HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1921

Írás összesen: 51347

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

sailor
2021-04-22 18:54:40

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-02-06

A majom farka, a misszionárius feneke V/1.

A Voght-expedíció március 3.-án indult el a waika falvakba, az Orinoco jobboldali mellékfolyóinak vidékére, és 29.-én érkezett vissza Delohiba. Útjuk során húsznál több települést látogattak meg, több ládányi gyógyszert, kötszert, tisztálkodási szereket, és egyebeket osztottak szét. A doktor 242 gyermeknek adta be fekete-himlő elleni védőoltást, 189 felnőttet kezelt, 17 kisebb sebészeti beavatkozást hajtott végre. Egyetlen helytől eltekintve, amiről beszámoltunk, barátságosan fogadták őket. A lakosság keresztény volt, de ez csak annyit jelentett, hogy az emberek pro-forma meg lettek keresztelve, életmódjukon a megkeresztelkedés jottányit sem változtatott, továbbra is a régi szokások és beidegződések szerint éltek. A Cataniapo, Parquaza, Suapure folyók vidékére a piaroákhoz, a waikák rokonaihoz nem jutottak el, erre már nem maradt idő! Valószínű, ha maradt volna, se mennek, az északi waika falvakban kezdtek ugyanis már terjedni a shipibo támadások hírei! A shipibo-törzsek az Amazonas felső vidékéről húzódtak lefele, a hírek jöttek, mentek. Vonulásuk oka ismeretlen volt. A doktor úgy döntött nem kockáztat, és a rendelkezésre álló időkeretet a biztonságosabb waika-tereék végigjárására használja fel. Roskadásig teli motorcsónakkal indultak útnak, és majdnem ugyanúgy érkeztek vissza, csak a rakomány volt más. A ládákban az ajándékba kapott, cserépedények, primitív indián-eszközök, élelmiszer: lasha, manioka liszt, különböző trópusi gyümölcsök: papaja, kesu, paradió, mamao, jacá, banán, és más egyéb élelem voltak elraktározva, azon kívül a csónak aljában fegyverek, lándzsák íjak, nyilak, fakések, kígyófogó villák, fonott fűkötél, állat, és kígyóbőrök, bogár, és lepkegyűjtemény, ez utóbbiak gondosan elcsomagolva. A legbecsesebb rakomány azonban az a 15 tekercsnyi film volt, ami a doktor személyes poggyászában lapult előhívásra várva!

Elcsigázva, hullafáradtan érkezett vissza a kis csapat a misszióra, rájuk fért a pihenés. Másnap, a nővért kivéve, délig aludtak. Julianna hajnalban kelt, és nem sokra rá már a konyhán látták tüsténkedni, a szakácsok legnagyobb bánatára. Kitakaríttatta, felmosatta a helyiséget, rendet rakatott a polcokon, szidta, ugráltatta Kaébét és Tiyniórát, Carlos unokáit, akik aznap konyhaszolgálatosak voltak.
Neyomival is összetűzésbe került, no benne aztán emberére akadt, a szapora-beszédű, vérmes természetű indián asszony nem hagyta magát terrorizálni. Hangos purparléjuk Antonio atyát is előcsalta, álmos képpel loholt át a közösségi épületbe, s néhány higgadt szóval rendet teremtett. Neyomi, még mindig dühösen elrohant, az atya meg leült az egyik asztalhoz, és kért egy kávét Kaébétől. Julianna letelepedett melléje, s ő is elugrasztotta a kislányt a konyhába egy csésze kávéért. Míg a kávét várták, Antonio néhány szóval felvázolta az aznapi programot: ebéd után az expedíció résztvevői beszámolnak az utazásról, utána, valamikor délután ünnepi szentmise és hálaadás, majd a szokásos táncmulatság a telepen élő indiánok számára.
-Apropó, táncmulatság! - kapott bele a szóba a nővér. -Atya, akartam már mondani, ne engedje ezeket a vadembereket táncikálás ürügyén meztelenül ugrabugrálni! Az is elviselhetetlen, amit a miséken rendeznek síppal, dobbal nádi-hegedűvel, nem oda való dolog, de mindegy, elnézem. A meztelenkedés viszont más, a meztelenkedés bűn! Paráznaság, akárhonnan nézzük is! Micsoda dolog ez, egy jezsuita misszión!
-Én nem látok benne semmi kivetni valót - vonta meg a vállát az atya. - Nézze nővér, nekünk itt tekintettel kell lennünk a körülményekre. Nem szabad az indiánokat egy csapásra eltiltani régi szokásaiktól, az csak rossz vért szül!
-Értem, hogy nem, persze, hogy nem! Én is így gondolom. Táncoljanak, ja. Csak vegyenek fel magukra valamit. Legalább a szemérmüket takarják el, ne okozzanak megbotránkozást a többiek között...
-Kik azok a többiek? - vágott a szavába Antonio. -Senki nincs itt négyünkön kívül! Mi, négyen, európaiak! Ön, anyám, dr. Voght, a lánya, meg jómagam. Nos, ami engem illet, én tizenöt éve élek itt, ha tetszik, ha nem, láttam már meztelen indiánt. Önök pedig, most tértek vissza a waika terékből, gondolom önöknek sem új a dolog. Mi ebben a probléma?
-Az hogy erkölcstelen! - mondta a nővér kicsit hangosabban, mint illett volna. -Csak az. Csodálom, hogy nekem kell magyaráznom önnek, egy jezsuita papnak. Itt van például Ethel. Ő még kiskorú, még csak 16 éves! Gondolt erre?
Antonio felnevetett. Kurta, nem jókedvről árulkodó nevetés volt. Megjött a kávé, Kaébe letette elébük az asztalra és elsietett.
-Rendben - mondta. -Rajta leszek. De ma még nézze el nekünk az erkölcstelenséget. Majd aztán apránként ráveszem őket arra, amit maga akar.
-De...
-Megegyeztünk nővér?! - ez már olyan hanglejtéssel lett kimondva, hogy Julianna nem vitatkozhatott tovább.
-Ahogy akarja atya!
Belekortyoltak a kávéjukba. Faé jelent meg a bejáratnál, az indián az erdőbe készült, puska volt a vállán, széles töltényheveder keresztben a mellkasán.
-Lövök néhány tapírt - közölte szűkszavúan. -Abból készülhet jó ebéd.
-Jól van Faé - intett Antonio. -Menj csak. Járj szerencsével. Dicsértessék az Úr Jézus Krisztus szent neve.
A vadász elment, gyerek-zsivaj hallatszott kintről, ébredezett a misszió.
-Ma nincs tanítás, anyám! - mondta a legmézesmázosabb hangján az atya. -Ma ünnepelünk. Megteszi, hogy körbemegy és kihirdeti?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2030
Időpont: 2017-01-11 14:55:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Érdekes vita, kedves Bödön!

