alatt is látszott, hogy a feje külön áll a testtől. Az első emeleti fordulónál is csődület fogadta a szomorú menetet.
A mentőautó elindult, s egy időre csend borult a házra. A lakók találgattak, és csak suttogva osztották meg hiányos értesüléseiket.

4.

A tetthely mellett lakó szomszéd korareggel nyitotta ki az ajtót, gondolta, lemegy a garázsba, mivel családjával útra készülnek.
Furcsának tartotta, hogy tőlük csupán két ajtóval tovább lakó Miklós, a saját ajtójuk előtt összekuporodva ül a földön, szeme lehunyva, két kezébe fogva a fejét.
Vajon miért ül itt? - jut eszébe, tudomása szerint nemrégen került kórházba, s azóta nem találkoztak.
- Miért ülsz itt kint? Talán nem enged be az asszony? - próbálta szóra bírni a magába mélyedő szomszédját.
Kérdésére azonban nem kapott választ, ezért útját folytatva, elindult lefelé a lépcsőn, amikor vele szemben a városi ügyész sietett fölfelé több rendőr kíséretében.
Na, itt valami baj lehet, gondolta magában, de csak ment tovább.

5.

Hedvig hétfőn munkába indult a hatalmas területen szétszórt pavilonrendszerű kórház röntgen osztályára.
Az intézmény annak ellenére, hogy közel száz éves, felkészült gárdája munkájának köszönhetően, jó hírnévnek örvend. Az ország más területeiről is szívesen jönnek ide gyógyulni. Igaz, ami igaz, mégis az elme-osztálya miatt vált szinte híressé a város. Az országosan hírnevet szerzett intézmény jelentette az itt élők számára a legnagyobb munkalehetőséget. Abban az időben a városnak ezen kívül nemigen volt egyéb olyan intézménye, sem munkahelye, ha csak nem számítjuk ide még a Börtönt, amit az itt élők csak úgy, GÖMBÖLYŰ-nek becéznek.

Hédi öt osztálytársával együtt, az egészségügyi középiskolában megszerzett érettségi után a helyi kórházban kezdte a munkáját, ahol letették a szükséges vizsgákat.
Mindnyájan jól ismerték a tragédiát elszenvedett asszonyt, aki szintén a röntgen-osztályhoz közeli, zárt elme-osztályon dolgozott, nővéri teendőket látott el, s ahol a férjét is kezelték egy idő óta.
A kórház legnagyobb, U-alakban elhelyezkedő, emeletes épületében - a történet idejében még - sok elmebeteget ápoltak, a legsúlyosabb állapotban lévők az emeleti zárt osztályon kaptak helyet, ahol a folyosóra nyíló bejáratot éjjel-nappal gondosan bezárva tartották, oda igazán nem könnyű bejutni, de kijutni még nehezebb, van, akiknek talán sehogyan sem lehet.
A mi emberünknek azonban mégis sikerült, méghozzá engedéllyel!
Aznap Hedvig - beérve munkahelyére - lepakolta a táskáját, kabátját, majd berakta szekrényébe, kicserélte a cipőjét is. Nagyot szusszant, s amint felnézett, akkor vette észre, hogy a műtősnő, az asszisztensek és orvosok szinte valamennyien ott állnak körülötte és sürgetik, mit tud a történtekről... hiszen egyazon házban lakik az éjszaka kiszenvedett asszonnyal, ráadásul jól ismerheti a férjét is, aki elkövette a gyilkosságot.
- Ismerem őket, hiszen a férfi édesanyja engem és bátyámat is tanított az általános iskolában, azonban a fiait csak futólag ismertem, amikor néhányszor összefutottunk a lépcsőházban.
- Azonban igazán keveset tudok mondani az egészről, arra gondoltam, titeket talán már tájékoztattak róla. Annyit hallottam, hogy Margit férje egy idő óta kezelés alatt állt a pszichiátrián. Bár amikor szombaton éjféltájban elhaladtam a folyosón a lakásuk konyhaablaka mellett, halk gyermeknyöszörgést hallottam, de csak pillanatokra, ezért nyugodtan mentem tovább hazafelé.

A meggyilkolt asszony, Hedvigékhez közeli lakásban lakó Margit, az elme osztályon hosszú évek óta dolgozó nővér - volt eddig. Tisztában lehetett azzal, hogy a nála fiatalabb férje súlyos beteg. Ismerősei észre se vették rajta, mivel csendes, udvarias fiatalembernek ismerte mindenki, úgy viselkedett, mint mások.
Amikor a tragédia megtörtént, akkor tudtuk meg, hogy a felesége egy idő óta félni kezdett tőle, mivel az utóbbi időben gyanút keltett benne nyugtalan viselkedése, többször érthetetlen módon agresszívvá vált, szokatlan módon a gyermekeivel is gorombáskodott.
Amikor egyszer nekiment a kisebb gyermekének, az asszony próbált lelkére beszélni, hogy ezt ne tegye, mire annyira fölhevült, hogy nekitámadott, és azt kiabálta, hogy végezni fog vele, és kiirtja a családját...
Elképzelhető, mit élt át, de szép szóval igyekezett leszerelni, hiszen a munkahelyén is ezt a módszert alkalmazták, ami gyakran használ, akkor azonban semmi célt nem ért el vele, annyira feldühödött, hogy ha ellentmondott volna neki, ki tudhatja, mit tett volna. Máskor is előfordult, hogy hasonló rohama félelmet keltett mindnyájukban, hiába dolgozik olyan környezetben évek óta, a zárt elmeosztályon, mégis, saját otthonában fenyegetései nagyon megriasztották. Felelősséget érzett kiskorú gyermekei miatt is, ezért egy alkalommal elpanaszolta az osztály főorvosának férje viselkedését.
Akkor került kezelésre, az elmeosztályon. Ott már ismerték Miklóst, hiszen korábban is gyakran beszélgetettek vele, amíg a feleségére várakozott.

6.

A fiatalember édesanyja köztiszteletben álló, elismert jó tanárnő, az egyik helyi általános iskolában, a felső osztályokban szaktárgyakat tanít.
Férje súlyos alkoholista volt. Az sem titok, hogy erősen alkoholista férjétől elvált még a gyermekei kicsi korában. Jobbsorsot érdemlő, okos tanárnő egyedül, nagy fáradsággal nevelte fel fiait, taníttatta őket, mindent megtett, hogy rendes felnőttek legyenek, de hiába, a gének öröklődnek, mindkét gyermekének állapota aggodalmat okozott neki. Valószínű, hogy (az apa) gyermekeibe átörökíthette alkoholtól károsodott génjeit, mivel a két fiúgyermeke közül idősebb fia: Jenő is labilis idegállapota miatt egész életében pszichiátriai kezelésre és állandó gyógyszerezésre szorul. Csendes, visszahúzódó természete miatt azonban a légynek sem ártott soha. Felesége tanítónő, aki igen jól tudja kezelni az érzelmileg befelé forduló férjét.
Jenő ugyan főiskolát végzett, de borzasztó nehezen, talán nem is a képességei miatt, inkább anyja utánjárásának, fáradozásainak köszönheti, hogy diplomát kapott. Környezetében tudták, hogy gyógyszereket kell szednie. Emberileg udvarias, kedves embernek ismerte mindenki, de látszott rajta, hogy nincs teljesen rendben.

Miklós azonban nem tanult tovább, az sem biztos, hogy a középiskolát befejezte-e érettségi vizsgával. Bohém ember lévén, állandóan zenészek között forgolódott, elég jól játszott zongorán, és hegedülni is tanult. Azonban sehol nem állta meg a helyét, inkább amolyan csavargónak ismerték, egyik munkahelyről a másikra vándorolt.
Ismerősei úgy vélekedtek róla, hogy jót tett neki a házasság, kissé megkomolyodott. Felesége néhány évvel idősebb nála, két fiúgyermekük született. Mindenki úgy tudta, hogy szokásos családként élnek és nevelik a két gyermeket.
Kitti jól ismerte mindkét fiút, hiszen édesanyjával szinte baráti kapcsolatot tartottak, két gyermeke ugyanabba az általános iskolába járt, és tanította is őket a felső osztályokban. Az volt a véleménye, bár minden tanár-tanító olyan lelkiismeretesen tanítana és bánna a tanulókkal, mint ő, aki nem terhelte soha azzal a szülőket, hogy üzenget és levelez velük, hanem elintézi a felmerülő apró-cseprő gondokat, nem úgy, mint sokan, akik teleirkálják az üzenő-füzetet, vagy panaszkodnak a tanulókra a fogadó-órákon. Az asszonyt mások is jó tanárnőként ismerték, ezért köztiszteletnek örvendett a városban, tagja volt a Városi Tanács testületének is.

Folytatom.

Igaz történet

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-08-24 17:42:52

válasz Millali (2012-08-24 17:09:05) üzenetére
Kedves Millali!
Nem csodálom, hogy Te is borzongással olvastad. Köszönöm az érdeklődésedet.
Szeretettel:
Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-08-24 17:42:07

válasz T. Pandur Judit (2012-08-24 14:55:05) üzenetére
Kedves Judit!
A sok-sok rémtett következménye lehet annak is, hogy megszüntették sok helyen a zárt osztályokat, s szabadon engedték - az esetlegesen csak látszólag gyógyult - betegeket. A mi kórházunkban is nagy épületet foglaltak el a pszihiátriai részlegek, a zárt osztály. Itt is megdöbbentett az, amiért hazaengedték azt az embert, aki előzőleg már megfenyegette a családját.
S olvastam valahol, hogy a gyógyszerek mellékhatása több áldozatot követel, mint a közúti balesetek.
Köszönöm az érdeklődésedet, és mindig széleskörű hsz-eket!
Kata
Alkotó
Millali
Regisztrált:
2011-11-14
Összes értékelés:
2116
Időpont: 2012-08-24 17:09:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Ha megkésve is, de borzongással olvasom soraidat. A lefejezés egészen felkavart. Mivel késve értem ide, Te közben felraktad a harmadik részt is, úgyhogy most gyorsan elolvasom azt is.