Valóban, milyen ellentmondásokat szülnek olykor a helyrajzi különbözőségek. S mindeközben mégis mindenki a maga igazáért harcol. Hol tűzzel-vassal, hol behódoló alkalmazkodással.
Antonio ugyebár jezsuita pap, s a jezsuiták rendjét egykor azzal a céllal hozták létre, hogy akár - s elsősorban - kegyetlenül elfojtsák a reformációt. Sikerülni ugyan nem sikerült, de tevékenységük célja még mindig ugyanaz. A katolicizmus terjesztése. Mindössze már hajlandók szemet hunyni akár, a kedves fogadtatásért olyan dolgok fölött, amit egykor autodaféval büntettek volna.
Antonio annyira rugalmasan emberséges, hogy nehéz elhinni róla - ő egy jezsuita rendi pap. Persze, itt már 1938-at írunk. Sokat változott minden. Csak az erkölcsök maradtak mindenhol ugyanolyanok, mit évszázadokkal korábban.

Üdvözlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9671
Időpont: 2014-02-16 19:03:01

válasz sailor (2014-02-16 18:41:38) üzenetére
Szia Sailor! Ez így van, egyetértek! Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7188
Időpont: 2014-02-16 18:41:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

A sokat átélt-ek írásaiból:
ÉRDEMES ÉLNI AZÉRT AZ EGY PERCÉRT!´

Skszor kihat egész életünkre EGY EGY PERC!

Üd:sailor

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9671
Időpont: 2014-02-16 07:50:56

válasz sailor (2014-02-15 20:58:25) üzenetére
Szia Sailor! nagyon pontosan fogalmaztad meg! "Ahol csak egy számít. Mit érsz igazán" Egyformán látjuk. Én is voltam ilyen élethelyzetekben, bár nem az őserdő mélyén. Lehet, hogy tele vagy hibával, emberi gyarlósággal, de jön az a bizonyos pillanat, ami megmutatja, ki vagy, mit érsz! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7188
Időpont: 2014-02-15 20:58:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Megint itt...olvaslak...
a reggelek szinte mindenért kárpótolnak!

Az Orinoko mellékfolyói még ma is,legalább egyik másik,
megörizték azt a szinte legendás ´átélést´,ami csak ritkán
érezni...

Az egyén
kiszolgáltatottnak érzi magát a természeti erökkel
küzdött harcban...mégis gyöztesnek érzi magát!

Csupán az,hogy részese lehet annak,ami még maradt,abból az élményböl
mikor teljesen magára hagyottan képes tud félelmein,fárdtságain úrrá lenni!

...ahol csak egy számít:Mit érsz igazán!

Üd:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9671
Időpont: 2014-02-08 18:17:38

válasz Susanne (2014-02-08 17:58:20) üzenetére
Köszönöm, kedves Zsu! Nagyon örülök, h az "olvasóm" vagy nagyon sokra tartom a véleményedet! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6183
Időpont: 2014-02-08 17:58:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci, nagyon jó ez a rész is, egyre érdekesebbek az események, gördülékeny,örülök, hogy olvashatom:)
Tetszik!

Szeretettel: Zsu
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9671
Időpont: 2014-02-08 09:16:11

válasz eferesz (2014-02-08 08:22:03) üzenetére
Köszönöm Eferesz, örülök Neked! Üdvözlettel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3223
Időpont: 2014-02-08 08:22:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Újra itt vagyok, és figyelemmel követem a misszió életét. :)
Üdvözletem!

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Színésznőt szerettem... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Bujkáló zokni című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 7. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Színésznőt szerettem... című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 6. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Keserűőszi kávéházi tavasz című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Hozzád című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Csókollak!- ott is című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szhemi bejegyzést írt a(z) Néha sírok én is című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

Bálint István bejegyzést írt a(z) Eltelt a nap című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Bogi és a csokoládé című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 7. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Bonbonfekete viola című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Szertefoszló lelketlen keringő című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Keserűőszi kávéházi tavasz című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Színkeverős szürke vers című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 7. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) ami lehetetlen az kizárt című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Néha sírok én is című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Esti magányban című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) az értékek cérnaszálon lógnak című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Bujkáló zokni című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 7. című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Ló, lovas címmel a várólistára

szhemi alkotást töltött fel Költészet napjára ( magam gondolatai ) címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Színkeverős szürke vers című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 6. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 5. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Színkeverős szürke vers című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)