Szeretettel:
Millali
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5230
Időpont: 2012-08-24 14:55:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Elolvastam a második részt is, rémisztő volt. Sajnos, nem egyedi esetet írtál meg: egy pszichiátriáról szabadult férfi a fűzfői strandon késelte halálra a feleségét, a gyerekük és a többi strandoló szeme láttára. Egy miskolci férfi is - szintén kényszergyógykezelt - leütötte és felgyújtotta a feleségét, miután gyógyultnak nyilvánították, és kiengedték az elme osztályról. A médián keresztül számtalanszor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor beteg emberek az intézményből kiszabadulva bűncselekményeket, gyilkosságokat követnek el. Sokszor azok a tudatmódosító szerek, amelyeket a pszichiáterek felírnak, megváltoztatják az emberek viselkedését, és agresszív cselekedeteket váltanak ki. A tudatbefolyásoló szerek gyakran olyan mellékhatásokat idéznek elő, mint a kábítószerek. Ezek a következmények kapcsolatba hozhatók számos brutális bűncselekménnyel.
Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-08-16 11:27:39

válasz Zagyvapart (2012-08-16 11:13:30) üzenetére
Kedves Feri!

Bizony, nagyon, de nagyon durva az eset, ilyen talán csak megtébolyodott agyakban fordulhat elő. Normális ember nem lenne képes ilyen cselekedetre.
Hamrosan fölteszem a következőt. Köszönöm az érdeklődésed.
Nem hosszú a történet, tulajdonképpen egy elbesélés és nem regény.

Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-08-16 11:24:08

válasz Nagy Noémi (2012-08-15 22:29:07) üzenetére
Kedves Noémi!

Mgtisztlsz vele, ha foglalkozol az írásaimmal. Egyébként ez a rémtörténet nem mindennapi, hála érte az egeknek. Hasonló esetek mindig felkorbácsolják az emberek idegzetét, fantáziáját. Sajnos, mégis megtörténnek - egyre gyakrabban, ma is. Én akkor látom, amikor az internetre belépés előtt kinyitom a nyitólapot, ahol hemzsegnek a rémséges történetek, gyilkosságok.
Köszönöm, hogy olvastad.

Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2012-08-16 11:20:18

válasz Kőműves Ida (2012-08-15 19:08:28) üzenetére
Kedves Ida!

Bizony, eléggé idegtépő volt az egész, nehezen tudta az egész város megemészeteni.
Én a két gyerek helyzetét gondolom a legnehezebbnek, meg édesanyjukat, hogyan tudták feldolgozni saját apjuk cselekedetét... Biztosan egész életük folyamán hordozzák az eléküket.
Köszönöm, hogy olvastál, de már nem kell borongni, nagyon régen történt.

Szeretettel: Kata
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2012-08-16 11:13:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hú... az a lefejezés nagyon durva, de látom, hogy megtörtént eseményt dolgoztál fel, szóval jöhet a következő rész.

Szeretettel: Zagyvapart.
Alkotó
Nagy Noémi
Regisztrált:
2008-06-11
Összes értékelés:
1161
Időpont: 2012-08-15 22:29:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Felkeltette az érdeklődésem az írásod, nézem a többit kedves Kata! :)

Barátsággal Noémi
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6766
Időpont: 2012-08-15 19:08:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Kata!

Rendesen futkosott a hátamon a hideg, ez valami szörnyű. Voltak itt már erre utaló jelek, sőt fenyegetések is, talán nem ártott volna komolyan venni.
Ma miért is csodálkozunk, amikor sokkal több az inger, hogy valaki megzakkanjon, sőt az öröklődési lehetőség is nagyobb, hiszen nem csak az alkohol, hanem kábítószer, s mi minden szerepet játszhat. Hú, lehet, hogy kezdek megzakkanni?:)
Amúgy, biztosan nagyon jól csinálod, mert már minden neszre összerezzenek.:)
Szeretettel
Ida

Legutóbb történt

black eagle alkotást töltött fel Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) A lajtorja 71. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 71. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fogatlan Ferkó című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Költők tolla című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Fogatlan Ferkó címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Hajnalodik című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Fény és árnyék című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Esti kép című alkotáshoz

hundido alkotást töltött fel Csussz, a kígyó címmel

hundido bejegyzést írt a(z) A tolvaj Szarka című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) az árnyéknak is színe lett című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Költők tolla címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Párbeszéd gyilkosra várva - befejezés című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Párbeszéd gyilkosra várva című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (4/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (3/8) című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (8/8) című alkotáshoz

Dorothy alkotást töltött fel A gondolat címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lusta Lajcsi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Honlapunk fórumtémához

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Sutyi manó című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)